Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zprávy redaktora: Petra Dorazilová

Centrum NJ spojí s Loučkou cyklopruhy

27. dubna 2017 12:13 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Novým Jičínem projedou cyklisté o něco bezpečněji, a to díky novým cyklopruhům na Palackého ulici. Ty povede v obou směrech od místní části Loučka až k autobusovému a vlakovému nádraží. Trasa bude dlouhá téměř jeden a půl kilometru.

Koncert podpořil sbírku na opravu kostela

26. dubna 2017 15:25 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Kostel sv. Mikuláše v místní části Nového Jičína - Žilině, který je nejstarším chrámem v celém okrese, prochází už několik let restaurátorským procesem. Finančně už na něj přispěli ministerstvo kultury, město i sami farníci. Sbírku na opravu této kulturní památky teď podpořil také benefiční koncert.

Pod střechou NJ muzea je temný les

26. dubna 2017 11:33 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Pod střechou Žerotínského zámku, ve kterém sídlí Muzeum Novojičínska, vyrostl temný les. Speciální projekt tu představuje veřejnosti jednotlivé etapy proměny lesa od středověku k industrializaci. Expozice doplněná o reálné preparáty zvířata je ideálním výukovým prostorem pro přírodovědu.

Veletrh pozdraví vyjížďka veteránů

25. dubna 2017 15:24 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Necelý měsíc zbývá do zahájení 18. ročníku Veletrhu Novojičínska. Ten se v prostorách zimního stadionu koná během posledního květnového víkendu. Návštěvníky letos čeká několik novinek, mimo jiné dojezd ostravské veterán rallye.

Aktuálně z NJ

25. dubna 2017 15:23 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Do Nového Jičína přijede 4. května protidrogový vlak. Speciálně vybavená vlaková souprava nabízí nové pojetí protidrogové prevence. Interaktivní a zážitkový program je určen především školákům od 10 do 17 let. Odpoledne od půl čtvrté bude vlak otevřen také veřejnosti. * (fota jsou v poště) Zámek Kunín může díky nečekanému nálezu ještě více doladit interiéry s původní podobou z počátku minulého století. V zámku ve Spálově, který byl v majetku stejných vlastníků jako Kunín, se podařilo najít vzácné album fotografií. Ty zachycují podobu všech zámeckých pokojů kunínského sídla i zahrady v roce 1912. * (plakáty jsou v poště) V evangelické modlitebna v Janáčkových sadech se v rámci festivalu "Dny umění nevidomých na Moravě" uskuteční v pátek 28. dubna koncert nevidomého umělce Radka Žaluda. Začátek je v 17 hodin. Na stejném místě se ve středu 3. května koná také další akce, večer České křesťanské akademie na téma Islám a křesťanství. * Fotbalisté ještě v jarní části soutěže neokusili chuť porážky. Pro pátou výhru v řadě si zajeli na půdu soupeře do Jeseníku, kde zvítězili 4:1. Naposledy v sobotu doma přivítali Pustou Polom, se kterou remízovali 1:1. * Basketbalisté uzavřeli posledním zápasem v Jihlavě premiérovou sezónu v 1. ligové soutěži. Porážka 67:74 už nic neměnila na tom, že se ve druhé nejvyšší soutěži udrželi i pro příští ročník.

NJ hledá inspiraci pro využití Hückelových vil

25. dubna 2017 10:47 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Novojičínská radnice hledá inspiraci pro nové využití zchátralých kulturních památek - Hückelových vil. Pro vypsání architektonické soutěže na jejich obnovu se snaží čerpat náměty z více zdrojů. Například z prací studentů architektury a z názorů občanů, kteří přišli na první veřejné projednání tohoto tématu.

Oslava Dne Země poučila i pobavila

25. dubna 2017 9:12 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Nový Jičín se jako řada jiných měst připojil k mezinárodnímu Dni Země. Oslava probíhala zábavnou formou na Masarykově náměstí. Její součástí je výstava veverkovníků ve vestibulu radnice. Budky vyrobily děti pro veverky, které nalezly útočiště v zahradách školek.

Opravu kostela v NJ podpořil benefiční koncert

24. dubna 2017 10:37 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Kostel sv. Mikuláše v místní části Nového Jičína - Žilině, který je nejstarším chrámem v celém okrese, prochází už několik let restaurátorským procesem. Finančně už na něj přispěli ministerstvo kultury, město i sami farníci. Sbírku na opravu této kulturní památky teď podpořil také benefiční koncert.

Judo v Novém Jičíně ožilo po dvaceti letech

23. dubna 2017 9:02 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Po dvacetileté odmlce v Novém Jičíně znovu ožil oddíl juda. Na žíněnkách teď svádí regulérní boje téměř třicet jeho členů. O založení nového oddílu se zasloužil trenér Stanislav Brídzik. Obrátili se na něj jeho dřívější svěřenci, aby tomuto sportu naučil jejich děti.

Galerka bude patřit Jazz klubu i tanci

22. dubna 2017 9:01 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Galerka na Staré poště finišuje před letní sezónou. Hudebním příznivcům nabídne poslední dva Jazz kluby a připravila produkci také v tanečním rytmu. Zhruba za měsíc se klubová scéna uzavře a program se přesune ven, především na náměstí.

Komerční sdělení více

Lékaři FN Ostrava používají unikátní metodu na odstraňování plicní embolie

Lékaři Interní a kardiologické kliniky FN Ostrava jako jediní v Moravskoslezském kraji používají unikátní metodu u rizikových pacientů s plicní embolií. Jde o lokální katetrovou trombolýzu, díky níž cíleně rozpustí krevní sraženiny v plicích. FN Ostrava je jedno z osmi pracovišť v Česku, které pacienty tímto způsobem léčí.

Prověřte po povodních kvalitu vody ve studni! Mimořádně s 20% slevou

Po odeznění povodňové situace odborníci z vodárenských laboratoří společnosti Vodotech důrazně doporučují pečlivou, a především odbornou kontrolu studní. Během záplav dochází k průniku znečištěné vody do studní a rovněž samotný zdroj podzemní vody je většinou silně kontaminován. S ohledem na mimořádnou situaci připravila společnost pro zákazníky speciální nabídku, kdy nabízí laboratorní rozbory vody ze studní s 20% slevou.

Karlovice před katastrofou zachránila suchá nádrž Jelení

Ničivá povodeň v Jeseníkách byla na některých místech odhadnuta na tisíciletou vodu. Proti takové síle není žádná ochrana a obrana. Zcela devastujícím způsobem zasáhla oblast řeky Bělé, Staříče a Vidnávky, kde byl prakticky zničen veškerý vodohospodářský majetek, který je odhadován v řádech stovek miliónů korun. Dobrou zprávou je, že všechny nově vybudované suché nádrže státního podniku Povodí Odry fungovaly bez problémů a pomohly transformovat extrémní povodňovou vlnu a zmírnit povodňové škody.


NDM se raduje ze tří cen Thálie. Dvě za muzikál Chicago a jedna pro činoherečku do 33 let

Celkem tři Ceny Thálie si dnes z pražského Národního divadla odnesli umělci působící v Národním divadle moravskoslezském. Skvělý úspěch muzikálu NDM a činohry! Dvojitou Thálii si připsal muzikál Chicago: Lukáš Vlček má cenu za roli právníka Billyho Flynna a Markéta Schimmerová Procházková převzala Thálii za postavu vražedkyně Velmy Kelly. Muzikál Johna Kandera, Freda Ebba a Boba Fosse režírovala Gabriela Petráková, hudebně nastudoval Jakub Žídek, premiéra byla letos v únoru a inscenace se těší velkému zájmu diváků – máme stále vyprodáno!

Na zámku v Bravanticích se uskuteční křest dětské knihy Myšák Kryštof

V sobotu 12. října se na zámku v Bravanticích na Novojičínsku uskuteční od 14 do 16 hodin akce pro děti Z pohádky do pohádky. Její součástí bude i křest dětské knihy Myšák Kryštof a Hořící klenot, která tak bude pokřtěna přímo v místě, kde autorka Iva Hoňková ukotvila děj svého pohádkového příběhu.

NDM uvádí operu Šarlatán v režii Ondřeje Havelky

Operu Pavla Haase (1899–1944) ŠARLATÁN uvede v novodobé české premiéře Národní divadlo moravskoslezské 10. října. V režii Ondřeje Havelky a hudebním nastudování Jakuba Kleckera tragikomické dílo uvidí publikum v rámci volného cyklu Opery terezínských skladatelů. Na výpravné podívané mají zásluhu také kostýmní výtvarnice Kateřina Štefková a scénograf Jakub Kopecký.

Horníci z OKD si nechají zkontrolovat zdravotní stav a zaměří se na zdravý životní styl

Po čtyři říjnové čtvrtky budou mít zaměstnanci těžební společnosti OKD příležitost udělat něco pro své zdraví a tělesnou kondici. Přímo v prostorách Dolu ČSM mohou absolvovat preventivní vyšetření zraku i znamének, nechat si zanalyzovat složení těla, zkontrolovat chodidla, změřit krevní tlak, cévní věk, tělesnou kondici či hladinu PSA, která vypovídá o zdraví prostaty, zkonzultovat se specialisty výživu a spánek nebo se poradit s psychologem.

Více