Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zprávy redaktora: Renáta E. Orlíková

EKO MAGAZÍN: Štramberské uši se pečou už od 13. století

2. listopadu 2020 15:33 | Celý MS kraj | Renáta E. Orlíková

Pohádkové městečko Štramberk, kterému se přezdívá Moravský betlém, proslulo výrobou perníkového cukroví - štramberských uší. Od začátku roku 2007 jsou Štramberské uši prvním českým potravinářským výrobkem, kterému EU přiznala ochranu zeměpisného označení původu. Tamní pekařství u Hezounů podporuje lokální výrobce a zpracovatele a zároveň je letošním držitelem Ceny hejtmana MS kraje v soutěži regionální potravina.

Přes přeliv na přehradě Šance valila voda, šlo o zkoušky. Vodohospodáři využili vydatných dešťů

20. října 2020 15:46 | Celý MS kraj | Renáta E. Orlíková

Vodohospodáři měřili na přehradě Šance chování hráze. Mohlo proběhnout i kvůli trvalému dešti, kterého Povodí Odry využilo ke kontrolnímu převádění vody přes přeliv a spadiště vodního díla. Zkoušky dopadly podle očekávání, hráz je bezpečná a udrží i velký nápor vody.

EKO MAGAZÍN: Ovládání kašny v centru Ostravy je ukryto v podzemí

15. října 2020 13:52 | Ostrava-město | Renáta E. Orlíková

Na území centrálního ostravského obvodu je celkem šest kašen a osm pítek. Jsou stále na stejných místech, jen prošly modernizací. Potřebují pravidelnou údržbu, kterou zabezpečují technické služby.

EKO MAGAZÍN: Luční trávníky v Ostravě: pastva pro hmyz a motýly

15. října 2020 13:40 | Ostrava-město | Renáta E. Orlíková

Pestrost květů, ale i hmyzu mohou lidé obdivovat v několika lokalitách ostravského centrálního obvodu. Luční trávníky do města přilákaly kobylky, sarančata, čmeláky, babočky bodlákové, ale i například modrásky jehlicové. Vypadá to, že ne příliš nákladný pokus radnice o návrat přírody do průmyslového města vyšel.

EKO MAGAZÍN: Ostrava má historicky první reuse centrum

13. října 2020 16:19 | Ostrava-město | Renáta E. Orlíková

Reuse cetrum, místo, kde staré věci dostávají šanci vrátit se zpět do oběhu. V Ostravě je nově otevřeno v areálu společnosti OZO v Přívoze. Funkční předměty lidé odevzdávají v ostravských sběrných dvorech. Před tím, než se věci dostanou do reuse centra projdou šikovnýma rukama pracovníků OZA.

Centrum Ostravy bude čistější, postará se o to speciální parní čistič

19. června 2020 14:30 | Ostrava-Centrum | Renáta E. Orlíková

Ostravu bude brázdit speciální čistič, který odstraní veškeré nečistoty, které za sebou nechávají lidé i zvířata. Nejprve stroj vysokým tlakem smyje nečistoty a potom přijde na řadu pára, která místo vydezinfikuje. Během krátké chvíle zmizí z cesty, chodníku nebo zdí to, co tam nepatří.

EKO MAGAZÍN: Koronavirová pandemie ovlivnila fungování farem

5. května 2020 8:35 | Celý MS kraj | Renáta E. Orlíková

Pandemie koronaviru se v posledních týdnech skloňuje všude, kam přijdete a zemědělské farmy nejsou výjimkou. Některé z nich řeší finance, jiné nedostatek pracovníků, kteří se teď buď starají o děti nebo jsou přeshraniční. Na druhou stranu bude podle odborníků větší poptávka po tuzemské produkci. Přestože se koronavirus z potravin nepřenáší, k produktům z Itálie nebo Španělska budou mít spotřebitelé menší důvěru.

EKO MAGAZÍN: Odbahnění rybníku Štěpán v přírodní rezervaci je nutné, jinak budou hynout ryby i další živočichové

22. dubna 2020 14:00 | Ostrava-město | Renáta E. Orlíková

Přírodní rezervace Štěpán. Chráněné území, které je oblíbeným turistickým cílem, má zároveň status chráněného území. Leží na hranici okresů Ostrava a Opava. V rybníce Štěpán s přilehlým mokřadem jsou vzácné i ohrožené rostliny a živočichové. V příštím roce se rybník bude vypouštět a čeká ho odbahnění.

EKO MAGAZÍN: Orli skalní létají zase ve volné přírodě, jejich pohyb hlídají vysílačky

1. dubna 2020 11:56 | Celý MS kraj | Renáta E. Orlíková

Před 15 lety se v Záchranné stanici Bartošovice pustili do repatriačního projektu, který vrací orly skalní opět do volné přírody, odkud byli v 19. století vyhubeni. Během 11 let ornitologové vypustili 25 mláďat. Teritoria, ve kterých je vypouštěli jsou obsazená, teď už zachránci orlů nechávají další vývoj populace na přírodě.

EKO MAGAZÍN: Potřebujete prokrvit končetiny priessnitzovou metodou? Brzy to bude možné v Hlučíně

24. března 2020 10:35 | Celý MS kraj | Renáta E. Orlíková

Lidé mají různé koníčky a záliby. Ovšem zpřístupnit bažinu a vytvořit z kousku území za vlastní zahradou vyhledávané místo pro relax, to už potřebujete velkou dávku přírodovědných znalostí a chuť vytvářet hodnoty. Jiřímu Sonnkovi se to povedlo v Hlučíně. Za jeho zahradou vstoupíte do bezzásahového území, které si příroda řídí sama.

Komerční sdělení více

Horníci z OKD si nechají zkontrolovat zdravotní stav a zaměří se na zdravý životní styl

Po čtyři říjnové čtvrtky budou mít zaměstnanci těžební společnosti OKD příležitost udělat něco pro své zdraví a tělesnou kondici. Přímo v prostorách Dolu ČSM mohou absolvovat preventivní vyšetření zraku i znamének, nechat si zanalyzovat složení těla, zkontrolovat chodidla, změřit krevní tlak, cévní věk, tělesnou kondici či hladinu PSA, která vypovídá o zdraví prostaty, zkonzultovat se specialisty výživu a spánek nebo se poradit s psychologem.

ArcelorMittal Tubular Products Karviná chce vstoupit na trh tepelných rozvodů

ArcelorMittal Tubular Products Karviná, přední výrobce ocelových tenkostěnných profilů a trubek pod značkou JÄKL, realizoval významnou inovaci provozu Rourovny. Nově zprovozněná linka umožní výrobu trubek v délkách až 12 metrů, které najdou uplatnění zejména v oblasti tepelných rozvodů. Společnost díky této investici posiluje svou pozici na trhu a otevírá si nové obchodní příležitosti.


Podcast FNO: Nástroje umělé inteligence jsou v hlavní roli mezinárodní konference

Multifunkční hala GONG v Dolních VÍTKOVICÍCH bude v prvních dubnových dnech hostit premiérovou konferenci, zaměřenou na využití umělé inteligence a inovativních technologií nejen v medicíně. Autorem myšlenky a hlavním organizátorem akce je doc. MUDr. Ondřej Volný, Ph.D., FESO z Neurologické kliniky FN Ostrava a LF OU. V podcastu mimo jiné vysvětluje, proč bude konference otevřená nejen odborníkům, ale také laikům a pacientským organizacím.

Úleva pro zákazníky innogy zasažené povodní

Zákazníci innogy z řad domácností, kterým ničivá povodeň způsobila škody nebo poničila odběrné místo plynu nebo elektřiny, mohou zavolat na zákaznickou linku 800 11 33 55 nebo osobně přijít na nejbližší pobočku innogy, kde jim operátoři či pracovníci v zákaznických centrech pomohou s úpravou či přerušením plateb záloh za energie.

Více