Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zprávy redaktora: Karel Soukop

Knihovnickou K2 nejlépe „zdolala“ regionální knihovna v Karviné. Na zámek Nová Horka se sjeli nominovaní z celé Moravy

15. října 2023 12:41 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Na zámek Nová Horka se sjeli zástupci nominovaných knihoven soutěže Knihovnická K2 z celé Moravy. Tak jako každý lichý rok, i letos MS kraj s Moravskou vědeckou knihovnou ocenili nejlepší knihovny roku.

Bruntálská organizace zdravotně postižených Sagapo uspořádala Den otevřených dveří a loučení s létem, pro školy i veřejnost

11. října 2023 7:40 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Domov pro osoby se zdravotním postižením, chráněné bydlení a terapeutické dílny. To vše je bruntálská příspěvková organizace Sagapo, která ve čtyřech městech okresu působí již od roku 2002. Jejím zřizovatelem je MS kraj, díky kterému proběhla v uplynulých dvou letech kompletní přestavba celého areálu.

Sovinecké hradní hodování s ochutnávkami přeneslo všechny do časů středověké kuchyně

9. října 2023 9:54 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Každý, kdo navštívil hrad Sovinec, se mohl stát svědkem i účastníkem středověkého hradního hodování. Nešlo však o žádnou velkou žranici. Středověká kuchyně byl skromná a využívala doma běžně dostupné suroviny.

Náměstí Míru v Bruntále již podesáté ožilo turnajem všech škol ve vybíjené

8. října 2023 19:05 | Bruntál | Karel Soukop

Vybíjená, přestože není olympijským sportem, je skvělou přípravou na všechny míčové sporty, především pro děti. V Bruntále již 10 let probíhá turnaj ve vybíjené pro všechny školy přímo na bruntálském náměstí Míru. Pořádá ho místní Základní škola Petrin.

Zámek ve Frýdku-Místku připravil výstavu Živé houby, inspirovanou právě současnou houbařskou sezónou

5. října 2023 19:37 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Milovníci houbaření mohou být letos spokojeni. Houbařská sezóna, která stále ještě probíhá, nabízí mnoho druhů nejen v lese, ale i na loukách a pastvinách. Velké množství druhů nabízí také Frýdecký zámek, který uspořádal výstavu Živé houby.

Knihovnickou K2 nejlépe „zdolala“ regionální knihovna v Karviné. Na zámek Nová Horka se sjeli nominovaní z celé Moravy

5. října 2023 9:27 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Na zámek Nová Horka se sjeli zástupci nominovaných knihoven soutěže Knihovnická K2 z celé Moravy. Tak jako každý lichý rok, i letos MS kraj s Moravskou vědeckou knihovnou ocenili nejlepší knihovny roku.

Na hradě Sovinci se na Sovineckém hodování ochutnávala i středověká kuchyně

3. října 2023 18:28 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Každý, kdo navštívil o víkendu hrad Sovinec, se mohl stát svědkem i účastníkem středověkého hradního hodování. Nešlo však o žádnou velkou žranici. Středověká kuchyně byl skromná a využívala doma běžně dostupné suroviny.

V nově otevřeném zahradním centru Gardenpolis v Bruntále probíhá významná výzkumná činnost

3. října 2023 18:21 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Rozsáhlá výzkumná činnost probíhá v Bruntále v nově otevřeném zahraním centru. Zkoumá zateplení a zazeleňování fasád budov a vhodné podmínky a předpoklady pro to. Součástí je také plná energetická soběstačnost nového centra.

Zámek ve Frýdku-Místku připravil výstavu o houbách, inspirovanou právě současnou houbařskou sezónou

2. října 2023 16:36 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Následující reportáž se týká výstavy. Neobvyklá je však v tom, že exponáty autoři výstavy našli a přinesli pouhý den před jejím zahájením. Jedná se o živé houby.

Galerie výtvarného umění v Ostravě hostí zajímavou výstavu obrazů s názvem Rituály

2. října 2023 16:31 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Nyní se podíváme na zajímavou výstavu do ostravské Galerie výtvarných umění a navštívíme zámek ve Frýdku, kam se vydáme za houbami.

Komerční sdělení více

NDM uvádí operu Šarlatán v režii Ondřeje Havelky

Operu Pavla Haase (1899–1944) ŠARLATÁN uvede v novodobé české premiéře Národní divadlo moravskoslezské 10. října. V režii Ondřeje Havelky a hudebním nastudování Jakuba Kleckera tragikomické dílo uvidí publikum v rámci volného cyklu Opery terezínských skladatelů. Na výpravné podívané mají zásluhu také kostýmní výtvarnice Kateřina Štefková a scénograf Jakub Kopecký.


Horníci z OKD si nechají zkontrolovat zdravotní stav a zaměří se na zdravý životní styl

Po čtyři říjnové čtvrtky budou mít zaměstnanci těžební společnosti OKD příležitost udělat něco pro své zdraví a tělesnou kondici. Přímo v prostorách Dolu ČSM mohou absolvovat preventivní vyšetření zraku i znamének, nechat si zanalyzovat složení těla, zkontrolovat chodidla, změřit krevní tlak, cévní věk, tělesnou kondici či hladinu PSA, která vypovídá o zdraví prostaty, zkonzultovat se specialisty výživu a spánek nebo se poradit s psychologem.

ArcelorMittal Tubular Products Karviná chce vstoupit na trh tepelných rozvodů

ArcelorMittal Tubular Products Karviná, přední výrobce ocelových tenkostěnných profilů a trubek pod značkou JÄKL, realizoval významnou inovaci provozu Rourovny. Nově zprovozněná linka umožní výrobu trubek v délkách až 12 metrů, které najdou uplatnění zejména v oblasti tepelných rozvodů. Společnost díky této investici posiluje svou pozici na trhu a otevírá si nové obchodní příležitosti.

Podcast FNO: Nástroje umělé inteligence jsou v hlavní roli mezinárodní konference

Multifunkční hala GONG v Dolních VÍTKOVICÍCH bude v prvních dubnových dnech hostit premiérovou konferenci, zaměřenou na využití umělé inteligence a inovativních technologií nejen v medicíně. Autorem myšlenky a hlavním organizátorem akce je doc. MUDr. Ondřej Volný, Ph.D., FESO z Neurologické kliniky FN Ostrava a LF OU. V podcastu mimo jiné vysvětluje, proč bude konference otevřená nejen odborníkům, ale také laikům a pacientským organizacím.

Více