Kuchyni na středověký způsob mohl každý navštívit, vyzkoušet i ochutnat.
Barbora Fucimanová, středověká kuchyně: „My tady děláme ukázku dobových kuchyní, jsou tady z různých dob různé ochutnávky a na ohni děláme přímo placky a jinak jsme Cognita ludos a na akce jezdíváme s těmi ochutnávkami. Placka: mouka, voda, trochu oleje a mrskne se to na plotnu. Máme mázy a to jsou z tvarohu mázy, je tam česnekový a medový a potom tam máme jablka s křenem, to je taky prý obvyklé.“
Leopold Ullmann, průvodce: „Dají se tady pořídit například uzená žebra nebo hovězí řízek. Sladkého tady určitě máme, doporučoval bych štrůdly u stánku s kávou.“
Anketa, návštěvníci: „Medové koláčky, ano, čerstvé medové koláčky, ještě jsou teplé, ano.“
„No nejvíc mi chutnal česnekový máz, ale dobré je taky tady ten, jablko a křen.“
„No úplně všechno, co nemusím vařit, ale je to výborné všechno, česnek. I ten medový máz. Holky jsou moc šikovné.“
Kromě dobového jídla se dospělí i děti mohli pobavit u dobové zábavy.
Leopold Ullmann, průvodce: „Na pátém nádvoří máme různé šermování, hlavně z období renesance, například skupiny Memento mori nebo Bandiere e spade a ještě jsem zapomněl, že tady tančí tanečnice Perchty von Bladen.“
Pavel Jurčeka, Memento mori: „My jsme šermířská a divadelní společnost Memento mori z Uherského Ostrohu a předvádíme tady vojáky – landsknechty z 16. století. To byli žoldáci. Nájemní vojáci, kteří si nechávali platit za své služby, za své válečné řemeslo.“
Se speciální nabídkou přišli také sokolníci se vzácnými druhy zvířat i ptáků.
Ondřej Csik, sokolník: „No tady se v naší přírodě objevují invazní druhy a tamhle kolega má na vodítku Mývala severního, to je právě jeden z těch invazních druhů. Pak je tady ještě v přírodě Psík mývalovitý, jsou si trošku podobní, ale lidi si to pletou, tak kolega dneska má takovou přednášku o tom, jaký je rozdíl mezi nimi, aby lidi věděli, jak se k tomu v přírodě chovat, nechovat, že to taky není žádná sranda. Mýval může být přenašečem nevyléčitelných chorob na člověka a jelikož se chová krotce, vleze do baráku, do chalupy, kamkoli, tak to pokousání hrozí a to je fakt nebezpečná věc a z toho důvodu je dobré, dělat tu osvětu veřejnosti, aby společnost vůbec věděla, s čím se potýká.“
Alice Šimšová, sokolnice: „Tohle je kříženec Káněte lesního a Orla skalního. Ve volné přírodě to vůbec není možné, aby něco takového vzniklo, ovšem v podmínkách sokolnictví, kdy my máme možnost inseminovat ta dravce, tak to možné je. Toto je ale vzácná kombinace těchto dvou dravců, už se zkoušeli kříženci s Kánětem Harrisovým nebo s Kánětem rudochvostým a tohle je teprve druhý vrh, kdy se zkoušelo Káně lesní a Orel skalní. Těchto ptáků je pět v republice.“
Lety dravců, ochutnávky i dobová zábava přenesly do dob středověku každého návštěvníka hradu Sovince.