Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zprávy redaktora: Petra Dorazilová

Sv. Mikuláš má opět hlavu pevně na krku

30. září 2016 15:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Originál sochy Svatého Mikuláše, patrona Nového Jičína, se po zrestaurování vrátil zpět do města. Kamenná plastika stará 180 let měla uraženou hlavu, které chyběla brada a nos, a celkově byla dost poškozená. Teď socha v celé své kráse stojí v Muzeu Novojičínska.

Zemřel čestný občan Nového Jičína Max Mannheimer

30. září 2016 10:23 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Ve věku 96let zemřel v Německu Max Mannheimer - novojičínský rodák a čestný občan města. Byl známý svým bojem proti nenávisti, antisemitismu a xenofobii. V době nacismu přežil pobyt ve čtyřech koncentračních táborech.

Čistotu a úklid v Novém Jičíně zajistí nové stroje

30. září 2016 10:04 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Novojičínské technické služby obměňují stroje, které už dosloužily. Do moderního vybavení investovaly téměř pět milionů korun. Pořádek ve městě by měly například zajistit nová sekačka a chodníkový zametač. Pracovníci organizace by také rádi pořídili čistič, který dokáže z dlažby odstranit žvýkačky.

Nablýskaní veteráni obsadili NJ náměstí

29. září 2016 11:47 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Nablýskané kapoty a burácení motorů starých i téměř sto let - to byla podívaná, která přilákala na novojičínské náměstí milovníky historických vozů. Dvě stovky veteránů dorazily do centra města z různých koutů republiky v rámci 6. ročníku Svatováclavské vyjížďky.

Zahrádkáři a včelaři ukázali v Ostravě letošní úrodu

27. září 2016 12:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Typické ovoce a zeleninu českých zahrad, vůni medu a především nápaditá podzimní aranžmá představila letošní výstava Život na zahradě. Tato největší prezentace zahrádkářů a včelařů Moravskoslezského kraje se konala na ostravské Černé louce. Zavítalo na ni více než 10 tisíc návštěvníků.

Nový Jičín podpořil kampaň za zdravý pohyb

26. září 2016 21:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Nový Jičín se jako celá řada měst v republice zapojil do Evropského týdne mobility. Kampaň zaměřil na zdravý a bezpečný pohyb dětí. Lidé také mohli využít jeden den jízdu v městských autobusech zdarma nebo se věnovat charitě a darovat své nepotřebné kolo pro africkou Gambii.

Páteční večery budou opět patřit jazz klubu

26. září 2016 19:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Nástup podzimu opět přináší do kulturního života Nového Jičína hudební zážitky pod hlavičkou Jazz klubu Galerka. A začátek bude patřit zahraničnímu interpretu. Poslední pátek v měsíci září nabídne americkou zpěvačku Joyce Hurley (džojs harly).

Běh na Skalkách pomůže slaný dětem

26. září 2016 15:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

První říjnový den proběhne v Novém Jičíně charitativní běh na pomoc slaným dětem. Přidat se mohou také chodci, trasa bude nenáročná, zhruba 4 kilometry. Start je v sobotu v 10 hodin na Skalkách. Petra Jbaili, organizátorka běhu “Já sama mám syna s cystickou fibrózou, a lidé o tom moc nevědí. Proto jsem se rozhodla, aby o tom více lidí vědělo. Průměrný věk pacientů je zhruba 33 let, já s touto nemocí žiji se synem už 12 let a je fakt, že dříve jsem něco takového neorganizovala z důvodu, že jsme se celé roky srovnávala stou nemocí. Ono není jednoduché, když nevíte, jak dlouho tady s vámi to vaše dítě bude. Teď už jsem to více méně přijala a rozhodla jsem se, že bych chtěla pomoci dalším rodičům,” Slané děti trpí závažným genetickým onemocněním cystickou fibrózou. V České republice je jich zhruba 550 a žijí i mezi námi na Novojičínsku. Pomoci těmto dětem mohou účastníci běhu zaplacením startovného. To půjde nadaci, která přispívá na přístroje, inhalátory, čističky vzduchu a na pobyty u moře, které dětem pomáhají. Partnerem běhu v Novém Jičíně je městská policie. Jiří Klein, ředitel Městské policie Nový Jičín “Městská policie v Novém Jičíně se dlouhodobě snaží hledat příležitost, jak pomáhat lidem a jeden z těch způsobů je charitativní běh. Velmi nás oslovil ten důvod toho běhu, setkali jsem se s organizátorkou a protože nás to oslovilo, chtěli bychom pomáhat dál, tak jdeme do toho a určitě budeme rádi, když se zúčastní co nejvíce lidí, jak z Rozběháme Nový Jičín, ale i běžných občanů, protože nepůjde jen o běh, ale mohou se zúčastnit i pěší. Jde o dobrou věc a věřím tomu, že přijde co nejvíce lidí,” Cíl běhu bude na Čerťáku. Pro účastníky bude připraven i další program a mohou se dozvědět více o životě slaných dětí.

Požár zachvátil kopřivnické obchodní centrum

26. září 2016 11:50 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Obchodní centrum v Kopřivnici na Novojičínsku zachvátil v neděli odpoledne požár. Na místě zasahovalo 17 hasičských jednotek. Předběžně odhadnutá škoda dosahuje 50 milionů korun. Při požáru se 4 lidé lehce zranili, dva hasiči, policista a jeden zákazník se nadýchal kouře.

Aktuálně z Nového Jičína

26. září 2016 10:13 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Blížící se konec lhůty pro podávání žádostí o dotaci z rozpočtu města na podporu sportu, kultury, volnočasových aktivit, obnovu a zachování památek, sociální oblast, životní prostředí a estetizaci objektů. Termín pro odevzdání žádostí vyprší 30. září. * Masarykovo náměstí bude ve středa 28. září součástí 6. ročníku Svatováclavské vyjížďky, kterou ve spolupráci s městem pořádá Valašský veterán car club. Výstavu historických vozidel na ploše náměstí doplní kulturní program. Akce potrvá od 13. do 17. hodiny. * Ve státní svátek 28. září mohou také návštěvníci zavítat na Zámek Kunín, kde proběhne slavnost Růže pro paní hraběnku. Také letos bude historické vazby květin připravovat přední český florista Slávek Rabušic. * Volná středa také nabídne Běh novojičínským parkem. Koná se ve Smetanových sadech a je určen pro dospělé i děti. Začátek je o půl deváté ráno. * Hokejisté Nového Jičína na prvním domácím zápas své fanoušky nezklamali v derby deklasovali Kopřivnicí 7:1. V následujícím střetnutí v Opavě prohráli 3:0. A ještě k výsledkům fotbalistů: v sobotu doma porazili Velké Karlovice 3:0.

Komerční sdělení více

NDM uvádí operu Šarlatán v režii Ondřeje Havelky

Operu Pavla Haase (1899–1944) ŠARLATÁN uvede v novodobé české premiéře Národní divadlo moravskoslezské 10. října. V režii Ondřeje Havelky a hudebním nastudování Jakuba Kleckera tragikomické dílo uvidí publikum v rámci volného cyklu Opery terezínských skladatelů. Na výpravné podívané mají zásluhu také kostýmní výtvarnice Kateřina Štefková a scénograf Jakub Kopecký.


Horníci z OKD si nechají zkontrolovat zdravotní stav a zaměří se na zdravý životní styl

Po čtyři říjnové čtvrtky budou mít zaměstnanci těžební společnosti OKD příležitost udělat něco pro své zdraví a tělesnou kondici. Přímo v prostorách Dolu ČSM mohou absolvovat preventivní vyšetření zraku i znamének, nechat si zanalyzovat složení těla, zkontrolovat chodidla, změřit krevní tlak, cévní věk, tělesnou kondici či hladinu PSA, která vypovídá o zdraví prostaty, zkonzultovat se specialisty výživu a spánek nebo se poradit s psychologem.

ArcelorMittal Tubular Products Karviná chce vstoupit na trh tepelných rozvodů

ArcelorMittal Tubular Products Karviná, přední výrobce ocelových tenkostěnných profilů a trubek pod značkou JÄKL, realizoval významnou inovaci provozu Rourovny. Nově zprovozněná linka umožní výrobu trubek v délkách až 12 metrů, které najdou uplatnění zejména v oblasti tepelných rozvodů. Společnost díky této investici posiluje svou pozici na trhu a otevírá si nové obchodní příležitosti.

Podcast FNO: Nástroje umělé inteligence jsou v hlavní roli mezinárodní konference

Multifunkční hala GONG v Dolních VÍTKOVICÍCH bude v prvních dubnových dnech hostit premiérovou konferenci, zaměřenou na využití umělé inteligence a inovativních technologií nejen v medicíně. Autorem myšlenky a hlavním organizátorem akce je doc. MUDr. Ondřej Volný, Ph.D., FESO z Neurologické kliniky FN Ostrava a LF OU. V podcastu mimo jiné vysvětluje, proč bude konference otevřená nejen odborníkům, ale také laikům a pacientským organizacím.

Více