Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zprávy redaktora: Petra Dorazilová

Diorama bitvy u Domašova je ozvučeno

10. října 2016 18:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Expozici v Návštěvnickém centru, která je věnována generálu Laudonovi, doplnil nový interaktivní prvek. Model bitvy u Domašova ožil zvukovými efekty. Cínoví vojáčci teď nově jakoby komentují fáze boje, slyšet je také řinčení zbraní a autentické povely důstojníků.

Zájem o muzejní školu je obrovský

10. října 2016 16:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Projektem “Muzejní škola nejen pro seniory” se Muzeum Novojičínska snaží povzbudit zájem veřejnosti o vzdělání v oblasti místní historie. A záměr se podařil - do druhého ročníku školy se přihlásilo tolik posluchačů, že otevřeny byly dokonce dva kurzy. Tématem první lekce byl odsun Němců.

Starou poštu obsadily figury z pletiva

10. října 2016 14:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Netypickou výstavu výtvarnice Jany Segeťové prezentuje galerie Stará pošta. Zajímavá je hned v několika bodech - autorka nepořádala vernisáž, ale pozvala návštěvníky na dernisáž. A stavebním materiálem soch, které jsou zde k vidění, je nejčastěji drátěné pletivo.

Hlas kraji a senátu odevzdalo necelých 6 tisíc voličů

10. října 2016 13:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Víkendové volby přilákaly ve městě k urnám necelých 6 tisíc voličů, a ti vesměs hlasovali shodně s krajským výsledkem. Nový Jičín, kromě toho, že volil do krajského zastupitelstva, je také jedním ze 4 regionů severní Moravy, kde si lidé vybírají i senátora.

Novojičínsko v centru vulkanické činnosti

10. října 2016 11:49 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Muzeum Novojičínska otevřelo výstavu, jejímž ústředním tématem jsou sopky. Návštěvníci tu objeví nejstarší sopečné horniny nalezené na území státu, a také informaci o tom, že Nový Jičín a jeho okolí leží v samém centru vulkanické činnosti. Naštěstí zde sopky naposledy chrlily lávu v období druhohor.

Řidič stál na náměstí, protože lovil Pokémony

10. října 2016 11:02 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Novojičínské náměstí je oblastí, kde řidiči smějí vjet a zastavit jen v nejnutnějších případech. Neoprávněné stání v této pěší zóně teď vysvětlil muž z Prahy strážníkům tím, že tu lovil Pokémony. Hon na virtuální příšerky se mu mírně prodražil.

Mladé lidi v Novém Jičíně volby příliš netáhnou

7. října 2016 15:48 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Nový Jičín, kromě toho, že volí do krajského zastupitelstva, je také jedním ze 4 regionů severní Moravy, kde si lidé vybírají i senátora. Ve volebních seznamech je tu zapsáno zhruba 19 a půl tisíce voličů. K urnám ale většinou přicházejí zástupci starších generací, mladé lidi tyto volby příliš netáhnou.

Galerie v NJ vystavuje drátěné sochy

6. října 2016 10:26 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Netypickou výstavu výtvarnice Jany Segeťové prezentuje galerie Stará pošta v Novém Jičíně. Zajímavá je hned v několika bodech - autorka nepořádala vernisáž, ale pozvala návštěvníky na dernisáž. A stavebním materiálem soch, které jsou zde k vidění, je nejčastěji drátěné pletivo.

Na novojičínském náměstí lovil řidič Pokémony

5. října 2016 12:23 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Novojičínské náměstí je oblastí, kde řidiči smějí vjet a zastavit jen v nejnutnějších případech. Neoprávněné stání v této pěší zóně teď vysvětlil muž z Prahy strážníkům tím, že tu lovil Pokémony. Hon na virtuální příšerky se mu mírně prodražil.

Smetanovy sady se proměnily v běžecký ovál

5. října 2016 11:50 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Smetanovy sady se opět po roce proměnily v závodní ovál. Jubilejní 10. ročník Běhu novojičínským parkem zlákal ke sportovnímu výkonu téměř tři stovky nadšenců, dětí i dospělých. Zájem o tento druh sportu mezi novojičínskou veřejností stále narůstá.

Komerční sdělení více

NDM uvádí operu Šarlatán v režii Ondřeje Havelky

Operu Pavla Haase (1899–1944) ŠARLATÁN uvede v novodobé české premiéře Národní divadlo moravskoslezské 10. října. V režii Ondřeje Havelky a hudebním nastudování Jakuba Kleckera tragikomické dílo uvidí publikum v rámci volného cyklu Opery terezínských skladatelů. Na výpravné podívané mají zásluhu také kostýmní výtvarnice Kateřina Štefková a scénograf Jakub Kopecký.


Horníci z OKD si nechají zkontrolovat zdravotní stav a zaměří se na zdravý životní styl

Po čtyři říjnové čtvrtky budou mít zaměstnanci těžební společnosti OKD příležitost udělat něco pro své zdraví a tělesnou kondici. Přímo v prostorách Dolu ČSM mohou absolvovat preventivní vyšetření zraku i znamének, nechat si zanalyzovat složení těla, zkontrolovat chodidla, změřit krevní tlak, cévní věk, tělesnou kondici či hladinu PSA, která vypovídá o zdraví prostaty, zkonzultovat se specialisty výživu a spánek nebo se poradit s psychologem.

ArcelorMittal Tubular Products Karviná chce vstoupit na trh tepelných rozvodů

ArcelorMittal Tubular Products Karviná, přední výrobce ocelových tenkostěnných profilů a trubek pod značkou JÄKL, realizoval významnou inovaci provozu Rourovny. Nově zprovozněná linka umožní výrobu trubek v délkách až 12 metrů, které najdou uplatnění zejména v oblasti tepelných rozvodů. Společnost díky této investici posiluje svou pozici na trhu a otevírá si nové obchodní příležitosti.

Podcast FNO: Nástroje umělé inteligence jsou v hlavní roli mezinárodní konference

Multifunkční hala GONG v Dolních VÍTKOVICÍCH bude v prvních dubnových dnech hostit premiérovou konferenci, zaměřenou na využití umělé inteligence a inovativních technologií nejen v medicíně. Autorem myšlenky a hlavním organizátorem akce je doc. MUDr. Ondřej Volný, Ph.D., FESO z Neurologické kliniky FN Ostrava a LF OU. V podcastu mimo jiné vysvětluje, proč bude konference otevřená nejen odborníkům, ale také laikům a pacientským organizacím.

Více