Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Green Future - Zelená budoucnost zaměřená na zdravé vnitřní prostředí ve sportovním gymnáziu Dany a Emila Zátopkových

Krajská energetická agentura Moravskoslezského kraje ve spolupráci s firmou Intoza se zabývá problematikou zdravého vnitřního prostředí ve Sportovním gymnáziu Dany a Emila Zátopkových (dále SG DEZ) Ostrava - Zábřeh. Jedná se o pilotní studii, která by měla být vzorem pro další školská zařízení.

Pokud pomineme základní nevhodné tepelně izolační vlastnosti budov, které vyplývají z platných způsobů navrhování a stavění platné minulé době, pak z hlediska dodržování mikroklimatických podmínek ve třídách je úplná absence mechanických větracích systémů a základem větrání je větrání okny. 

Větrání okny však v naprosté většině případů nefunguje vzhledem k tomu, že sklápěcí okna těsně nad parapety způsobují teplotní diskomfort krajních řad lavic u oken, a proto je krajní řady žáků chtějí zavírat. Obecně také většinou platí zákaz otevírání oken o přestávkách (s ohledem na bezpečnost).

Nebudeme-li brát v úvahu energetickou náročnost větrání pomocí oken, kdy teplo vypouštíme bez užitku ven, tak i způsob větrání okny, který je založen na subjektivních pocitech vyučujícího a žáků, je neefektivní neboť lidský činitel nedokáže svými orgány určit kvalitu vzduchu. Z toho vyplývají nepřípustné koncentrace oxidu uhličitého ve třídách, vysoké hladiny odérů (pachů), zvyšující se hladiny relativní vlhkosti ve třídách a vysoká prašnost (aerosolové částice frakce PM10, PM2,5), což je z hlediska zdraví dětí, žáků i učitelů je nepřijatelný stav.

V našich právních předpisech existuje vyhláška č. 410/2005 Sb. o hygienických požadavcích na prostory a provoz zařízení a provozoven pro výchovu a vzdělávání dětí a mladistvých, která stanovuje ve znění vyhlášky č. 343/2009 Sb. požadavek na množství větraného vzduchu na žáka 20 - 30 m3/hod. Nikde však není dáno, jakým způsobem mají školy zajistit toto minimální množství větraného vzduchu a jak toto zkontrolovat. Navíc při větrání okny je množství větraného vzduchu závislé na činiteli, který člověk nemůže ovlivnit a tím je počasí.

Zejména teplota venkovního vzduchu a rychlost větru. Tyto dvě veličiny spolu s velikostí otevření okna a teplotou vnitřního vzduchu způsobí, že probíhá větrání prostřednictvím okna. Čím je venku chladněji, tím bude rozdíl vnitřní a venkovní teploty větší a tím bude více vyvětráno. Bohužel chladnější vzduch má vliv na žáky u oken.

Pokud nemáme k dispozici rozdíl venkovní a vnitřní teploty (např. v létě, kdy může být v místnosti stejná teplota jako venku) a nefouká vítr, pak se nic okny nevyvětrá, protože chybí hybná síla pro větrání. Tuto skutečnost zná jistě každý. Takže na jedné straně máme rozpor s požadavky bezzubé vyhlášky, na druhé straně máme nekvalitní mikroklima ve školských objektech, mnohdy i s výhradami rodičů k tomuto stavu a obavami o zdraví svých dětí.

Za této situace se zde začíná objevovat chvályhodný požadavek na úspory energií na vytápění všech těchto objektů. Bohužel se však téměř vždy setkáváme se situací, kdy se úspory energií řeší pouze na úrovni výměny oken za kvalitnější z hlediska tepelně izolačních vlastností a z hlediska těsnosti vlastních oken a dále na úrovni zateplení stavební obálky budovy a na kvalitu vnitřního prostředí a efektivní větrání se však zapomíná. Tím se ze stávajících budov sice stávají energeticky úspornější budovy, ale také těsnější budovy. A opět bohužel nikdo nestanovuje a neřeší způsoby větrání a vlastního mikroklima v budovách.

Co je nutno ocenit je, že se zlepšením tepelně izolační obálky dochází ke zlepšení tzv. teplotní mikroklima (povrchová teplota obvodových stěn je vyšší a přispívá k lepšímu teplotnímu pocitu). Bohužel koncentrace CO2, odérů a prachu se zvyšuje. Tak dochází k zajímavému paradoxu, kdy se zlepšením tepelně izolačních vlastností budovy se zhoršuje kvalita vnitřního prostředí.

Byly provedeny tří varianty výpočtů, přičemž varianta č. 1 vycházela z návrhu Energetického auditu z Únoru 2009 vypracovaný Ing. Vladimírem Baginským, varianta č. 2 se zabývala komplexním zateplením obálky budovy a varianta č. 3 se zabývala celkovou rekonstrukcí včetně rekonstrukce podlah na terénu. Navrhovaná opatření v oblasti stavebních úprav byla prováděna tak, aby byly dosaženy u jednotlivých stavebních konstrukcí 2/3 doporučených hodnot součinitelů prostupu tepla, tzn. hodnoty nízkoenergetického standardu a lepší.

Co se týče řízeného větrání s rekuperací tepla, je navržena centrální jednotka na každé patro, která bude zajišťovat výměnu vzduchu v jednotlivých učebnách. V tělocvičně je navržena jednotka pro větrání šaten a hrací plochy. Větrací jednotky s rekuperací tepla byly navrženy pouze u variant č. 2 a č. 3.

Pro realizaci byla zvolena varianta č. 2 se zateplením obálky budovy, kromě rekonstrukce podlah a realizace řízeného větrání. Předpokládá se také s instalací obnovitelného zdroje. Jako obnovitelný zdroj energie bude set teplovodních slunečních kolektorů na ohřev TV umístěn na střeše tělocvičny.

Ke snížení spotřeby elektrické energie je uvažováno s instalací fotovoltaických panelů, k výrobě elektrické energie, ale v současné době je pozastaveno připojování do distribuční sítě. V případě osvětlení se uvažuje s návrhem inteligentního osvětlení.

Výsledkem bude nejen zlepšení vnitřního prostředí, ale také zvýšení povědomí žáků o ekologické výchově. Prostřednictví realizace tohoto záměru bude umožněno žákům Sportovního gymnázia Dany a Emila Zátopkových studovat ve zdravějším prostředí čímž bude to mít pozitivní vliv na rozvíjení jejích sportovních dovedností a úspěchu při studiu.

Zvýší se ekologické uvědomění mladých lidí, což se opět může pozitivně projevit na energetické bilanci školy. Existují studie, které prokázaly, že zapojením žáků by se mohlo ušetřit nejméně 10 % nákladů na energii.

Žáci budou v pravidelných časových intervalech informovat o vývoji spotřeby energie. Nejlépe se to udělá vizualizací spotřeb a srovnáním s normovanými hodnotami nebo spotřebami jiných škol nebo srovnáním mezi jednotlivými budovami školy. Přitom se žákům musí také ukázat, jak mohou osobně přispět ke zvýšení energetické účinnosti ve škole. Jako srovnávací škola bude vedlejší Gymnázium Volgogradská.

Také se počítá s umístěním informačních tabulí, na kterých budou informace o stavu vnitřního prostředí (koncentrace C02 a hodnoty PM10) v učebnách a o stavu vnitřního prostředí ve vybrané učebně sousedního gymnázia tak, aby studenti mohli moc pozorovat rozdíl mezi vnitřním klimatem SG DEZ a vnitřním klimatem sousedního školského zařízení.

Studentům bude v rámci různých přednášek vysvětlen důraz na větrání v učebnách a možný negativní vliv na jejich lidský organizmus. Nejen studenti, ale i jejich vyučující, tak budou moci říci, že se pohybují v kvalitnějším vnitřním prostředí.



Požár v panelovém domě v Opavě, záchranáři bojovali o život popáleného muže

Dnes 18:14 | Opava | Lukáš Zavadil

V neděli 6. října dopoledne zasahovaly složky integrovaného záchranného systému u požáru v panelovém bytě v Opavě. Třicetiletý muž se nadýchal horkých zplodin a utrpěl popáleniny, byl převezen do popáleninového centra FN Ostrava. Další osoby utrpěly lehčí zranění.

Široká Niva akutně potřebuje most nebo alespoň lávku pro pěší přes řeku Opavu

Zcela nové zásadní problémy teď řeší obce na Bruntálsku. Záchrana lidí po povodni byla pouze prvním krokem. Bourají se domy a zachraňují ty, co mohou přežít zimu. K tomu je ale potřeba zajistit další život v obcích především obnovou cest, silnic a mostů přes povodní rozvodněné řeky.

Do Opavy po povodních stále nejezdí vlaky. Trať z Ostravy do Opavy by měla být obnovena v půlce října

4. října 2024 12:12 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Do Opavy stále nejezdí vlaky. Povodeň poničila železniční trať z Opavy ve směru na Ostravu i na Krnov a také z Opavy do Malých Hoštic a dále do Kravař. Místo vlaků tak cestující přepravují autobusy.

Město po záplavách obnoví písečnou pláž na Karvinském moři

Hladina Karvinského moře se v době záplav zvedla natolik, že zaplavila i část písečné pláže, mobiliář i nová mola.

Malotřídní základní škola v Nové Vsi oslavila 150 let

Malotřídka v Nové Vsi si v tomto roce připomíná 150 let od svého založení. Škola na sobotu připravila kulturní program a lidé si mohli prohlédnou učebny, kroniky i plány připravované modernizace.

Hnutí ANO bude v Moravskoslezském kraji vládnout s koalicí SPD, Trikolory a strany PRO

Dlouho očekávaný povolební okamžik je tady. Kdo bude vládnout MS regionu oznámilo vítězné ANO v pátek odpoledne.

Dobrá zpráva pro bikery. Síť stezek v karvinském Černém lese je konečně legální

Datum 28. září se zapíše do historie oddílu karvinských bikerů jako jeden z nejvýznamnějších dnů. Oficiálně se jim podařilo zprovoznit síť stezek plnou trailů , kterou právě v tento den slavnostně otevřeli.

Ostravský magistrát je opět nejpřívětivější v MS kraji. V anketě zvítězil už pošesté

4. října 2024 10:26 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Ostravský magistrát se stal opět vítězem ankety o nejpřívětivější úřad v Moravskoslezském kraji. Soutěž každoročně vyhlašuje Ministerstvo vnitra České republiky. Podle primátora města Jana Dohnala mají na ocenění velkou zásluhu zaměstnanci, kteří svou práci odvádějí nadstandardně.

Tragický únik oxidu uhelnatého v Krnově, podařilo se zachránit jednu osobu, druhá bohužel zemřela

Včera 10:44 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

V pátek 4. října 2024 složky IZS u úniku oxidu uhelnatého v jednom z bytů. Na místě byly nalezeny dvě osoby v bezvědomí. Zatímco jednu osobu se podařilo zachránit, druhá bohužel zemřela. Oxid uhelnatý je smrtelně nebezpečný plyn, který vzniká při nedokonalém hoření a hasiči apelují na používání detektorů.

Koalice SPOLU v Moravskoslezském kraji jde do opozice, s vítězným hnutím ANO se neshodla

4. října 2024 14:57 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Koalice SPOLU v Moravskoslezském kraji po jednáních s hnutím ANO míří do opozice. Podle lídra Radka Kani jsou podmínky, které si ANO stanovilo, v rozporu s hodnotami a programem koalice. SPOLU se stane kritickou, ale konstruktivní opozicí nové krajské vlády.

Moravskoslezský kraj bude mít nové vedení: ANO bude vládnout v koalici s SPD + Trikilora + PRO

4. října 2024 16:41 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Po jednáních o nové koalici v Moravskoslezském kraji představil budoucí hejtman Josef Bělica (ANO) finální složení krajské rady. SPD získalo dvě pozice radních, zatímco SPOLU míří do opozice. Počet radních zůstane stejný. Ustavující zastupitelstvo proběhne pravděpodobně 21. října 2024.

Beskydský endoskopický workshop se věnoval miniinvazivním zákrokům

Nemocnice ve Frýdku-Místku pořádala další Beskydský endoskopický workshop. Lékaři a sestry, převážně z kraje, ale i Česka a Slovenska, si vyměňovali zkušenosti v oblasti gastroenterologie. Letos se řešily miniinvazivní zákroky u onemocnění, kde bylo dříve potřeba operace.

Největší akcí roku v Rýmařově byly Dřevařské, lesnické a myslivecké dny

2. října 2024 17:45 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

Vždy každé dva roky se v Rýmařově koná největší akce ve městě, jakou jsou Dřevařské, lesnické a myslivecké dny. Park ve Flemmichově zahradě vždy zaplní tisíce návštěvníků, aby si užili umění dřevařů, lesnickou techniku, myslivecké expozice i kulturní programy. Nejinak tomu bylo i letos.