Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zprávy redaktora: Lukáš Zavadil

Ostrava pokračuje v úsilí o kvalitnější ovzduší

22. února 2018 14:26 | Ostrava-město | Lukáš Zavadil

Ovzduší v Ostravě se významně zlepšuje, i přesto lidé ve městě nedýchají kvalitní vzduch. Magistrát a jeho organizace ale podnikají konkrétní kroky, díky kterým je situace mnohem lepší než v minulých obdobích. Ostrava je například lídrem v modernizaci vozového parku na alternativní pohon.

Masopust Ostrava roztančil Masarykovo náměstí už podesáté

17. února 2018 17:17 | Ostrava-Centrum | Lukáš Zavadil

Masarykovo náměstí, které aktuálně žije korejskou vesničkou, se stalo svědkem už desátého pokračování Masopustu Ostrava, tentokrát s podtitulem Ať žije republika. Akce vznikla na základě etnografických výzkumů ostravských muzejníků.

Ostrava instaluje požární hlásiče a detektory CO

17. února 2018 17:05 | Ostrava-město | Lukáš Zavadil

V Ostravě začíná instalace požárních hlásičů a detektorů oxidu uhelnatého. Magistrát je slíbil namontovat v obecních bytech. Za zařízení zaplatil více než 2 miliony korun.

Ostrava je atraktivní a vstřícná pro zahraniční investory

15. února 2018 21:00 | Ostrava-město | Lukáš Zavadil

Ostrava hlásí další mezinárodní úspěch. Podle hodnocení britské odborné publikace je město atraktivní pro zahraniční investory. Dokazuje to 6. místo v prestižním žebříčku.

Ostrava navýšila příspěvek pro nadané studenty

10. února 2018 8:00 | Ostrava-město | Lukáš Zavadil

Ostrava pokračuje v podpoře Talent managementu. Zastupitelé schválili zásady na poskytnutí Stipendií pro ostravské studenty u nás i v zahraničí. Podporu ale navýšili z původních 370 tisíc korun necelých 1,8 milionu korun.

Na Masarykově náměstí vyrostla Korejská vesnička

9. února 2018 15:00 | Ostrava-Centrum | Lukáš Zavadil

Celý svět žije zimními olympijskými hrami a spolu se všemi sportovci a fanoušky také Ostrava. Na velký olympijský festival, který začal v pátek 9. února v 11 hodin, navázala také Korejská vesnička na Masarykově náměstí. I centrum Ostravy se v následujících dnech má na co těšit.

Další peníze míří na opravu významných budov v Ostravě

8. února 2018 9:00 | Ostrava-město | Lukáš Zavadil

Další peníze na obnovu ostravských památek. Město vyčlenilo 5 milionů korun, o které si v rámci dotačního programu mohou zažádat vlastníci významných staveb. Peníze na podobné účely šly z rozpočtu města i v minulých letech.

Radní Ostravy vybrali nového šéfa Krematoria Ostrava

5. února 2018 11:00 | Ostrava-město | Lukáš Zavadil

Radní Ostravy vybrali nového předsedu představenstva akciové společnosti Krematorium Ostrava. Pavla Lacinu, coby dlouholetého šéfa této společnosti, vystřídá Ivo Furmančík, který vyhrál výběrové řízení.

Městská nemocnice Ostrava slaví 170. výročí vzniku

4. února 2018 9:59 | Ostrava-Centrum | Lukáš Zavadil

Ostravská městská nemocnice slaví významné jubileum - 170 let. Otevřena byla v květnu roku 1848. Významné zdravotnické zařízení, které leží v centrálním ostravském obvodu, teď bilancuje, ale také myslí na budoucnost.

Ostrava rozdělí 25 milionů korun na ozdravné pobyty dětí

2. února 2018 13:00 | Ostrava-město | Lukáš Zavadil

25 milionů korun, tuto částku letos Ostrava rozdělí z Fondu pro děti ohrožené znečištěním ovzduší. Největším podílem do něj, jako obvykle, přispělo statutární město.

Komerční sdělení více

Důležité informace o údolní nádrži Nové Heřminovy ve světle povodně 2024

Rozhodnutí Vlády ČR v roce 2008 o protipovodňové ochraně na horním toku řeky Opavy předcházela skoro stovka odborných studií, výpočtů expertů a prověření všech možných variant. V roce 2012 obdržel projekt kladné stanovisko posouzení záměru „Nádrže Nové Heřminovy, úprav Opavy a související opatření“, na životní prostředí, tzv. EIA. EIA nepozbyla nikdy platnosti a byla Ministerstvem životního prostředí v letošním roce prodloužena. Byly zhotoveny dílčí stavební objekty, jejichž funkce není podmíněna vodní nádrží Nové Heřminovy.

FNO: Podporujeme kampaň, která upozorňuje na závažnost trombózy a její prevenci

Fakultní nemocnice Ostrava se letos poprvé připojí k hnutí Světového dne trombózy, který připadá na neděli 13. října. Preventivní kampaň propaguje i akce Horská Virchowova triáda, v jejímž rámci účastníci vystoupají na jednu ze tří hor v České republice. Cílem je upozornit na závažnost tromboembolické nemoci a na skutečnost, že jí lze dobře předcházet.

Hvězdou pátečního programu festivalu Japonské dny v Ostravě bude polské Anime Symphony

Anime Symphony čerpá inspiraci z bohatého dědictví anime hudby a vzdává hold tvůrcům a skladatelům, kteří dali emocionální sílu mnoha nezapomenutelným scénám z oblíbených titulů. Nové a exkluzivní orchestrální aranže, stejně jako jejich živé provedení, zdůrazní jedinečný zvuk a krásu ikonických melodií. Jedná se o poměrně mladý projekt, který však stojí na pevných základech s dlouhou tradicí.


Lékaři FN Ostrava používají unikátní metodu na odstraňování plicní embolie

Lékaři Interní a kardiologické kliniky FN Ostrava jako jediní v Moravskoslezském kraji používají unikátní metodu u rizikových pacientů s plicní embolií. Jde o lokální katetrovou trombolýzu, díky níž cíleně rozpustí krevní sraženiny v plicích. FN Ostrava je jedno z osmi pracovišť v Česku, které pacienty tímto způsobem léčí.

Prověřte po povodních kvalitu vody ve studni! Mimořádně s 20% slevou

Po odeznění povodňové situace odborníci z vodárenských laboratoří společnosti Vodotech důrazně doporučují pečlivou, a především odbornou kontrolu studní. Během záplav dochází k průniku znečištěné vody do studní a rovněž samotný zdroj podzemní vody je většinou silně kontaminován. S ohledem na mimořádnou situaci připravila společnost pro zákazníky speciální nabídku, kdy nabízí laboratorní rozbory vody ze studní s 20% slevou.

Karlovice před katastrofou zachránila suchá nádrž Jelení

Ničivá povodeň v Jeseníkách byla na některých místech odhadnuta na tisíciletou vodu. Proti takové síle není žádná ochrana a obrana. Zcela devastujícím způsobem zasáhla oblast řeky Bělé, Staříče a Vidnávky, kde byl prakticky zničen veškerý vodohospodářský majetek, který je odhadován v řádech stovek miliónů korun. Dobrou zprávou je, že všechny nově vybudované suché nádrže státního podniku Povodí Odry fungovaly bez problémů a pomohly transformovat extrémní povodňovou vlnu a zmírnit povodňové škody.

NDM se raduje ze tří cen Thálie. Dvě za muzikál Chicago a jedna pro činoherečku do 33 let

Celkem tři Ceny Thálie si dnes z pražského Národního divadla odnesli umělci působící v Národním divadle moravskoslezském. Skvělý úspěch muzikálu NDM a činohry! Dvojitou Thálii si připsal muzikál Chicago: Lukáš Vlček má cenu za roli právníka Billyho Flynna a Markéta Schimmerová Procházková převzala Thálii za postavu vražedkyně Velmy Kelly. Muzikál Johna Kandera, Freda Ebba a Boba Fosse režírovala Gabriela Petráková, hudebně nastudoval Jakub Žídek, premiéra byla letos v únoru a inscenace se těší velkému zájmu diváků – máme stále vyprodáno!

Na zámku v Bravanticích se uskuteční křest dětské knihy Myšák Kryštof

V sobotu 12. října se na zámku v Bravanticích na Novojičínsku uskuteční od 14 do 16 hodin akce pro děti Z pohádky do pohádky. Její součástí bude i křest dětské knihy Myšák Kryštof a Hořící klenot, která tak bude pokřtěna přímo v místě, kde autorka Iva Hoňková ukotvila děj svého pohádkového příběhu.

Více