Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zprávy redaktora: Karel Soukop

V Sala terreně bruntálského zámku vystavuje své obrazy místní malířka Růžena Urbanová

2. března 2023 6:42 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Rekonstruovaná Sala terrena bruntálského zámku pokračuje ve svých výtvarných aktivitách. Po krnovské Radmile Měsícové dala prostor bruntálské výtvarnici a lektorce Růženě Urbanové. Barevné dívčí portréty dokonale zpestřují chvílemi nepříjemné zimní počasí.

Letošní sezóna pálenic končí. Jaká byla? A jak vzniká kvalitní pálenka?

28. února 2023 9:00 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Pálení alkoholu je prastarou lidskou činností. Datuje se již od 3. století v Číně a Indii. U nás se rozvíjí od 14. století a dnes je téměř v každé větší obci nějaká pěstitelská pálenice. Letošní sezóna pálenek s počátkem března již pomalu končí a nebyla vůbec špatná.

Masopust ve Starém Městě patří k nejstarším v regionu. Účast na 13. ročníku byla opět obrovská

27. února 2023 8:57 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Masopust, lidově také Ostatky nebo Fašank je obdobím veselí a hodování mezí vánoční a postní dobou. Postupně se rozšiřuje do stále více obcí naší země. Čtyřicetidenní půst, který následuje a potrvá až do Velikonoc, symbolicky zahájili také ve Starém Městě na Bruntálsku.

Výuku jazyků i jiných předmětů na 1. ZŠ v Bruntále zpestřují i zkvalitňují tzv. projektové dny

26. února 2023 20:18 | Bruntál | Karel Soukop

Stále častější a oblíbenou částí výuky se na 1. ZŠ v Bruntále stávají projektové dny. Jde o hravou praktickou výuku v menším kolektivu, vedenou odborníkem z praxe. Zvláště účinné jsou v případě výuky jazyků. Ve škole již mají své stálé místo.

Bruntálské bodlo, halový turnaj dospělých fotbalistů, se konalo již popatnácté

24. února 2023 10:01 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Každoročně se fotbalisté všech věkových kategorií v zimním období připravují na sezónu halovými zápasy. V Bruntálské sportovní hale proběhl již popatnácté turnaj Bruntálské bodlo. I tentokrát byl turnaj s mezinárodní účastí.

Během jednoho víkendu se v Rýmařově jely dva závody Krajského přeboru v běžeckém lyžování

23. února 2023 11:36 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Hned dva krajské přebory běžeckého lyžování hostil během jednoho víkendu Rýmařov. První byl přeložen z lednového termínu vlivem teplého počasí, takže na běžeckých okruzích v Rýmařově se běželo jak klasickou, tak následně i volnou technikou.

Dvě nové čtyřkolky předalo vedení MS kraje Horské službě v Jeseníkách

23. února 2023 11:31 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Zima posledních dnů ukázala, že umí být i pořádně krutá a horská služba je tou, která musí být v terénu v každém počasí. K tomu potřebuje mít adekvátní moderní techniku. MS kraj reagoval na potřebu její obnovy a daroval do Jeseníků nové čtyřkolky.

Stovky lidí navštívily Den na lyžích s MS krajem v Malé Morávce

23. února 2023 11:24 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Bohatý program pro celou rodinu, měřené závody pro všechny a plno soutěží. Takový byl Den na lyžích s MS krajem v Jeseníkách. Stovky návštěvníků přivítalo slunečné počasí a ideálně upravené sjezdovky.

Projektové dny s rodilou mluvčí popularizují výuku jazyků na bruntálské 1. ZŠ

23. února 2023 8:50 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Stále častější a oblíbenou částí výuky se na 1. ZŠ v Bruntále stávají projektové dny. Jde o hravou praktickou výuku v menším kolektivu, vedenou odborníkem z praxe. Zvláště účinné jsou v případě výuky jazyků. Ve škole již mají své stálé místo.

Noční požár zcela zničil vstupní část arboreta v Pasece u Sovince

21. února 2023 18:00 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Více než 15 let každoročně přinášíme novinky z unikátního arboreta v Pasece u Sovince. Zahradník Radim Slabý ho vybudoval ze staré skládky a pomezí Jeseníků a nížiny Hané. Letošní noc na 10. února se však pro něj proměnila v noční můru. Požár zničil celou vstupní část arboreta.

Komerční sdělení více

NDM uvádí operu Šarlatán v režii Ondřeje Havelky

Operu Pavla Haase (1899–1944) ŠARLATÁN uvede v novodobé české premiéře Národní divadlo moravskoslezské 10. října. V režii Ondřeje Havelky a hudebním nastudování Jakuba Kleckera tragikomické dílo uvidí publikum v rámci volného cyklu Opery terezínských skladatelů. Na výpravné podívané mají zásluhu také kostýmní výtvarnice Kateřina Štefková a scénograf Jakub Kopecký.


Horníci z OKD si nechají zkontrolovat zdravotní stav a zaměří se na zdravý životní styl

Po čtyři říjnové čtvrtky budou mít zaměstnanci těžební společnosti OKD příležitost udělat něco pro své zdraví a tělesnou kondici. Přímo v prostorách Dolu ČSM mohou absolvovat preventivní vyšetření zraku i znamének, nechat si zanalyzovat složení těla, zkontrolovat chodidla, změřit krevní tlak, cévní věk, tělesnou kondici či hladinu PSA, která vypovídá o zdraví prostaty, zkonzultovat se specialisty výživu a spánek nebo se poradit s psychologem.

ArcelorMittal Tubular Products Karviná chce vstoupit na trh tepelných rozvodů

ArcelorMittal Tubular Products Karviná, přední výrobce ocelových tenkostěnných profilů a trubek pod značkou JÄKL, realizoval významnou inovaci provozu Rourovny. Nově zprovozněná linka umožní výrobu trubek v délkách až 12 metrů, které najdou uplatnění zejména v oblasti tepelných rozvodů. Společnost díky této investici posiluje svou pozici na trhu a otevírá si nové obchodní příležitosti.

Podcast FNO: Nástroje umělé inteligence jsou v hlavní roli mezinárodní konference

Multifunkční hala GONG v Dolních VÍTKOVICÍCH bude v prvních dubnových dnech hostit premiérovou konferenci, zaměřenou na využití umělé inteligence a inovativních technologií nejen v medicíně. Autorem myšlenky a hlavním organizátorem akce je doc. MUDr. Ondřej Volný, Ph.D., FESO z Neurologické kliniky FN Ostrava a LF OU. V podcastu mimo jiné vysvětluje, proč bude konference otevřená nejen odborníkům, ale také laikům a pacientským organizacím.

Více