Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zprávy redaktora: Libor Běčák

Rozhoduje se, které objekty a těžní věže po likvidaci dolů zůstanou stát a jak budou areály využity

5. března 2021 10:10 | Celý MS kraj | Libor Běčák

S koncem těžby černého uhlí na Karvinsku a Frýdecko-Místecku souvisí likvidace šachet a s tím i demolice povrchových objektů a vysokých těžních věží. Státní podnik Diamo bude při likvidování dolů spolupracovat s krajem i obcemi.

Někteří Češi riskují při návratu domů z Polska pobyt v karanténě překročením povolené doby

4. března 2021 9:40 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Přestože v rámci České republiky aktuálně platí zákaz překračování hranic okresů, mezi výjimkami je rovněž cesta do zahraničí. Čechům tedy nikdo nebrání vycestovat například do Polska. Na hranicích se však musí polským policistům prokázat buď dokladem o plném očkování nebo negativním covidovým testem. Některé povinnosti mají také při návratu z Polska domů.

Diamo převzalo od OKD karvinské doly ČSA a Darkov i s horníky, začala postupná likvidace šachet

3. března 2021 9:20 | Celý MS kraj | Libor Běčák

V podzemí dvou karvinských šachet začal úklid. Na povrch bude vyvezeno vše, co lze ještě upotřebit a následně bude zahájena likvidace jak podzemních prostor, tak povrchových objektů. Pro některé horníky znamená konec těžby práci, jiní si už hledají živobytí jinde.

V Řepištích ráno zemřela po kolizi s autobusem cyklistka

3. března 2021 8:36 | Celý MS kraj | Libor Běčák

K dopravní nehodě s tragickými následky byli ve středu ráno voláni záchranáři a policisté do Řepišť. Po kolizi s autobusem tam zemřela cyklistka.

Policejní hlídky stojí také na obou stranách česko-polské hranice, kdo poruší pravidla jde do karantény

2. března 2021 10:59 | Celý MS kraj | Libor Běčák

O tom, že Polská republika zpřísnila podmínky pro vstup na své území, jsme vás už informovali. Polské policisty teď na hranicích doplnili čeští. Ti dohlížejí, aby se na naše území dostali jen lidé, kteří splňují nově stanovené podmínky.

Středoškoláci vyrábějí satelit pro soutěž, při které bude za letu měřit kvalitu ovzduší

1. března 2021 12:26 | Celý MS kraj | Libor Běčák

První malý krůček pro cestu do vesmíru dělají v těchto dnech středoškoláci z frýdecko-místecké průmyslovky. Vyrábějí malý satelit, který bude měřit několik předem daných veličin v ovzduší. Po vypuštění z dronu se bude snášet k zemi na padáku. Studenti věří, že se jednou budou podílet i na výrobě zařízení pro skutečné vesmírné lety.

Palkovičtí dobrovolní hasiči a TJ Sokol mají díky dotacím nové vybavení

27. února 2021 9:19 | Palkovice | Libor Běčák

Obecnímu úřadu v Palkovicích se podařilo zajistit dotace pro pořízení nového vybavení klubovny TJ Sokol Palkovice a také pro SDH Palkovice.

Polsko nově vyžaduje pro vstup do země očkování nebo negativní testy, zatím to neplatí pro pendlery

26. února 2021 11:16 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Nová a přísnější opatření pro vstup do země zavádí Polsko. I přes avizované omezení pohybu na našem území je stále hodně Čechů, kteří jezdí do Polska například pracovně, za nákupy nebo na sjezdovky. Povinnost mít očkování nebo negativní testy se zatím nevztahuje pouze na pendlery. I ti by si ale měli situaci ověřovat.

Na polské sjezdovky teď mohou čeští lyžaři jen s aktuálními negativními testy nebo s očkováním

25. února 2021 13:28 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Lyžařská sezona na českých sjezdovkách se zdá být kvůli koronavirovým omezením ukončená, aniž by vlastně vůbec začala. Lyžaři proto přivítali, že se před několika dny otevřely sjezdovky v nedalekých skiareálech na polské straně Beskyd. V době jarních prázdnin tam jezdí celé rodiny. Pozor, od soboty 27. února mohou Češi na území Polska jen s platným PCR nebo antigenním testem, případně s potvrzením o absolvování dvou dávek očkování.

Poláci zpřísnili podmínky pro vstup do země, povinný je doklad o očkování nebo negativním testu

25. února 2021 13:16 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Mnohem přísnější podmínky budou od soboty platit pro vstup do Polska z české a slovenské strany hranice. Kdo nebude očkovaný, nebo nebude mít covidový test, bude muset do karantény. Jako ochrana se musí nosit pouze roušky nebo respirátory.

Komerční sdělení více

NDL uvádí operu Šarlatán v režii Ondřeje Pavelky

Operu Pavla Haase (1899–1944) ŠARLATÁN uvede v novodobé české premiéře Národní divadlo moravskoslezské 10. října. V režii Ondřeje Havelky a hudebním nastudování Jakuba Kleckera tragikomické dílo uvidí publikum v rámci volného cyklu Opery terezínských skladatelů. Na výpravné podívané mají zásluhu také kostýmní výtvarnice Kateřina Štefková a scénograf Jakub Kopecký.


Horníci z OKD si nechají zkontrolovat zdravotní stav a zaměří se na zdravý životní styl

Po čtyři říjnové čtvrtky budou mít zaměstnanci těžební společnosti OKD příležitost udělat něco pro své zdraví a tělesnou kondici. Přímo v prostorách Dolu ČSM mohou absolvovat preventivní vyšetření zraku i znamének, nechat si zanalyzovat složení těla, zkontrolovat chodidla, změřit krevní tlak, cévní věk, tělesnou kondici či hladinu PSA, která vypovídá o zdraví prostaty, zkonzultovat se specialisty výživu a spánek nebo se poradit s psychologem.

ArcelorMittal Tubular Products Karviná chce vstoupit na trh tepelných rozvodů

ArcelorMittal Tubular Products Karviná, přední výrobce ocelových tenkostěnných profilů a trubek pod značkou JÄKL, realizoval významnou inovaci provozu Rourovny. Nově zprovozněná linka umožní výrobu trubek v délkách až 12 metrů, které najdou uplatnění zejména v oblasti tepelných rozvodů. Společnost díky této investici posiluje svou pozici na trhu a otevírá si nové obchodní příležitosti.

Podcast FNO: Nástroje umělé inteligence jsou v hlavní roli mezinárodní konference

Multifunkční hala GONG v Dolních VÍTKOVICÍCH bude v prvních dubnových dnech hostit premiérovou konferenci, zaměřenou na využití umělé inteligence a inovativních technologií nejen v medicíně. Autorem myšlenky a hlavním organizátorem akce je doc. MUDr. Ondřej Volný, Ph.D., FESO z Neurologické kliniky FN Ostrava a LF OU. V podcastu mimo jiné vysvětluje, proč bude konference otevřená nejen odborníkům, ale také laikům a pacientským organizacím.

Více