Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zprávy redaktora: Jiří Brzóska

Stonavskou ZUŠ letos absolvovalo šest žáků

20. srpna 2014 18:39 | Stonava | Jiří Brzóska

Na letošním absolventském koncertě v domě PZKO se veřejnosti představilo 6 absolventů stonavské pobočky karvinské základní umělecké školy Bedřicha Smetany.

Bliscy sercom. Rekonstrukcja - Blízcí srdcím. Rekonstrukce

20. srpna 2014 18:38 | Stonava | Jiří Brzóska

Marian Siedlaczek, szef ZPF, zainspirował się zdjęciami ks. Kazimierza Suchanka i jego dawnych bohaterów utrwalił na zdjęciach ponownie... po pięćdziesięciu latach. - Marian Siedlaczek, předseda Záolžanského sdružení fotografů, se inspiroval pracemi ks. Kazimierze Suchanka, a postavy na jeho snímcích po padesáti letech opět vyfotografoval ve stejném prostředí.

Tomik dwunastu poetów - Sbírka dvanácti básníků

20. srpna 2014 18:38 | Stonava | Jiří Brzóska

W czesko-polskim tomiku poezji, wydanym przez Klub Polski w Pradze, publikuje wiersze również stonawska rodaczka Krystyna Pękała. - V česko-polské sbírce básní, kterou vydal Polský klub v Praze, publikuje rovněž stonavská rodačka Krystyna Pękała.

V podzemí Dolu ČSM ve Stonavě zahynul horník

13. srpna 2014 22:08 | Stonava | Jiří Brzóska

Přesto že společnost OKD snaží neustále zvyšovat bezpečnost práce, na Dole ČSM došlo asi 900 metrů pod zemí ke smrtelnému zranění horníka. Více v následující reportáži.

Hasičská družstva ve Stonavě bojovaly o pohár

13. srpna 2014 22:06 | Stonava | Jiří Brzóska

U stonavské požární zbrojnice na Novém světě bylo druhou srpnovou sobotu rušno. Místní dobrovolní hasiči tady uspořádali soutěž v požárním útoku družstev. Tentokrát si cenu útěchy odváželi i hasiči s neúspěšným pokusem.

Stonavské časovky se letos zúčastnil nevidomý cyklista

13. srpna 2014 22:05 | Stonava | Jiří Brzóska

Ve Stonavě se opět po roce jel 7. ročník mezinárodního cyklistického závodu Stonavská časovka. Závodu, který je součástí celoroční soutěže Slezského poháru amatérských cyklistů se zúčastnili závodníci z České a Polské republiky. Letos poprvé na trať vyrazil i nevidomý cyklista.

Krwawa niedziela w Żywocicach - Krvavá neděle v Životicach

13. srpna 2014 22:04 | Stonava | Jiří Brzóska

Pod pomnikiem Matki Żywocickiej odbyły się czesko-polskiej uroczystości z okazji 70. rocznicy zbrodni popełnionej przez Niemców w niedzielę 6.8.1944. - U pomníku životické matky se konaly pietní slavnosti u příležitosti 70. výročí zastřelení v neděli 6. 8. 1944 v Životicích 36 mužů.

Stonavští motorkáři na spanilé jízdě

6. srpna 2014 17:05 | Stonava | Jiří Brzóska

První srpový víkend si užívali především milovníci rychlých mašin. Zatímco někteří sledovali závody na Těrlickém okruhu, jiní obdivovali silné stroje v Karviné. Přes 350 nablýskaných motorek se totiž zastavilo při své spanilé jízdě na parkovišti u obchodního centra. Zástupci stonavských motorkářů na ní nemohli chybět. Více v následující reportáži.

Stonavský kulturista úspěšně reprezentuje obec

6. srpna 2014 17:04 | Stonava | Jiří Brzóska

Vladan Zamarský, naturální kulturista ze Stonavy má za sebou velmi úspěšnou jarní sezónu. Díky podpoře stonavské radnice se nyní opět připravuje na nejprestižnější světovou soutěž v San Diegu. V loňském roce si odsud přivezl stříbro.

67. Gorolski Święto w Jabłonkowie - 67. Horalské slavnosti v Jablunkově

6. srpna 2014 17:02 | Stonava | Jiří Brzóska

W ramach tegorocznego Święta zaolziańskie zespoły świętowały Starzykowe urodziny, czyli setną rocznice niedożytych urodzin założyciela tej imprezy, Władysława Niedoby, czyli Jury spod Grónia. - V rámci letošních Horalských slavnosti domácí soubory slavili Dědečkovy narozeniny, neboli sté výročí nedožitých narozenin Władysława Niedoby, známého jako Jura spod Grónia, zakladatele těchto slavnosti.

Komerční sdělení více

Kompletní průvodce dovolenou v Turecku: Nechte se okouzlit Orientem

Turecko je jednou z nejoblíbenějších destinací pro dovolenou, a to z dobrého důvodu. Tato země nabízí fascinující směs východních a západních vlivů, bohatou historii, nádherné pláže a jedinečnou kuchyni, která vás nadchne. Pokud plánujete svou dovolenou v Turecku (nebo o ní jen přemýšlíte), tento komplexní průvodce vám poskytne všechny informace, které potřebujete pro nezapomenutelný zážitek.

Dětskou kliniku FNO ovládli Pokémoni

Vestibul Kliniky dětského lékařství FN Ostrava se na jedno dopoledne změnil v ráj Pokémonů. Organizátoři z neziskové organizace Haima Ostrava, která při klinice funguje a dlouhodobě pomáhá vážně nemocným dětem a jejich rodinám, připravili návštěvníkům ze všech dětských oddělení fakultní nemocnice pestrý program s názvem Tvoř, hraj a bojuj.


Společně do hor! Déšť – nedéšť pomoci chlapci s handicapem!

Vodaři pomáhají. Voda nevoda, déšť nedéšť. Téměř 70 zaměstnanců SmVaK Ostrava vyrazilo v sobotu 5. října na ikonický lašský kopec Čupek mezi Baškou a Metylovicemi na Frýdecko-Místecku. Druhý ročník akce Společně do hor! musel být kvůli povodňové situaci odložen, a nakonec se konal v deštivém počasí, i když nepršelo s takovou intenzitou jako v původně plánovaném termínu. A vysoká účast pomohla dobré věci!

Důležité informace o údolní nádrži Nové Heřminovy ve světle povodně 2024

Rozhodnutí Vlády ČR v roce 2008 o protipovodňové ochraně na horním toku řeky Opavy předcházela skoro stovka odborných studií, výpočtů expertů a prověření všech možných variant. V roce 2012 obdržel projekt kladné stanovisko posouzení záměru „Nádrže Nové Heřminovy, úprav Opavy a související opatření“, na životní prostředí, tzv. EIA. EIA nepozbyla nikdy platnosti a byla Ministerstvem životního prostředí v letošním roce prodloužena. Byly zhotoveny dílčí stavební objekty, jejichž funkce není podmíněna vodní nádrží Nové Heřminovy.

FNO: Podporujeme kampaň, která upozorňuje na závažnost trombózy a její prevenci

Fakultní nemocnice Ostrava se letos poprvé připojí k hnutí Světového dne trombózy, který připadá na neděli 13. října. Preventivní kampaň propaguje i akce Horská Virchowova triáda, v jejímž rámci účastníci vystoupají na jednu ze tří hor v České republice. Cílem je upozornit na závažnost tromboembolické nemoci a na skutečnost, že jí lze dobře předcházet.

Hvězdou pátečního programu festivalu Japonské dny v Ostravě bude polské Anime Symphony

Anime Symphony čerpá inspiraci z bohatého dědictví anime hudby a vzdává hold tvůrcům a skladatelům, kteří dali emocionální sílu mnoha nezapomenutelným scénám z oblíbených titulů. Nové a exkluzivní orchestrální aranže, stejně jako jejich živé provedení, zdůrazní jedinečný zvuk a krásu ikonických melodií. Jedná se o poměrně mladý projekt, který však stojí na pevných základech s dlouhou tradicí.

Více