Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Nemůžete užívat hormonální antikoncepci? Existuje řešení!

​Užíváte vy nebo vaše dcera hormonální antikoncepci? Informoval vás lékař o všech rizicích spojených se zobáním hormonálních tablet, nebo vám jen řekl, že dnešní antikoncepce obsahuje minimum hormonů, případně vás odkázal na příbalový leták?

Takový je totiž zcela běžný postup v mnoha gynekologických ordinacích. 

Zcela jiný názor na antikoncepci už mají lékaři hematologie a následně i další lékaři, kteří léčí i velmi mladé slečny po mozkové mrtvici způsobené právě užíváním antikoncepčních pilulek. Fakt, že hormonální antikoncepce i v dnešní době způsobuje smrt nebo vážné onemocnění, již není tabu. Naštěstí se o tomto problému hovoří čím dál častěji a hlasitěji. Existuje však bezpečná ochrana před otěhotněním? To je otázka... Své místo na trhu by mohly zaujmout například moderní pesary, ale o těch se tolik nehovoří. V ordinacích slovo pesar takřka nezaslechnete a lékaři mají hned několik důvodů, proč o této ochraně proti otěhotnění před pacientkami nehovoří. 

Hlavním důvodem, proč lékaři ženám pesary nabízejí jen velmi málo, je fakt, že nejsou dostatečně informováni o této antikoncepci a často ji považují za cosi zastaralého, co ženy vlastně nechtějí. Mnoho z nich však o pesarech ví, ale od doporučování pacientkám je odrazuje čas, který by museli věnovat vysvětlování, proč právě pesar je tou nejvhodnější antikoncepcí, a jak se s touto pomůckou zachází. A jak všichni víme, čas jsou peníze. Prostě je jednodušší a rychlejší ve vteřině předepsat recept na hormonální antikoncepci, než několika minutové vysvětlování pacientce používání pesaru. V neposlední řadě by mohl být jedním z důvodů i fakt, že distribuci pesarů v České republice nezajišťuje žádná gigantická farmaceutická firma a lékař proto z doporučení této antikoncepce nezíská žádné finanční či jiné výhody. 

A něco na tom zřejmě i bude. Zatímco za antikoncepci ženy platí každé tři měsíce v průměru okolo tisíce korun, pesar téměř ve stejné hodnotě stačí zakoupit jeden na dva roky. Vzhledem k tomu, že je vyráběn z lékařského silikonu, nezpůsobuje žádné alergie a jeho použití je velmi jednoduché. Je vhodný i pro ženy, které nemohou brát hormonální antikoncepci ze zdravotních důvodů, mají například genetické dispozice k tvorbě trombóz, jsou silné kuřačky nebo nechtějí brát pilulky kvůli kojení. A na rozdíl od antikoncepčních tělísek mohou pesar běžně používat i ženy, které ještě nerodily. Jediný problém může nastat ve chvíli, kdy se jedná o spontánní sex a na zavádění pesaru prostě není čas. Takže dívky a ženy, které nemají stálé partnery a netuší, kdy ta chvíle přijde, jsou v nevýhodě a ochrana může selhat tím, že si ji nestihnout aplikovat. Dobrou zprávou však je, že pesar si může žena zavést několik hodin před stykem a používat ho opakovaně bez vyjmutí. Podle MUDr. Vlastimila Škuty z ostravské gynekologické ambulance je pesar při současném použití antispermicidního gelu skoro stejně účinný jako hormonální antikoncepce. Navíc při jeho použití nehrozí žádné zdravotní riziko.
Víte, zda smíte užívat hormonální antikoncepci?

„Otázku vhodné antikoncepce řeší hlavně ženy s nejrůznějšími genetickými žilními onemocněními vedoucími k trombózám a jiným závažným komplikacím. Díky modernější diagnostice se nám daří tato onemocnění odhalovat u stále většího množství žen. Pro ty je pak užívání hormonální antikoncepce zcela nevhodné. A je fajn, že mají šanci si vybrat produkt, který bude vyhovovat jejich potřebám, aniž by ohrožoval jejich zdraví. Pesar představuje jeden z moderních přístupů ve volbě antikoncepce,“ podotýká MUDr. Michaela Tomanová z Ostravy. 

Ženy, které začínají brát antikoncepci, aniž by absolvovaly vyšetření týkající se trombózy, tak samy sebe ohrožují na životě. „Několik let jsem užívala pilulky a teprve nedávno jsem se zcela náhodou dozvěděla, že mám sklony k trombóze a hormonální antikoncepci bych vůbec neměla užívat. Měla jsem štěstí, že se mi komplikace vyhnuly. Ale dnes, když už vím, jaké riziko mi hrozí, bych už neriskovala,“ říká dvaačtyřicetiletá Soňa z Havířova, která podotýká, že je ráda, že se o tom alespoň dozvěděla. Byť náhodou. S problémem s hormonální antikoncepcí se potýkala i pětadvacetiletá Klára z Ostravy: „Hormonální antikoncepce mi vůbec neseděla a dlouho jsem se odhodlávala, že ji vysadím. Sama jsem pátrala po vhodné alternativě. A když jsem konečné odhodlaná přišla ke svému gynekologovi s tím, že bych ráda používala pesar, dostalo se mi pouze zamítavé odpovědi, že to je zastaralá a nespolehlivá metoda.“
Stará, staletí používaná metoda to opravdu je. Pesary se totiž objevily již v dobách starověkého Egyptu. Jde tedy o ochranu, která přetrvala celé věky, a ženy se k ní stále vracejí. Proč asi? 

Začneme více důvěřovat metodám, které se používaly již před stovkami let?

Výhodou pesarů je i fakt, že je k dostání bez lékařského předpisu. „S prodejem antikoncepčních pesarů v České republice jsme začali před šesti lety a musím říci, že prodejní trend spojený se zájmem o tuto nehormonální antikoncepci je rostoucí,“ říká Jana Musialková Muroňová ze serveru Pesar.cz. „Navíc dodáváme pesary i do spřízněných lékáren a úzce spolupracujeme s gynekology, kteří mají o tuto metodu zájem. Naštěstí se najdou lékaři, kterým jde především o zájem pacientek, a ti pak ženy o možnostech této nehormonální antikoncepce informují.“ 

Vrátí se dnešní ženy zpět k moderním pesarům? Pravda, nezáleží to jen na nich. Své mohou říci i muži. Ti však jsou v současnosti zvyklí nechávat starost o neotěhotnění na ženě. To vzniklo pravděpodobně díky antikoncepčním práškům, které byly výhradně záležitostí žen. A tak mužům vyhovuje, že zodpovědnost je opět na ženě a ne na nich. A jakmile zjistí, že je pesar při styku nijak neomezuje a je pocitově daleko příjemnější než kondom, vezmou možná pesar i oni na milost.



V Karviné opravují chodníky a staví parkoviště, práce probíhají na několika místech

11. října 2024 16:30 | Karviná | Monika Danková | Regionální zprávy POLAR

V těchto dnech probíhají na několika místech v Karviné nejrůznější opravy a realizují se další investiční akce. Například řidiči se brzy dočkají nového parkoviště na ulici Na Kopci a pro cyklisty a inline bruslaře se zase vylepšuje cyklostezka poblíž sportoviště v Hranicích.

Hřiště s umělým povrchem v různých částech Havířova prokoukla díky vyčištění

11. října 2024 15:59 | Havířov | Bára Kelnerová | Havířovský expres

Než stále investovat do stavění nových hřišť, zkusíme je opravit a vyčistit. Touto cestou jde Správa sportovních a rekreačních zařízení v Havířově.

Hlavní třída v Ostravě-Porubě projde revitalizací zeleně i mobiliáře. Získá tak modernější vzhled

10. října 2024 17:45 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

Poruba mění koncepci zeleně na Hlavní třídě. Ta současná je totiž zastaralá a už neodpovídá moderním trendům. Navíc je finančně náročná na údržbu.

20letý mladík v Ostravě umlátil na ulici muže. Za vraždu mu hrozí výjimečný trest

Kriminalisté řeší velmi brutální vraždu v Ostravě. 20letý mladík přímo na ulici před vchodem do domu doslova umlátil muže a ukradl mu osobní věci. Díky svědkům ho ale policisté za pár minut zadrželi. Hrozí mu výjimečný trest.

Povodňovým zachráncům se dostalo poděkování za obětavost a nasazení

Poděkování za obětavé nasazení se dostalo všem záchranářům, kteří pomáhali v průběhu letošních povodní. Ocenění se jim dostalo v areálu LIBROS v Ostravě-Přívoze, který byl povodňovou vodou také zcela zaplaven.

Staršího turistu zradilo v Jeseníkách srdce, záchranáři ho nesli přes řeku

10. října 2024 21:45 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Na záchraně muže, kterého postihly náhlé srdeční potíže, spolupracovali nedaleko Karlovy Studánky v Jeseníkách se zdravotníky záchranné služby také horští záchranáři a dobrovolní hasiči.

Pohřešovanou ženu našli policisté v bezvědomí v křoví u řeky z paluby vrtulníku

10. října 2024 11:25 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Život pohřešované ženy z Třince se podařilo zachránit policistům, kteří v úterý z paluby vrtulníku prohledávali místa, kde by se mohla nacházet. Z výšky zahlédli bezvládné tělo a vyslali k němu pozemní hlídku.

Nemocnice ve Frýdku-Místku rekonstruuje JIP neoperačních sálů

Jednotka intenzivní péče Nemocnice ve Frýdku-Místku prochází zásadní rekonstrukcí. Ta přinese rozšíření kapacity lůžek a modernizaci oddělení po více než dvaceti letech. Projekt, na kterém se podíleli i zaměstnanci, by měl být dokončen na přelomu roku.

Dopravě v Opavě uleví provizorní most. Vznikne nad vodou poničeným mostem v Ratibořské ulici

9. října 2024 19:45 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

V Opavě začala stavba provizorního mostu v Ratibořské ulici. Ten současný poničila nedávná povodeň natolik, že půjde k zemi. Plně ho nahradí nový most, s jehož stavbou se počítá příští rok.

Dominanta hřbitova v Kunčičkách se dočkala renovace, kamenný kříž dostal i nového Krista

Dominanta hřbitova v Kunčičkách se po letech dočkala restaurování. Kamenný kříž byl po záchranných pracích v minulém týdnu opět ustaven na původní podstavec ve středu hřbitova a doplnil ho taky nový litinový Kristus.

Policisté vyšetřují okradení seniora, poznáte muže na fotografii z bankomatu

11. října 2024 18:01 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Policisté z obvodního oddělení Frýdek-Místek prověřují okolnosti protiprávního jednání, ke kterému došlo v polovině srpna letošního roku. Dosud neznámý pachatel měl pod legendou prodeje nožů využít nepozornosti poškozeného seniora, který vybíral peníze na zboží z bankomatu, a vybrat bez jeho vědomí finanční hotovost 20 tisíc korun.

Sotva policisté na noční vyřešili zdrogovaného řidiče, zadrželi opilého šoféra

11. října 2024 17:43 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Přesto, že jsou v Bohumíně kvůli povodním posílené policejní hlídky, někteří řidiči podstupují riziko zadržení, když vědomě usedají za volant v době uloženého zákazu řízení a navíc pod vlivem alkoholu nebo drog.

Lidé s policisty zachránili muže, který několik hodin či dnů trpěl bezmocně v bytě

11. října 2024 17:30 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Podezření obyvatel domu v Karlovicích na Bruntálsku, že jeden z jejich sousedů může být v ohrožení života se potvrdilo, když do bytu po vyražení dveří vstoupili policisté a nájemníka tam našli bezvládně ležícího.

Policie obvinila 20letého mladíka z vraždy 59letého Ostravana

11. října 2024 8:54 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Vzájemný konflikt stál a vraždou, kterou v těchto chvílích vyšetřují kriminalisté v Ostravy. Mladší z mužů staršího opakovaně napadl tak surově, že mu život nezachránila ani rychlá první pomoc. Oběť navíc okradl.

Města i obce dusí všechny druhy odpadů po povodních a demolicích, řeší jejich třídění, drcení a odvozy

11. října 2024 7:33 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Regionální zprávy POLAR

Každá povodní postižená obec má na svém pozemku obrovské haldy odpadů. Jde o vystěhované vybavení bytů, komunální odpady i odpady z demolovaných domů. Skládky se prohýbají pod náporem ze všech stran a obce musí řešit redukci odpadů na co nejmenší objem.

Opavská Urologie nabízí široké spektrum operací

10. října 2024 17:37 | Celý MS kraj | Yvona Fajtová | Magazín TV medicína

Urologické oddělení Slezské nemocnice v Opavě je na velmi vysoké úrovni. Zaměřuje se především na laparoskopické operace ledvin, nadledvin, močového měchýře a močovodu.