Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zprávy redaktora: Karel Soukop

38 dětí z Bruntálska obdrželo Cambridgské certifikáty díky výuce angličtiny metodou Helen Doron

24. června 2022 8:40 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Výuka angličtiny metodou Helen Doron funguje ve školách na Bruntálsku již 10 let. Právě při příležitosti oslavy tohoto výročí obdrželo 38 dětí mezinárodně platné certifikáty Cambridge. Metoda je vhodná pro předškoláky, školáky i studenty středních škol.

Bruntálský domov seniorů oslavil Den seniorů společně s 30. výročím svého založení

23. června 2022 8:27 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Dva roky nemohli senioři v Bruntále volně oslavit svůj svátek. Letos mohli své oslavy spojit i s 30. výročím existence svého Centra sociálních služeb Pohoda. A počasí jim k tomu přálo.

Speed carving – řezání dřevěných soch na čas a další sochy ze dřeva a písku lákají na Kopřivnou do Malé Morávky

21. června 2022 9:32 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Další nová atrakce láká návštěvníky Jeseníků do Malé Morávky. Po loňském úspěchu prvního ročníku instalace pískových soch, letos pořadatelé připravili další, ještě zajímavější expozice. Pískové, dřevěné i živé.

Krásné počasí, velká návštěvnost a pestrý program Dnů města Bruntálu

20. června 2022 12:10 | Bruntál | Karel Soukop

Po dvou letech se v Bruntále mohly konečně konat tradiční Dny města. Přivítaly pestrou mozaiku účinkujících i delegace všech zahraničních partnerských měst. Program oslav byl koncipován tak, aby si přišly na své všechny generace návštěvníků.

Bruntálské Dny města byly pestré, s programem pro všechny generace

20. června 2022 9:36 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Po dvou letech se v Bruntále mohly konečně konat tradiční Dny města. Přivítaly pestrou mozaiku účinkujících i delegace všech zahraničních partnerských měst. Program oslav byl koncipován tak, aby si přišly na své všechny generace návštěvníků.

Soutěž ve vodním záchranářství Slezká Harta 2022 dokonale prověřila hasiče z celé ČR i dva polské týmy

16. června 2022 9:07 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Praha, Cheb, Frýdek – Místek. To jsou první tři týmy profesionálních hasičů, které uspěly na již 22. ročníku soutěže ve vodním záchranářství „Slezská Harta 2022“. Zúčastnilo se jí 21 týmů z celé republiky i dva týmy z polského Prudniku.

Kastelán a výtvarník Jaroslav Hrubý vystavoval své papírové sochy ve Valdštejnském paláci. Sochu Albrechta z Valdštejna věnoval předsedovi senátu

16. června 2022 8:06 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Zámek v Linhartovech na Krnovsku je znám pestrými expozicemi výtvarného umění. Tou největší a nejnovější jsou papírové sochy kastelána zámku Jaroslav Hrubého. Ten přijal pozvání pražského senátu k jejich výstavě na nejdelší chodbě Valdštejnského paláce.

Soukromá ZŠ AMOS Bruntál uvedla autorské představení v divadle a současně se rozloučila s absolventy

14. června 2022 22:40 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Zajímavé divadelní představení sehrála v bruntálském městském divadle zdejší soukromá Základní škola AMOS. Šlo o divadlo autorské, které sepsala pedagožka školy Olga Grossmannová. Na pódiu se objevila celá základní škola.

Bruntálské gymnázium oslavlo 75 let své existence za přítomnosti mnoha významných absolventů

13. června 2022 12:32 | Bruntál | Karel Soukop

Bruntál si připomíná 75 let od založení Českého gymnázia ve městě. Střední škola jevšak mnohem starší. První gymnázium založili piaristé již v roce 1731, druhé Státní nižší gymnázium pak zahájilo činnost v roce 1871. Gymnázium s přívlastkem „státní české reálné“ pak působí ve městě od března 1946.

Jes Art, jesenický umělecký festival amatérských tvůrců v Janovicích, zaujal rozsahem i pestrostí

13. června 2022 10:24 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Již počtvrté zaplnil westernový areál lomu v Janovicích u Rýmařova multižánrový festival Jes Art. Jde o unikátní setkání amatérských tvůrců z celého regionu. Vystavují, prodávají, inspirují a vyměňují si zkušenosti v nejrůznějších výtvarných oblastech a oborech.

Komerční sdělení více

Lékaři FN Ostrava používají unikátní metodu na odstraňování plicní embolie

Lékaři Interní a kardiologické kliniky FN Ostrava jako jediní v Moravskoslezském kraji používají unikátní metodu u rizikových pacientů s plicní embolií. Jde o lokální katetrovou trombolýzu, díky níž cíleně rozpustí krevní sraženiny v plicích. FN Ostrava je jedno z osmi pracovišť v Česku, které pacienty tímto způsobem léčí.

Prověřte po povodních kvalitu vody ve studni! Mimořádně s 20% slevou

Po odeznění povodňové situace odborníci z vodárenských laboratoří společnosti Vodotech důrazně doporučují pečlivou, a především odbornou kontrolu studní. Během záplav dochází k průniku znečištěné vody do studní a rovněž samotný zdroj podzemní vody je většinou silně kontaminován. S ohledem na mimořádnou situaci připravila společnost pro zákazníky speciální nabídku, kdy nabízí laboratorní rozbory vody ze studní s 20% slevou.

Karlovice před katastrofou zachránila suchá nádrž Jelení

Ničivá povodeň v Jeseníkách byla na některých místech odhadnuta na tisíciletou vodu. Proti takové síle není žádná ochrana a obrana. Zcela devastujícím způsobem zasáhla oblast řeky Bělé, Staříče a Vidnávky, kde byl prakticky zničen veškerý vodohospodářský majetek, který je odhadován v řádech stovek miliónů korun. Dobrou zprávou je, že všechny nově vybudované suché nádrže státního podniku Povodí Odry fungovaly bez problémů a pomohly transformovat extrémní povodňovou vlnu a zmírnit povodňové škody.


NDM se raduje ze tří cen Thálie. Dvě za muzikál Chicago a jedna pro činoherečku do 33 let

Celkem tři Ceny Thálie si dnes z pražského Národního divadla odnesli umělci působící v Národním divadle moravskoslezském. Skvělý úspěch muzikálu NDM a činohry! Dvojitou Thálii si připsal muzikál Chicago: Lukáš Vlček má cenu za roli právníka Billyho Flynna a Markéta Schimmerová Procházková převzala Thálii za postavu vražedkyně Velmy Kelly. Muzikál Johna Kandera, Freda Ebba a Boba Fosse režírovala Gabriela Petráková, hudebně nastudoval Jakub Žídek, premiéra byla letos v únoru a inscenace se těší velkému zájmu diváků – máme stále vyprodáno!

Na zámku v Bravanticích se uskuteční křest dětské knihy Myšák Kryštof

V sobotu 12. října se na zámku v Bravanticích na Novojičínsku uskuteční od 14 do 16 hodin akce pro děti Z pohádky do pohádky. Její součástí bude i křest dětské knihy Myšák Kryštof a Hořící klenot, která tak bude pokřtěna přímo v místě, kde autorka Iva Hoňková ukotvila děj svého pohádkového příběhu.

NDM uvádí operu Šarlatán v režii Ondřeje Havelky

Operu Pavla Haase (1899–1944) ŠARLATÁN uvede v novodobé české premiéře Národní divadlo moravskoslezské 10. října. V režii Ondřeje Havelky a hudebním nastudování Jakuba Kleckera tragikomické dílo uvidí publikum v rámci volného cyklu Opery terezínských skladatelů. Na výpravné podívané mají zásluhu také kostýmní výtvarnice Kateřina Štefková a scénograf Jakub Kopecký.

Horníci z OKD si nechají zkontrolovat zdravotní stav a zaměří se na zdravý životní styl

Po čtyři říjnové čtvrtky budou mít zaměstnanci těžební společnosti OKD příležitost udělat něco pro své zdraví a tělesnou kondici. Přímo v prostorách Dolu ČSM mohou absolvovat preventivní vyšetření zraku i znamének, nechat si zanalyzovat složení těla, zkontrolovat chodidla, změřit krevní tlak, cévní věk, tělesnou kondici či hladinu PSA, která vypovídá o zdraví prostaty, zkonzultovat se specialisty výživu a spánek nebo se poradit s psychologem.

Více