Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Mezinárodní soutěž vín v Moravskoslezském kraji Cuvée 2013 Ostrava

Jedenáctý ročník ojedinělé mezinárodní soutěže kupáží, asambláží a známkových vín pořádá klub ostravských vínobuditelů K.A.H.A.N. ve spolupráci s hotelem Zámek Zábřeh a Národním vinařským centrem. Akce probíhá za podpory Vinařského fondu. Čestným prezidentem a duchovním otcem jediné soutěžní přehlídky vín v Moravskoslezském kraji je guru českého a moravského vinařství prof. Vilém Kraus.

Moravští vinaři a dovozci vín ze zahraničí nominovali do letošního ročníku Cuvée Ostrava v šesti soutěžních kategoriích 147 soutěžních vzorků: 29 bílých vín suchých (kategorie A1), 22 bílých vín polosuchých, polosladkých, sladkých (A2), 65 vín červených (B), 13 vín růžových (C), 8 vín šumivých (D) a 10 vín likérových (E). Celkem byla do soutěže přihlášena vína 8 zemí: Česká republika (98 vín), Slovensko (16), Španělsko (13), Polsko (11), Francie (4), Itálie (3), Portugalsko (1) a Chile (1).

Vína, která splnila statut soutěže, byla dne 15. dubna 2013 hodnocena v degustačním sále Národního vinařského centra na Zámku Valtice. Hodnotilo se stobodovou stupnicí a vína se ziskem 85 bodů a více mohla být oceněna zlatou medailí. Stříbrnou medailí mohla být oceněna vína mezi 82 až 84,99 body. Organizátoři se zavázali neudělit více medailí než by odpovídalo 30% z celkového počtu do soutěže přihlášených vín. Toto pravidlo bylo uplatněno v rámci jednotlivých kategorií. Součástí komplexního hodnocení (průměrná délka 6 minut na vzorek) bylo stanovení mohutnostního a aromatického profilu každého hodnoceného vína, což slouží vinařům jako zpětná vazba lépe než prostý údaj o počtu dosažených bodů. Cuvée Ostrava je vedle Salonu vín ČR jedinou soutěží u nás, která mohutnostní a aromatické profily vín v rámci hodnocení vín stanovuje.

Kvarteto odborných komisí, ve kterých pod vedením prof. Fedora Malíka, doc. Josefa Balíka, ing. Bronislava Pavelky a paní Heleny Baker zasedli porotci z České republiky, Slovenska, Polska a Velké Británie, udělilo celkem 19 zlatých a 26 stříbrných medailí. Moravská vína byla honorována 11 zlatými a 14 stříbrnými medailemi. Ze zahraničních účastníků uspěla nejlépe vína ze Slovenska (3 zlaté, 5 stříbrných) a ze Španělska (3 zlaté, 2 stříbrné). Po 1 zlaté medaili získala vína z Itálie a Chile, 2 stříbrné medaile obdržela Francie i vinařsky exotické Polsko, 1 stříbro putuje do Portugalska. Paralelně se soutěží Cuvée Ostrava byla letos již pošesté udělena zvláštní cena Mezinárodní organizace novinářů a pisatelů o víně FIJEV PRIX CZ. Porotci, jimiž jsou členové FIJEV z České republiky, Slovenska a Polska, na tuto cenu nominují ty soutěžní vzorky Cuvée Ostrava, které je zaujmou pro mimořádně příznivý poměr ceny a kvality, jako výjimečný vinařský počin či jako ukazatel cesty, kterou by se vinaři měli ubírat.

Výsledky dosud jediné mezinárodní soutěže vín na severu Moravy budou zveřejněny 25. dubna 2013 v 19 hod. na Výstavě vín Cuvée Ostrava v Zámku Zábřeh. Pomyslné medaile a tituly šampiónů udělí také Komise veřejnosti, což umožní vinařům a dovozcům vín porovnat názory odborníků a milovníků vín. Doprovodný program pro veřejnost zahájí v 17 hod. prof. Fedor Malík tradiční řízenou degustací „Slovenská vína o páté". Současně bude za doprovodu cimbálové muziky zpřístupněna výstava vín s možností volné ochutnávky nejen soutěžních vzorků, ale také odrůdových vín přítomných moravských vinařů a dovozců zahraničních vín. Doprovodný program výstavy vín pro veřejnost završí od 20 hod. Joaquín Gay de Montellá Estany (Bodegas Torre del Veguer) a Bonfill Arché Pagés (Celler Arché Pagés) a jejich „Vína z kraje Salvadora Dalího".

Neskromným cílem organizátorů Cuvée Ostrava je renesance dobrého jména kupáží v očích veřejnosti a návrat kvalitního cuvée na přední místa nabídky českých a moravských vinařů, podobně jako v jiných vinařsky vyspělých zemích. Slovy duchovního otce soutěže prof. Viléma Krause: „Není cuvée jako cuvée".



Čistička odpadních vod bude dlouho mimo provoz. Město žádá občany Ostravy o ohleduplnost.

ČOV bude mimo provoz ještě několik měsíců. Společnost OVAK ve spolupráci s městem proto vyzývají občany k důslednému respektování kanalizačního řádu.

Důl Michal v Ostravě nabízí autentický vhled do práce horníků

Technicky a stavebně autenticky dochovaný areál kamenouhelného dolu. Jak se horníci připravovali na práci v první polovině 19. století, mohou zjistit návštěvníci dolu Michal v Ostravě. Těžit se zde začalo v roce 1842.

Nový Jičín přidá do ulic sídliště parkovací místa. Některá jsou nová, jiná stavbou legalizuje

V Novém Jičíně letos přibudou nová parkovací místa. První už jsou dokončena na Vančurově ulici, kde vzniká ještě jedno menší parkoviště. Další budou na ulici Dlouhá a v Žilině.

V sobotu se sousedé z Dubiny sejdou u jednoho 100 metrů dlouhého stolu

Včera 18:35 | Ostrava-Jih | Libor Běčák

Neobvyklý sociální experiment podstoupí lidé, kteří se přijdou v sobotu odpoledne posadit k prostřenému 100 metrů dlouhému stolu na ostravském sídlišti Dubina. Otázkou je, zda a jak rychle se místa u stolu zaplní a zda si sousedé z okolních paneláků přinesou k povídání dostatek jídla a pití. Očekává se dobrá nálada a vyloučen není ani společný zpěv.

Velkou vodou poškozené oblasti v kraji si prohlédl ministr zemědělství Marek Výborný

Včera 13:33 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Ministr zemědělství Marek Výborný navštívil v úterý Moravskoslezský kraj, kde si prošel místa postižená nedávnou povodní. Jednal například o harmonogramu realizace protipovodňových opatření na řece Opavě nebo přípravě stavby Vodního díla Nové Heřminovy.

Ekologická havárie v Ostravě nehrozí. Splašky z kanalizace prý nejsou toxické

Ekologická havárie kvůli nefunkční čistírně odpadních vod v Ostravě prý nehrozí. Splašky z kanalizace nejsou podle ředitele Ostravských vodáren a kanalizací toxické a navíc jsou díky silnému průtoku řeky Odry velmi významně ředěny.

Mladí zpěváci z Havířova uspěli na Karvinském talentu

Na prestižní soutěž Karvinský talent se přihlásily desítky nadaných mladých zpěváků z různých měst republiky. Ta nejcennější ocenění putovala do Havířova.

Výročí slavila studénecká škola i se svými prvními absolventy

Základní škola Sjednocení ve Studénce slaví 60. výročí svého otevření. Svůj první školní rok připomněla i Dnem otevřených dveří, na který pozvala první absolventy.

ZŠ Borovského oslavila čtyřicátiny. Do tříd znovu nahlédli bývalé učitelé i absolventi

Nejmladší škola v Karviné - Základní a Mateřská škola Borovského - oslavila 40. narozeniny. Na prohlídku školy i připravenou akademii žáků pozvala kromě rodičů a přátel školy i bývalé pedagogy a absolventy.

Mládež si užila v knihovně knižní festival Book!Con

K-Klub havířovské pobočky knihovny v Šrámkově ulici se zaměřuje na mládež. Velmi oblíbenou se stala dvoudenní akce Book!Con. A program byl opět hodně pestrý.

O Trh uplatnění a vzdělávání byl v Třinci velký zájem

Trh uplatnění a vzdělávání 2024 cestuje po celém MS kraji, tentokrát si dal dostaveníčko v třinecké hale Stars. V Třinci se konal už po dvacáté sedmé.

V MNO funguje od října Kardiologický stacionář

Na oddělení Kardiologie v Městské nemocnici Ostrava nově funguje Kardiologický stacionář. Slouží pouze plánovaným pacientům se srdečním onemocněním, u kterých není nutná delší hospitalizace.

Rehabilitace MNO disponuje moderní technikou i bazénem

Profesionální péči, moderní přístrojové vybavení, pomůcky a bazén - to vše mají k dispozici pacienti oddělení Rehabilitační a fyzikální medicíny Městské nemocnice Ostrava. Rehabilitace spolupracuje také s dalšími odděleními nemocnice a zabývá se tak širokým spektrem diagnóz - akutními i chronickými.

Lékařská fakulta OU hostila zdravotnický veletrh KAM PAK

Workshopy, stánky zdravotnických zařízení a tombola s kvalitní kávou, vitamíny či fonendoskopy – to byl KAM PAK 2024. Veletrh pracovních příležitostí pro studenty a absolventy lékařských i nelékařských zdravotnických oborů se letos uskutečnil na Lékařské fakultě Ostravské univerzity už pošesté.