Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zprávy redaktora: Libor Běčák

Podoba nádraží osoblažské úzkokolejky se vrátí do předválečného období

3. srpna 2021 12:15 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Úzkorozchodná trať na Osoblažsku, která je turistickou atrakcí, se dočká modernizace nádražních budov. Jejich podoba bude odpovídat meziválečnému období. Opraveny budou nejen zděné budovy, ale také historické dřevěné stavby, včetně dochovaných a stále funkčních toalet.

Nepozorný řidič nedal přednost před přechodem pro chodce, sražená žena na místě zemřela

3. srpna 2021 8:41 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Klasický průběh měla tragická nehoda, při které v Ostravě zemřela 47letá žena přecházející přechod pro chodce poté, co jí řidič jednoho auta dal přednost, zatímco druhé v levém pruhu ji srazilo.

Lidé se bavili na festivalu horalského folkloru Gorolski Święto

2. srpna 2021 20:57 | Jablunkov | Libor Běčák

V přírodním amfiteátru v jablunkovském Městském lese se konalo tradiční mezinárodní folklorní setkání. Pořadatelé z místního PZKO se museli vypořádat s koronavirovými omezeními.

V chotěbuzském archeoparku se lidé dověděli o dřívějším získávání a využití barev z rostlin

31. července 2021 14:40 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Návštěvníci Archeoparku v Chotěbuzi se o víkendu mohli dovědět nejen zajímavosti o někdejším životě Slovanů na Těšínsku, ale také o využití rostlin k výrobě barev a barvení oděvů.

Nádražní budovy na osoblažské úzkokolejce dostanou historickou podobu včetně dřevěných toalet

30. července 2021 18:15 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Raritní úzkokolejná železniční trať mezi Třemešnou a Osoblahou na Jesenicku se o svou budoucnost nemusí obávat. Má plnou podporu kraje i obcí na její trase a jak přislíbili zástupci Správy železnic, v brzké době se dočká kompletní modernizace kolejového svršku.

Mladí atleti sportují na příměstském táboře v Palkovicích

29. července 2021 11:29 | Celý MS kraj | Libor Běčák

S velkým zájmem se setkal sportovní tábor v Palkovicích. Zaměřený je na atletickou přípravu dětí od 5 let. Děti ale vyrážejí i na výlety do blízkého okolí.

Starostové jednali o strategii rozvoje turistiky i života obyvatel Bruntálska

27. července 2021 9:57 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Projekty zaměřené na podporu turistiky, ale také na zkvalitnění života obyvatel měst a obcí na Bruntálsku. O tom byl workshop ke strategickému plánování pro starosty a zástupce radnic regionu. Informace získali i k zadávání veřejných zakázek.

Lidé si užívají netradičního nocování na hradě Hukvaldy

26. července 2021 16:01 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Nevšední zážitek mají lidé, kteří si dopřejí přenocování na hradě Hukvaldy. V programu mají speciální večerní prohlídku a další zajímavosti, které při návštěvě oblíbené zříceniny za běžného dne nezažijí. I proto bývají večerní akce vyprodané.

Návštěvníci Karlovic na Jesenicku si užili Fajneho léta na Kosárně

26. července 2021 14:57 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Naklepat kosu, vyprat prádlo na valše nebo nařezat dřevo ruční pilou. Návštěvníci Karlovic na Jesenicku si mohli na tamní Kosárně vyzkoušet, jak lidé žili dříve bez vymožeností současné moderní techniky.

Netradiční nocování na jedné z největších zřícenin v zemi láká. Večerní Hukvaldy bývají vyprodané

25. července 2021 20:01 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Hrad Hukvaldy nabízí standardně klasické prohlídky nebo tématický program se sokolníky či různými bitvami. Lidé tam však mohou i přenocovat s netradiční večerní prohlídkou a šermířským soubojem.

Komerční sdělení více

NDL uvádí operu Šarlatán v režii Ondřeje Pavelky

Operu Pavla Haase (1899–1944) ŠARLATÁN uvede v novodobé české premiéře Národní divadlo moravskoslezské 10. října. V režii Ondřeje Havelky a hudebním nastudování Jakuba Kleckera tragikomické dílo uvidí publikum v rámci volného cyklu Opery terezínských skladatelů. Na výpravné podívané mají zásluhu také kostýmní výtvarnice Kateřina Štefková a scénograf Jakub Kopecký.


Horníci z OKD si nechají zkontrolovat zdravotní stav a zaměří se na zdravý životní styl

Po čtyři říjnové čtvrtky budou mít zaměstnanci těžební společnosti OKD příležitost udělat něco pro své zdraví a tělesnou kondici. Přímo v prostorách Dolu ČSM mohou absolvovat preventivní vyšetření zraku i znamének, nechat si zanalyzovat složení těla, zkontrolovat chodidla, změřit krevní tlak, cévní věk, tělesnou kondici či hladinu PSA, která vypovídá o zdraví prostaty, zkonzultovat se specialisty výživu a spánek nebo se poradit s psychologem.

ArcelorMittal Tubular Products Karviná chce vstoupit na trh tepelných rozvodů

ArcelorMittal Tubular Products Karviná, přední výrobce ocelových tenkostěnných profilů a trubek pod značkou JÄKL, realizoval významnou inovaci provozu Rourovny. Nově zprovozněná linka umožní výrobu trubek v délkách až 12 metrů, které najdou uplatnění zejména v oblasti tepelných rozvodů. Společnost díky této investici posiluje svou pozici na trhu a otevírá si nové obchodní příležitosti.

Podcast FNO: Nástroje umělé inteligence jsou v hlavní roli mezinárodní konference

Multifunkční hala GONG v Dolních VÍTKOVICÍCH bude v prvních dubnových dnech hostit premiérovou konferenci, zaměřenou na využití umělé inteligence a inovativních technologií nejen v medicíně. Autorem myšlenky a hlavním organizátorem akce je doc. MUDr. Ondřej Volný, Ph.D., FESO z Neurologické kliniky FN Ostrava a LF OU. V podcastu mimo jiné vysvětluje, proč bude konference otevřená nejen odborníkům, ale také laikům a pacientským organizacím.

Více