Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zprávy redaktora: Petra Dorazilová

Puellae et Pueri vyráží z divadla do Finska

10. dubna 2017 12:15 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Tradiční jarní koncert, ovšem s netradičním tanečním překvapením, připravil pro své příznivce středoškolský pěvecký sbor Puellae et Pueri. Součástí vystoupení v Beskydském divadle bylo také symbolické vyřazování maturantů.

Strážníci obnovují vybavení

9. dubna 2017 12:14 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Městská policie funguje v Novém Jičíně 25. rokem. K půlkulatému jubileu ji radnice nadělila praktický dárek - nový služební vůz. Postupnou obměnou prochází i další vybavení strážníků. Letos ještě pořídí nový tester na alkohol a příští rok modernější vysílačky.

Školáci se učí vyznat na silnici i díky nové tabuli

8. dubna 2017 12:13 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Jak se vyznat na silnici se učí povinně všichni žáci čtvrtých tříd. V Novém Jičíně probíhá dopravní výchova na hřišti u Základní školy Dlouhá. Městská policie, které výuku zajišťuje, teď získala novou pomůcku. Děti si mohou zkoušet různé dopravní situace na interaktivní tabuli.

Výtvarnice Marcela Cinková zve do “Krajiny ticha”

7. dubna 2017 12:12 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Galerie na Staré poště pořádá jubilejní desátou výstavu novojičínské malířky Marcely Cinkové. Přestože je autorka sluchově postižená, absolvovala výtvarný obor Ostravské univerzity a její obrazy už dekorovaly také prostory poslanecké sněmovny. Aktuální prezentaci své tvorby nazvala příznačně “Krajina ticha”.

Novojičínská malířka zve do “Krajiny ticha”

7. dubna 2017 10:29 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Galerie na Staré poště v Novém Jičíně pořádá jubilejní desátou výstavu místní malířky Marcely Cinkové. Přestože je autorka sluchově postižená, absolvovala výtvarný obor Ostravské univerzity a její obrazy už dekorovaly také prostory poslanecké sněmovny. Aktuální prezentaci své tvorby nazvala příznačně “Krajina ticha”.

Historik Ivo Barteček přednášel na Baště

6. dubna 2017 17:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

V klubu rodáků přednášel historik a univerzitní profesor Ivo Barteček. Ve svém vyprávění vtáhl posluchače do tématu s názvem Dobrodružství s obrazy. Výtvarná díla napříč staletími představil jako nositele zpráv a věrohodné otisky historie.

Školáci z Komenského 66 hostili kamarády z Evropy

5. dubna 2017 13:04 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Spojení anglického jazyka a ekologie - to je hlavní záměr projektu Erasmus, do kterého je zapojena základní škola Komenského 66. Právě na své půdě teď v rámci předposlední fáze programu hostila žáky ze 6 škol z různých zemí Evropy. Tématem bádání byla voda.

Strážníci v NJ dostali dárek k čtvrt století existence

5. dubna 2017 11:46 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Městská policie v Novém Jičíně funguje 25. rokem. K půlkulatému jubileu ji radnice nadělila praktický dárek - nový služební vůz. Postupnou obměnou prochází i další vybavení strážníků. Letos ještě pořídí nový tester na alkohol a příští rok modernější vysílačky.

Aktuálně z Nového Jičína

4. dubna 2017 13:05 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Nový Jičín se prostřednictvím projektu Zdravé město zapojí do kampaně Ukliďmě svět, ukliďmě Česko. Letošní dobrovolnický úklid proběhne v sobotu 8. dubna v lokalitě mezi Čerťákem a Bludovicemi. Začátek akce j v 9 hodin u autobusové zastávky Bludovice - závod. Lidé, kteří mají zájem se do aktivity zapojit, se také mohou sejít v 8:30 na začátku cyklostezky Koleje v Novém Jičíně a dojet na místo na kolech. * Městská policie pokračuje třetím rokem ve forenzním značení kol a kompenzačních pomůcek. Na letošní rok má k dispozici cca 200 sad se syntetickou DNA:. Značení a evidenci provádí strážníci v úterý a ve čtvrtek, zabere to asi 20 minut a je nutné se dopředu objednat. První kola letos označí 4. dubna. * Předzvětstí svátků jara bude také letos tradiční Velikonoční jarmark na nádvoří Žerotínského zámku, a to 8. dubna. V dalším týdnu proběhnou od 12. do 15. dubna Velikonoční trhy také na Masarykově náměstí. Součástí bude velikonoční dílna a kulturní doprovodný program. * Na sobotu 8. dubna připadá Mezinárodní den Romů - a svůj svátek připomenou veřejnosti také ti žijící v Novém Jičíně. Oslavy se budou konat hned na 4 místech - například v modlitebně Českobratrské církve evangelické, a v Čajovně Archa, kde proběhne přednáška o historii Romů s workshopem flamenca. Součástí oslav bude vystoupení klavíristy Patrika Kačo a den vyvrcholí na Staré poště výstavou obrazů a koncertem Mária Bihári.

Komerční sdělení více

Lékaři FN Ostrava používají unikátní metodu na odstraňování plicní embolie

Lékaři Interní a kardiologické kliniky FN Ostrava jako jediní v Moravskoslezském kraji používají unikátní metodu u rizikových pacientů s plicní embolií. Jde o lokální katetrovou trombolýzu, díky níž cíleně rozpustí krevní sraženiny v plicích. FN Ostrava je jedno z osmi pracovišť v Česku, které pacienty tímto způsobem léčí.

Prověřte po povodních kvalitu vody ve studni! Mimořádně s 20% slevou

Po odeznění povodňové situace odborníci z vodárenských laboratoří společnosti Vodotech důrazně doporučují pečlivou, a především odbornou kontrolu studní. Během záplav dochází k průniku znečištěné vody do studní a rovněž samotný zdroj podzemní vody je většinou silně kontaminován. S ohledem na mimořádnou situaci připravila společnost pro zákazníky speciální nabídku, kdy nabízí laboratorní rozbory vody ze studní s 20% slevou.

Karlovice před katastrofou zachránila suchá nádrž Jelení

Ničivá povodeň v Jeseníkách byla na některých místech odhadnuta na tisíciletou vodu. Proti takové síle není žádná ochrana a obrana. Zcela devastujícím způsobem zasáhla oblast řeky Bělé, Staříče a Vidnávky, kde byl prakticky zničen veškerý vodohospodářský majetek, který je odhadován v řádech stovek miliónů korun. Dobrou zprávou je, že všechny nově vybudované suché nádrže státního podniku Povodí Odry fungovaly bez problémů a pomohly transformovat extrémní povodňovou vlnu a zmírnit povodňové škody.


NDM se raduje ze tří cen Thálie. Dvě za muzikál Chicago a jedna pro činoherečku do 33 let

Celkem tři Ceny Thálie si dnes z pražského Národního divadla odnesli umělci působící v Národním divadle moravskoslezském. Skvělý úspěch muzikálu NDM a činohry! Dvojitou Thálii si připsal muzikál Chicago: Lukáš Vlček má cenu za roli právníka Billyho Flynna a Markéta Schimmerová Procházková převzala Thálii za postavu vražedkyně Velmy Kelly. Muzikál Johna Kandera, Freda Ebba a Boba Fosse režírovala Gabriela Petráková, hudebně nastudoval Jakub Žídek, premiéra byla letos v únoru a inscenace se těší velkému zájmu diváků – máme stále vyprodáno!

Na zámku v Bravanticích se uskuteční křest dětské knihy Myšák Kryštof

V sobotu 12. října se na zámku v Bravanticích na Novojičínsku uskuteční od 14 do 16 hodin akce pro děti Z pohádky do pohádky. Její součástí bude i křest dětské knihy Myšák Kryštof a Hořící klenot, která tak bude pokřtěna přímo v místě, kde autorka Iva Hoňková ukotvila děj svého pohádkového příběhu.

NDM uvádí operu Šarlatán v režii Ondřeje Havelky

Operu Pavla Haase (1899–1944) ŠARLATÁN uvede v novodobé české premiéře Národní divadlo moravskoslezské 10. října. V režii Ondřeje Havelky a hudebním nastudování Jakuba Kleckera tragikomické dílo uvidí publikum v rámci volného cyklu Opery terezínských skladatelů. Na výpravné podívané mají zásluhu také kostýmní výtvarnice Kateřina Štefková a scénograf Jakub Kopecký.

Horníci z OKD si nechají zkontrolovat zdravotní stav a zaměří se na zdravý životní styl

Po čtyři říjnové čtvrtky budou mít zaměstnanci těžební společnosti OKD příležitost udělat něco pro své zdraví a tělesnou kondici. Přímo v prostorách Dolu ČSM mohou absolvovat preventivní vyšetření zraku i znamének, nechat si zanalyzovat složení těla, zkontrolovat chodidla, změřit krevní tlak, cévní věk, tělesnou kondici či hladinu PSA, která vypovídá o zdraví prostaty, zkonzultovat se specialisty výživu a spánek nebo se poradit s psychologem.

Více