Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zprávy redaktora: Petra Dorazilová

Nad Žilinou létali draci

5. října 2016 11:49 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Pouštění draků je příjemnou podzimní zábavou pro děti i celé rodiny. Hromadný vzlet jednoduchých leteckých modelů pořádali první říjnovou sobotu v místní části Žilině. Pohodové, ještě prosluněné odpoledne, doplnila soutěž o nejlepšího pouštěče draků a táborák.

Model bitvy v NJ expozici ožil zvukovými efekty

4. října 2016 13:29 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Expozici v novojičínském Návštěvnickém centru, která je věnována generálu Laudonovi, doplnil nový interaktivní prvek. Model bitvy u Domašova ožil zvukovými efekty. Cínoví vojáčci teď nově jakoby komentují fáze boje a slyšet je také autentické rozkazy vojevůdců.

Aktuálně z Nového Jičína

3. října 2016 23:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Produkty regionálních výrobců nabídne podzimní jarmark, který proběhne ve čtvrtek 13. října na Masarykově náměstí. Návštěvníkům nabídne především masné, uzenářské a mléčné výrobky, koření, bylinky, domácí pečivo, med a oříšky, dále také suvenýry z keramiky, dřeva a bižuterie. V rámci jarmarku vystoupí od 15 hodin Městská dechová hudbu a od 14 do 17 hod. proběhnou podzimní hrátky s Rodinným centrem Mozaika. * Hokejisté Nového Jičína zvou své fanoušky ve středu 5. října na domácí utkání, ve kterém od 18 hodin vyzvou celek Vsetína. V předcházejícím 6. kole podlehli Šumperku těsně 4:3. * Na domácí utkání zvou také fotbalisté, a to v sobotu 8. října. Zápas s “B” Opavy začíná už o půl třetí odpoledne. Naposledy prohráli v Havířově 1:3. * Basketbalisté Nového Jičína, kteří po loňské sezoně postoupili do 1. ligy, uvítají své příznivce poprvé na domácí palubovce v neděli 9. října v 16 hodin. Nastoupí proti týmu Pardubic.

Technické služby obnovují vybavení

3. října 2016 22:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Technické služby obměňují stroje, které už dosloužily. Do moderního vybavení investovaly téměř pět milionů korun. Pořádek ve městě by měly například zajistit nová sekačka a chodníkový zametač. Pracovníci organizace by také rádi pořídili čistič, který dokáže z dlažby odstranit žvýkačky.

Knihovna zve nové čtenáře a nabízí hry

3. října 2016 20:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Amnestii pro dlužníky vyhlásila městská knihovna, a to v rámci celostátní akce Týden knihoven. Ta má za cíl také přilákat další čtenářem a nabídne i něco navíc - v říjnu zahájí na dětském oddělení půjčování stolních her.

Historická vozidla přilákala stovky lidí

3. října 2016 17:18 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Nablýskané kapoty a burácení motorů starých i téměř sto let - to byla podívaná, která opět po roce přilákala na náměstí milovníky historických vozů. Dvě stovky veteránů dorazily do centra města z různých koutů republiky v rámci 6. ročníku Svatováclavské vyjížďky.

Muzejní škola v NJ zahájila druhý ročník

3. října 2016 10:40 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Projektem “Muzejní škola nejen pro seniory” se Muzeum Novojičínska snaží povzbudit zájem veřejnosti o vzdělání v oblasti místní historie. A záměr se podařil - do druhého ročníku školy se přihlásilo tolik posluchačů, že otevřeny byly dokonce dva kurzy. Tématem první lekce byl odsun Němců.

Literární klub slavil kulatá výročí

2. října 2016 18:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Literární klub slaví 40 let své existence. Vznikl při městské knihovně s cílem připomínat veřejnosti osobnosti z oblasti literatury, hudby i malířství. Zakládající členkou a autorkou scénářů více než stovky pořadů je Jana Homolová. Spolu s výročím klubu také ona oslavila své životní jubileum.

Aktuálně z Nového Jičína

1. října 2016 10:32 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Město je ve finále další soutěže, tentokrát o „Nejkrásnější radnici či obecní úřad“. V kategorii městských úřadů soupeří 35 historických i novodobých objektů. Veřejnost může hlasovat do 31. října, třeba prostřednictvím odkazu, který je uveden na webu města. * První říjnovou sobotu pořádá osadní výbor v Žilině Drakiádu. Pouštění draků proběhne na travnatém hřišti na ulici Beskydská od 14 hodin. Součástí bude posezení s hudbou a táborák. Každé dítě dostane na opečení špekáček. V případě nepříznivého počasí se akce přesouvá na 8. října. * Návštěvnické centrum připravuje výstavu fotografií s názvem "NÁŠ KOPEC". Autory jsou Petr Lenart, Milan Vícha a Lenka Malinová, kteří své snímky pořídili na pravidelných cestách na Velký Javorník. Vernisáž se uskuteční 4. října v 17 hodin. Výstava potrvá do konce měsíce. * Na vrcholku kopce Svinec se od pátku 7. do neděle 9. října koná discgolfový turnaj Moravian Open, který je současně finálovým turnajem 1. discgolfové ligy. Turnaj nabídne podívanou na výkony 90 nejlepších hráčů z České republiky, včetně zástupců novojičínského klubu Moravian Gators.

Dobrovolníci jsou v Domově Duha vítáni už 5 let

30. září 2016 21:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Pět let organizovaného dobrovolnictví slaví v těchto dnech Domov Duha. Jedná se o zařízení pro seniory a zdravotně postižené. Dobrovolníků se zde průběžně vystřídalo více než 60. Jejich činnost zaštiťuje společnost ADRA a město.

Komerční sdělení více

NDM uvádí operu Šarlatán v režii Ondřeje Havelky

Operu Pavla Haase (1899–1944) ŠARLATÁN uvede v novodobé české premiéře Národní divadlo moravskoslezské 10. října. V režii Ondřeje Havelky a hudebním nastudování Jakuba Kleckera tragikomické dílo uvidí publikum v rámci volného cyklu Opery terezínských skladatelů. Na výpravné podívané mají zásluhu také kostýmní výtvarnice Kateřina Štefková a scénograf Jakub Kopecký.


Horníci z OKD si nechají zkontrolovat zdravotní stav a zaměří se na zdravý životní styl

Po čtyři říjnové čtvrtky budou mít zaměstnanci těžební společnosti OKD příležitost udělat něco pro své zdraví a tělesnou kondici. Přímo v prostorách Dolu ČSM mohou absolvovat preventivní vyšetření zraku i znamének, nechat si zanalyzovat složení těla, zkontrolovat chodidla, změřit krevní tlak, cévní věk, tělesnou kondici či hladinu PSA, která vypovídá o zdraví prostaty, zkonzultovat se specialisty výživu a spánek nebo se poradit s psychologem.

ArcelorMittal Tubular Products Karviná chce vstoupit na trh tepelných rozvodů

ArcelorMittal Tubular Products Karviná, přední výrobce ocelových tenkostěnných profilů a trubek pod značkou JÄKL, realizoval významnou inovaci provozu Rourovny. Nově zprovozněná linka umožní výrobu trubek v délkách až 12 metrů, které najdou uplatnění zejména v oblasti tepelných rozvodů. Společnost díky této investici posiluje svou pozici na trhu a otevírá si nové obchodní příležitosti.

Podcast FNO: Nástroje umělé inteligence jsou v hlavní roli mezinárodní konference

Multifunkční hala GONG v Dolních VÍTKOVICÍCH bude v prvních dubnových dnech hostit premiérovou konferenci, zaměřenou na využití umělé inteligence a inovativních technologií nejen v medicíně. Autorem myšlenky a hlavním organizátorem akce je doc. MUDr. Ondřej Volný, Ph.D., FESO z Neurologické kliniky FN Ostrava a LF OU. V podcastu mimo jiné vysvětluje, proč bude konference otevřená nejen odborníkům, ale také laikům a pacientským organizacím.

Více