Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zprávy redaktora: Jiří Brzóska

Dobrovolní hasiči schválili plán na rok 2022

9. února 2022 16:02 | Stonava | Jiří Brzóska

Ve stonavské hasičské zbrojnici se konala valná hromada místních dobrovolných hasičů. Kromě zhodnocení uplynulého roku se společně shodli na plánu pro letošní rok.

Berušky ve školce trénovaly rytmus na djembe

9. února 2022 16:01 | Stonava | Jiří Brzóska

Děti z mateřské školy na Hořanech se v rámci muzikoterapie seznámily s bubny zvanými djembe. Hru na ně si sami vyzkoušely a jak sami uvidíte, šlo jim to pěkně v rytmu.

Fakultní nemocnice Ostrava má nový robotický operační systém

4. února 2022 13:09 | Celý MS kraj | Jiří Brzóska

Fakultní nemocnice Ostrava má nový robotický operační systém da Vinci. Využívat ho budou urologové, gynekologové a chirurgové při zákrocích zejména u onkologických pacientů. Je totiž velmi přesný a umožňuje ve stísněném prostoru provádět výkony, které lidská ruka ani laparoskopický instrument nedokáže.

Stonavští zastupitelé schválili dotace pro místní spolky

2. února 2022 12:31 | Stonava | Jiří Brzóska

Díky podpoře obce mohou i v letošním roce ve Stonavě fungovat místní spolky. Zastupitelé na svém lednovém zasedání totiž schválili jejich žádosti o finanční podporu z Programu podpory kulturní, společenské a sportovní činnosti v obci Stonava na rok 2022. Všichni přitom pevně věří, že kulturní a společenský život se letos už konečně vrátí do normálu.

Po dvouleté pauze absolvovali školáci lyžařský kurz

2. února 2022 11:46 | Stonava | Jiří Brzóska

Stonavští žáci mají za sebou první pololetí. Jeho závěr strávili ti nejstarší školáci na horách, konkrétně v Horní Bečvě. Po několikaleté pauze totiž vyrazili na lyžařský výcvik. Přestože mnozí z nich stáli na lyžích poprvé, sjezdovku sjeli už po pár hodinách výuky.

Světový den Braillova písma v MŠ Dolany

26. ledna 2022 13:27 | Stonava | Jiří Brzóska

V rámci světového Dne Braillova písma měly děti v MŠ Dolany velmi zajímavé dopoledne. Díky mnoha aktivitám si vyzkoušely smyslové vnímání.

Tradiční stonavské plesy se nekonají ani v roce 2022

26. ledna 2022 13:25 | Stonava | Jiří Brzóska

Myslivecký ples, reprezentační ples obce, školní ples a Stonavské ostatky. To jsou tradiční plesy, které po mnoho let mají své místo v kulturním kalendáři obce. Loni se ale žádný z nich kvůli koronavirové pandemii nekonal. Letos je to stejné. Myslivci svůj ples nepořádají, sdružení Rodiče a škola Stonava také ne a vstupenky na Reprezentační ples obce Stonava rovněž nebudou k dispozici.

Žáci SK Stonava se na novou sezónu pilně připravují

26. ledna 2022 13:22 | Stonava | Jiří Brzóska

Stonavští fotbalisté se po krátké pauze začali znovu pilně připravovat na jarní sezónu. Žáci SK Stonava k tomu například využívají místní sportovní halu.

Lékařská knihovna FNO je v nových prostorách

21. ledna 2022 10:04 | Ostrava-město | Jiří Brzóska

Lékařská knihovna Fakultní nemocnice Ostrava se přestěhovala do zcela nových prostor. Ty vznikly rekonstrukcí přízemní budovy, která sousedí s tzv. „Malým internátem.“ Součástí knihovny jsou i dvě moderně vybavené učebny, z nichž jedna je k dispozici Lékařské fakultě Ostravské univerzity.

Tříkráloví koledníci stonavské domácnosti nenavštívili

19. ledna 2022 16:13 | Stonava | Jiří Brzóska

Začátek ledna patří tříkrálovému koledování. Přestože letos vládní opatření v souvislosti s pandemií COVID-19 umožnila koledování v domácnostech, do Stonavy koledníci nedorazili.

Komerční sdělení více

NDM uvádí operu Šarlatán v režii Ondřeje Havelky

Operu Pavla Haase (1899–1944) ŠARLATÁN uvede v novodobé české premiéře Národní divadlo moravskoslezské 10. října. V režii Ondřeje Havelky a hudebním nastudování Jakuba Kleckera tragikomické dílo uvidí publikum v rámci volného cyklu Opery terezínských skladatelů. Na výpravné podívané mají zásluhu také kostýmní výtvarnice Kateřina Štefková a scénograf Jakub Kopecký.


Horníci z OKD si nechají zkontrolovat zdravotní stav a zaměří se na zdravý životní styl

Po čtyři říjnové čtvrtky budou mít zaměstnanci těžební společnosti OKD příležitost udělat něco pro své zdraví a tělesnou kondici. Přímo v prostorách Dolu ČSM mohou absolvovat preventivní vyšetření zraku i znamének, nechat si zanalyzovat složení těla, zkontrolovat chodidla, změřit krevní tlak, cévní věk, tělesnou kondici či hladinu PSA, která vypovídá o zdraví prostaty, zkonzultovat se specialisty výživu a spánek nebo se poradit s psychologem.

ArcelorMittal Tubular Products Karviná chce vstoupit na trh tepelných rozvodů

ArcelorMittal Tubular Products Karviná, přední výrobce ocelových tenkostěnných profilů a trubek pod značkou JÄKL, realizoval významnou inovaci provozu Rourovny. Nově zprovozněná linka umožní výrobu trubek v délkách až 12 metrů, které najdou uplatnění zejména v oblasti tepelných rozvodů. Společnost díky této investici posiluje svou pozici na trhu a otevírá si nové obchodní příležitosti.

Podcast FNO: Nástroje umělé inteligence jsou v hlavní roli mezinárodní konference

Multifunkční hala GONG v Dolních VÍTKOVICÍCH bude v prvních dubnových dnech hostit premiérovou konferenci, zaměřenou na využití umělé inteligence a inovativních technologií nejen v medicíně. Autorem myšlenky a hlavním organizátorem akce je doc. MUDr. Ondřej Volný, Ph.D., FESO z Neurologické kliniky FN Ostrava a LF OU. V podcastu mimo jiné vysvětluje, proč bude konference otevřená nejen odborníkům, ale také laikům a pacientským organizacím.

Více