Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zprávy redaktora: Petra Dorazilová

Zahájení sezóny na cyklostezce Koleje

21. dubna 2017 14:39 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Zdravé město Nový Jičín oficiálně zahájilo letošní sezónu na cyklostezce Koleje. Vyjížďka ve velikonočním duchu byla zároveň přípravou na celorepublikovou kampaň Do práce na kole, do které se město i letos zapojí. Cílem je propagace ekologičtějšího a zdravějšího způsobu dopravy.

Den Země v NJ připomínají veverkovníky

21. dubna 2017 12:21 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Nový Jičín se jako řada jiných měst připojil k mezinárodnímu Dni Země. Oslava probíhala zábavnou formou na Masarykově náměstí. Její součástí je výstava veverkovníků ve vestibulu radnice. Budky vyrobily děti pro veverky, které nalezly útočiště v zahradách školek.

Policejní nováčci kontrolovali řidiče v Loučce

20. dubna 2017 14:40 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Na silnicích celého kraje probíhala v období velikonočních svátků rozsáhlá dopravně bezpečnostní akce. Policisté se zaměřili na alkohol za volantem a další projevy nekázně řidičů. Přímo na Novojičínsku zažilo premiéru v terénu také 25 policejních nováčků. Ti kontrolovali vozidla například v Loučce.

Cyklovyjížďka v NJ podpořila ekologickou kampaň

20. dubna 2017 11:36 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Zdravé město Nový Jičín oficiálně zahájilo letošní sezónu na cyklostezce Koleje. Vyjížďka byla zároveň přípravou na celorepublikovou kampaň Do práce na kole, do které se město i letos zapojí. Cílem je propagace ekologičtějšího a zdravějšího způsobu dopravy.

MHD má zajistit nový dopravce s elektrobusy

19. dubna 2017 21:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Městskou hromadnou dopravu čekají změny. Od prosince letošního roku by ji místo technických služeb měl provozovat soukromý přepravce. Autobusy staré více než deset let by měly nahradit tři nové bezbariérové elektrobusy.

Výstava v Návštěvnickém centru je poctou Sudkovi

19. dubna 2017 14:41 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Připomenout významného českého fotografa Josefa Sudka má výstava, která probíhá v Návštěvnickém centru. Poctu mistrovi vzdal Dalibor Bednář, který vytvořil cyklus fotografií s názvem “Se Sudkem za zády”.

Orlice Dina zachránila v Bartošovicích desítky mláďat

19. dubna 2017 10:51 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Orlice Dina byla dlouholetou obyvatelkou Stanice pro záchranu živočichů v Bartošovicích na Novojičínsku. Stala se adoptivní matkou desítky mláďat dravců. Zemřela před dvěma lety. Návštěvníci ji ale opět mohou vídat - preparovaná se stala součástí nového dioramatu Domu přírody Poodří.

Na silniční provoz v NJ dohlíželi i nováčci

18. dubna 2017 12:42 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Na silnicích celého kraje probíhala v období velikonočních svátků rozsáhlá dopravně bezpečnostní akce. Policisté se zaměřili na alkohol za volantem a další projevy nekázně řidičů. Na Novojičínsku zažilo v této souvislosti premiéru v terénu 25 policejních nováčků.

Aktuálně z Nového Jičína

17. dubna 2017 21:49 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Nový Jičín bude v anketě Strom roku reprezentovat 500 let stará Památná lípa v Kojetíně. Rozhodli o tom svými hlasy občané, kteří lokálního vítěze vybírali ze tří kandidátů. Celostátní soutěž pořádá Nadace partnerství. Z nominovaných stromů vyberou 12 finalistů odborníci. * Na Masarykově náměstí proběhne v pátek 21. dubna oslava Dne Země. Návštěvníci se mohou těšit na ukázku technických služeb, dojící trenažer, veverkovníky, pískování a na další soutěže a doprovodný program. * Kroužek keramiky SVČ Fokus pořádal velikonoční výstavu. Jeho členové vytvořili z hlíny jarní motivy zvířat, převládali slepice a zajíci. * Klub rodáků a přátel města zve na turistickou procházku Puntíkem spojenou s Otevíráním studánek. Sraz je v sobotu 22. dubna v 11:15 h. u autobusové zastávky v Novém Jičíně - Žilině U Partyzána. * O den později, v neděli 23. dubna, proběhnou na náměstí strolleringové závody spočívající v rychlé chůzi s kočárkem. Akce startuje v 15 hodin.

Velikonoce ve farním kostele

16. dubna 2017 12:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Velikonoce jsou nejvýznamnějším křesťanským svátkem. Oslavují vzkříšení a nový život. Symbolicky se dá v této souvislost hovořit také o obnově a oživení církevních památek. Právě v novojičínském farním kostele se podařilo renovovat několik z nich, například téměř čtyři metry vysoký kříž.

Komerční sdělení více

Lékaři FN Ostrava používají unikátní metodu na odstraňování plicní embolie

Lékaři Interní a kardiologické kliniky FN Ostrava jako jediní v Moravskoslezském kraji používají unikátní metodu u rizikových pacientů s plicní embolií. Jde o lokální katetrovou trombolýzu, díky níž cíleně rozpustí krevní sraženiny v plicích. FN Ostrava je jedno z osmi pracovišť v Česku, které pacienty tímto způsobem léčí.

Prověřte po povodních kvalitu vody ve studni! Mimořádně s 20% slevou

Po odeznění povodňové situace odborníci z vodárenských laboratoří společnosti Vodotech důrazně doporučují pečlivou, a především odbornou kontrolu studní. Během záplav dochází k průniku znečištěné vody do studní a rovněž samotný zdroj podzemní vody je většinou silně kontaminován. S ohledem na mimořádnou situaci připravila společnost pro zákazníky speciální nabídku, kdy nabízí laboratorní rozbory vody ze studní s 20% slevou.

Karlovice před katastrofou zachránila suchá nádrž Jelení

Ničivá povodeň v Jeseníkách byla na některých místech odhadnuta na tisíciletou vodu. Proti takové síle není žádná ochrana a obrana. Zcela devastujícím způsobem zasáhla oblast řeky Bělé, Staříče a Vidnávky, kde byl prakticky zničen veškerý vodohospodářský majetek, který je odhadován v řádech stovek miliónů korun. Dobrou zprávou je, že všechny nově vybudované suché nádrže státního podniku Povodí Odry fungovaly bez problémů a pomohly transformovat extrémní povodňovou vlnu a zmírnit povodňové škody.


NDM se raduje ze tří cen Thálie. Dvě za muzikál Chicago a jedna pro činoherečku do 33 let

Celkem tři Ceny Thálie si dnes z pražského Národního divadla odnesli umělci působící v Národním divadle moravskoslezském. Skvělý úspěch muzikálu NDM a činohry! Dvojitou Thálii si připsal muzikál Chicago: Lukáš Vlček má cenu za roli právníka Billyho Flynna a Markéta Schimmerová Procházková převzala Thálii za postavu vražedkyně Velmy Kelly. Muzikál Johna Kandera, Freda Ebba a Boba Fosse režírovala Gabriela Petráková, hudebně nastudoval Jakub Žídek, premiéra byla letos v únoru a inscenace se těší velkému zájmu diváků – máme stále vyprodáno!

Na zámku v Bravanticích se uskuteční křest dětské knihy Myšák Kryštof

V sobotu 12. října se na zámku v Bravanticích na Novojičínsku uskuteční od 14 do 16 hodin akce pro děti Z pohádky do pohádky. Její součástí bude i křest dětské knihy Myšák Kryštof a Hořící klenot, která tak bude pokřtěna přímo v místě, kde autorka Iva Hoňková ukotvila děj svého pohádkového příběhu.

NDM uvádí operu Šarlatán v režii Ondřeje Havelky

Operu Pavla Haase (1899–1944) ŠARLATÁN uvede v novodobé české premiéře Národní divadlo moravskoslezské 10. října. V režii Ondřeje Havelky a hudebním nastudování Jakuba Kleckera tragikomické dílo uvidí publikum v rámci volného cyklu Opery terezínských skladatelů. Na výpravné podívané mají zásluhu také kostýmní výtvarnice Kateřina Štefková a scénograf Jakub Kopecký.

Horníci z OKD si nechají zkontrolovat zdravotní stav a zaměří se na zdravý životní styl

Po čtyři říjnové čtvrtky budou mít zaměstnanci těžební společnosti OKD příležitost udělat něco pro své zdraví a tělesnou kondici. Přímo v prostorách Dolu ČSM mohou absolvovat preventivní vyšetření zraku i znamének, nechat si zanalyzovat složení těla, zkontrolovat chodidla, změřit krevní tlak, cévní věk, tělesnou kondici či hladinu PSA, která vypovídá o zdraví prostaty, zkonzultovat se specialisty výživu a spánek nebo se poradit s psychologem.

Více