Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zprávy redaktora: Jan Varga

Ženám nad 50 let pomáhá najít práci nový projekt

22. dubna 2015 10:02 | Ostrava-město | Jan Varga

Vysokou nezaměstnanost v kraji pomáhá řešit nový projekt. Ten se zaměřuje na dlouhodobě nezaměstnané ženy nad 50 let z Ostravska. Právě ty mají totiž největší problém uplatnit se na trhu práce. Díky projektu už nalezly práci desítky žen.

Narůstá počet výbuchů a otrav jedovatým oxidem

10. dubna 2015 7:58 | Celý MS kraj | Jan Varga

V kraji přibývají domácí požáry, výbuchy a také otravy jedovatým oxidem uhelnatým. Příčin je podle hasičů celá řada, zásadní je ale nedbalost lidí při manipulaci s ohněm a plynem. Narůstá také počet tragických nehod, které lidé zapříčinili úmyslně.

Ostravská ZOO otevřela Pavilon evoluce

2. dubna 2015 12:34 | Ostrava-město | Jan Varga

Ostravská ZOO nabízí návštěvníkům novou expozici. Ve čtvrtek totiž slavnostně otevřela nový pavilon Evoluce, který je největší a nejdražší stavbou v historii zahrady. Komplex za více než 140 korun se tak stal novým útočištěm šimpanzů, kočkodanů, ale i dalších druhů zvířat.

Ministr školství navrhuje povinné předškolní vzdělávání

30. března 2015 10:16 | Celý MS kraj | Jan Varga

Ministr školství Marcel Chládek navrhuje povinný rok předškolního vzdělávání. Ten by se týkal všech dětí od pěti let. Se začleněním do výuky by se tak mělo pomoci hlavně dětem ze sociálně znevýhodněných rodin. Předškolní vzdělávání má vejít do praxe v roce 2017.

Vláda jedná o předčasných důchodech pro horníky

25. března 2015 13:25 | Celý MS kraj | Jan Varga

O pět let dřív do penze bude zřejmě moct chodit víc horníků než dosud. Návrh, který by to umožnil, ve středu projednávala vláda. Dřívější odchod do důchodu by se nově mohl týkat všech havířů, kteří začali fárat před rokem 1993 a odpracovali potřebný počet směn. Koalice tím chce mimo jiné vyvážit chystané zavírání dolů a propouštění.

Mariánské hory nabízí lidem senior-automobil

25. března 2015 11:33 | Ostrava-město | Jan Varga

Také v Ostravě budou moci lidé využívat senior automobil. Vozidlo bude sloužit klientům s trvalým bydlištěm na území městského obvodu Mariánské hory a Hulváky. Využít ho mohou k převozu za lékařem, na úřad, nebo třeba do obchodu. Senior-vůz začne klienty převážet od 15. dubna.

Nejvyšší místo v Ostravě se brzy otevře návštěvníkům

19. března 2015 12:37 | Ostrava-město | Jan Varga

V Dolní oblasti Vítkovice vrcholí přípravy na hlavní sezónu, v rámci té bude zpřístupněna také vysoká pec číslo jedna, na které vyrostla nástavba, jejíž autorem je architekt Josef Pleskot. Vyhlídka za téměř padesát milionů korun se prvním návštěvníkům otevře prvního května.

Čertovské pohádky se rozšiřují na celý MS kraj

10. března 2015 11:45 | Ostrava-město | Jan Varga

Pátý ročník literární soutěže Čertovské pohádky dá letos šanci více dětem. Městský obvod Mariánské hory a Hulváky, který projekt organizuje totiž soutěž rozšířil z Ostravy do celého MS kraje. Děti tak mohou začít tvořit pohádkové příběhy na čertovské téma.

František Černík otevřel stálou Síň slávy na MS kraji

6. března 2015 9:11 | Celý MS kraj | Jan Varga

Úřad MS kraje má svou stálou expozici legendárních sportovců. Vzpomínkovou fototabuli a vitríny s medailemi a oceněními mohou návštěvníci obdivovat ve třetím patře budovy úřadu. Vedení kraje tak chtělo vzdát hold významným sportovním osobnostem kraje.

Putovní měření vzduchu ukazují na lokální topeniště

25. února 2015 11:55 | Celý MS kraj | Jan Varga

Vliv lokálních topenišť na ovzduší v MS kraji je jednoznačný. Dokazují to také takzvaná dočasná měření, která v kraji pravidelně provádí Ostravský hydrometeorologický ústav. Mobilní měřící stanice monitorují stav ovzduší i na místech, kde se běžně znečištění vzduchu neměří.

Komerční sdělení více

Lékaři FN Ostrava používají unikátní metodu na odstraňování plicní embolie

Lékaři Interní a kardiologické kliniky FN Ostrava jako jediní v Moravskoslezském kraji používají unikátní metodu u rizikových pacientů s plicní embolií. Jde o lokální katetrovou trombolýzu, díky níž cíleně rozpustí krevní sraženiny v plicích. FN Ostrava je jedno z osmi pracovišť v Česku, které pacienty tímto způsobem léčí.

Prověřte po povodních kvalitu vody ve studni! Mimořádně s 20% slevou

Po odeznění povodňové situace odborníci z vodárenských laboratoří společnosti Vodotech důrazně doporučují pečlivou, a především odbornou kontrolu studní. Během záplav dochází k průniku znečištěné vody do studní a rovněž samotný zdroj podzemní vody je většinou silně kontaminován. S ohledem na mimořádnou situaci připravila společnost pro zákazníky speciální nabídku, kdy nabízí laboratorní rozbory vody ze studní s 20% slevou.

Karlovice před katastrofou zachránila suchá nádrž Jelení

Ničivá povodeň v Jeseníkách byla na některých místech odhadnuta na tisíciletou vodu. Proti takové síle není žádná ochrana a obrana. Zcela devastujícím způsobem zasáhla oblast řeky Bělé, Staříče a Vidnávky, kde byl prakticky zničen veškerý vodohospodářský majetek, který je odhadován v řádech stovek miliónů korun. Dobrou zprávou je, že všechny nově vybudované suché nádrže státního podniku Povodí Odry fungovaly bez problémů a pomohly transformovat extrémní povodňovou vlnu a zmírnit povodňové škody.


NDM se raduje ze tří cen Thálie. Dvě za muzikál Chicago a jedna pro činoherečku do 33 let

Celkem tři Ceny Thálie si dnes z pražského Národního divadla odnesli umělci působící v Národním divadle moravskoslezském. Skvělý úspěch muzikálu NDM a činohry! Dvojitou Thálii si připsal muzikál Chicago: Lukáš Vlček má cenu za roli právníka Billyho Flynna a Markéta Schimmerová Procházková převzala Thálii za postavu vražedkyně Velmy Kelly. Muzikál Johna Kandera, Freda Ebba a Boba Fosse režírovala Gabriela Petráková, hudebně nastudoval Jakub Žídek, premiéra byla letos v únoru a inscenace se těší velkému zájmu diváků – máme stále vyprodáno!

Na zámku v Bravanticích se uskuteční křest dětské knihy Myšák Kryštof

V sobotu 12. října se na zámku v Bravanticích na Novojičínsku uskuteční od 14 do 16 hodin akce pro děti Z pohádky do pohádky. Její součástí bude i křest dětské knihy Myšák Kryštof a Hořící klenot, která tak bude pokřtěna přímo v místě, kde autorka Iva Hoňková ukotvila děj svého pohádkového příběhu.

NDM uvádí operu Šarlatán v režii Ondřeje Havelky

Operu Pavla Haase (1899–1944) ŠARLATÁN uvede v novodobé české premiéře Národní divadlo moravskoslezské 10. října. V režii Ondřeje Havelky a hudebním nastudování Jakuba Kleckera tragikomické dílo uvidí publikum v rámci volného cyklu Opery terezínských skladatelů. Na výpravné podívané mají zásluhu také kostýmní výtvarnice Kateřina Štefková a scénograf Jakub Kopecký.

Horníci z OKD si nechají zkontrolovat zdravotní stav a zaměří se na zdravý životní styl

Po čtyři říjnové čtvrtky budou mít zaměstnanci těžební společnosti OKD příležitost udělat něco pro své zdraví a tělesnou kondici. Přímo v prostorách Dolu ČSM mohou absolvovat preventivní vyšetření zraku i znamének, nechat si zanalyzovat složení těla, zkontrolovat chodidla, změřit krevní tlak, cévní věk, tělesnou kondici či hladinu PSA, která vypovídá o zdraví prostaty, zkonzultovat se specialisty výživu a spánek nebo se poradit s psychologem.

Více