Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zprávy redaktora: Jiří Cileček

Adrian je prvním miminkem roku 2024 narozeným v Nemocnici ve Frýdku-Místku

5. ledna 2024 17:46 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Prvním miminkem narozeným v roce 2024 ve frýdecké nemocnici je chlapeček Adrian Krejčí. Potomek rodiny z Lískovce přišel na svět 1. ledna 2024 ve 23:30. Byl zároveň prvním narozeným na Frýdecko-Místecku.

Blíží se uzávěrka nominací na ocenění nejlepších pracovníků v ostravských školách

5. ledna 2024 17:11 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Ocenění pedagogů se v Ostravě stalo už tradicí. Město práci pedagogů oceňuje dlouhodobě, ročník 2024 přináší i několik novinek. Poprvé budou moci nominovat v kategorii „nejoblíbenější učitel“ svého „nej“ pedagoga sami žáci. Termíny podání návrhů jsou do 10. ledna 2024.

Příbor zavedl nový místní poplatek z pobytu

5. ledna 2024 16:25 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Příbor hledá nové cesty, jak navýšit peníze v městském rozpočtu. Na posledním zastupitelstvu byl proto vyhláškou zaveden nový místní poplatek z pobytu. Od ledna tak turisté zaplatí za ubytování 20 korun za každý započatý den pobytu, s výjimkou dne jeho počátku. Peníze budou Městskému úřadu odvádět poskytovatelé ubytovacích služeb.

Moravská Ostrava a Přívoz chystá letos řadu velkých investic

Moravská Ostrava a Přívoz bude v roce 2024 hospodařit s částkou 709 milionů korun. Peníze se krátit nikde nebudou. Naopak se navýší podpora kultury, sportu i sociální oblasti. Také se chystá řada velkých investičních akcí v podobě rekonstrukcí, oprav komunikací a údržby.

Ostrava podpoří vznik nových bytů v opuštěných nemovitostech

5. ledna 2024 14:38 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Ostrava znovu nabídne možnost financování vzniku bytů v obnovených, dlouhodobě opuštěných nebytových prostorách ve městě a pomůže tak rozšířit nabídku nájemního a dostupného bydlení. Program podporuje obnovu a znovuoživení dlouhodobě prokazatelně opuštěných budov či jednotek ve městě a rozšíří portfolio bytů s dostupnou cenou nájmu. Na rok 2024 vyčlenilo město pro tento dotační program 10 milionů korun.

Moravskoslezští záchranáři poprvé cvičili s novou speciální technikou

5. ledna 2024 14:01 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Ve čtvrtek 4. ledna se uskutečnilo první zaměstnání, v jehož rámci si moravskoslezští záchranáři osvojovali práci s novou technikou, kterou převzali do užívání v polovině prosince 2023. Konkrétně se jednalo o nácvik se speciálním velkokapacitním vozidlem Volvo, štábním vozidlem, či výukovým a debriefingovým automobilem. Tedy s prostředky, určenými pro zásah v rámci mimořádných událostí.

Opavská nemocnice má po rekonstrukci nejstaršího pavilonu L. Práce vyšly na čtvrt miliardy

4. ledna 2024 21:01 | Opava | Jiří Cileček

Pavilon L v Opavské nemocnice, vybudovaný na přelomu 19. a 20. století, má po rozsáhlé rekonstrukci. Dříve zde fungovaly interní obory, nyní se zaměření rozšiřuje. V pavilonu přibude například rehabilitace nebo jednotka následné péče. Rekonstrukce, která se týkala vnitřních prostor dlouhého památkově chráněného východního křídla a kratšího severního křídla objektu, stála zhruba čtvrt miliardy korun a byla hrazena zřizovatelem nemocnice, kterým je Moravskoslezský kraj.

V Ostravě se objevilo ohnisko ptačí chřipky. V malochovu uhynuly slepice

4. ledna 2024 18:55 | Ostrava-město | Jiří Cileček

V České republice se od nového roku objevila tři ohniska ptačí chřipky. Všechny jsou v malochovech. Na Českobudějovicku, Vyškovsku a také v Ostravě. Tady majiteli uhynuly slepice.

VIDEO: Na sjezdu z obchvatu Třince shořelo BMW, škoda je čtvrt milionu korun

4. ledna 2024 18:18 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Dvě hasičské jednotky likvidovaly ve čtvrtek odpoledne plně rozvinutý požár dieselového osobního automobilu značky BMW na sjezdu z obchvatu Třince v části Nebory. Škoda byla odhadnuta na téměř čtvrt milionu korun.

Ostrava sváží vánoční stromky od kontejnerů. V Třinci začnou v pátek

4. ledna 2024 17:09 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Ostrava sváží od kontejnerových stání na sídlištích a od bytové zástavby vánoční stromky. O svoz se starají zaměstnanci OZO Ostrava, kteří mají harmonogram naplánován až do poloviny února. Vyváží se pravidelně jednou týdně. V Třinci například začínají se svozem v pátek 5. ledna.

Komerční sdělení více

Lékaři FN Ostrava používají unikátní metodu na odstraňování plicní embolie

Lékaři Interní a kardiologické kliniky FN Ostrava jako jediní v Moravskoslezském kraji používají unikátní metodu u rizikových pacientů s plicní embolií. Jde o lokální katetrovou trombolýzu, díky níž cíleně rozpustí krevní sraženiny v plicích. FN Ostrava je jedno z osmi pracovišť v Česku, které pacienty tímto způsobem léčí.

Prověřte po povodních kvalitu vody ve studni! Mimořádně s 20% slevou

Po odeznění povodňové situace odborníci z vodárenských laboratoří společnosti Vodotech důrazně doporučují pečlivou, a především odbornou kontrolu studní. Během záplav dochází k průniku znečištěné vody do studní a rovněž samotný zdroj podzemní vody je většinou silně kontaminován. S ohledem na mimořádnou situaci připravila společnost pro zákazníky speciální nabídku, kdy nabízí laboratorní rozbory vody ze studní s 20% slevou.

Karlovice před katastrofou zachránila suchá nádrž Jelení

Ničivá povodeň v Jeseníkách byla na některých místech odhadnuta na tisíciletou vodu. Proti takové síle není žádná ochrana a obrana. Zcela devastujícím způsobem zasáhla oblast řeky Bělé, Staříče a Vidnávky, kde byl prakticky zničen veškerý vodohospodářský majetek, který je odhadován v řádech stovek miliónů korun. Dobrou zprávou je, že všechny nově vybudované suché nádrže státního podniku Povodí Odry fungovaly bez problémů a pomohly transformovat extrémní povodňovou vlnu a zmírnit povodňové škody.


NDM se raduje ze tří cen Thálie. Dvě za muzikál Chicago a jedna pro činoherečku do 33 let

Celkem tři Ceny Thálie si dnes z pražského Národního divadla odnesli umělci působící v Národním divadle moravskoslezském. Skvělý úspěch muzikálu NDM a činohry! Dvojitou Thálii si připsal muzikál Chicago: Lukáš Vlček má cenu za roli právníka Billyho Flynna a Markéta Schimmerová Procházková převzala Thálii za postavu vražedkyně Velmy Kelly. Muzikál Johna Kandera, Freda Ebba a Boba Fosse režírovala Gabriela Petráková, hudebně nastudoval Jakub Žídek, premiéra byla letos v únoru a inscenace se těší velkému zájmu diváků – máme stále vyprodáno!

Na zámku v Bravanticích se uskuteční křest dětské knihy Myšák Kryštof

V sobotu 12. října se na zámku v Bravanticích na Novojičínsku uskuteční od 14 do 16 hodin akce pro děti Z pohádky do pohádky. Její součástí bude i křest dětské knihy Myšák Kryštof a Hořící klenot, která tak bude pokřtěna přímo v místě, kde autorka Iva Hoňková ukotvila děj svého pohádkového příběhu.

NDM uvádí operu Šarlatán v režii Ondřeje Havelky

Operu Pavla Haase (1899–1944) ŠARLATÁN uvede v novodobé české premiéře Národní divadlo moravskoslezské 10. října. V režii Ondřeje Havelky a hudebním nastudování Jakuba Kleckera tragikomické dílo uvidí publikum v rámci volného cyklu Opery terezínských skladatelů. Na výpravné podívané mají zásluhu také kostýmní výtvarnice Kateřina Štefková a scénograf Jakub Kopecký.

Horníci z OKD si nechají zkontrolovat zdravotní stav a zaměří se na zdravý životní styl

Po čtyři říjnové čtvrtky budou mít zaměstnanci těžební společnosti OKD příležitost udělat něco pro své zdraví a tělesnou kondici. Přímo v prostorách Dolu ČSM mohou absolvovat preventivní vyšetření zraku i znamének, nechat si zanalyzovat složení těla, zkontrolovat chodidla, změřit krevní tlak, cévní věk, tělesnou kondici či hladinu PSA, která vypovídá o zdraví prostaty, zkonzultovat se specialisty výživu a spánek nebo se poradit s psychologem.

Více