Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zprávy redaktora: Libor Běčák

Rychlý zásah hasičů zachránil před ničivým požárem rodinný dům, prodejnu a servis zahradní techniky

28. března 2021 15:36 | Celý MS kraj | Libor Běčák

K požáru, který si mohl vyžádat milionové škody, spěchali v neděli po poledni hasiči z Havířova. V Orlovské ulici začalo hořet hospodářské stavení u rodinného domu a servisu zahradní techniky. Majitel stavení okamžitě volal hasiče a do jejich příjezdu se snažil plameny uhasit společně se sousedem.

Od hořící stodoly už začínal hořet dům. Majitel a hasiči ho naštěstí dokázali zachránit

28. března 2021 15:36 | Celý MS kraj | Libor Běčák

K požáru, který si mohl vyžádat milionové škody, spěchali v neděli po poledni hasiči z Havířova. V Orlovské ulici začalo hořet hospodářské stavení u rodinného domu a servisu zahradní techniky. Majitel stavení okamžitě volal hasiče a do jejich příjezdu se snažil plameny uhasit společně se sousedem.

Zemědělci čekají, kolik loni přemnožených hrabošů na polích přežilo zimu

26. března 2021 7:31 | Celý MS kraj | Libor Běčák

V loňském roce si zemědělci stěžovali na přemnožené hraboše. Hlodavci jim ve velkém decimovali úrodu a v celé zemi se řešilo, jak škůdce zlikvidovat. Například v Bludovicích u Havířova na hraboše nasadili dravé ptáky, na které budou spoléhat i letos.

Letošní sčítání lidu může potvrdit přibývání česko-polských rodin

25. března 2021 8:30 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Sčítání lidu, které začíná už tuto sobotu může prokázat, jak se v České republice daří polské menšině. Ta má silné zastoupení v Moravskoslezském kraji. V posledních letech se však zvyšuje počet smíšených česko-polských partnerství.

Poláci v kampani před Sčítáním lidu 2021 vybízejí krajany, aby vypisovali svou národnost

24. března 2021 8:00 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Po 10 letech je tady opět sčítání lidu. Začíná už tuto sobotu, přičemž je povinné pro občany České republiky i dlouhodobě žijící cizince. Statistické údaje jsou velmi důležité i pro zástupce národnostních menšin. Od jejich počtu se totiž odvíjejí jejich práva a nároky.

Řidiči vjíždějí do zákazu na opravované silnici ve Stříteži, komplikují práci silničářům a platí pokuty

23. března 2021 9:17 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Až do srpna bude pro motoristy výhodnější se vyhnout obci Střítež na Třinecku, kde v pondělí začala oprava silnice. Na frekventované silnici bude doprava řízena kyvadlově semafory a očekávají se kolony. Do problémů se tam motoristé dostávali už první den, kdy vjížděli do zákazu vjezdu.

Turistická soutěž Beskydský průzkumník byla kvůli restrikcím prodloužena

19. března 2021 16:41 | Jablunkov | Libor Běčák

Po loňské premiéře turistické soutěže Beskydský průzkumník se Jablunkovské centrum kultury a informací rozhodlo uspořádat zimní verzi.

Jablunkovští omlazují Městský les nad dřevěným městečkem

19. března 2021 15:41 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Zvuk motorových pil a mizející stromy na pahorku v Městském lese překvapily obyvatele Jablunkova. Radnice musí v těchto dnech zodpovídat mnoho dotazů, co město k plošnému kácení vedlo.

Dopravu v centru Jablunkova citelně omezí plánovaná demolice starého a stavba nového mostu

17. března 2021 16:58 | Jablunkov | Libor Běčák

Velké dopravní komplikace čekají centrum Jablunkova. Připravuje se tam demolice silničního mostu přes řeku Olši, který je v havarijním stavu. Než řeku překlene nový most, bude veškerá doprava vedena po dlouhých objízdných trasách.

Průjezdu Stříteží bude lepší se do srpna zdaleka vyhnout. Cestáři tam začnou opravovat povrch silnice

17. března 2021 13:22 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Na už tak přetížené silnici skrz Střítež na Třinecku se budou od pondělka vytvářet dlouhé kolony, když tam bude kvůli opravě asfaltového povrchu vozovky doprava vedena kyvadlově pomocí semaforů.

Komerční sdělení více

NDL uvádí operu Šarlatán v režii Ondřeje Pavelky

Operu Pavla Haase (1899–1944) ŠARLATÁN uvede v novodobé české premiéře Národní divadlo moravskoslezské 10. října. V režii Ondřeje Havelky a hudebním nastudování Jakuba Kleckera tragikomické dílo uvidí publikum v rámci volného cyklu Opery terezínských skladatelů. Na výpravné podívané mají zásluhu také kostýmní výtvarnice Kateřina Štefková a scénograf Jakub Kopecký.


Horníci z OKD si nechají zkontrolovat zdravotní stav a zaměří se na zdravý životní styl

Po čtyři říjnové čtvrtky budou mít zaměstnanci těžební společnosti OKD příležitost udělat něco pro své zdraví a tělesnou kondici. Přímo v prostorách Dolu ČSM mohou absolvovat preventivní vyšetření zraku i znamének, nechat si zanalyzovat složení těla, zkontrolovat chodidla, změřit krevní tlak, cévní věk, tělesnou kondici či hladinu PSA, která vypovídá o zdraví prostaty, zkonzultovat se specialisty výživu a spánek nebo se poradit s psychologem.

ArcelorMittal Tubular Products Karviná chce vstoupit na trh tepelných rozvodů

ArcelorMittal Tubular Products Karviná, přední výrobce ocelových tenkostěnných profilů a trubek pod značkou JÄKL, realizoval významnou inovaci provozu Rourovny. Nově zprovozněná linka umožní výrobu trubek v délkách až 12 metrů, které najdou uplatnění zejména v oblasti tepelných rozvodů. Společnost díky této investici posiluje svou pozici na trhu a otevírá si nové obchodní příležitosti.

Podcast FNO: Nástroje umělé inteligence jsou v hlavní roli mezinárodní konference

Multifunkční hala GONG v Dolních VÍTKOVICÍCH bude v prvních dubnových dnech hostit premiérovou konferenci, zaměřenou na využití umělé inteligence a inovativních technologií nejen v medicíně. Autorem myšlenky a hlavním organizátorem akce je doc. MUDr. Ondřej Volný, Ph.D., FESO z Neurologické kliniky FN Ostrava a LF OU. V podcastu mimo jiné vysvětluje, proč bude konference otevřená nejen odborníkům, ale také laikům a pacientským organizacím.

Více