Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

JFO zve na světovou premiéru skladby Pure, Cool Water

Ve Vídni se díky podpoře americké Sorel Organisation uskuteční 24. listopadu světová premiéra skladby Pure, Cool Water autorky Judith Lang Zaimont v nastudování Janáčkovou filharmonií Ostrava pod vedením dánsko-amerického dirigenta Nielse Muuse.

Otec autorky byl chemickým expertem na kvalitu vody. A právě jemu skladatelka narozená v Memphisu svou 4. symfonii Čistá, studená voda (Pure, cool water) věnovala. Myšlenku díla popsala těmito slovy „V naší rodině byla voda vždy důležitým tématem, navíc na jihozápadě USA, kde jsme bydleli, ale i celosvětově představuje voda vzácnou komoditu. A zvuk tekoucí vody je v symfonii všudypřítomný“.

Judith, která v příštím roce oslaví 70. narozeniny, studovala na Kolumbijské univerzitě a později se živila jako klavíristka a učitelka hudby. Její hudební styl je nejčastěji popisován jako tradiční. Ona sama však nemá škatulkování ráda, daleko důležitější je pro ni hledání vlastního osobitého stylu. Na vídeňském koncertě vystoupí také v New Yorku žijící ukrajinská klavíristka Anna Shelest, kterou New York Times v recenzích oceňuje její citlivý a vřelý projev. Představila se již v nejlepších koncertních sálech (včetně Carnegie Hall) s předními orchestry světa. V jejím podání ve Vídni zazní Prokofjevův Koncert pro klavír a orchestr č. 2. Program doplní úvodní skladba, kterou je Janáčkova předehra k opeře Z mrtvého domu. 

Dirigent Niels Muus je pak známý především díky svému dřívějšímu působení ve funkci uměleckého ředitele vídeňské Volksoper. Ve čtvrtek a v pátek (27. a 28. listopadu) přivítáme aktéry vídeňského koncertu v Domě kultury města Ostravy s trochu pozměněným programem. Místo Janáčka zazní na úvod Čajkovského Bouře a místo druhého Prokofjevova klavírního koncertu bude uveden Klavírní koncert č. 1. Tento koncert shodou okolností uvedla Anna Shelest při svém úplně prvním vystoupení se symfonickým orchestrem ve svých jedenácti letech v rodném Charkově. 

27. a 28. 11. 2014 v 19 hodin 

Dům kultury města Ostravy 

Program: Petr Iljič Čajkovskij Bouře, symfonická fantazie pro orchestr podle námětu W. Shakespeara op. 18 

Sergej Prokofjev Koncert pro klavír a orchestr č. 1 Des dur (jednovětý) op. 10 

Judith Lang Zaimont Symfonie č. 4 (Pure, Cool Water) 

The River

Ice Rainshower

The Tarn 

Ocean and Waterfall 

Účinkují: 

Anna Shelest – klavír 

Janáčkova filharmonie Ostrava 

Niels Muus – dirigent 

Anna Shelest je mezinárodně oceňovanou klavíristkou, která je nadšeně přijímána publikem po celém světě. Mezi jejími nedávnými vystoupeními najdeme debut v Alice Tully Hall a ve Stern Auditorium v Carnegie Hall v New Yorku a v Kennedyho centru ve Washingtonu DC. Narodila se v Charkově (Ukrajina) a hru na klavír začala studovat v šesti letech. Navštěvovala speciální hudební školu pro nadané děti, kde byla studentkou G. Gelfgata a později S. Polusmiaka. V jedenácti letech vystoupila v sídle UNESCO v Paříži jako nejmladší laureát Mezinárodní klavírní soutěže Milosze Magina. O rok později absolvovala se Symfonickým orchestrem Charkov orchestrální debut, hrála tehdy (stejně jako dnes v Ostravě) Rachmaninovův Klavírní koncert č 1. Od té doby vystoupila s řadou předních světových orchestrů (Montreal Symphony Orchestra, St. Petersburg Philharmonic Orchestra, Cincinnati Symphony Orchestra, Netherlands Symphony Orchestra a celá řada amerických orchestrů – Florida, Kentucky, San Francisko, Minnesota. Její recitály si mohli vyslechnout posluchači v Kanadě, Francii, Japonsku, Mexiku, Nizozemsku, Rusku, na Ukrajině, v Jižní Africe a ve Spojených státech. Věnuje se také komorní hudbě ve spolupráci s Amernet String Quartet, Cincinnati ARC Ensemble a hudebníky ze Symfonického orchestru Cincinnati. V červnu 2011 byla prvním umělcem, který se prezentoval v nově zrekonstruovaném 7 World Trade Center v New Yorku.

Její repertoár sahá od baroka až k současným skladatelům. Diskografie zahrnuje nahrávky Rachmaninova, Mussorgského, Čajkovského a Glinka. Nejnovější nahrávka patří hudbě německých romantických skladatelů. Díky své upřímné a přesvědčivé interpretaci získala nejvyšší ocenění a uznání v mnoha mezinárodních klavírních soutěžích (Louisiana International Piano Competition, Kawai American Recording Contest, Bradshaw-Buono International Piano Competition, Jefferson Symphony Young Artists Competition, International Piano Competition for Young Musicians, Corpus Christi International Competition for Piano and Strings, Washington International Piano Competition a další). Poté, co získala magisterský titul na Juilliard School ve třídě J. Lowenthala, se usídlila v New Yorku. 

Dánsko americký dirigent Niels Muus se narodil ve West Chesteru v Pennsylvánii. Absolvoval Royal Academy of Music v Dánsku, dále studoval na Conservatorio San Martino (Bologna), Mozarteum (Salzburg), Ecole Normale de Musique (Paříž) u takových mistrů jako jsou Franco Ferrara, Carlo Zecchi, Tatjana Nikolajewna nebo Jakob Gimpel. V letech 1992-99 byl hlavním dirigentem v Tiroler Landestheater v Innsbrucku. Jeho nahrávky Nielsenovy opery Maskarade a Antikrista Ruuda Langgaarda byly časopisem Gramophone označeny za nejlepší nahrávky opery roku 2000. Od roku 1999 do roku 2003 byl dirigentem a uměleckým šéfem ve Volksoper Wien. Je uznáván jako odborník v oblasti opery. Provedl několik významných inscenací - pozoruhodný byl např. Donizettiho Nápoj lásky z festivalu Macerata (Arthaus Musik), který přenášela televizní společnost RAI, Rossiniho Obléhání Korintu pro olympijské hry v Řecku, Dvořákovy Rusalky u příležitosti mezinárodního roku H. C. Andersena (uvedená v Moskvě a Dánsku) nebo Verdiho Aida na Worker`s Stadium v Pekingu (přenášená CCTV). 

V italských operních domech nastudoval Muus Verdiho opery Falstaff a Macbeth, La Traviata, Aida a také Il Capello di Paglia di Firenze (Florentský slaměný klobouk) Nina Roty. Spolupracoval s takovými pěveckými hvězdami, jako jsou Katia Ricciarelli, Luciane Serra, Erwin Schrott, Daniele Barcelona, Adrian Eröd, Markus Werba, Ildar Abdrazakov, Angela Denoke, Werner Hollweg, Maurizio Muraro, Gregory Kunde, Carmen Giannattasio, Steffen Milling, Akiko Nakajima nebo Wolfgang Koch. Nahrával pro Deutsche Grammophon, Arthaus Musik Gramola, Danacord, Dynamic, Denon a Preisser Records Wien. Niels Muus je také mezinárodně uznávaným pedagog, který pořádá mistrovské kurzy pro Conservatorio Monteverdi (Bolzano), Netherlands Opera Studio (Amsterdam), Opera Studio New National Theater Tokio, Opera Academy Korean National Opera, Universität für Musik und darstellende Kunst Wien, Opera Academy of California (San Francisco). Zasedá v porotách významných mezinárodních soutěží, jako je Belvedere (Vídeň), Concorso Toti dal Monte (Rovigo), Musician of the future (Dublin), Composition competition španělských symfonických orchestrů (AEOS), pěvecké soutěže Izmir a Blue Danube soutěže pro operní dirigování (Russe). 

V letech 2008 až 2011 zastával funkci hudebního ředitele mezinárodního projektu Svět opery, na němž participovaly instituce, jako jsou Stanfordská univerzita, McGillova univerzita (CIRMMT), Newyorská univerzita, Tromsø univerzita a KTH ve Stockholmu.V současné době je uměleckým poradcem Mozartova domu ve Vídni a Otto Edelmann Society, a také hudebním ředitelem Musikfestivalu Štýrsko. V září 2013 září byl jmenován profesorem operního oddělení na konzervatoři ve Vídni. V roce obdržel 1981 Jacob Gade Prize a Danish Radio Prize v roce 2000.



V Karviné opravují chodníky a staví parkoviště, práce probíhají na několika místech

V těchto dnech probíhají na několika místech v Karviné nejrůznější opravy a realizují se další investiční akce. Například řidiči se brzy dočkají nového parkoviště na ulici Na Kopci a pro cyklisty a inline bruslaře se zase vylepšuje cyklostezka poblíž sportoviště v Hranicích.

Hřiště s umělým povrchem v různých částech Havířova prokoukla díky vyčištění

Než stále investovat do stavění nových hřišť, zkusíme je opravit a vyčistit. Touto cestou jde Správa sportovních a rekreačních zařízení v Havířově.

Hlavní třída v Ostravě-Porubě projde revitalizací zeleně i mobiliáře. Získá tak modernější vzhled

10. října 2024 17:45 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

Poruba mění koncepci zeleně na Hlavní třídě. Ta současná je totiž zastaralá a už neodpovídá moderním trendům. Navíc je finančně náročná na údržbu.

20letý mladík v Ostravě umlátil na ulici muže. Za vraždu mu hrozí výjimečný trest

Kriminalisté řeší velmi brutální vraždu v Ostravě. 20letý mladík přímo na ulici před vchodem do domu doslova umlátil muže a ukradl mu osobní věci. Díky svědkům ho ale policisté za pár minut zadrželi. Hrozí mu výjimečný trest.

Povodňovým zachráncům se dostalo poděkování za obětavost a nasazení

Poděkování za obětavé nasazení se dostalo všem záchranářům, kteří pomáhali v průběhu letošních povodní. Ocenění se jim dostalo v areálu LIBROS v Ostravě-Přívoze, který byl povodňovou vodou také zcela zaplaven.

Staršího turistu zradilo v Jeseníkách srdce, záchranáři ho nesli přes řeku

10. října 2024 21:45 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Na záchraně muže, kterého postihly náhlé srdeční potíže, spolupracovali nedaleko Karlovy Studánky v Jeseníkách se zdravotníky záchranné služby také horští záchranáři a dobrovolní hasiči.

Pohřešovanou ženu našli policisté v bezvědomí v křoví u řeky z paluby vrtulníku

10. října 2024 11:25 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Život pohřešované ženy z Třince se podařilo zachránit policistům, kteří v úterý z paluby vrtulníku prohledávali místa, kde by se mohla nacházet. Z výšky zahlédli bezvládné tělo a vyslali k němu pozemní hlídku.

Nemocnice ve Frýdku-Místku rekonstruuje JIP neoperačních sálů

Jednotka intenzivní péče Nemocnice ve Frýdku-Místku prochází zásadní rekonstrukcí. Ta přinese rozšíření kapacity lůžek a modernizaci oddělení po více než dvaceti letech. Projekt, na kterém se podíleli i zaměstnanci, by měl být dokončen na přelomu roku.

Dopravě v Opavě uleví provizorní most. Vznikne nad vodou poničeným mostem v Ratibořské ulici

9. října 2024 19:45 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

V Opavě začala stavba provizorního mostu v Ratibořské ulici. Ten současný poničila nedávná povodeň natolik, že půjde k zemi. Plně ho nahradí nový most, s jehož stavbou se počítá příští rok.

Dominanta hřbitova v Kunčičkách se dočkala renovace, kamenný kříž dostal i nového Krista

Dominanta hřbitova v Kunčičkách se po letech dočkala restaurování. Kamenný kříž byl po záchranných pracích v minulém týdnu opět ustaven na původní podstavec ve středu hřbitova a doplnil ho taky nový litinový Kristus.

Policisté vyšetřují okradení seniora, poznáte muže na fotografii z bankomatu

Včera 18:01 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Policisté z obvodního oddělení Frýdek-Místek prověřují okolnosti protiprávního jednání, ke kterému došlo v polovině srpna letošního roku. Dosud neznámý pachatel měl pod legendou prodeje nožů využít nepozornosti poškozeného seniora, který vybíral peníze na zboží z bankomatu, a vybrat bez jeho vědomí finanční hotovost 20 tisíc korun.

Sotva policisté na noční vyřešili zdrogovaného řidiče, zadrželi opilého šoféra

Včera 17:43 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Přesto, že jsou v Bohumíně kvůli povodním posílené policejní hlídky, někteří řidiči podstupují riziko zadržení, když vědomě usedají za volant v době uloženého zákazu řízení a navíc pod vlivem alkoholu nebo drog.

Lidé s policisty zachránili muže, který několik hodin či dnů trpěl bezmocně v bytě

Včera 17:30 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Podezření obyvatel domu v Karlovicích na Bruntálsku, že jeden z jejich sousedů může být v ohrožení života se potvrdilo, když do bytu po vyražení dveří vstoupili policisté a nájemníka tam našli bezvládně ležícího.

Policie obvinila 20letého mladíka z vraždy 59letého Ostravana

Včera 8:54 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Vzájemný konflikt stál a vraždou, kterou v těchto chvílích vyšetřují kriminalisté v Ostravy. Mladší z mužů staršího opakovaně napadl tak surově, že mu život nezachránila ani rychlá první pomoc. Oběť navíc okradl.

Města i obce dusí všechny druhy odpadů po povodních a demolicích, řeší jejich třídění, drcení a odvozy

Každá povodní postižená obec má na svém pozemku obrovské haldy odpadů. Jde o vystěhované vybavení bytů, komunální odpady i odpady z demolovaných domů. Skládky se prohýbají pod náporem ze všech stran a obce musí řešit redukci odpadů na co nejmenší objem.

Opavská Urologie nabízí široké spektrum operací

10. října 2024 17:37 | Celý MS kraj | Yvona Fajtová | Magazín TV medicína

Urologické oddělení Slezské nemocnice v Opavě je na velmi vysoké úrovni. Zaměřuje se především na laparoskopické operace ledvin, nadledvin, močového měchýře a močovodu.