Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zprávy redaktora: Eva Bednářová

Novodobí „zahrádkáři“ na náměstí

16. května 2008 0:00 | Bruntál | Eva Bednářová

Čas kdy lidé tráví volný čas i chvíle odpočinku na zahrádkách je opět tady. Jen druhy zahrádek se s dobou postupně mění. Dřina na záhonech a pěstování všeho co se dá postupně ustupuje nabídce supermarketů a tak zahrádky, které navštěvujeme patří především kavárnám a cukrárnám v centrech měst.

Stěhování světce

16. května 2008 0:00 | Ostrava-město | Eva Bednářová

Sedmnáct let byl zavřený v depozitáři ostravského muzea, před tím mu totiž ubližovali chuligáni. Ale teď se vydal na cestu do zbrusu nové galerie. Mluvím o jednom světci, svatém Janu Nepomuckém. S dvoumetrovým, pětisetkilovým kolosem zápasili u ostravského muzea čtyři statní chlapi.

Andělská Hora opět městem

15. května 2008 0:00 | Bruntál | Eva Bednářová

Na mapě České republiky právě v těchto dnech přibylo další město. Nevyrostlo však na holé pláni. Andělské Hoře na Bruntálsku byl opět vrácen městský statut, o který ji připravila poválečná administrativa a necitlivá regulace regionů po únoru 1948.

Přibývá vykradených aut

15. května 2008 0:00 | Ostrava-město | Eva Bednářová

Jen v centru Ostravy je denně vykradeno skoro 20 osobních aut. Přestože policie řidiče neustále varuje, aby ve vozech nenechávali cenné věci, děje se tak stále. Proto nastartovala nový projekt, který by tomuto měl zabránit.

Sochy v Kuníně

14. května 2008 0:00 | Nový Jičín | Eva Bednářová

Čtyři kovové sochy andělů zdobí až do konce srpna park u kunínského zámku. Instalovali je tam pracovníci ostravské střední umělecké školy Ave Art jako připomínku loňského sympózia prostorových forem ve Vítkovicích. Díla budou nakonec zdobit připravovanou Farskou zahradu u výstaviště Černá louka.

Mrtvola v domě

14. května 2008 0:00 | Nový Jičín | Eva Bednářová

Mrtvé tělo čtyřiašedesátiletého muže objevili v pátek odpoledne hasiči a policisté v domě na ulici Poděbradova. Na to, že důchodce už delší dobu nikdo neviděl, upozornili úřady sousedé. Muž přitom s největší pravděpodobností zemřel už před dvěma měsíci.

Schůze v Loučce

14. května 2008 0:00 | Nový Jičín | Eva Bednářová

Parkování, odpady, hluk z restaurací, stav veřejné zeleně či psi - to jsou nejčastější problémy, které trápí obyvatele místní části Loučka. Na každoroční veřejné schůzi se letos navíc mluvilo o retardérech na ulici Jičínská. Zatímco technické služby požádaly o jejich odstranění, osadní výbor je proti.

Vyhláška o veřejné zeleni

14. května 2008 0:00 | Nový Jičín | Eva Bednářová

Majitelé pozemků především uvnitř sídlištních celků ve městě musí zajistit čtyřikrát do roka sečení trávy. Říká to nová vyhláška, kterou schválili před měsícem zastupitelé. Podobné nařízení přitom platilo už před čtyřmi lety. Tehdy jej ale muselo město zrušit.

Škola hraje pro školy

14. května 2008 0:00 | Bruntál | Eva Bednářová

Městské divadlo v Bruntále v těchto dnech hostí zajímavý divadelní soubor. Tvoří jej žáci 1. Základní školy v Bruntále, kteří se s podporou vedení školy a svých učitelek rozhodli pobavit ostatní školy i veřejnost. Připravili si pro ně pohádku a hrají ji na vysoké úrovni.

Wystawa 15 plastyków (Výstava 15 výtvarníků)

13. května 2008 0:00 | Stonava | Eva Bednářová

W ramach wystawy zbiorowej Stowarzyszenia Artystów Plastyków w RC wystawia w Orłowej swoje obrazy również Monika Milerska ze Stonawy. (Monika Milerska spolu s dalšími tvůrci Sdružení polských výtvarníků vystavuje svá nejnovější díla v Kulturním domě v Orlové-Lutyni.)

Komerční sdělení více

NDM uvádí operu Šarlatán v režii Ondřeje Havelky

Operu Pavla Haase (1899–1944) ŠARLATÁN uvede v novodobé české premiéře Národní divadlo moravskoslezské 10. října. V režii Ondřeje Havelky a hudebním nastudování Jakuba Kleckera tragikomické dílo uvidí publikum v rámci volného cyklu Opery terezínských skladatelů. Na výpravné podívané mají zásluhu také kostýmní výtvarnice Kateřina Štefková a scénograf Jakub Kopecký.


Horníci z OKD si nechají zkontrolovat zdravotní stav a zaměří se na zdravý životní styl

Po čtyři říjnové čtvrtky budou mít zaměstnanci těžební společnosti OKD příležitost udělat něco pro své zdraví a tělesnou kondici. Přímo v prostorách Dolu ČSM mohou absolvovat preventivní vyšetření zraku i znamének, nechat si zanalyzovat složení těla, zkontrolovat chodidla, změřit krevní tlak, cévní věk, tělesnou kondici či hladinu PSA, která vypovídá o zdraví prostaty, zkonzultovat se specialisty výživu a spánek nebo se poradit s psychologem.

ArcelorMittal Tubular Products Karviná chce vstoupit na trh tepelných rozvodů

ArcelorMittal Tubular Products Karviná, přední výrobce ocelových tenkostěnných profilů a trubek pod značkou JÄKL, realizoval významnou inovaci provozu Rourovny. Nově zprovozněná linka umožní výrobu trubek v délkách až 12 metrů, které najdou uplatnění zejména v oblasti tepelných rozvodů. Společnost díky této investici posiluje svou pozici na trhu a otevírá si nové obchodní příležitosti.

Podcast FNO: Nástroje umělé inteligence jsou v hlavní roli mezinárodní konference

Multifunkční hala GONG v Dolních VÍTKOVICÍCH bude v prvních dubnových dnech hostit premiérovou konferenci, zaměřenou na využití umělé inteligence a inovativních technologií nejen v medicíně. Autorem myšlenky a hlavním organizátorem akce je doc. MUDr. Ondřej Volný, Ph.D., FESO z Neurologické kliniky FN Ostrava a LF OU. V podcastu mimo jiné vysvětluje, proč bude konference otevřená nejen odborníkům, ale také laikům a pacientským organizacím.

Více