Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zprávy redaktora: Tomáš Kořistka

Dobrovolní hasiči pomáhají záchrance v okrajových částech kraje. Loni vyjeli 32 krát

30. ledna 2024 12:54 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka

Plánovaná první pomoc na vyžádání funguje. Jde o projekt, kdy dobrovolní hasiči zaskakují za zdravotníky v okrajových částech regionu a až do jejich příjezdu poskytují pacientům první pomoc. Loni takto vypomáhali ve 32 případech.

Galerie Plato je mezi nejvýznamnějšími stavbami Evropy. Rekonstrukci navrhl polský architekt Konieczny

30. ledna 2024 10:36 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka

Zdařilá rekonstrukce bývalých městských Jatek a jejich přeměna na Galerii Plato v Ostravě už získala řadu nejrůznějších ocenění. Nyní je ale ve hře i o to nejvýznamnější. Plato totiž bylo vybráno do užšího kola Cen Evropské unie, kde své stavby přihlásilo 38 zemí.

V loňském roce se v MS kraji stalo 1899 požárů, při kterých zahynulo 10 lidí

29. ledna 2024 12:53 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka

Hasiči z Moravskoslezského kraje vyjeli v loňském roce k více než 23 tisícům událostí, ze kterých bylo přibližně 8 procent požárů. Nejčastěji hořelo kvůli tzv. neprokázaného zavinění, kdy je sice známa příčina, ale nezjistí se pachatel.

Při dopravních nehodách loni zahynulo v MSK 37 osob. Hlavní příčinou je nesprávný způsob jízdy

26. ledna 2024 11:54 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka

V loňském roce byl v MS kraji opět nejčastější příčinou dopravních nehod nesprávný způsob jízdy, kam spadá hlavně nevěnování se řízení, tedy například telefonování či dokonce psaní SMS zpráv. Při bouračkách zahynulo 37 osob.

Dobrovolní hasiči z Hošťálkovic mají novou cisternu. její předchůdkyně už měla 39 let.

26. ledna 2024 11:52 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka

Sbor dobrovolných hasičů Ostrava-Hošťálkovice má novou cisternu. Je to významný posun v před, protože původní vozidlo bylo už téměř 40 let staré. Ostrava tím pokračuje ve zlepšování technického vybavení dobrovolných sborů, které jsou nedílnou součástí bezpečnosti ve městě.

První etapa rekonstrukce zimního stadionu v Porubě je dokončena. K sezení je pro diváky 2600 míst

25. ledna 2024 13:04 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka

Skončila první etapa rekonstrukce zimního stadionu v Ostravě-Porubě. Hala má novou ledovou plochu, kterou chladí nejnovější technologie a většího komfortu se dočkají i diváci, pro které je připraveno nových 2600 míst k sezení.

V loňském roce šetřili policisté v MS kraji nejvíce vražd za 10 let. Jiná kriminalita byla podobná jako o rok dříve

24. ledna 2024 12:56 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka

Moravskoslezský kraj zůstává bohužel po Praze na špici v počtu trestných činů. Loni se jich stalo 21 500. Zhruba 54 procent jich bylo objasněno. Výrazný nárůst policisté zaznamenali v počtu vražd, kterých bylo nejvíce za 10 let - 22.

Ostrava hledá sportovce roku. Vyhlášeno je celkem šest kategorií

24. ledna 2024 10:22 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka

Ostrava je městem sportu a jednou z forem jeho podpory magistrátem je celoměstská anketa sportovec roku. V letošním roce se bude vyhlašovat už 17. ročník a součástí ocenění je i významné finanční ocenění.

Ostrava podporuje odborné pozice na školách. Fungují díky tomu například školní psychologové

23. ledna 2024 12:55 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka

Střelba na Karlově univerzitě je jednou z událostí, které ještě zvyšují význam odborných pracovních pozic, jako je například školní psycholog nebo speciální pedagog. Význam kvalitních poradenských pracovišť na základních školách si dobře uvědomuje Ostrava proto na ně přispívá ze svého rozpočtu.

Začala stavba vědecko-výzkumného centra. Projekt má skokově posunout Ostravskou univerzitu

23. ledna 2024 10:04 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka

Projekt Spravedlivá transformace Moravskoslezského kraje běží na plné obrátky a jeden z důležitých projektů pro Ostravu je už dokonce ve fázi výstavby. Jde o vědecko-výzkumné centrum LERCO, které udělá z Ostravské univerzity lákadlo pro vědce i odborníky z celého světa.

Komerční sdělení více

NDM uvádí operu Šarlatán v režii Ondřeje Havelky

Operu Pavla Haase (1899–1944) ŠARLATÁN uvede v novodobé české premiéře Národní divadlo moravskoslezské 10. října. V režii Ondřeje Havelky a hudebním nastudování Jakuba Kleckera tragikomické dílo uvidí publikum v rámci volného cyklu Opery terezínských skladatelů. Na výpravné podívané mají zásluhu také kostýmní výtvarnice Kateřina Štefková a scénograf Jakub Kopecký.


Horníci z OKD si nechají zkontrolovat zdravotní stav a zaměří se na zdravý životní styl

Po čtyři říjnové čtvrtky budou mít zaměstnanci těžební společnosti OKD příležitost udělat něco pro své zdraví a tělesnou kondici. Přímo v prostorách Dolu ČSM mohou absolvovat preventivní vyšetření zraku i znamének, nechat si zanalyzovat složení těla, zkontrolovat chodidla, změřit krevní tlak, cévní věk, tělesnou kondici či hladinu PSA, která vypovídá o zdraví prostaty, zkonzultovat se specialisty výživu a spánek nebo se poradit s psychologem.

ArcelorMittal Tubular Products Karviná chce vstoupit na trh tepelných rozvodů

ArcelorMittal Tubular Products Karviná, přední výrobce ocelových tenkostěnných profilů a trubek pod značkou JÄKL, realizoval významnou inovaci provozu Rourovny. Nově zprovozněná linka umožní výrobu trubek v délkách až 12 metrů, které najdou uplatnění zejména v oblasti tepelných rozvodů. Společnost díky této investici posiluje svou pozici na trhu a otevírá si nové obchodní příležitosti.

Podcast FNO: Nástroje umělé inteligence jsou v hlavní roli mezinárodní konference

Multifunkční hala GONG v Dolních VÍTKOVICÍCH bude v prvních dubnových dnech hostit premiérovou konferenci, zaměřenou na využití umělé inteligence a inovativních technologií nejen v medicíně. Autorem myšlenky a hlavním organizátorem akce je doc. MUDr. Ondřej Volný, Ph.D., FESO z Neurologické kliniky FN Ostrava a LF OU. V podcastu mimo jiné vysvětluje, proč bude konference otevřená nejen odborníkům, ale také laikům a pacientským organizacím.

Více