Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zprávy redaktora: Karel Soukop

Zpěvák Martin Maxa zpříjemnil adventní dny pacientům nemocnice ve Městě Albrechticích

15. prosince 2023 13:15 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Adventní období patří každoročně klidu, zážitkům, posledním nákupům a především předvánoční kultuře. Zpěvák Martin Maxa přijal pozvání mezi pacienty a personál nemocnice ve Městě Albrechticích a svými písněmi jim zpříjemnil sváteční chvíle.

Setkávání pod vánočním stromem v Bruntále probíhá po celé předvánoční období, je plné hudebních i divadelních vystoupení

10. prosince 2023 18:02 | Bruntál | Karel Soukop

Rozvíjející se předvánoční novinkou je v Bruntále pravidelné Setkávání pod vánočním stromem. Jde o sérii akcí v centru města, která probíhá po celé adventní období. Letos je akce po letech konečně provázena i očekávanou zimní atmosférou.

V Jeseníkách odstartovala zimní sezóna, díky sněhovým podmínkám letos dříve, než v minulých letech

10. prosince 2023 16:39 | Celý MS kraj | Karel Soukop

O jeden až dva týdny dříve začala letos v Jeseníkách lyžařská sezóna. Díky přídělům sněhu se lyžuje na velmi kavlitní směsi přírodního i umělého. Aktuálně jsou v provozu sjezdovky Ski expres, Roháč a Kazmarka v Karlově a Kopřivná v Malé Morávce. Jen pár dnů zbývá k zahájení provozu na Čerťáku, Myšáku, Kolobouku a v Andělské Hoře.

Zámecký vánoční jarmark v Bruntále byl nabitý k prasknutí a přivítal davy návštěvníků

10. prosince 2023 15:35 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Zámecký vánoční jarmark v Bruntále byl v letošním roce nabitý mnoha akcemi a těšil se velké návštěvnosti. Zámecké nádvoří lemovaly desítky stánků. Představily se místní hudební i pěvecké soubory, tvořivé vánoční dílničky byly otevřeny pro děti.

Firmy a školy spojené do týmů soutěžily v okresním kole postupové soutěže Talent profi

7. prosince 2023 12:23 | Celý MS kraj | Karel Soukop

T-profi, neboli Talent profi. To je název postupové soutěže, která v soutěžních týmech propojila firmy, žáky i studenty okresu. Soutěž připravila Okresní hospodářská komora. Soutěžním úkolem bylo sestrojit funkční model, přístroje, který jako každoročně připravilo pražské ČVUT.“

Možnosti budoucího povolání i studia nastínil celokrajský veletrh Artifex

7. prosince 2023 12:16 | Celý MS kraj | Karel Soukop

22 středních škol z okresů Bruntál, Olomouc, Opava, Ostrava a Šumperk a 15 významných zaměstnavatelů se účastnilo letošního veletrhu práce Artifex. Na něm se představily také nové možnosti podnikání a učební i studijní obory, o které je v současnosti největší zájem.

Nejmodernější cisternovou stříkačku Scania mohou nyní používat dobrovolní hasiči ve Vrbně pod Pradědem

7. prosince 2023 12:12 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Jednotka dobrovolných hasičů ve Vrbně pod Pradědem má označení JPO2, což odborně znamená její velkou důležitost a výsadu v regionu. Od nejbližších profesionálních stanic ji dělí mnoho kilometrů. Nejmodernější techniku proto velmi potřebuje, aby mohla být na místě zásahů jako první. Toto přání se jí teď vyplnilo.

Vánoční novinky – světelná brána a nadživotní anděl obohatily slavnost zahájení adventu v Bruntále

5. prosince 2023 9:52 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Letošním bruntálským vánočním stromem v Bruntále je jedle, která hlasováním veřejnosti dostala jméno Hradčánek, podle lokality města, ze které pochází. Náměstí bylo vánočně vyzdobeno a na zahájení Adventu v 17 hodin byl strom slavnostně rozsvícen spolu s letošními vánočními novinkami.

Slovenská malířka Alena Kolesárová vystavuje své obrazy v galerii Salla terena na bruntálském zámku

4. prosince 2023 17:13 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Bruntálská kavárna Salla terena pokračuje v sérii uměleckých vernisáží ve své galerii v zámecké zahradě. Tentokrát představila své krásné olejomalby výborná slovenská malířka Alena Kolesárová. Její obrazy vynikají svou barevností a originálním zpracováním duchovních a přírodních motivů.

Bruntálským varhanám se koncertem s pěvkyní Andreou Kalivodovou dostalo po generální opravě požehnání do dalších let

4. prosince 2023 8:44 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Bruntálské dvoumanuálové varhany a s více než 1800 píšťalami byly po komplexní generální opravě opět složeny a představeny veřejnosti. Varhany byly opravovány v dílně hodonínského varhanáře Petra Stehlíka. Oprava varhan trvala dva roky a restaurovány byly všechny jejich díly, některé rozpadlé píšťaly byly vyměněny.

Komerční sdělení více

NDM uvádí operu Šarlatán v režii Ondřeje Havelky

Operu Pavla Haase (1899–1944) ŠARLATÁN uvede v novodobé české premiéře Národní divadlo moravskoslezské 10. října. V režii Ondřeje Havelky a hudebním nastudování Jakuba Kleckera tragikomické dílo uvidí publikum v rámci volného cyklu Opery terezínských skladatelů. Na výpravné podívané mají zásluhu také kostýmní výtvarnice Kateřina Štefková a scénograf Jakub Kopecký.


Horníci z OKD si nechají zkontrolovat zdravotní stav a zaměří se na zdravý životní styl

Po čtyři říjnové čtvrtky budou mít zaměstnanci těžební společnosti OKD příležitost udělat něco pro své zdraví a tělesnou kondici. Přímo v prostorách Dolu ČSM mohou absolvovat preventivní vyšetření zraku i znamének, nechat si zanalyzovat složení těla, zkontrolovat chodidla, změřit krevní tlak, cévní věk, tělesnou kondici či hladinu PSA, která vypovídá o zdraví prostaty, zkonzultovat se specialisty výživu a spánek nebo se poradit s psychologem.

ArcelorMittal Tubular Products Karviná chce vstoupit na trh tepelných rozvodů

ArcelorMittal Tubular Products Karviná, přední výrobce ocelových tenkostěnných profilů a trubek pod značkou JÄKL, realizoval významnou inovaci provozu Rourovny. Nově zprovozněná linka umožní výrobu trubek v délkách až 12 metrů, které najdou uplatnění zejména v oblasti tepelných rozvodů. Společnost díky této investici posiluje svou pozici na trhu a otevírá si nové obchodní příležitosti.

Podcast FNO: Nástroje umělé inteligence jsou v hlavní roli mezinárodní konference

Multifunkční hala GONG v Dolních VÍTKOVICÍCH bude v prvních dubnových dnech hostit premiérovou konferenci, zaměřenou na využití umělé inteligence a inovativních technologií nejen v medicíně. Autorem myšlenky a hlavním organizátorem akce je doc. MUDr. Ondřej Volný, Ph.D., FESO z Neurologické kliniky FN Ostrava a LF OU. V podcastu mimo jiné vysvětluje, proč bude konference otevřená nejen odborníkům, ale také laikům a pacientským organizacím.

Více