Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zprávy redaktora: Karel Soukop

Na největším Petrově rybníku v Krnově zahájili výlovy ryb. Celkově to vypadá ještě lépe, než vloni

9. listopadu 2023 11:41 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Blížící se zimu a vánoční svátky každoročně předznamenávají výlovy rybníků. Na Petrově rybníku v Krnově právě začaly. Úroda se zdá být ještě o trochu lepší, než vloni, kdy se tady vylovilo celkem 38 tun ryb.

Dvě studentky umění vystavují v bruntálské zámecké kavárně Salla terena své obrazy

8. listopadu 2023 11:07 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Bruntálská kavárna v objektu zámecké Salla tereny se za více než dva roky své existence stala významným bodem na kulturní mapě města. Kromě mnoha hudebních akcí pořádá výstavy a vernisáže renomovaných umělců, jako je například Sára Saudková, ale i výstavy mladých začínajících výtvarníků.

Historicky první výstavu uspořádalo sdružení Sagapo na venkovních panelech u náměstí

5. listopadu 2023 19:07 | Bruntál | Karel Soukop

Sociálně terapeutické dílny Sagapo v Bruntále se rozhodly prezentovat práce své tvořivé dílny v centru města. Využily pro to venkovní výstavní panely u náměstí, na kterých uvádějí opravdu inspirativní malby a koláže, za které by se nestyděli ani zkušení výtvarníci.

Více než stomilionovou investici proměnili v Krnově v nově rekonstruovanou Základní uměleckou školu

5. listopadu 2023 12:53 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Davy lidí, dospělí i děti se přišly podívat na právě otevřenou budovu Základní umělecké školy v Krnově. Více než stomilionová investice proměnila chátrající budovu v nádherný stánek umění. Nové učebny a sály přivítají začínající i pokročilé muzikanty, výtvarné i dramatické umělce.

Zdravotně postižení uživatelé sdružení Sagapo v Bruntále uspořádali historicky první veřejnou venkovní výstavu výtvarných prací

3. listopadu 2023 11:32 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Sociálně terapeutické dílny Sagapo v Bruntále se rozhodly prezentovat práce své tvořivé dílny v centru města. Využily pro to venkovní výstavní panely u náměstí, na kterých uvádějí opravdu inspirativní malby a koláže, za které by se nestyděli ani zkušení výtvarníci.

Archeologové a památkáři seznámili veřejnost s výsledky ročního zkoumání zlatého šperku, nalezeného vloni na Opavsku

2. listopadu 2023 8:41 | Celý MS kraj | Karel Soukop

O náhodném nálezu zlatého předmětu při obdělávání řepného pole v Kateřinkách u Opavy jsme informovali již v loňském roce. Po třináctiměsíčním bádání archeologové vnesli jasno do úvah o jeho účelu, původu i materiálu, z něhož byl vyroben. Jeho hodnotu odhadují na 5,6 milionu korun.

Dvě výstavy malířů a výtvarných inspirátorů v ostravské Galerii výtvarného umění

2. listopadu 2023 7:42 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Ostravská galerie výtvarného umění zve až do konce roku na zajímavé výstavy dvou malířů. Přestože oba již nežijí, byli našimi současníky a stali se inspirátory v oblasti malířského umění. Jejich tvorba představuje škálu výtvarných technik, materiálů a témat doby, jak ji malíři prožívali.

Nová kniha Těžba zlata na Bruntálsku podtrhuje pozornost, kterou odborníci věnují archeologii, historii a geologii území

30. října 2023 10:58 | Bruntál | Karel Soukop

Nová kniha Těžba zlata na Bruntálsku, která právě vyšla, byla předmětem přednášek a besedy odborníků i veřejnosti. Zdůrazňuje především význam této lokality Jeseníků z pohledu Bruntálu jako nejstaršího institucionálního města v Českých zemích i z pohledu archeologie a geologie. Šlo o jedinečné setkání odborníků z různých odvětví.

Den na kolech s MS krajem uzavřel bikeovou sezónu v Malé Morávce

30. října 2023 10:10 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Stovky bikerů malých i dospělých, i celé rodiny s dětmi přijeli na Kopřivnou do Malé Morávky, aby se rozloučili s letošní bikeovou sezónou. MS kraj zde uspořádal Den na kolech, pravidelnou akci, kterou zahajuje i končí letní sezónu. Zábava tady byla pro všechny.

Arcivévodu a velmistra řádu Evžena Habsburského, jeho význam a osobnost, přestavuje výstava na bruntálském zámku

26. října 2023 13:51 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Jednou z nejvýznamnějších osobností Jeseníků i celého regionu byl Evžen Habsburský. Arcivévoda a poslední velmistr Řádu německých rytířů se narodil právě před 160 lety. Jeho život, význam a zásluhy přibližuje unikátní výstava na Bruntálském zámku.

Komerční sdělení více

NDM uvádí operu Šarlatán v režii Ondřeje Havelky

Operu Pavla Haase (1899–1944) ŠARLATÁN uvede v novodobé české premiéře Národní divadlo moravskoslezské 10. října. V režii Ondřeje Havelky a hudebním nastudování Jakuba Kleckera tragikomické dílo uvidí publikum v rámci volného cyklu Opery terezínských skladatelů. Na výpravné podívané mají zásluhu také kostýmní výtvarnice Kateřina Štefková a scénograf Jakub Kopecký.


Horníci z OKD si nechají zkontrolovat zdravotní stav a zaměří se na zdravý životní styl

Po čtyři říjnové čtvrtky budou mít zaměstnanci těžební společnosti OKD příležitost udělat něco pro své zdraví a tělesnou kondici. Přímo v prostorách Dolu ČSM mohou absolvovat preventivní vyšetření zraku i znamének, nechat si zanalyzovat složení těla, zkontrolovat chodidla, změřit krevní tlak, cévní věk, tělesnou kondici či hladinu PSA, která vypovídá o zdraví prostaty, zkonzultovat se specialisty výživu a spánek nebo se poradit s psychologem.

ArcelorMittal Tubular Products Karviná chce vstoupit na trh tepelných rozvodů

ArcelorMittal Tubular Products Karviná, přední výrobce ocelových tenkostěnných profilů a trubek pod značkou JÄKL, realizoval významnou inovaci provozu Rourovny. Nově zprovozněná linka umožní výrobu trubek v délkách až 12 metrů, které najdou uplatnění zejména v oblasti tepelných rozvodů. Společnost díky této investici posiluje svou pozici na trhu a otevírá si nové obchodní příležitosti.

Podcast FNO: Nástroje umělé inteligence jsou v hlavní roli mezinárodní konference

Multifunkční hala GONG v Dolních VÍTKOVICÍCH bude v prvních dubnových dnech hostit premiérovou konferenci, zaměřenou na využití umělé inteligence a inovativních technologií nejen v medicíně. Autorem myšlenky a hlavním organizátorem akce je doc. MUDr. Ondřej Volný, Ph.D., FESO z Neurologické kliniky FN Ostrava a LF OU. V podcastu mimo jiné vysvětluje, proč bude konference otevřená nejen odborníkům, ale také laikům a pacientským organizacím.

Více