Program zahrnoval prohlídky s výkladem na MVE Chotěbuz, bioplynové stanici v Horních Tošanovicích, FVE ve Vojkovicích a nakonec návštěvu obce Třanovice, kde je čekala prezentace ředitele KEA MKS, o.p.s. pana Ing. Vladimíra Baginského a prezentace ředitele Třanovice služby, o.p.s. pana Petra Krzywoňe s následnou prohlídkou kotelny na biomasu. V závěru prvního dne byla zařazena prohlídka s ochutnávkou v minipivovaru Vojkovice.
MVE Chotěbuz - Český Těšín - řeka Olše
Instalovaný výkon: 3 x 90 kW
Rozsah dodávky: Ziromont - 3 x turbína ZR 85-3L-4.5M, Elzaco - elektroinstalace a řízení
Popis: MVE je umístěna v areálu bývalé slévárny na břehu řeky Olše. Pro řízení a komunikaci je použit řídícísystém Unitronics V280. Komunikace s obsluhou je zajištěna pomocí grafického operátorského panel, SMS zpráv a internetového připojení. Obsluha má možnost pomocí sítě internet zobrazit na PC displej, který je stejný jako na rozvaděči MVE. Zákazník může on-line sledovat veškeré údaje a měnit nastavení pomocí zobrazených tlačítek. Toto připojení také poskytuje vzdálenou diagnostiku programu a servisní zásahy na dálku v záruční i pozáruční době.
Bioplynová stanice Horní Tošanovice
Provozovatel: TOZOS spol s.r.o.
Výkon: 750 kW
Uspořené CO2: 1,020 t
Využití tepla: 480 kWh
Rok uvedení do provozu: 2009
Vstupní suroviny: kejda, siláž, senáž
Fotovoltaická elektrárna Vojkovice II
Celkový instalovaný výkon: 2700 kWp
Uvedení do provozu: 2010
Kotelna na biomasu v Třanovicích
Kotel na biomasu
Výkon: 350 kW
Výrobce: HAMONT Sedliště
Zařízení pro ohřev TUV: Solární vakuový kolektor Vitosol 200D3
Pohotovostní sklad paliva: 180 m²
Minipivovar Vojkovice
Pivovar byl zprovozněn roku 2006. Postaven byl hned vedle hostince v nové budově, kde v přízemí se nachází várna, šrotovna, myčka sudů a ve sklepních prostorech se nachází spilka a ležácký sklep. Pivovar vyrábí klasickou technologií.
• VÁRNA - pivo se vaří klasickou dvourmutovou technologií, výroba výhradně z českých surovin: moravský slad, žatecký chmel, kulturní kvasnice a pramenitá voda z Beskyd.
• SPILKA - po uvaření piva ve várně se tzv. mladina zchladí na zákvasnou teplotu, což je 8°C a zakvasí kvasnicema typu H. Poté probíhá hlavní kvašení v kvasných kádích po dobu 12 dnů. Dostatečně prokvašené pivo se pak stáčí do ležáckých tanků.
• LEŽÁCKÝ SKLEP - pivo zde dozrává ve stojatých ležáckých tancích 5 týdnů při teplotě 2°C pod tlakem 0,5 baru. Po dozrání piva se čepuje přímo z ležáckých tanků až do výčepu. Na přání žíznivců je možno naplnit soudky 5, 15, 30 a 50 l s možností zapůjčení pípy a chlazení.