Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zprávy redaktora: Jiří Brzóska

Děti z MŠ Hořany navštívily stonavské seniory

19. ledna 2022 16:10 | Stonava | Jiří Brzóska

Velmi příjemný čas strávili stonavští senioři v přítomnosti dětí z mateřské školy na Hořanech, a to i přesto, že se nemohli v rámci mezigeneračního setkání sejít ve společenské místnosti domu s pečovatelskou službou ELIM. Vše proběhlo venku, na čerstvém vzduchu.

Ve Stonavě se společně modlili za jednotu křesťanů

19. ledna 2022 16:08 | Stonava | Jiří Brzóska

Každoročně v lednu probíhá Týden modliteb za jednotu křesťanů. My jsme na ekumenickou bohoslužbu zavítali s kamerou do stonavského evangelického kostela. Tu navíc svými koledami zpestřil Smíšený pěvecký sbor Stonawa.

Obec chce letos modernizovat zdravotní středisko

13. ledna 2022 12:00 | Albrechtice | Jiří Brzóska

Jednou z hlavních investičních akcí v roce 2022 je v Albrechticích modernizace zdravotního střediska. Loni se podařilo zdárně zrekonstruovat Dělnický dům.

Ve Stonavě se po jednoleté pauze zase zpívalo

12. ledna 2022 14:55 | Stonava | Jiří Brzóska

Stonavská Barborka, ojedinělý festival v ansámblovém zpěvu má za sebou svůj patnáctý ročník. Zatímco vládní opatření související s pandémií koronaviru, neumožnily v předešlém ročníku setkání přímo ve Stonavě a vše se odehrálo ve virtuálním prostředí, na sklonku loňského roku se v sále Domu PZKO zase zpívalo.

Pandemie poznamenala život ve Stonavě i v roce 2021

5. ledna 2022 7:17 | Stonava | Jiří Brzóska

Do roku 2021 jsme vstoupili za velmi přísných protiepidemických opatření. Ta se během roku, přestože došlo k postupnému rozvolňování, projevila ve všech oblastech společenského života v obci. Opatření zasáhla každého z nás, děti při školním vzdělávání, pracující i seniorů.

Rok 2021 z pohledu starosty obce a plány na rok 2022

29. prosince 2021 14:33 | Stonava | Jiří Brzóska

Rok 2021 byl stejně jak ten předchozí poznamenán pandemii koronaviru. Protiepidemická opatření se dotkla každého z nás. Nyní stojíme na prahu roku nového. Jaký byl rok 2021 z pohledu vedení obce Stonava a jaké má obec plány v roce 2022? Zeptali jsme se na to starosty Stonavy Ondřeje Febera.

Ve FNO vaří dobrovolníci kávu onkologickým pacientům

28. prosince 2021 8:12 | Ostrava-město | Jiří Brzóska

Fakultní nemocnice Ostrava má poprvé ve své historii vlastní tým dobrovolníků, kteří od 20. prosince zajišťují každodenní provoz Onkologické kavárny. Ta vznikla v prostorách čekárny chemoterapeutického stacionáře Kliniky onkologické. Káva nebo čaj je zde pacientům podávána zcela zdarma.

Vánoční přání

24. prosince 2021 10:35 | Stonava | Jiří Brzóska

Opět po roce jsou tady nejkrásnější svátky v roce – Vánoce. Stejně jako loni i v letošním roce pandemie koronaviru neumožnila uspořádat tradiční předvánoční akce. Stromeček před stonavskou radnicí byl rozvícen bez přítomnosti veřejnosti a zrušeny byly i tradiční vánoční besídky v mateřských školách. Děti se ale na svátky velmi důkladně připravovali. Svědčí o tom i videa, která nám do redakce zaslaly. My jsme tak mohli zachytit atmosféru stonavských Vánoc hned na několika místech.

Stonavský kalendář na rok 2022 bude nejdříve v lednu

15. prosince 2021 14:15 | Stonava | Jiří Brzóska

Obec Stonava v závěru roku distribuuje zdarma do všech stonavských domácností kalendář pro příští rok, jehož hlavní součástí je informace o svozu odpadu. Kalendář pro rok 2022 zatím ale do tisku nešel. Radnice zatím nemá k dispozici svozová data.

Obec finančně pomohla stonavským farnostem

15. prosince 2021 14:08 | Stonava | Jiří Brzóska

Obec Stonava v letošním roce finančně pomohla místním církvím. Evangelické farnosti zastupitelé schválili dar na rekonstrukci elektroinstalace v kostele, římskokatolické farnosti pak dar na obnovu systému pohonu zvonů.

Komerční sdělení více

NDM uvádí operu Šarlatán v režii Ondřeje Havelky

Operu Pavla Haase (1899–1944) ŠARLATÁN uvede v novodobé české premiéře Národní divadlo moravskoslezské 10. října. V režii Ondřeje Havelky a hudebním nastudování Jakuba Kleckera tragikomické dílo uvidí publikum v rámci volného cyklu Opery terezínských skladatelů. Na výpravné podívané mají zásluhu také kostýmní výtvarnice Kateřina Štefková a scénograf Jakub Kopecký.


Horníci z OKD si nechají zkontrolovat zdravotní stav a zaměří se na zdravý životní styl

Po čtyři říjnové čtvrtky budou mít zaměstnanci těžební společnosti OKD příležitost udělat něco pro své zdraví a tělesnou kondici. Přímo v prostorách Dolu ČSM mohou absolvovat preventivní vyšetření zraku i znamének, nechat si zanalyzovat složení těla, zkontrolovat chodidla, změřit krevní tlak, cévní věk, tělesnou kondici či hladinu PSA, která vypovídá o zdraví prostaty, zkonzultovat se specialisty výživu a spánek nebo se poradit s psychologem.

ArcelorMittal Tubular Products Karviná chce vstoupit na trh tepelných rozvodů

ArcelorMittal Tubular Products Karviná, přední výrobce ocelových tenkostěnných profilů a trubek pod značkou JÄKL, realizoval významnou inovaci provozu Rourovny. Nově zprovozněná linka umožní výrobu trubek v délkách až 12 metrů, které najdou uplatnění zejména v oblasti tepelných rozvodů. Společnost díky této investici posiluje svou pozici na trhu a otevírá si nové obchodní příležitosti.

Podcast FNO: Nástroje umělé inteligence jsou v hlavní roli mezinárodní konference

Multifunkční hala GONG v Dolních VÍTKOVICÍCH bude v prvních dubnových dnech hostit premiérovou konferenci, zaměřenou na využití umělé inteligence a inovativních technologií nejen v medicíně. Autorem myšlenky a hlavním organizátorem akce je doc. MUDr. Ondřej Volný, Ph.D., FESO z Neurologické kliniky FN Ostrava a LF OU. V podcastu mimo jiné vysvětluje, proč bude konference otevřená nejen odborníkům, ale také laikům a pacientským organizacím.

Více