Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zprávy redaktora: Karel Soukop

Na bruntálském Petrinu se sešly stovky předškoláků a společném tvoření s názvem Krásná cesta do školy

7. ledna 2024 14:42 | Bruntál | Karel Soukop

Stovky bruntálských předškoláků tvoří na jednom místě. To je projekt Artfóra Krásná cesta do školy, který opakovaně pořádá spolek rodičů na Základní škole Petrin. Předškoláci s pomocí žáků prvního stupně malují na velké papíry, pokaždé na jiné téma a k tomu si vyrábějí i dřevěné ozdoby.

Muzeum Beskyd připravilo povánoční dárek v podobě celé Rybovy České mše vánoční

7. ledna 2024 11:40 | Celý MS kraj | Karel Soukop

V další reportáži navštívíme Muzeum Beskyd ve Frýdku-Místku. To jako každoročně připravilo originální povánoční dárek pro své příznivce. Tentokrát se jednalo o dárek hudební v podobě velké České mše vánoční Jana Jakuba Ryby. S tou přijel do Frýdku lašský pěvecký sbor Baška s doprovodem z místní hudební školy.

Hrad Sovinec byl po Vánocích otevřen po celý týden. Připomínal středověkou atmosféru a svátky na hradě

7. ledna 2024 11:35 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Mnoho návštěvníků zavítalo hned po Vánocích na hrad Sovince na Rýmařovsku. Akce Vánoce na Sovinci taky trvala po celé vánoční svátky až do konce prosince. I když počasí letos nebylo mrazivé, na zimní středověké atmosféře to neubralo.

Soukromá Základní škola Amos oslavila 30 let od svého založení jako unikátního modelu vzdělávání v Bruntále

5. ledna 2024 14:44 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Soukromá základní škola Amos byla v Bruntále založena v roce 1993 jako jeden z prvních takových unikátních projektů v kraji. Nyní slaví 30 let existence, za kterou vychovala 5 generací žáků prvního stupně Základní školy. Na oslavu tohoto výročí si přizvala rodiče, učitele i žáky dalších škol.

Tradiční Krásná cesta do školy přilákala na bruntálský Petrin stovky předškoláků

4. ledna 2024 15:40 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Stovky bruntálských předškoláků tvoří na jednom místě. To je projekt Artfóra Krásná cesta do školy, který opakovaně pořádá spolek rodičů na Základní škole Petrin. Předškoláci s pomocí žáků prvního malují na velké papíry, pokaždé na jiné téma a k tomu si vyrábějí i vánoční ozdoby.

Hydrologická situace je v Jeseníkách, v povodí Odry a Moravice stabilní, povodně nehrozí, přehrady zvýšily odtoky

4. ledna 2024 9:05 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Nejvíce srážek spadlo na konci roku v Jeseníkách na Rýmařovsku a v Beskydech, od 5 do 40 milimetrů. Kaskáda přehrad Slezská Harta a Kružberk a přehrady Šance a Morávka mají naplněny všechny své zásobní prostory. Díky zvýšeným odtokům z nádrží povodňové situace však nehrozí.

Na bruntálském Kobylím rybníce se na Boží hod opět sešli otužilci, letos jich bylo přes 20

1. ledna 2024 17:19 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Bruntálský krystalek je již tradiční povánoční akcí otužilců. Na Kobylím rybníce v centru města se jich letos sešlo rna 17. ročníku rekordních dvaadvacet. Vyzkoušet si plavání v chladné vodě přijeli otužilci z celého regionu. Největší účast měla jako každoročně skupina ze Staré Vsi.

Více než 20 otužilců si dalo opět dostaveníčko na Boží hod na Bruntálském rybníce

1. ledna 2024 14:49 | Bruntál | Karel Soukop

Bruntálský krystalek je již tradiční povánoční akcí otužilců. Na Kobylím rybníce v centru města se jich letos sešlo rna 17. ročníku rekordních dvaadvacet. Vyzkoušet si plavání v chladné vodě přijeli otužlci z celého regionu, největší účast měla jako každoročně, delegace ze Staré Vsi.

Bruntálem opět proběhli místní saunaři na svém tradičním běhu v závěru roku. Letos jich byly téměř tři desítky

28. prosince 2023 20:16 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Saunování se v posledních letech těší stále větší oblibě pro duševní relaxaci a utužení zdraví. Bruntálská sauna je jednou z mála existujících klasických saun, vytápěných dřevem. Místní saunaři se opět sešli, aby se během přes město stylově rozloučili se starým rokem.

Malíř Pavel Forman vystavuje v ostravské Galerii výtvarného umění průřez tvorbou a témata za posledních 5 let

26. prosince 2023 12:06 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Nyní se podíváme na výstavu vynikajícího malíře Pavla Formana ostravské Galerii výtvarných umění. Jeho obrazy zaujmou především svými rozměry, barevností i tématy. Představují průřez Formanovou tvorbou i jeho vývoj za poslední roky.

Komerční sdělení více

NDM uvádí operu Šarlatán v režii Ondřeje Havelky

Operu Pavla Haase (1899–1944) ŠARLATÁN uvede v novodobé české premiéře Národní divadlo moravskoslezské 10. října. V režii Ondřeje Havelky a hudebním nastudování Jakuba Kleckera tragikomické dílo uvidí publikum v rámci volného cyklu Opery terezínských skladatelů. Na výpravné podívané mají zásluhu také kostýmní výtvarnice Kateřina Štefková a scénograf Jakub Kopecký.


Horníci z OKD si nechají zkontrolovat zdravotní stav a zaměří se na zdravý životní styl

Po čtyři říjnové čtvrtky budou mít zaměstnanci těžební společnosti OKD příležitost udělat něco pro své zdraví a tělesnou kondici. Přímo v prostorách Dolu ČSM mohou absolvovat preventivní vyšetření zraku i znamének, nechat si zanalyzovat složení těla, zkontrolovat chodidla, změřit krevní tlak, cévní věk, tělesnou kondici či hladinu PSA, která vypovídá o zdraví prostaty, zkonzultovat se specialisty výživu a spánek nebo se poradit s psychologem.

ArcelorMittal Tubular Products Karviná chce vstoupit na trh tepelných rozvodů

ArcelorMittal Tubular Products Karviná, přední výrobce ocelových tenkostěnných profilů a trubek pod značkou JÄKL, realizoval významnou inovaci provozu Rourovny. Nově zprovozněná linka umožní výrobu trubek v délkách až 12 metrů, které najdou uplatnění zejména v oblasti tepelných rozvodů. Společnost díky této investici posiluje svou pozici na trhu a otevírá si nové obchodní příležitosti.

Podcast FNO: Nástroje umělé inteligence jsou v hlavní roli mezinárodní konference

Multifunkční hala GONG v Dolních VÍTKOVICÍCH bude v prvních dubnových dnech hostit premiérovou konferenci, zaměřenou na využití umělé inteligence a inovativních technologií nejen v medicíně. Autorem myšlenky a hlavním organizátorem akce je doc. MUDr. Ondřej Volný, Ph.D., FESO z Neurologické kliniky FN Ostrava a LF OU. V podcastu mimo jiné vysvětluje, proč bude konference otevřená nejen odborníkům, ale také laikům a pacientským organizacím.

Více