Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zprávy redaktora: Lída Ruličková

Počet lidí bez práce stoupá

13. října 2009 11:40 | Stonava | Lída Ruličková

Počet lidí bez práce v celé republice stoupá. Zaměstnání aktuálně nemá 500 tisíc 812 lidí a průměrná míra nezaměstnanosti stoupla na 8 celých 6 desetin procenta. Na Karvinsku se ovšem počet nezaměstnaných ve srovnání s předchozím měsícem naopak snížil o 104 lidí. Přesto tu míra nezaměstnanosti 14.5 % pořád vysoko překračuje celostátní průměr.

Počítačové kurzy pro důchodce

13. října 2009 11:20 | Stonava | Lída Ruličková

Na základě loňského velkého zájmu o bezplatné kurzy počítačové gramotnosti pro seniory, chce Stonavská radnice vyhovět i těm, na které se dosud nedostalo. Ve spolupráci se základní školou připravuje další kurz práce s počítači, který se bude pod vedením odborných pedagogů opět konat v počítačově učebně na Dolanech. Kdo má zájem kurz navštěvovat, měl by se nejpozději do 26. října přihlásit na obecním úřadě u paní Kristiny Kupkové.

Výjimka pro školu

13. října 2009 11:00 | Stonava | Lída Ruličková

Základní škola žádalo obec o výjimku, umožňující redukovat počty žáků. Těch má česká i polská část školy nedostatek, zatímco tři mateřské školy jsou naopak dětmi přeplněny.

Výlovy rybníků na Karvinsku začaly ve Stonavě

13. října 2009 10:40 | Stonava | Lída Ruličková

Rybáři na Karvinsku už zahájili výlovy rybníků. Jako první letos přišly na řadu Kateřinské rybníky ve Stonavě.

Zakończył się Tydzień Bibliotek - Skončil Týden knihoven

13. října 2009 10:03 | Stonava | Lída Ruličková

W ramach Tygodnia Bibliotek imprezy dla czytelników zorganizowano również w Stonawie. Ve Stonavě se během Týdne knihoven konala setkání se čtenáři.

Na próbie zespołu Oldrzychowice - Na zkoušce souboru Oldřichovice

13. října 2009 9:55 | Stonava | Lída Ruličková

Zespół folklorystyczny Oldrzychowice obchodził swoje 30. urodziny. Polský folklorní soubor z Oldřichovic slavil své 30. narozeniny.

David Vigner a film Mezi nimi

13. října 2009 8:15 | Havířov | Lída Ruličková

Natáčení nového filmu režiséra Davida Vignera „Mezi nimi" je v plném proudu. Příběh bude pojednávat o běžném životě a vztazích mladých lidí. Kartami ale zcela zahýbá, když se hlavní hrdina doví, že je HIV pozitivní.

Za záchranu řidiče dostali titul gentlemanů silnic

12. října 2009 21:30 | Nový Jičín | Lída Ruličková

Novojičínsko se může chlubit nejvyšším počtem gentlemanů silnic. Dva muži z Jeseníku nad Odrou, Pavel Jorpalidis a Ondřej Kubjat, zvýšili množství dobrovolných záchranářů na sedm. V květnu zachránili život řidiči, jehož vůz začal po nárazu do stromu hořet. Stačilo přitom málo a mohlo dojít k tragédii. Oba muži ale měli ve svých autech hasicí přístroje.

V muzeu připomínají jubileum Adolfa Zábranského

12. října 2009 20:30 | Nový Jičín | Lída Ruličková

Slavný ilustrátor, malíř a také rodák z nedalekého Rybí Adolf Zábranský by se na podzim dožil rovného sta let. Právě k tomuto nedožitému jubileu vznikla v prostorách Žerotínského zámku výstava jeho prací, které si mnozí pamatují třeba z knižních vydání pohádek či pověstí. Vernisáž navštívila také vdova po malíři Marie Zábranská.

Jak funguje veřejná služba

12. října 2009 17:00 | Karviná | Lída Ruličková

Počátkem léta se v České republice snížila sociální dávka v hmotné nouzi na 2020 korun. Kdo chce ale dosáhnout na částku zhruba o šestnácet korun vyšší, musí odpracovat pro magistrát 30 hodin měsíčně. Magistrát v Karviné navýšil počet míst z původních pětadvaceti na dvě stě. Přesto se našli jednici, kteří zřejmě peníze nepotřebují.

Komerční sdělení více

NDM uvádí operu Šarlatán v režii Ondřeje Havelky

Operu Pavla Haase (1899–1944) ŠARLATÁN uvede v novodobé české premiéře Národní divadlo moravskoslezské 10. října. V režii Ondřeje Havelky a hudebním nastudování Jakuba Kleckera tragikomické dílo uvidí publikum v rámci volného cyklu Opery terezínských skladatelů. Na výpravné podívané mají zásluhu také kostýmní výtvarnice Kateřina Štefková a scénograf Jakub Kopecký.


Horníci z OKD si nechají zkontrolovat zdravotní stav a zaměří se na zdravý životní styl

Po čtyři říjnové čtvrtky budou mít zaměstnanci těžební společnosti OKD příležitost udělat něco pro své zdraví a tělesnou kondici. Přímo v prostorách Dolu ČSM mohou absolvovat preventivní vyšetření zraku i znamének, nechat si zanalyzovat složení těla, zkontrolovat chodidla, změřit krevní tlak, cévní věk, tělesnou kondici či hladinu PSA, která vypovídá o zdraví prostaty, zkonzultovat se specialisty výživu a spánek nebo se poradit s psychologem.

ArcelorMittal Tubular Products Karviná chce vstoupit na trh tepelných rozvodů

ArcelorMittal Tubular Products Karviná, přední výrobce ocelových tenkostěnných profilů a trubek pod značkou JÄKL, realizoval významnou inovaci provozu Rourovny. Nově zprovozněná linka umožní výrobu trubek v délkách až 12 metrů, které najdou uplatnění zejména v oblasti tepelných rozvodů. Společnost díky této investici posiluje svou pozici na trhu a otevírá si nové obchodní příležitosti.

Podcast FNO: Nástroje umělé inteligence jsou v hlavní roli mezinárodní konference

Multifunkční hala GONG v Dolních VÍTKOVICÍCH bude v prvních dubnových dnech hostit premiérovou konferenci, zaměřenou na využití umělé inteligence a inovativních technologií nejen v medicíně. Autorem myšlenky a hlavním organizátorem akce je doc. MUDr. Ondřej Volný, Ph.D., FESO z Neurologické kliniky FN Ostrava a LF OU. V podcastu mimo jiné vysvětluje, proč bude konference otevřená nejen odborníkům, ale také laikům a pacientským organizacím.

Více