Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zprávy redaktora: Petra Dorazilová

Facebook zmobilizoval v NJ stavitele sněhuláků

3. února 2017 11:03 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Rekord v množství postavených sněhuláků asi není nikde oficiálně zveřejněn. Ale možná by se o něj mohl ucházet Nový Jičín, kde od druhé hodiny odpoledne do půlnoci vyrostla na náměstí zhruba padesátka sněžných soch. Lidé se ke tvořivému výkonu zmobilizovali během chvilky díky výzvě na facebooku.

Na Dolní bráně budou stát nové domy

2. února 2017 20:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Město nabízí k prodeji pozemky na ulici Dolní brána. V této lokalitě mají vyrůst tři nové domy s téměř 30 byty a komerčními prostory. Komplex má postavit soukromý investor, který vzejde z nabídkového řízení. Minimální kupní cena byla stanovena dle znaleckého posudku na 2 a půl milionu korun.

Policie MS kraje přivítala nováčky, posil je stále málo

2. února 2017 15:01 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Řady moravskoslezských policistů rozšířilo 12 nováčků, mezi kterými jsou i 3 ženy. Slavnostní slib složili v prostorách Zámku Kunín na Novojičínsku. Sloužit by měli u různých útvarů v rámci kraje. Aktuálně v tomto regionu chybí zhruba stovka policistů.

Novojičínští prvňáci převzali své první vysvědčení

2. února 2017 10:08 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Své první vysvědčení si ve všech novojičínských základních školách převzalo v úterý bezmála 290 prvňáčků. Výjimkou nebyly ani děti z 1. B základní školy Komenského 68. Kromě hodnocení známkami si převzaly také připínací placky s hrdým nápisem “Už můžu psát pérem”.

Zvyšování poplatků se kulturním zařízením nelíbí

1. února 2017 13:25 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Novela autorského zákona, kterou v lednu schválila poslanecká sněmovna, umožní zvýšení autorských poplatků o inflaci. Zástupci kulturních zařízení v MS kraji zákon respektují, nicméně s neustálým růstem poplatků nesouhlasí. Podle jejich vyjádření je potřeba autory chránit, ale v přiměřené výši.

Na Opavu novojičínští basketbalisté nestačili

31. ledna 2017 21:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Nováček první ligy, basketbalisté Nového Jičína, sehráli na domácí palubovce utkání s béčkem Opavy. Na aktuálně třetí celek tabulky ale nestačili. Prohráli 59:76. Zejména v první čtvrtině se potýkali se špatnou střelbou, kdy dali pouhých 11 bodů.

Nový Jičín prodává pozemky na výstavbu bytů

31. ledna 2017 13:03 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Novojičínská radnice nabízí k prodeji lukrativní pozemky v centru. V této lokalitě mají vyrůst tři nové domy s téměř 30 byty a komerčními prostory. Komplex má postavit soukromý investor, který vzejde z nabídkového řízení. Minimální kupní cena byla stanovena na 2 a půl milionu korun.

V Novém Jičíně klesla cena za teplo

31. ledna 2017 9:39 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Letošní zima sáhne lidem hlouběji do kapes. Obyvatelé Nového Jičína by to ale nemuseli pocítit až tak výrazně. Dle dohody, kterou uzavřelo město s dodavatelem energetických služeb, se pro letošní rok snížila cena za teplo a ohřev vody. Lidé by měli na jednom gigajoulu zaplatiti asi o 32 korun méně.

Aktuálně z Nového Jičína

27. ledna 2017 12:35 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Radnice připomíná soutěž, kterou vyhlásila na zlepšení třídění odpadu. Občané mohou navrhovat způsoby, jak lépe a více odpad separovat. Pět nejlepších navrhovatelů obdrží jako cenu speciální odpadkový koš. Soutěž potrvá do 31. března. Své nápady mohou účastníci soutěže směřovat na odbor životního prostředí. * Muzeum Novojičínska, jeho příborská pobočka, připravuje výstavu “Vyrobeno v Tatře, ale tatrovka to není”. Chtělo by zdokumentovat fenomén výroby rozmanité škály předmětů zhotovených v Tatře mimo pracovní úkoly pro vlastní potřebu. Muzeum prosí o spolupráci ty, kteří mají tyto předměty, aby je zapůjčili pro výstavní účely. Při prezentaci těchto artefaktů bude zachována anonymita. Výstava má být zahájena v říjnu. * Klub Galerka připravuje 3. pokračování pořadu Open Mic. Jde o otevřenou scénu pro písničkáře, i pro ty, kteří se před veřejností chtějí představit vůbec poprvé. Zájemci, kteří by chtěli vystoupit před publikem, se mohou kontaktovat prostřednictvím webu kulturního střediska a nebo facebookové stránky Open Mic Nový Jičín. Akce se koná 4. února. * A ještě jedna pozvánka, kam se vydat za kulturou a v tomto případě i za poznáním. Přednášku s názvem “Papu Papua - za lidojedy” pořádá městská knihovna. Zájemci o cestopisné vyprávění sem mohou přijít v úterý 31. ledna, Tomáš Kubeša začíná vyprávět v 18 hodin. * Basketbalový klub zve všechny fanoušky na další utkání 1. ligy mužů. Hraje se opět v neděli 29. ledna od 16 hodin. Na domácí palubovce přivítá Nový JIčín “béčko” Opavy.

Fotbalisté zahájili přípravu s novým trenérem

26. ledna 2017 13:58 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Fotbalisté Nového Jičína mají nového trenéra. Od zimního přípravného období, které začalo 16. ledna, vede mužstvo Pavel Hajný. První domácí přípravný zápas byl na programu v sobotu. Novojičínští změřili síly s Holešovem a vyhráli 2:1.

Komerční sdělení více

NDM uvádí operu Šarlatán v režii Ondřeje Havelky

Operu Pavla Haase (1899–1944) ŠARLATÁN uvede v novodobé české premiéře Národní divadlo moravskoslezské 10. října. V režii Ondřeje Havelky a hudebním nastudování Jakuba Kleckera tragikomické dílo uvidí publikum v rámci volného cyklu Opery terezínských skladatelů. Na výpravné podívané mají zásluhu také kostýmní výtvarnice Kateřina Štefková a scénograf Jakub Kopecký.


Horníci z OKD si nechají zkontrolovat zdravotní stav a zaměří se na zdravý životní styl

Po čtyři říjnové čtvrtky budou mít zaměstnanci těžební společnosti OKD příležitost udělat něco pro své zdraví a tělesnou kondici. Přímo v prostorách Dolu ČSM mohou absolvovat preventivní vyšetření zraku i znamének, nechat si zanalyzovat složení těla, zkontrolovat chodidla, změřit krevní tlak, cévní věk, tělesnou kondici či hladinu PSA, která vypovídá o zdraví prostaty, zkonzultovat se specialisty výživu a spánek nebo se poradit s psychologem.

ArcelorMittal Tubular Products Karviná chce vstoupit na trh tepelných rozvodů

ArcelorMittal Tubular Products Karviná, přední výrobce ocelových tenkostěnných profilů a trubek pod značkou JÄKL, realizoval významnou inovaci provozu Rourovny. Nově zprovozněná linka umožní výrobu trubek v délkách až 12 metrů, které najdou uplatnění zejména v oblasti tepelných rozvodů. Společnost díky této investici posiluje svou pozici na trhu a otevírá si nové obchodní příležitosti.

Podcast FNO: Nástroje umělé inteligence jsou v hlavní roli mezinárodní konference

Multifunkční hala GONG v Dolních VÍTKOVICÍCH bude v prvních dubnových dnech hostit premiérovou konferenci, zaměřenou na využití umělé inteligence a inovativních technologií nejen v medicíně. Autorem myšlenky a hlavním organizátorem akce je doc. MUDr. Ondřej Volný, Ph.D., FESO z Neurologické kliniky FN Ostrava a LF OU. V podcastu mimo jiné vysvětluje, proč bude konference otevřená nejen odborníkům, ale také laikům a pacientským organizacím.

Více