Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zprávy redaktora: Libor Běčák

Báňští záchranáři mají nový analyzátor důlního ovzduší, pomáhá jim varovat třeba před výbuchem

31. března 2022 18:36 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Mezi největší nebezpečí při práci v černouhelných dolech patří požáry nebo výbuchy metanu. Ostravští báňští záchranáři teď mají k dispozici nový analyzátor, který jim dokáže velmi rychle a přesně vyhodnotit vzorky vzduchu odebrané v podzemí.

V Ostravě po kolapsu řidička autoškoly nabourala do sloupu, lidé jí okamžitě poskytovali první pomoc

29. března 2022 15:47 | Ostrava-město | Libor Běčák

Boj o život sváděli nejdříve svědci a následně záchranáři u 57leté řidičky autoškoly, která havarovala v Ostravě-Třebovicích do sloupu.

V Těrlicku zavedli dopolední promítání filmů pro rodiče s dětmi

26. března 2022 13:08 | Těrlicko | Libor Běčák

Zajímavou možnost, jak zabavit malé děti a přitom společně strávit jedno dopoledne v měsíci, nabídla rodičům a prarodičům radnice v Těrlicku. Klidně i s kočárky mohou vjet až do kinosálu v kulturním domě, kde se pak mohou podívat na promítaný film.

Požár večeře zničil kuchyňskou linku, plameny stačil uhasit nájemník

26. března 2022 9:38 | Havířov | Libor Běčák

Naštěstí bez větších následků se obešel bytový požár, který vypukl v noci na sobotu v domě v ulici U Stromovky v Havířově.

V MSK přibudou nová stání pro karavany a na přehradách relaxační mola

25. března 2022 11:38 | Celý MS kraj | Libor Běčák

V Moravskoslezském kraji se postupně zvyšuje počet turistů, kteří se zde ubytovávají. Pro nadcházející letní sezonu kraj přichází s novinkami v podobě dalších míst určených pro karavany. Na dvou přehradách by měla být připravena nová mola pro relaxaci.

Kvůli bezpečnosti chodců a cyklistů protáhne Jablunkov padesátku i skrz les

25. března 2022 11:32 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Hned dvě opatření zvýší bezpečnost chodců a cyklistů na Jablunkovsku. Na mezinárodní cyklotrase od polské hranice bude v úseku mezi obcí Písek a Jablunkovem snížena rychlost vozidel ze současné devadesátky na 50 km/h.

V nížinách je sice jaro, na horách ale ještě stále panuje zima a stezky jsou zledovatělé

25. března 2022 11:29 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Přestože předpověď počasí ještě alespoň na horách slibuje sněhovou nadílku, lyžařská sezona je na svém konci a lidé už se začínají věnovat klasické turistice. Horská služba však varuje, že mnohé chodníky jsou zledovatělé a turisté by měli být pro pohyb na horách dobře vybavení.

V Dobré museli provést rychlou opravu poškozeného mostu, přes řeku brodily i sanitky

25. března 2022 8:43 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Jako na ostrově se cítili v tomto týdnu obyvatelé lokality Na Kamenci mezi Frýdkem-Místkem a Dobrou. Statik totiž musel kvůli poškození okamžitě uzavřít most přes řeku Morávku a další přístupová cesta byla neprůjezdná kvůli stavbě kanalizace. I záchranka se musela k pacientovi brodit přes řeku.

Téměř stoletý muž vstoupil v Havířově před auto, které ho těžce zranilo

24. března 2022 19:52 | Havířov | Libor Běčák

Zraněním staršího muže skončila nehoda, která se stala ve čtvrtek odpoledne v Havířově. Chodec vstoupil do vozovky v místě, kde není vyznačený přechod, ale je tam oficiální místo pro přecházení s vydlážděným středovým ostrůvkem, kde lidé silnici běžně překonávají.

Děti si v chotěbuzském archeoparku vyzkoušely různé experimenty

21. března 2022 11:25 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Pracovníci Archeoparku v Chotěbuzi si pro návštěvníky připravili program tvořený chemickými a fyzikálními pokusy. Vystačili si přitom jen se surovinami, které jsou běžně dostupné v domácnostech.

Komerční sdělení více

NDM uvádí operu Šarlatán v režii Ondřeje Havelky

Operu Pavla Haase (1899–1944) ŠARLATÁN uvede v novodobé české premiéře Národní divadlo moravskoslezské 10. října. V režii Ondřeje Havelky a hudebním nastudování Jakuba Kleckera tragikomické dílo uvidí publikum v rámci volného cyklu Opery terezínských skladatelů. Na výpravné podívané mají zásluhu také kostýmní výtvarnice Kateřina Štefková a scénograf Jakub Kopecký.


Horníci z OKD si nechají zkontrolovat zdravotní stav a zaměří se na zdravý životní styl

Po čtyři říjnové čtvrtky budou mít zaměstnanci těžební společnosti OKD příležitost udělat něco pro své zdraví a tělesnou kondici. Přímo v prostorách Dolu ČSM mohou absolvovat preventivní vyšetření zraku i znamének, nechat si zanalyzovat složení těla, zkontrolovat chodidla, změřit krevní tlak, cévní věk, tělesnou kondici či hladinu PSA, která vypovídá o zdraví prostaty, zkonzultovat se specialisty výživu a spánek nebo se poradit s psychologem.

ArcelorMittal Tubular Products Karviná chce vstoupit na trh tepelných rozvodů

ArcelorMittal Tubular Products Karviná, přední výrobce ocelových tenkostěnných profilů a trubek pod značkou JÄKL, realizoval významnou inovaci provozu Rourovny. Nově zprovozněná linka umožní výrobu trubek v délkách až 12 metrů, které najdou uplatnění zejména v oblasti tepelných rozvodů. Společnost díky této investici posiluje svou pozici na trhu a otevírá si nové obchodní příležitosti.

Podcast FNO: Nástroje umělé inteligence jsou v hlavní roli mezinárodní konference

Multifunkční hala GONG v Dolních VÍTKOVICÍCH bude v prvních dubnových dnech hostit premiérovou konferenci, zaměřenou na využití umělé inteligence a inovativních technologií nejen v medicíně. Autorem myšlenky a hlavním organizátorem akce je doc. MUDr. Ondřej Volný, Ph.D., FESO z Neurologické kliniky FN Ostrava a LF OU. V podcastu mimo jiné vysvětluje, proč bude konference otevřená nejen odborníkům, ale také laikům a pacientským organizacím.

Více