Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zprávy redaktora: Renáta E. Orlíková

EKO MAGAZÍN: Šimpanzí mládě oslavilo v ostravské zoo rok. Tamní zoologové řídí celý evropský chov šimpanzů

5. března 2021 15:22 | Celý MS kraj | Renáta E. Orlíková

Šimpanzi bývají v zoologických zahradách zejména pro děti velkou atrakcí. V ostravské ZOO chovají kriticky ohrožený druh šimpanze hornoguinejského. V Pavilonu evoluce, který byl otevřen před šesti lety, žije nová chovná skupina od roku 2019. Novinkou a velkým uznáním chovatelských dovedností je pověření vedením Evropského ex situ programu pro šimpanze.

EKO MAGAZÍN: Pokud přikrmujete zvěř, zjistěte čím. Nevhodná strava ji může zabít

24. února 2021 15:07 | Celý MS kraj | Renáta E. Orlíková

Když teploty klesnou k bodu mrazu a venku nasněží, přichází období, kdy to nemá většina zvěře se sháněním potravy jednoduché. Lidé chtějí nějak zvířatům přispět, jenže nevhodné potraviny jim mohou způsobit celou řadu vážných zažívacích a zdravotních problémů nebo je dokonce i zabít.

EKO MAGAZÍN: Dobroslavice mají hotovo, dva roky se tam budovala kanalizační síť a mechanicko-biologická čistírna

9. února 2021 13:46 | Celý MS kraj | Renáta E. Orlíková

Dva roky se v Dobroslavicích budovala nová kanalizace a mechanicko-biologická čistírna odpadních vod. Původní kanalizační síť už byla někde více než šest desítek let stará. Někteří obyvatelé museli využívat žumpy nebo septiky. Nová čistírna pro zhruba 800 obyvatel výrazně přispěje ke zlepšení životního prostředí v atraktivní lokalitě nad Hlučínským jezerem, kde probíhá miliardová sanace.

EKO MAGAZÍN: Roušky z nanomateriálu mají nejvyšší stupeň ochrany

29. prosince 2020 16:24 | Celý MS kraj | Renáta E. Orlíková

Materiály, které jsou antibakteriální, chrání proti pocení i UV záření a odvádějí vlhkost. S těmi pracuje designérka a módní návrhářka Lada Vyvialová. Kouzlo nanomateriálů ji zaujalo natolik, že se podílí na jejich vývoji.

EKO MAGAZÍN: Poctivé lokální džemy a sirupy vyrobené s láskou pochází z Novojičínska

28. prosince 2020 10:06 | Celý MS kraj | Renáta E. Orlíková

Superovocem označujeme druhy ovoce bohaté na minerály, vitamíny, barviva a navíc se silnými antioxidačními účinky. Zavítali jsme na farmu, kde se takové ovoce zpracovává ve vysoké kvalitě do různých podob, tvarů a konzistencí bez přidaných umělých konzervantů a barviv. Už před časem jsme vám Lubomíra Janhubu představili, několikanásobného držitele značky regionální potravina. Tentokrát jsme se vydali přímo za ním do kuchyně.

EKO MAGAZÍN: Petrův rybník je zdravý, v sítích rybářů uvízli hlavně kapři, amuři, tolstolobici a dravci

10. prosince 2020 14:01 | Celý MS kraj | Renáta E. Orlíková

Jednou z činností, kterou provozuje státní podnik Povodí Odry je rybné hospodářství. Ryby je možné si od nich koupit denně po celý rok. Druhovou pestrost zajistí každoročně výlovy. Ten loňský bohužel na Petrově rybníce nemohl proběhnout kvůli nemoci ryb a letošní výlov zase museli rybáři uzpůsobit pandemickým opatřením.

EKO MAGAZÍN: Deštivý rok prospěl pěstování kořenové zeleniny, teplomilné rostliny měly utrum

2. prosince 2020 8:59 | Celý MS kraj | Renáta E. Orlíková

Letošní léto někteří označovali jako atypické a chladné, z hlediska dlouhodobých normálů tomu tak ale není. Po pěti letech jsme prožili klasické středoevropské léto, během něhož se střídaly různé charaktery počasí. Zemědělci hlásí, že deštivé počasí prospělo hlavně kořenové zelenině. Ovoce prošlo kroupami a mrazíky a teplomilných rajčat a paprik se urodilo málo.

EKO MAGAZÍN: Další rána pro Jarošův statek, kvůli CV-19 má potíže s financováním provozu

24. listopadu 2020 14:56 | Celý MS kraj | Renáta E. Orlíková

Koronavirová pandemie tvrdě zasáhla také provoz malé farmy ve Studénce. Jarošův statek tam působí už sedmým rokem a návštěvníkům dovoluje nakouknout pod pokličku fungování malého statku s pestrou škálou zvířat. Zařízení ve svém portfoliu má i ekologické programy pro děti a práci s hendikepovanými. Statek se už dva roky potýká s finančními problémy, ale letos už doslova bojuje o přežití. Tvrdou ránu provozu uštědřila pandemická opatření.

EKO MAGAZÍN: V Bludovicích zachraňují plemeno ovce valaška, stádo má přes sto kusů

13. listopadu 2020 15:25 | Celý MS kraj | Renáta E. Orlíková

Už před 20 lety stáj Bludička v Bludovicích založila chov původní valašské ovce. Jak nám chovatelka prozradila, původní záměr byl úplně jiný. Tehdy s manželem hledali možnosti, jak si ulehčit sečení a začali chovat malé stádečko ovcí. Dnes jich mají přes sto a náhodný pokus se stal životní láskou a posláním.

EKO MAGAZÍN: Strom, který pamatuje hraběnku Walburgu, roste v zámeckém parku v Kuníně

11. listopadu 2020 16:33 | Celý MS kraj | Renáta E. Orlíková

Kunínský zámek je jedním z nejcennějších barokních zámků severní Moravy a Slezska. Byl navržen architektem Johannem Lucasem von Hildebrandtem. Největšího rozkvětu se dočkal na přelomu 18. a 19. století za Marie Walburgy. Ta v zámku vybudovala moderní vzdělávací ústav. Nejznámějším žákem byl František Palacký. Součástí zámku je i rozlehlá zahrada s nejstarším stromem, který byl zasazen před více jak 250 lety.

Komerční sdělení více

Horníci z OKD si nechají zkontrolovat zdravotní stav a zaměří se na zdravý životní styl

Po čtyři říjnové čtvrtky budou mít zaměstnanci těžební společnosti OKD příležitost udělat něco pro své zdraví a tělesnou kondici. Přímo v prostorách Dolu ČSM mohou absolvovat preventivní vyšetření zraku i znamének, nechat si zanalyzovat složení těla, zkontrolovat chodidla, změřit krevní tlak, cévní věk, tělesnou kondici či hladinu PSA, která vypovídá o zdraví prostaty, zkonzultovat se specialisty výživu a spánek nebo se poradit s psychologem.

ArcelorMittal Tubular Products Karviná chce vstoupit na trh tepelných rozvodů

ArcelorMittal Tubular Products Karviná, přední výrobce ocelových tenkostěnných profilů a trubek pod značkou JÄKL, realizoval významnou inovaci provozu Rourovny. Nově zprovozněná linka umožní výrobu trubek v délkách až 12 metrů, které najdou uplatnění zejména v oblasti tepelných rozvodů. Společnost díky této investici posiluje svou pozici na trhu a otevírá si nové obchodní příležitosti.


Podcast FNO: Nástroje umělé inteligence jsou v hlavní roli mezinárodní konference

Multifunkční hala GONG v Dolních VÍTKOVICÍCH bude v prvních dubnových dnech hostit premiérovou konferenci, zaměřenou na využití umělé inteligence a inovativních technologií nejen v medicíně. Autorem myšlenky a hlavním organizátorem akce je doc. MUDr. Ondřej Volný, Ph.D., FESO z Neurologické kliniky FN Ostrava a LF OU. V podcastu mimo jiné vysvětluje, proč bude konference otevřená nejen odborníkům, ale také laikům a pacientským organizacím.

Úleva pro zákazníky innogy zasažené povodní

Zákazníci innogy z řad domácností, kterým ničivá povodeň způsobila škody nebo poničila odběrné místo plynu nebo elektřiny, mohou zavolat na zákaznickou linku 800 11 33 55 nebo osobně přijít na nejbližší pobočku innogy, kde jim operátoři či pracovníci v zákaznických centrech pomohou s úpravou či přerušením plateb záloh za energie.

Více