Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zprávy redaktora: Eva Bednářová

Vánoce v létě

6. srpna 2008 0:00 | Nový Jičín | Eva Bednářová

Zažili jste už někdy Vánoce uprostřed léta? Že ne? Návštěvníci hudební kavárny na Staré poště se ale mohou pochlubit tím, že už něco takového mají za sebou. Na recesistické akci se servíroval kapr s bramborovým salátem, lidé si přáli "šťastné a veselé" a prostory kavárny doplnila vánoční výzdoba.

Pozvánka na akce NJ léta

6. srpna 2008 0:00 | Nový Jičín | Eva Bednářová

Také na počátku druhého prázdninového měsíce si program Novojičínského léta nevybírá dovolenou. Na pódiu na Masarykově náměstí se v tomto a příštím týdny vystřídají kapely zcela odlišných žánrů. Na své si přijdou jak fanoušci rockové hudby, tak i milovníci oblíbené world music.

Oprava mostu přes Odru

6. srpna 2008 0:00 | Nový Jičín | Eva Bednářová

Řidiči jedoucí z Nového Jičína do Oder se budou muset na tři měsíce obrnit trpělivostí. Kvůli náročné rekonstrukci mostu přes Odru za Kunínem bude hlavní tah zcela uzavřen. Objížďka přes okolní vesnice prodlouží cestování o desítky minut.

Nové hřiště na Skalkách

6. srpna 2008 0:00 | Nový Jičín | Eva Bednářová

Začínáme ale na Skalkách...Rodičům s malých dětmi tam od úterka slouží zbrusu nové hřiště. To vzniklo na místě starých nevyhovujících atrakcí u letního amfiteátru. Děti tam najdou například moderní sestavy dřevěných hradů nebo formanských vozů. Úpravou prošla tak přístupová cesta k altánku s výhledem na Bludovice.

Kopią także Cieszynie - Letos se kope také v Těšíně

5. srpna 2008 0:00 | Stonava | Eva Bednářová

Na Wzgórzu Zamkowym polscy archeolodzy natrafili na unikatowy wał średniowieczny; ich znaleziska budzą wielkie zainteresowanie wśród czeskich kolegów po fachu. - Výzkum polských archeologů v Těšíně se zájmem sledují jejich čeští kolegové, kteří už po 31 let provádějí výzkumy na podobné lokalitě v Chotěbuzi-Podoboře.

Polscy kombatanci wspominali - Polští veterání vzpomínali

5. srpna 2008 0:00 | Stonava | Eva Bednářová

Przed 40 laty polscy kombatanci z Zaolzia próbowali założyć swoją pierwszą organizację - Před 40 léty polští váleční veterání z Těšínska se pokusili založit svou první organizaci.

Okresní archiv v Karviné

5. srpna 2008 0:00 | Stonava | Eva Bednářová

Už jste někdy navštívili státní okresní archív? Pokud né, nabízíme vám zajímavou reportáž z návštěvy karvinského archivu, právě teď prostřednictvím televizní obrazovky.

Puštící se vracejí do volné přírody

5. srpna 2008 0:00 | Stonava | Eva Bednářová

Pamatujete se ještě na 3 malé opuštěné sovičky ze Stonavy na Karvinsku, o kterých jsme vám nedávno říkali, že bez lidské pomoci nepřežijí? Mateřskou péči jim nakonec nahradili profesionální ornitologové ze záchranné stanice. Ti z holátek vypiplali pořádné cvalíky, kteří se teď vracejí zpět do domovské volné přírody.

Oprava hlavní třídy

5. srpna 2008 0:00 | Stonava | Eva Bednářová

Správa a údržba silnic zahájila také generální opravu silnice č. 47 49, tedy Stonavské hlavní třídy, která byla dlouhodobě devastována důlnimi vlivy.

Oprava křižovatky

5. srpna 2008 0:00 | Stonava | Eva Bednářová

Silničáři dokončují rekonstrukci zásadní křižovatky mezi Stonavou a Albrechticemi, má přinést větší bezpečnost silničního provozu.

Komerční sdělení více

Lékaři FN Ostrava používají unikátní metodu na odstraňování plicní embolie

Lékaři Interní a kardiologické kliniky FN Ostrava jako jediní v Moravskoslezském kraji používají unikátní metodu u rizikových pacientů s plicní embolií. Jde o lokální katetrovou trombolýzu, díky níž cíleně rozpustí krevní sraženiny v plicích. FN Ostrava je jedno z osmi pracovišť v Česku, které pacienty tímto způsobem léčí.

Prověřte po povodních kvalitu vody ve studni! Mimořádně s 20% slevou

Po odeznění povodňové situace odborníci z vodárenských laboratoří společnosti Vodotech důrazně doporučují pečlivou, a především odbornou kontrolu studní. Během záplav dochází k průniku znečištěné vody do studní a rovněž samotný zdroj podzemní vody je většinou silně kontaminován. S ohledem na mimořádnou situaci připravila společnost pro zákazníky speciální nabídku, kdy nabízí laboratorní rozbory vody ze studní s 20% slevou.

Karlovice před katastrofou zachránila suchá nádrž Jelení

Ničivá povodeň v Jeseníkách byla na některých místech odhadnuta na tisíciletou vodu. Proti takové síle není žádná ochrana a obrana. Zcela devastujícím způsobem zasáhla oblast řeky Bělé, Staříče a Vidnávky, kde byl prakticky zničen veškerý vodohospodářský majetek, který je odhadován v řádech stovek miliónů korun. Dobrou zprávou je, že všechny nově vybudované suché nádrže státního podniku Povodí Odry fungovaly bez problémů a pomohly transformovat extrémní povodňovou vlnu a zmírnit povodňové škody.


NDM se raduje ze tří cen Thálie. Dvě za muzikál Chicago a jedna pro činoherečku do 33 let

Celkem tři Ceny Thálie si dnes z pražského Národního divadla odnesli umělci působící v Národním divadle moravskoslezském. Skvělý úspěch muzikálu NDM a činohry! Dvojitou Thálii si připsal muzikál Chicago: Lukáš Vlček má cenu za roli právníka Billyho Flynna a Markéta Schimmerová Procházková převzala Thálii za postavu vražedkyně Velmy Kelly. Muzikál Johna Kandera, Freda Ebba a Boba Fosse režírovala Gabriela Petráková, hudebně nastudoval Jakub Žídek, premiéra byla letos v únoru a inscenace se těší velkému zájmu diváků – máme stále vyprodáno!

Na zámku v Bravanticích se uskuteční křest dětské knihy Myšák Kryštof

V sobotu 12. října se na zámku v Bravanticích na Novojičínsku uskuteční od 14 do 16 hodin akce pro děti Z pohádky do pohádky. Její součástí bude i křest dětské knihy Myšák Kryštof a Hořící klenot, která tak bude pokřtěna přímo v místě, kde autorka Iva Hoňková ukotvila děj svého pohádkového příběhu.

NDM uvádí operu Šarlatán v režii Ondřeje Havelky

Operu Pavla Haase (1899–1944) ŠARLATÁN uvede v novodobé české premiéře Národní divadlo moravskoslezské 10. října. V režii Ondřeje Havelky a hudebním nastudování Jakuba Kleckera tragikomické dílo uvidí publikum v rámci volného cyklu Opery terezínských skladatelů. Na výpravné podívané mají zásluhu také kostýmní výtvarnice Kateřina Štefková a scénograf Jakub Kopecký.

Horníci z OKD si nechají zkontrolovat zdravotní stav a zaměří se na zdravý životní styl

Po čtyři říjnové čtvrtky budou mít zaměstnanci těžební společnosti OKD příležitost udělat něco pro své zdraví a tělesnou kondici. Přímo v prostorách Dolu ČSM mohou absolvovat preventivní vyšetření zraku i znamének, nechat si zanalyzovat složení těla, zkontrolovat chodidla, změřit krevní tlak, cévní věk, tělesnou kondici či hladinu PSA, která vypovídá o zdraví prostaty, zkonzultovat se specialisty výživu a spánek nebo se poradit s psychologem.

Více