Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

​Souznění - Mezinárodní festival adventních a vánočních zvyků

Mezinárodní festival adventních a vánočních zvyků, koled a řemesel. 11. - 16. 12. 2014 – Václavovice, Frýdek-Místek, Kozlovice (Beskydy), Ostrava.

CONSONANCE 2014: 16th International Festival of Advent and Christmas Traditions, Carols, and Handicrafts - 11th to 14th December 2014

Už pošestnácté vyjde šťastná hvězda nad mezinárodním festivalem adventních a vánočních zvyků, koled a řemesel Souznění. „Souznění objevuje, rozvíjí a postupně představuje jednak bohaté zvyky vymezené dobou adventu a Vánoc, ale zároveň také tradice duchovní a religiózní,“ přibližuje zásadní festivalový rys organizátor akce Zdeněk Tofel.

O úvodní koncert letošního ročníku se 11. prosince postará MARTIN CHODÚR. Ostravského hudebníka doprovodí v malebném kostele ve Václavovicích kapela MACH5 a navíc si s ním zapěje desetičlenný gospelový sbor.

„Koncert se ponese ve velmi svátečním duchu. Chtěl bych lidem přinést do srdcí tu pravou vánoční atmosféru. Atmosféru nejenom štěstí a odpočinku, ale také návratu k těm nejtradičnějším hodnotám, jako jsou láska, přátelství a rodina,“ informuje MARTIN CHODÚR.

Jako obvykle dostane během Souznění prostor také duchovní hudba. V kostele svatého Jana a Pavla ve Frýdku-Místku tak 12. prosince vystoupí seskupení SOCIETAS INCOGNITORUM. Jeho umělecké zaměření připomíná významného skladatele Giovanni Battista Alouisiho (cca 1600 - 1665), který přinesl na Moravu z Itálie nový hudební styl nazvaný později baroko.

„Alousiho skladby náleží k tomu nejkvalitnějšímu repertoáru, který se hrál v duchovním prostředí velkých hudebních center barokní Moravy. V rámci Souznění zařadíme výběr nejlepších skladeb, které vyšly z pera tohoto výjimečného hudebníka,“ uvádí za SOCIETAS INCOGNITORUM jeho umělecký vedoucí Eduard Tomaštík.

Originalita a žánrová pestrost

Festivalový kolotoč se pak naplno roztočí v Kozlovicích, kde 13. prosince bude oblíbený vánoční jarmark opět přehlídkou originality a neotřelých nápadů. Svou zručnost a řemeslnou šikovnost totiž ukážou lidoví řemeslníci. „Samozřejmostí je bohaté gastronomické menu, přičemž příchozí si jako obvykle pochutnají na regionálních i zahraničních specialitách,“ připojuje Zdeněk Tofel.

Pestrý hudební šálek zamíchají například hosté z Moldavska TALANCUTA. Ze slovenského Strečna zavítají na Souznění komorní soubor staré hudby FLAUTUS VOCIS a ženská spevácka skupina ZVONICA, z Oravské Poľhory pak dětská gajdošská muzika BESKYD, z jižních Čech Prácheňský soubor písní a tanců ze Strakonic, z Ostravy cimbálová muzika KONOPJAN a z Frýdku-Místku DFS ONDRÁŠEK.

Na domácí folklorní notu pak zahrají a zazpívají Dětský soubor Valášek, SLPT Valašský vojvoda, cimbálová muzika Konopjan, Dechová hudba Kozlovice a Divadelní společnost Kozlovice atd.

V kostele sv. Michaela a sv. Barbory se představí Zpěváčci a BROLN, který v rozšířeném obsazení nabídne se svými sólisty pastýřskou mši s ryze moravskou melodikou Missa pastoralis in C boemica. „Jedná se o dílo Josefa Schreiera, což byl moravský barokní skladatel z první poloviny 18. století, který komponoval chrámovou hudbu a lidové operety,“ doplňuje Zdeněk Tofel.

Hvězdou Galakoncertu bude Dan Bárta

Následně se Souznění se svým Galakoncertem přesune 14. prosince do ostravského Domu kultury města Ostravy. Grandiózní finále bude patřit charismatickému DANU BÁRTOVI a jeho projektu Illustratosphere.

„Představíme průřez celou svou tvorbou, zahrajeme novinky z aktuálního úspěšného alba Maratonika a přidáme i staré skladby v novém kabátě,“ vyjmenovává stěžejní body svého vystoupení hlasový ekvilibrista DAN BÁRTA.

Návštěvníci zároveň nahlédnou do bohaté a nevšední folklorní kuchyně moldavského seskupení TALANCUTA, kozlovického Valašského vojvody a Prácheňského souboru písní a tanců ze Strakonic, které doplní komorní soubor staré hudby FLAUTUS VOCIS. Jeho doménou je naopak renesanční hudba. V Domě kultury města Ostravy představí své umění také tvůrci uměleckých řemesel z domova i zahraničí. Mlsné jazýčky určitě potěší ochutnávka tradičních specialit a nápojů.

Během Galakoncertu dojde k předání charitativního daru. Finanční sbírka bude probíhat během všech čtyř festivalových dnů.


Tento projekt je realizován za podpory Moravskoslezského kraje, Ministerstva pro místní rozvoj České republiky, Ministerstva zemědělství České republiky, statutárního města Frýdek-Místek, obce Kozlovice, obce Václavovice, obce Hukvaldy a všech našich významných partnerů.

MF Souznění je přidruženým členem prestižní celosvětové organizace CIOFF.

Další informace na www.souzneni-festival.cz

Předprodej vstupenek

OSTRAVSKÝ INFORMAČNÍ SERVIS - tel.: 596 123 913, DŮM KULTŮRY MĚSTA OSTRAVY - tel.: 597 489 111

8:00 - 9:00 - Obecní rozhlas - hraje výběr koled z CD

8:00 - Centrum obce Kozlovice - Vánoční jarmark – lidoví tvůrci a umělecká řemesla, prodej vánočních stromků, bohatá nabídka a prodej specialit domácí i zahraniční regionální a salašnické gastronomie…

10:00 – 13.00 - Valašský pivovar Kozlovice – kamenná pivnice

U cimbálu – k poslechu hraje cimbálová muzika Konopjan

9:00 - Sál OÚ, Prostranství u OÚ do 12.00 hod. - Obchůzky s koledou a volná vystoupení

Účinkují: Soubor Vatra horelor (Moldavsko), komorní soubor staré hudby FLAUTUS VOCIS ze Strečna (SK), dětská gajdošská muzika BESKYD z Oravské Poľhory (SK), Prácheňský soubor písní a tanců ze Strakonic, dětský folklorní soubor ONDRÁŠEK z Frýdku-Místku, Dechová hudba Kozlovice, SPV Kozlovice, Sbor ZŠ Kozlovice, DSPT Valášek, SLPT Valašský vojvoda z Kozlovic, Divadelní společnost Kozlovice, Klavírní a klávesová škola Lenky Lepíkové, Schola Kozlovice

9:00 - 16:00 - Obecná škola – Den otevřených dveří
Průvodce Marie Prudká.

9:15 - Venek u OÚ - Příjezd Tří králů

9:30 - Areál Fojtství, Obecná škola - Příjezd Tří králů, Živý Betlém
Účinkují: Divadelní společnost Kozlovice

10:00 - Areál Fojtství - Dechová hudba Kozlovice

12:00 - Exteriéry - reprodukovaná hudba (Michal Maršálek)

15:00 - Kostel sv. Michaela a sv. Barbory Kozlovice - Koncert duchovní hudby -

BROLN, Zpěváčci, sólisté, dir. František Černý

1. Část – BROLN + zpěváčci: Danka Rokytová ze Lhotky pod Ondřejníkem, Anežka Tabachová a Sára Kokešová z Kozlovic, Daniel Bruštík ze Stání + sólisté: Klára Blažková, Kamila Šošovičková, Ludmila Malhocká, Václav Kovářík, Michal Marhold, Jan Zaviačič, Pavel Varmuža, František Černý

2. Část: Missa pastoralis in C boemica - pastýřská mše s ryze moravskou melodikou vycházející z valašského lidového prostředí. Je nejvýznamnějším dílem kantorské hudby na Moravě v 18. století. Autor Josef Schreier.

Průvodní slovo: Petra Polzerová

Úvodní slovo: farář Stanislav Kotlář, Zdeněk Tofel

Vstupné: dobrovolné

18:30 - Sál OÚ Kozlovice - Adventně–vánoční pořad

Účinkují: Soubor Vatra horelor (Moldavsko), komorní soubor staré hudby FLAUTUS VOCIS ze Strečna (SK), Ženská spevácka skupina ZVONICA ze Strečna (SK), dětská gajdošská muzika BESKYD z Oravské Poľhory (SK), Prácheňský soubor písní a tanců Strakonice, dětský folklorní soubor ONDRÁŠEK z Frýdku-Místku, DSPT Valášek, SLPT Valašský vojvoda z Kozlovic.

Slovem provází: Tomáš Gross

Režie, autor: Lenka Eliášová, Ludmila Fizková

Vstupné: 100,- Kč

Zvuk, natáčení, světla: Martin Valový

Charita – firma Huisman předá šek na 10tis. Kč – příspěvek na speciální chodítko pro Viktora

Neděle 14. 12. 2014 - Ostrava

10:00 - Chrám Panny Marie Královny v Ostravě-Mariánských Horách - slavnostní Mše Svatá.
Vystoupí: Flautus Vocis (SK). Celebruje farář Vladimír Schmidt.

16:30 - Dům kultury města Ostravy - Setkání s lidovými tvůrci a uměleckými řemesly –

Ochutnávka a prodej specialit domácí i zahraniční regionální a salašnické gastronomie.

Vystoupí: CM Konopjan, festivalové muziky a zpěváci – vestibul.

18:00 - GALAKONCERT Souznění – Divadelní sál DK města Ostravy

Účinkují:Dan Bárta & Illustratosphere, soubor VATRA HORELOR (Moldavsko), komorní soubor staré hudby FLAUTUS VOCIS ze Strečna (SK), Prácheňský soubor písní a tanců ze Strakonic, SLPT Valašský vojvoda.

Slovem provází: Ladik Šimeček

Během celého festivalu proběhne finanční sbírka – finanční pomoc na nákup speciálního chodítka pro Viktora Grilece z Veřovic. Pod záštitou paní Lenky Tabachové, ředitelky Charity Frenštát pod Radhoštěm.

Vstupné
Přízemí: 270,- Kč. Studenti, senioři, ZTP, FOS: 220,- Kč.
Balkon, galerie: 220,- Kč. Studenti, senioři, ZTP, FOS: 170,- Kč


Doprovodný program

Čtvrtek 11. 12. 2014 – Ostrava, Masarykovo náměstí

Vystoupí: CM Konopjan z Ostravy (16.00-17.00 hod.)

Pátek 12. 12. 2014 - Ostrava, Masarykovo náměstí

Vystoupí: Prácheňák ze Strakonic (17.00-18.00 hod.)

Sobota 13. 12. 2014 - Rožnov p.R. – VMP kostelík sv. Anny (skanzen)

Vystoupí: komorní soubor staré hudby FLAUTUS VOCIS ze Strečna (SK), (10.30-11.15 a 13.00-13.45 hod.).


Sobota 13. 12. 2014 - Frýdek-Místek - Advent ve městě - nám. Svobody Místek

Vystoupí: Soubor VATRA HORELOR (Moldavsko) 10.00 -11.00 hod.), Gajdošská muzika BESKYD z Oravské Poľhory (SK), 11.00-11.50hod.


Sobota 13. 12. 2014 - Ostrava, Masarykovo náměstí

Vystoupí: Soubor VATRA HORELOR (Moldavsko), 15.00-16.00 hod


Neděle 24. 12. 2014 - Ostrava, Masarykovo náměstí

Vystoupí: Gajdošská muzika BESKYD z Oravské Poľhory (Slovensko), 14.00-15.00 hod.


Během celého festivalu proběhne finanční sbírka – finanční pomoc na nákup speciálního chodítka pro Viktora Grilece z Veřovic. Pod záštitou paní Lenky Tabachové, ředitelky Charity Frenštát pod Radhoštěm.



V Karviné opravují chodníky a staví parkoviště, práce probíhají na několika místech

V těchto dnech probíhají na několika místech v Karviné nejrůznější opravy a realizují se další investiční akce. Například řidiči se brzy dočkají nového parkoviště na ulici Na Kopci a pro cyklisty a inline bruslaře se zase vylepšuje cyklostezka poblíž sportoviště v Hranicích.

Hřiště s umělým povrchem v různých částech Havířova prokoukla díky vyčištění

Než stále investovat do stavění nových hřišť, zkusíme je opravit a vyčistit. Touto cestou jde Správa sportovních a rekreačních zařízení v Havířově.

Hlavní třída v Ostravě-Porubě projde revitalizací zeleně i mobiliáře. Získá tak modernější vzhled

10. října 2024 17:45 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

Poruba mění koncepci zeleně na Hlavní třídě. Ta současná je totiž zastaralá a už neodpovídá moderním trendům. Navíc je finančně náročná na údržbu.

20letý mladík v Ostravě umlátil na ulici muže. Za vraždu mu hrozí výjimečný trest

Kriminalisté řeší velmi brutální vraždu v Ostravě. 20letý mladík přímo na ulici před vchodem do domu doslova umlátil muže a ukradl mu osobní věci. Díky svědkům ho ale policisté za pár minut zadrželi. Hrozí mu výjimečný trest.

Povodňovým zachráncům se dostalo poděkování za obětavost a nasazení

Poděkování za obětavé nasazení se dostalo všem záchranářům, kteří pomáhali v průběhu letošních povodní. Ocenění se jim dostalo v areálu LIBROS v Ostravě-Přívoze, který byl povodňovou vodou také zcela zaplaven.

Staršího turistu zradilo v Jeseníkách srdce, záchranáři ho nesli přes řeku

10. října 2024 21:45 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Na záchraně muže, kterého postihly náhlé srdeční potíže, spolupracovali nedaleko Karlovy Studánky v Jeseníkách se zdravotníky záchranné služby také horští záchranáři a dobrovolní hasiči.

Pohřešovanou ženu našli policisté v bezvědomí v křoví u řeky z paluby vrtulníku

10. října 2024 11:25 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Život pohřešované ženy z Třince se podařilo zachránit policistům, kteří v úterý z paluby vrtulníku prohledávali místa, kde by se mohla nacházet. Z výšky zahlédli bezvládné tělo a vyslali k němu pozemní hlídku.

Nemocnice ve Frýdku-Místku rekonstruuje JIP neoperačních sálů

Jednotka intenzivní péče Nemocnice ve Frýdku-Místku prochází zásadní rekonstrukcí. Ta přinese rozšíření kapacity lůžek a modernizaci oddělení po více než dvaceti letech. Projekt, na kterém se podíleli i zaměstnanci, by měl být dokončen na přelomu roku.

Dopravě v Opavě uleví provizorní most. Vznikne nad vodou poničeným mostem v Ratibořské ulici

9. října 2024 19:45 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

V Opavě začala stavba provizorního mostu v Ratibořské ulici. Ten současný poničila nedávná povodeň natolik, že půjde k zemi. Plně ho nahradí nový most, s jehož stavbou se počítá příští rok.

Dominanta hřbitova v Kunčičkách se dočkala renovace, kamenný kříž dostal i nového Krista

Dominanta hřbitova v Kunčičkách se po letech dočkala restaurování. Kamenný kříž byl po záchranných pracích v minulém týdnu opět ustaven na původní podstavec ve středu hřbitova a doplnil ho taky nový litinový Kristus.

Policisté vyšetřují okradení seniora, poznáte muže na fotografii z bankomatu

Včera 18:01 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Policisté z obvodního oddělení Frýdek-Místek prověřují okolnosti protiprávního jednání, ke kterému došlo v polovině srpna letošního roku. Dosud neznámý pachatel měl pod legendou prodeje nožů využít nepozornosti poškozeného seniora, který vybíral peníze na zboží z bankomatu, a vybrat bez jeho vědomí finanční hotovost 20 tisíc korun.

Sotva policisté na noční vyřešili zdrogovaného řidiče, zadrželi opilého šoféra

Včera 17:43 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Přesto, že jsou v Bohumíně kvůli povodním posílené policejní hlídky, někteří řidiči podstupují riziko zadržení, když vědomě usedají za volant v době uloženého zákazu řízení a navíc pod vlivem alkoholu nebo drog.

Lidé s policisty zachránili muže, který několik hodin či dnů trpěl bezmocně v bytě

Včera 17:30 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Podezření obyvatel domu v Karlovicích na Bruntálsku, že jeden z jejich sousedů může být v ohrožení života se potvrdilo, když do bytu po vyražení dveří vstoupili policisté a nájemníka tam našli bezvládně ležícího.

Policie obvinila 20letého mladíka z vraždy 59letého Ostravana

Včera 8:54 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Vzájemný konflikt stál a vraždou, kterou v těchto chvílích vyšetřují kriminalisté v Ostravy. Mladší z mužů staršího opakovaně napadl tak surově, že mu život nezachránila ani rychlá první pomoc. Oběť navíc okradl.

Města i obce dusí všechny druhy odpadů po povodních a demolicích, řeší jejich třídění, drcení a odvozy

Každá povodní postižená obec má na svém pozemku obrovské haldy odpadů. Jde o vystěhované vybavení bytů, komunální odpady i odpady z demolovaných domů. Skládky se prohýbají pod náporem ze všech stran a obce musí řešit redukci odpadů na co nejmenší objem.

Opavská Urologie nabízí široké spektrum operací

10. října 2024 17:37 | Celý MS kraj | Yvona Fajtová | Magazín TV medicína

Urologické oddělení Slezské nemocnice v Opavě je na velmi vysoké úrovni. Zaměřuje se především na laparoskopické operace ledvin, nadledvin, močového měchýře a močovodu.