Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Na koncertu Jeunesses musicales zazní akordeon

Závěrečný koncert cyklu Jeunesses musicales Janáčkovy filharmonie, který se uskuteční 18. 4. od 18 hodin ve společenském sále DKMO, kromě tradičních sólových nástrojů nabídne i jeden ne zcela běžný.

Program zahájí Čajkovského programní předehra Romeo a Julie. Po ní již přijdou na řadu hudební naděje z Janáčkovy konzervatoře a Gymnázia v Ostravě. Jako první to bude Tomáš Vrána, v jehož podání posluchači uslyší 2. a 3. větu Saint-Saënsova Druhého klavírního koncertu. Tomáš hraje na klavír už tří let a již v pěti letech začal navštěvovat ZUŠ v Rožnově p. R. Nyní studuje u M. Tugendliebové na Janáčkově konzervatoři.

V dlouhém výčtu jeho úspěchů k těm nejcennějším jistě patří pětinásobné vítězství v soutěži Prague Junior Note. Ale Tomáše nepolíbila jen hudební múza - natočil vlastní osmnáctidílný seriál Detektivní kancelář Černý kocour (scénář, režie, hudba), který je ke zhlédnutí na youtube.cz.

Houslistka Marie Hujerová zahraje Hubayovu Fanasii Carmen. Také její hudební cesta začala brzy - v šesti letech zahájila svá studia na ZUŠ v Ostravě-Porubě u J. Davidové. V současné době je studentkou Janáčkovy konzervatoře ve třídě L. Capa. Od osmi let se pravidelně účastní národních i mezinárodních soutěží, kde dosahuje významných ocenění. Mezi její poslední úspěchy patří vítězství na soutěži konzervatoří „Klasicismus a smyčcové nástroje" v Brně, titul absolutního vítěze na soutěžní přehlídce „Mládí a Bohuslav Martinů" v Poličce a 1. cena na soutěži konzervatoří a hudebních gymnázií v Praze. Je také pravidelnou účastnicí interpretačních kurzů vedených význačnými pedagogy a umělci (I. Štraus, F. Novotný, V. Hudeček).
Závěr pak bude patřit v úvodu zmíněnému nástroji - akordeonu.

Skladeb pro akordeon není mnoho, ale Václav Trojan měl pro tento neobvyklý sólový nástroj evidentně slabost a vytvořil pro něj hned několik skladeb. Patří k nim i Pohádky pro akordeon a orchestr, kterých je celkem sedm. Sólo přednese Anežka Gebauerová, která se tomuto nástroji věnuje od roku 1998. Momentálně je tato, na domácích i zahraničních soutěžích, úspěšná akordeonistka stejně jako Tomáš a Marie studentkou Janáčkovy konzervatoře a Gymnázia v Ostravě.

Za dirigentským pultem stane Jan Kučera. Na pražské konzervatoři absolvoval skladatelský a dirigentský obor, v němž jej později na HAMU vedl Vladimír Válek. Spolupracoval s předními českými orchestry, ale představil se i v zahraničí. Od dubna 2008 je angažován jako dirigent Symfonického orchestru Českého rozhlasu.

***

Společenský sál DKMO
Čtvrtek 18. dubna 2013 v 18 hodin
4. koncert předplatitelské skupiny E
Cyklus koncertů Jeunesses musicales 2012/13

program:
Petr Iljič Čajkovskij - Romeo a Julie. Předehra-fantazie podle Shakespearova dramatu (23´)
Camille Saint-Saëns - Koncert pro klavír a orchestr č. 2 g moll op. 22 (10´)
Jenö Hubay - Carmen, fantasie brillante pro housle a orchestr op. 3 č. 3 (9´)
Václav Trojan - Pohádky pro akordeon a orchestr (15´)

účinkují:
Tomáš Vrána - klavír (JKGO)
Marie Hujerová - housle (JKGO)
Anežka Gebauerová - akordeon (JKGO)
Janáčkova filharmonie Ostrava
Jan Kučera - dirigent

***
Marie Hujerová začala hrát na housle v šesti letech na ZUŠ v Ostravě - Porubě, kde byla žačkou J. Davidové. V současné době je studentkou Janáčkovy konzervatoře a Gymnázia v Ostravě ve třídě L. Capa. Od osmi let se pravidelně účastní národních i mezinárodních soutěží, kde dosahuje významných ocenění. Mezi její poslední úspěchy patří vítězství na soutěži konzervatoří "Klasicismus a smyčcové nástroje" v Brně, titul absolutního vítěze na soutěžní přehlídce „Mládí a Bohuslav Martinů" v Poličce a 1. cena na soutěži konzervatoří a hudebních gymnázií v Praze. Sólově hrála také s Komorním orchestrem L. Janáčka. Pravidelně se zúčastňuje interpretačních kurzů u význačných pedagogů a umělců (I.Štraus, F. Novotný, V. Hudeček).

Anežka Gebauerová studovala hru na akordeon ve třídě N. Borodové v ZUŠ ve Fulneku od roku 1998. V roce 2007 byla přijata na Janáčkovu konzervatoř a Gymnázium v Ostravě, kde v současnosti studuje ve třídě M. Halmové. Během studia se zúčastnila mnoha soutěží, z nichž můžeme jmenovat: XXXI. Soutěžní přehlídka konzervatoří České republiky (Pardubice) - 2. místo; 38. Kleine Tage der Harmonika Klingenthal (Německo) - 2. místo; Lanciano accordion festival (Itálie) - 1. místo; Medzinárodní festival akordeonistů EUROMUSETTE - GOLDENTANGO - 1. místo.

Na klavír hraje Tomáš Vrána od tří let, od pěti let pak začal chodit do ZUŠ v Rožnově pod Radhoštěm k L. Pavelčákové. Po základní škole nastoupil na Janáčkovu konzervatoř a Gymnázium v Ostravě kde nyní studuje hru na klavír u M. Tugendliebové. K největším klavírním úspěchům patří pětinásobné vítězství v soutěži Prague Junior Note s absolutním vítězstvím. Dvojnásobný vítěz soutěže Virtuosi per musica di pianoforte v Ústí nad Labem, absolutní vítěz soutěže Pro Bohemia v Ostravě, vítěz soutěže Wolfganga Amadea Mozarta v Brně a zvláštní cena za Mozartovu skladbu. Několikrát vystupoval na Slovensku či v Rakousku, stal se vítězem soutěže Vítězslava Nováka a koncertoval v Čs. rozhlase Ostrava (přímý přenos na stanici Vltava). Pro rok 2008 se stal držitelem Zlatého oříšku ČT. Ve volném čase se věnuje literatuře, výtvarné výchově či kinematografii. V minulých dvou letech natočil vlastní, amatérský, osmnáctidílný seriál Detektivní kancelář Černý kocour, který za spolupráce 46 herců zrežíroval, napsal scénář a hudbu. Stal se také vítězem celostátní literární soutěže Pionýrský sedmikvítek v kategoriích Próza a Komiks.

Dirigent, skladatel a klavírista Jan Kučera byl od svých pěti let žákem M. Pulánkové, později studoval u J. Tomana v Praze. Na Pražské konzervatoři absolvoval u B. Řehoře skladatelský a u M. Němcové a M. Košlera dirigentský obor, v němž pokračoval na HAMU u V. Válka. V rámci svého absolventského dirigentského koncertu v roce 2002 debutoval se Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu (SOČR) a provedl v premiéře své tři symfonické básně. Jako skladatel zasahuje do několika žánrových oblastí. Tvoří kompozice symfonické, komorní, písňové, zároveň píše scénickou hudbu k inscenacím pražských i oblastních divadelních scén. Nevyhýbá se ani jazzu.

Jako dirigent doprovázel řadu výtečných sólistů. Spolupracuje s předními českými orchestry, s nimiž kromě klasického repertoáru natočil či veřejně realizoval na 50 symfonických děl soudobých českých či zahraničních autorů, často v premiéře. Doprovázel řadu výtečných sólistů. Na abonentním koncertu SOČRu mj. uvedl v premiéře svoji Suite concertante pro smyčcové kvarteto a orchestr. Se SOČRem a ve spolupráci s věhlasným tanečním souborem Compagnie Marie Chouinard z Kanady provedl v červnu 2007 v pražské Sazka Aréně Stravinského Svěcení jara (v rámci festivalu Tanec Praha). V téže době získal v dirigentské soutěži Pražského jara čestné uznání. V říjnu 2007 se SOČRem úspěšně vystoupil mj. s Dvořákovou Novosvětskou v Musikvereinu ve Vídni. Tu uvedl společně s Beethovenovými symfoniemi i během japonského turné SOČRu.

Od dubna 2008 je angažován jako dirigent Symfonického orchestru Českého rozhlasu. U příležitosti českého předsednictví EU 2009 s tímto tělesem natočil pro Supraphon hymny 27 členských států Evropské unie. V rámci svatováclavských oslav 2010 zrekonstruoval původní partituru O. Nedbala a J. Křičky k němému filmu Svatý Václav z roku 1929. Koncem roku dirigoval ve Francii sérii vánočních představení Mystère de Noël, která zhlédlo přes 90 000 návštěvníků.



Čistička odpadních vod bude dlouho mimo provoz. Město žádá občany Ostravy o ohleduplnost.

ČOV bude mimo provoz ještě několik měsíců. Společnost OVAK ve spolupráci s městem proto vyzývají občany k důslednému respektování kanalizačního řádu.

Důl Michal v Ostravě nabízí autentický vhled do práce horníků

Technicky a stavebně autenticky dochovaný areál kamenouhelného dolu. Jak se horníci připravovali na práci v první polovině 19. století, mohou zjistit návštěvníci dolu Michal v Ostravě. Těžit se zde začalo v roce 1842.

Nový Jičín přidá do ulic sídliště parkovací místa. Některá jsou nová, jiná stavbou legalizuje

V Novém Jičíně letos přibudou nová parkovací místa. První už jsou dokončena na Vančurově ulici, kde vzniká ještě jedno menší parkoviště. Další budou na ulici Dlouhá a v Žilině.

V sobotu se sousedé z Dubiny sejdou u jednoho 100 metrů dlouhého stolu

Včera 18:35 | Ostrava-Jih | Libor Běčák

Neobvyklý sociální experiment podstoupí lidé, kteří se přijdou v sobotu odpoledne posadit k prostřenému 100 metrů dlouhému stolu na ostravském sídlišti Dubina. Otázkou je, zda a jak rychle se místa u stolu zaplní a zda si sousedé z okolních paneláků přinesou k povídání dostatek jídla a pití. Očekává se dobrá nálada a vyloučen není ani společný zpěv.

Velkou vodou poškozené oblasti v kraji si prohlédl ministr zemědělství Marek Výborný

Včera 13:33 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Ministr zemědělství Marek Výborný navštívil v úterý Moravskoslezský kraj, kde si prošel místa postižená nedávnou povodní. Jednal například o harmonogramu realizace protipovodňových opatření na řece Opavě nebo přípravě stavby Vodního díla Nové Heřminovy.

Ekologická havárie v Ostravě nehrozí. Splašky z kanalizace prý nejsou toxické

Ekologická havárie kvůli nefunkční čistírně odpadních vod v Ostravě prý nehrozí. Splašky z kanalizace nejsou podle ředitele Ostravských vodáren a kanalizací toxické a navíc jsou díky silnému průtoku řeky Odry velmi významně ředěny.

Mladí zpěváci z Havířova uspěli na Karvinském talentu

Na prestižní soutěž Karvinský talent se přihlásily desítky nadaných mladých zpěváků z různých měst republiky. Ta nejcennější ocenění putovala do Havířova.

Výročí slavila studénecká škola i se svými prvními absolventy

Základní škola Sjednocení ve Studénce slaví 60. výročí svého otevření. Svůj první školní rok připomněla i Dnem otevřených dveří, na který pozvala první absolventy.

ZŠ Borovského oslavila čtyřicátiny. Do tříd znovu nahlédli bývalé učitelé i absolventi

Nejmladší škola v Karviné - Základní a Mateřská škola Borovského - oslavila 40. narozeniny. Na prohlídku školy i připravenou akademii žáků pozvala kromě rodičů a přátel školy i bývalé pedagogy a absolventy.

Mládež si užila v knihovně knižní festival Book!Con

K-Klub havířovské pobočky knihovny v Šrámkově ulici se zaměřuje na mládež. Velmi oblíbenou se stala dvoudenní akce Book!Con. A program byl opět hodně pestrý.

O Trh uplatnění a vzdělávání byl v Třinci velký zájem

Trh uplatnění a vzdělávání 2024 cestuje po celém MS kraji, tentokrát si dal dostaveníčko v třinecké hale Stars. V Třinci se konal už po dvacáté sedmé.

V MNO funguje od října Kardiologický stacionář

Na oddělení Kardiologie v Městské nemocnici Ostrava nově funguje Kardiologický stacionář. Slouží pouze plánovaným pacientům se srdečním onemocněním, u kterých není nutná delší hospitalizace.

Rehabilitace MNO disponuje moderní technikou i bazénem

Profesionální péči, moderní přístrojové vybavení, pomůcky a bazén - to vše mají k dispozici pacienti oddělení Rehabilitační a fyzikální medicíny Městské nemocnice Ostrava. Rehabilitace spolupracuje také s dalšími odděleními nemocnice a zabývá se tak širokým spektrem diagnóz - akutními i chronickými.

Lékařská fakulta OU hostila zdravotnický veletrh KAM PAK

Workshopy, stánky zdravotnických zařízení a tombola s kvalitní kávou, vitamíny či fonendoskopy – to byl KAM PAK 2024. Veletrh pracovních příležitostí pro studenty a absolventy lékařských i nelékařských zdravotnických oborů se letos uskutečnil na Lékařské fakultě Ostravské univerzity už pošesté.