Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zprávy redaktora: Jiří Brzóska

Na stonavské radnici byli oceněni nejlepší žáci

5. července 2017 13:51 | Stonava | Jiří Brzóska

Ke konci školního roku se vedení obce pravidelně schází s nejlepšími žáky jednotlivých tříd s českým a polským jazykem vyučovacím. Nejinak tomu bylo i letos.

Závěrečné vysvědčení ukončilo další školní rok

5. července 2017 13:51 | Stonava | Jiří Brzóska

Hodnocení školního roku, rozdání vysvědčení. Přesně takový průběh měl závěr školního roku ve stonavské základní škole.

1. turnus stonavských dětí odjel do Chorvatska

5. července 2017 13:50 | Stonava | Jiří Brzóska

Vysvědčení je rozdáno a teď hurá na prázdniny. Některé stonavské děti využily možnosti čtrnáctidenního ozdravného pobytu u moře, který finančně podporuje obec Stonava. První školáci odjeli do Chorvatska hned po vysvědčení.

Lidé v příhraničí mohou volat levněji

4. července 2017 15:43 | Celý MS kraj | Jiří Brzóska

Roamingové poplatky v Evropské unii v polovině června skončily. V cizině mohou lidé používat svůj mobil za stejné ceny jako doma. Ale pozor, týká se to jen situace, kdy Váš mobilní telefon využívá síť operátora v Evropské unii. Hovory z ČR na zahraniční čísla jsou zpoplatněny. Velkou výhodu proto mají lidé v příhraničí. Ti totiž mají možnost, přihlásit se ručně na zahraniční síť a volat tak levněji v rámci roamingu.

Dětem začaly prázdniny, vzdělávaly se i v přírodě

30. června 2017 13:08 | Stonava | Jiří Brzóska

Dětem v pátek začaly dlouho očekávané dvouměsíční prázdniny. Školáci byli za svou píli odměněni vysvědčením. Mnozí ale své znalosti nezískávali jen ve školních lavicích. Učili se i ve škole v přírodě.

Stonavští předškoláci se rozloučili se svou školkou

28. června 2017 16:29 | Stonava | Jiří Brzóska

Vedení obce Stonava každoročně přijímá na radnici stonavské předškoláky, aby během slavnostního rozloučení s mateřskou školou dětem do další etapy jejich vzdělávání popřálo a věnovalo jim malou upomínku na tento slavnostní den. V Domě PZKO pak byli všichni klaunem Hopsalínem pasováni na budoucí prvňáčky.

Rodiče připravily dětem tradiční radovánky

28. června 2017 16:28 | Stonava | Jiří Brzóska

K pravidelným akcím, které v obci pořádá Sdružení rodina a škola patří bezesporu radovánky. Nechybí čerstvě napečené domácí koláče, atrakce pro děti, ale především kulturní program, který si děti z mateřské a základní školy společně se svými pedagogy připravily.

Chovatelé prasat mají strach, objevil se africký mor

28. června 2017 15:18 | Celý MS kraj | Jiří Brzóska

V ČR se poprvé objevil africký mor prasat. Přísná veterinární opatření jsou zatím aplikována na Zlínsku, kde se tato nebezpečná nákaza projevila u dvou uhynulých divokých prasat. Nákazou mohou onemocnět všechny věkové kategorie prasete domácího i divokého. Přestože v Moravskoslezském kraji zatím není evidován žádný případ nakaženého zvířete, chovatelé prasat mají velké obavy.

Bývalí žáci opět pomohli ochrnuté ředitelce

27. června 2017 15:24 | Albrechtice | Jiří Brzóska

Před třemi a půl lety došlo v Albrechticích k vážné dopravní nehodě mezi osobním vozidlem a chodkyní, shodou okolností ředitelkou místní základní školy. Rodina dodnes bojuje za její nevinu. Pavla Martínková naštěstí přežila, ale zůstala ochrnuta a bez cizí pomoci se neobejde. Její bývalí žáci se proto už podruhé rozhodli uspořádat v obci zajímavou charitativní akci.

Obyvatelé Karviné pocítili silný důlní otřes

26. června 2017 13:46 | Karviná | Jiří Brzóska

V neděli krátce před polednem zaznamenali obyvatelé Karviné silný důlní otřes. Ten se naštěstí obešel bez jakýchkoli zranění a škodám na důlním díle. V případě poškození nemovitostí na povrchu mohou jejich majitelé žádat náhradu.

Komerční sdělení více

Důležité informace o údolní nádrži Nové Heřminovy ve světle povodně 2024

Rozhodnutí Vlády ČR v roce 2008 o protipovodňové ochraně na horním toku řeky Opavy předcházela skoro stovka odborných studií, výpočtů expertů a prověření všech možných variant. V roce 2012 obdržel projekt kladné stanovisko posouzení záměru „Nádrže Nové Heřminovy, úprav Opavy a související opatření“, na životní prostředí, tzv. EIA. EIA nepozbyla nikdy platnosti a byla Ministerstvem životního prostředí v letošním roce prodloužena. Byly zhotoveny dílčí stavební objekty, jejichž funkce není podmíněna vodní nádrží Nové Heřminovy.

FNO: Podporujeme kampaň, která upozorňuje na závažnost trombózy a její prevenci

Fakultní nemocnice Ostrava se letos poprvé připojí k hnutí Světového dne trombózy, který připadá na neděli 13. října. Preventivní kampaň propaguje i akce Horská Virchowova triáda, v jejímž rámci účastníci vystoupají na jednu ze tří hor v České republice. Cílem je upozornit na závažnost tromboembolické nemoci a na skutečnost, že jí lze dobře předcházet.


Hvězdou pátečního programu festivalu Japonské dny v Ostravě bude polské Anime Symphony

Anime Symphony čerpá inspiraci z bohatého dědictví anime hudby a vzdává hold tvůrcům a skladatelům, kteří dali emocionální sílu mnoha nezapomenutelným scénám z oblíbených titulů. Nové a exkluzivní orchestrální aranže, stejně jako jejich živé provedení, zdůrazní jedinečný zvuk a krásu ikonických melodií. Jedná se o poměrně mladý projekt, který však stojí na pevných základech s dlouhou tradicí.

Lékaři FN Ostrava používají unikátní metodu na odstraňování plicní embolie

Lékaři Interní a kardiologické kliniky FN Ostrava jako jediní v Moravskoslezském kraji používají unikátní metodu u rizikových pacientů s plicní embolií. Jde o lokální katetrovou trombolýzu, díky níž cíleně rozpustí krevní sraženiny v plicích. FN Ostrava je jedno z osmi pracovišť v Česku, které pacienty tímto způsobem léčí.

Prověřte po povodních kvalitu vody ve studni! Mimořádně s 20% slevou

Po odeznění povodňové situace odborníci z vodárenských laboratoří společnosti Vodotech důrazně doporučují pečlivou, a především odbornou kontrolu studní. Během záplav dochází k průniku znečištěné vody do studní a rovněž samotný zdroj podzemní vody je většinou silně kontaminován. S ohledem na mimořádnou situaci připravila společnost pro zákazníky speciální nabídku, kdy nabízí laboratorní rozbory vody ze studní s 20% slevou.

Karlovice před katastrofou zachránila suchá nádrž Jelení

Ničivá povodeň v Jeseníkách byla na některých místech odhadnuta na tisíciletou vodu. Proti takové síle není žádná ochrana a obrana. Zcela devastujícím způsobem zasáhla oblast řeky Bělé, Staříče a Vidnávky, kde byl prakticky zničen veškerý vodohospodářský majetek, který je odhadován v řádech stovek miliónů korun. Dobrou zprávou je, že všechny nově vybudované suché nádrže státního podniku Povodí Odry fungovaly bez problémů a pomohly transformovat extrémní povodňovou vlnu a zmírnit povodňové škody.

NDM se raduje ze tří cen Thálie. Dvě za muzikál Chicago a jedna pro činoherečku do 33 let

Celkem tři Ceny Thálie si dnes z pražského Národního divadla odnesli umělci působící v Národním divadle moravskoslezském. Skvělý úspěch muzikálu NDM a činohry! Dvojitou Thálii si připsal muzikál Chicago: Lukáš Vlček má cenu za roli právníka Billyho Flynna a Markéta Schimmerová Procházková převzala Thálii za postavu vražedkyně Velmy Kelly. Muzikál Johna Kandera, Freda Ebba a Boba Fosse režírovala Gabriela Petráková, hudebně nastudoval Jakub Žídek, premiéra byla letos v únoru a inscenace se těší velkému zájmu diváků – máme stále vyprodáno!

Na zámku v Bravanticích se uskuteční křest dětské knihy Myšák Kryštof

V sobotu 12. října se na zámku v Bravanticích na Novojičínsku uskuteční od 14 do 16 hodin akce pro děti Z pohádky do pohádky. Její součástí bude i křest dětské knihy Myšák Kryštof a Hořící klenot, která tak bude pokřtěna přímo v místě, kde autorka Iva Hoňková ukotvila děj svého pohádkového příběhu.

Více