Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zprávy redaktora: Karel Soukop

Karlovice - adaptační pobyt pro žáky speciální školy

23. října 2011 18:57 | Bruntál | Karel Soukop

Poznat se jinak, než ve školní třídě, umožňují dětem tak zvané adaptační pobyty. Jeden z nich pro své žáky uspořádala v Karlovicích i bruntálská základní škola praktická a speciální. Uspořádat adaptační pobyt umožnila škole dotace bruntálské radnice.

Chráněná dílna při Střední odborné škole v Horním Benešově

21. října 2011 20:13 | Bruntál | Karel Soukop

Ekologické palivo. Takový je výrobní program chráněné dílny v Horním Benešově. Zdravotně postižení lidé, kteří by jinak práci hledali marně, zde zpracovávají jinak neupotřebitelný odpad.

Unikátní výstava malíře Zdeňka Buriana na bruntálském zámku

19. října 2011 20:51 | Bruntál | Karel Soukop

Další velmi zajímavou výstavu připravilo muzeum v Bruntále. Ve velké výstavní síni bruntálského zámku se mohou návštěvníci blíže seznámit s tvorbou malíře a ilustrátora Zdeňka Buriana. Jsou zde vystavena i méně známá díla tohoto umělce.

Slovenský syn nalezl hrob svého otce z 1.světové války

18. října 2011 16:39 | Bruntál | Karel Soukop

Vztyčit litinový kříž na hrob svého předka Martina Krajčoviče přijeli zástupci rodiny Krajčovičů ze slovenské vesnice Ludanice v okrese Topolčany. Martin Krajčovič zemřel na následky zranění, které utrpěl v 1. světové válce na podzim roku 1914 a je pohřbený na starém bruntálském hřbitově.

Projekt Leonardo umožnil výměnnou praxi středních škol

16. října 2011 19:36 | Bruntál | Karel Soukop

Už šest roků úzce spolupracuje Střední škola Praktik z Horního Benešova se školou podobného zaměření ze slovenské Spišské Nové Vsi. Obě školy se zaměřují především na stavební obory a vzájemná spolupráce je pro ně oboustranně výhodná. Prospěch z ní mají hlavně žáci obou družebních škol.

Sociálně terapeutické dílny Sagapo otevřely dveře školákům

14. října 2011 12:09 | Bruntál | Karel Soukop

Vyrobit si keramický hrníček, ruční papír, uplést řetěz z proutí, nebo se podívat do stolařské dílny. To všechno mohly děti, které se přišly podívat do Sociálně terapeutických dílen Sagapo na Hybešově ulici v Bruntále. Probíhal zde den otevřených dveří.

Unikátní přístroj v Krnově pomáhá operovat štítnou žlázu

12. října 2011 11:01 | Bruntál | Karel Soukop

Unikátní přístroj používají při operacích štítné žlázy lékaři v krnovské nemocnici. Nemocnice v Krnově je jediná v Moravskoslezském kraji, která takový přístroj využívá. Umožňuje lékařům minimalizovat rizika, která jsou s operací tohoto orgánu spojená.

V parku proběhla soutěž "3 skoky k zubaté žábě"

10. října 2011 18:46 | Bruntál | Karel Soukop

Bruntálský městský park ovládli příznivci a milovníci zubatých žab. Bruntálské Středisko volného času zde pořádalo soutěž příznačně nazvanou Tři skoky k zubaté žábě. Touto soutěží chce středisko volného času přispět k blížícímu se významnému jubileu města.

Společný projekt malotřídních škol na Bruntálsku

9. října 2011 16:39 | Bruntál | Karel Soukop

V minulosti byla škola, byť třeba neúplná, neodmyslitelnou součástí každé vesnice. Dnes jsou školy na malých vesnicích spíše výjimkou. Ty zbývající v okrese Bruntál se rozhodly spolupracovat.

Tanec Zumba získává obrovskou oblibu i v Bruntále

8. října 2011 12:41 | Bruntál | Karel Soukop

I Bruntál začíná ovládat zumba. Toto spojení náročného cvičení a tance se stalo novým neobyčejným celosvětovým jevem. V Bruntále se mu věnují desítky žen a dívek a začínají se o ni zajímat i muži.

Komerční sdělení více

NDM uvádí operu Šarlatán v režii Ondřeje Havelky

Operu Pavla Haase (1899–1944) ŠARLATÁN uvede v novodobé české premiéře Národní divadlo moravskoslezské 10. října. V režii Ondřeje Havelky a hudebním nastudování Jakuba Kleckera tragikomické dílo uvidí publikum v rámci volného cyklu Opery terezínských skladatelů. Na výpravné podívané mají zásluhu také kostýmní výtvarnice Kateřina Štefková a scénograf Jakub Kopecký.


Horníci z OKD si nechají zkontrolovat zdravotní stav a zaměří se na zdravý životní styl

Po čtyři říjnové čtvrtky budou mít zaměstnanci těžební společnosti OKD příležitost udělat něco pro své zdraví a tělesnou kondici. Přímo v prostorách Dolu ČSM mohou absolvovat preventivní vyšetření zraku i znamének, nechat si zanalyzovat složení těla, zkontrolovat chodidla, změřit krevní tlak, cévní věk, tělesnou kondici či hladinu PSA, která vypovídá o zdraví prostaty, zkonzultovat se specialisty výživu a spánek nebo se poradit s psychologem.

ArcelorMittal Tubular Products Karviná chce vstoupit na trh tepelných rozvodů

ArcelorMittal Tubular Products Karviná, přední výrobce ocelových tenkostěnných profilů a trubek pod značkou JÄKL, realizoval významnou inovaci provozu Rourovny. Nově zprovozněná linka umožní výrobu trubek v délkách až 12 metrů, které najdou uplatnění zejména v oblasti tepelných rozvodů. Společnost díky této investici posiluje svou pozici na trhu a otevírá si nové obchodní příležitosti.

Podcast FNO: Nástroje umělé inteligence jsou v hlavní roli mezinárodní konference

Multifunkční hala GONG v Dolních VÍTKOVICÍCH bude v prvních dubnových dnech hostit premiérovou konferenci, zaměřenou na využití umělé inteligence a inovativních technologií nejen v medicíně. Autorem myšlenky a hlavním organizátorem akce je doc. MUDr. Ondřej Volný, Ph.D., FESO z Neurologické kliniky FN Ostrava a LF OU. V podcastu mimo jiné vysvětluje, proč bude konference otevřená nejen odborníkům, ale také laikům a pacientským organizacím.

Více