Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zprávy redaktora: Yvona Fajtová

Čeští a polští školáci se učili skládat a programovat roboty

9. listopadu 2021 18:30 | Ostrava-Jih | Yvona Fajtová

V Ostravě-Jihu pokračuje přeshraniční spolupráce s polským městem Wodzislaw. Tentokrát polští a čeští žáci 7. až 9. tříd základních škol společně poznávali svět robotiky na VŠB-Technické univerzitě a ve Světě techniky.

Hala na Dubině patřila akci Jih žije sportem. Děti si díky ní vyzkoušely fotbal, florbal, nebo judo

9. listopadu 2021 18:08 | Ostrava-Jih | Yvona Fajtová

Hala na Dubině o víkendu patřila akci Jih žije sportem. Jde o druhou akci, kterou radnice pořádala z dotace, kterou získala z Ministerstva práce a sociálních věcí v rámci soutěže Obec přátelská rodině a seniorům.

DK Akord zaplnili senioři. Bavili se na tradičním Senior plesu

9. listopadu 2021 18:03 | Ostrava-Jih | Yvona Fajtová

Zcela netradičně, a to na podzim, se uskutečnil letošní Ples seniorů. Za vším stojí covid, který ho přesunul právě na tento termín. O to větší radost z něj senioři měli.

Kuří rynek v centru Ostravy zdobí nové pítko. Voda z něj poteče na jaře

8. listopadu 2021 15:36 | Celý MS kraj | Yvona Fajtová

V centrálním obvodu Moravská Ostrava a Přívoz realizují vítězné projekty prvního ročníku participativního rozpočtu. Jedná se o 3 nápady obyvatel, na které radnice vyčlenila jeden milion korun. První z nich už je hotový. Pítko na Kuřím rynku.

V Moravské Ostravě a Přívozu přibývá pítek. Nově se osvěžíte i na Kuřím rynku

5. listopadu 2021 15:58 | Ostrava-Centrum | Yvona Fajtová

Jiráskovo náměstí v centru Ostravy zdobí nový prvek. Díky prvnímu ročníku participativního rozpočtu Náš obvod tady bylo umístěno pítko, které přijde vhod zejména k osvěžení v jarních a letních měsících.

V Ostravě pěstují nejpálivější chilli papričky světa. Letos se jich urodilo více než loni

4. listopadu 2021 19:51 | Celý MS kraj | Yvona Fajtová

Plný skleník těch nejpálivějších chilli papriček světa v těchto dnech sklízí v Ostravě-Porubě. Zahradnice jsou vybaveny dvěma páry rukavic a chrání si i nos. Citlivější lidé mají vstup zakázán. Pálivost se tady šíří všemi směry.

Jazykové gymnázium Pavla Tigrida ke svým třicátinám uspořádalo obří sraz

4. listopadu 2021 17:22 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová

Jazykové gymnázium Pavla Tigrida v Ostravě letos slaví 30 let. Jeho historie se začala psát v září roku 1991, kdy bylo založeno jako jediné gymnázium v MS kraji se zaměřením na živé jazyky a dodnes je velkým lákadlem i pro studenty z jiných koutů republiky.

Poruba má 4 senior kluby. Stále se v nich něco děje

4. listopadu 2021 17:08 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová

V Porubě žije zhruba 25 % lidí seniorského věku. Ti aktivní se pravidelně scházejí v senior klubech, kterých je v obvodu celkem čtyři. Nejmenší z nich, senior klub Bulharská letos oslaví 30 let.

Více než 120 běžců se zapojilo do 20. ročníku Porubského čtvrtmaratonu. Poprvé se předával velký pohár

4. listopadu 2021 16:49 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová

Ostrava-Poruba patřila jubilejnímu 20. ročníku Porubského čtvrtmaratonu. Jde o závod, který se běží na Hlavní třídě, má 10 a půl kilometrů a je součástí Moravskoslezského běžeckého poháru.

První moravskoslezské jazykové gymnázium slaví 30 let. Uspořádalo obří sraz

4. listopadu 2021 1:46 | Celý MS kraj | Yvona Fajtová

Jazykové gymnázium Pavla Tigrida v Ostravě letos slaví 30 let. Jeho historie se začala psát v září roku 1991, kdy bylo založeno jako jediné gymnázium v MS kraji se zaměřením na živé jazyky a dodnes je velkým lákadlem i pro studenty z jiných koutů republiky.

Komerční sdělení více

Kompletní průvodce dovolenou v Turecku: Nechte se okouzlit Orientem

Turecko je jednou z nejoblíbenějších destinací pro dovolenou, a to z dobrého důvodu. Tato země nabízí fascinující směs východních a západních vlivů, bohatou historii, nádherné pláže a jedinečnou kuchyni, která vás nadchne. Pokud plánujete svou dovolenou v Turecku (nebo o ní jen přemýšlíte), tento komplexní průvodce vám poskytne všechny informace, které potřebujete pro nezapomenutelný zážitek.

Dětskou kliniku FNO ovládli Pokémoni

Vestibul Kliniky dětského lékařství FN Ostrava se na jedno dopoledne změnil v ráj Pokémonů. Organizátoři z neziskové organizace Haima Ostrava, která při klinice funguje a dlouhodobě pomáhá vážně nemocným dětem a jejich rodinám, připravili návštěvníkům ze všech dětských oddělení fakultní nemocnice pestrý program s názvem Tvoř, hraj a bojuj.


Společně do hor! Déšť – nedéšť pomoci chlapci s handicapem!

Vodaři pomáhají. Voda nevoda, déšť nedéšť. Téměř 70 zaměstnanců SmVaK Ostrava vyrazilo v sobotu 5. října na ikonický lašský kopec Čupek mezi Baškou a Metylovicemi na Frýdecko-Místecku. Druhý ročník akce Společně do hor! musel být kvůli povodňové situaci odložen, a nakonec se konal v deštivém počasí, i když nepršelo s takovou intenzitou jako v původně plánovaném termínu. A vysoká účast pomohla dobré věci!

Důležité informace o údolní nádrži Nové Heřminovy ve světle povodně 2024

Rozhodnutí Vlády ČR v roce 2008 o protipovodňové ochraně na horním toku řeky Opavy předcházela skoro stovka odborných studií, výpočtů expertů a prověření všech možných variant. V roce 2012 obdržel projekt kladné stanovisko posouzení záměru „Nádrže Nové Heřminovy, úprav Opavy a související opatření“, na životní prostředí, tzv. EIA. EIA nepozbyla nikdy platnosti a byla Ministerstvem životního prostředí v letošním roce prodloužena. Byly zhotoveny dílčí stavební objekty, jejichž funkce není podmíněna vodní nádrží Nové Heřminovy.

FNO: Podporujeme kampaň, která upozorňuje na závažnost trombózy a její prevenci

Fakultní nemocnice Ostrava se letos poprvé připojí k hnutí Světového dne trombózy, který připadá na neděli 13. října. Preventivní kampaň propaguje i akce Horská Virchowova triáda, v jejímž rámci účastníci vystoupají na jednu ze tří hor v České republice. Cílem je upozornit na závažnost tromboembolické nemoci a na skutečnost, že jí lze dobře předcházet.

Hvězdou pátečního programu festivalu Japonské dny v Ostravě bude polské Anime Symphony

Anime Symphony čerpá inspiraci z bohatého dědictví anime hudby a vzdává hold tvůrcům a skladatelům, kteří dali emocionální sílu mnoha nezapomenutelným scénám z oblíbených titulů. Nové a exkluzivní orchestrální aranže, stejně jako jejich živé provedení, zdůrazní jedinečný zvuk a krásu ikonických melodií. Jedná se o poměrně mladý projekt, který však stojí na pevných základech s dlouhou tradicí.

Více