Expres Ostrava-Poruba
- Zpravodajství z obvodu Poruba od redaktorky Yvony Fajtové a kameramana Pavla Straky
- Tramvaje v Porubě jsou tišší a rychlejší
- FN Ostrava se pyšní moderním psychiatrickým pavilonem
- U DK Poklad proběhl 3. ročník Velké žranice
Dopravní podnik Ostrava zahájil provoz tramvají na nejdelším úseku nejmodernější tratě v Ostravě. Jde o 1626 metrů dlouhý úsek na ulici Opavská v Porubě, na jehož rekonstrukci z velké části přispěla i EU.
Ostrava-Poruba má nejdelší nejmodernější tramvajovou trať v Ostravě. Úsek na ulici Opavská mezi křižovatkami s ulicemi 17. Listopadu a Martinovská se podařilo zrekonstruovat za pouhé dva měsíce.
Miroslav Svozil (ODS), náměstek primátora Ostravy: “Stihlo se to přesně za ty dva měsíce, což si myslím, nejen v Ostravě, ale v celé republice je akce nevídaná. Je to nejdelší modernizace 1620 metrů. Klíčový technický prvek je, že je tu pevná jízdní dráha, což má fantastický význam pro to, že ta životnost trati bude dvojnásobná.”
Tereza Šnoblová, mluvčí DPO: “DPO úsek zatravnil a také zrekonstruoval nástupiště hned tří tramvajových zastávek Telekomunikační škola, Poruba-Vozovna a také VŠB-TUO směr centrum. Modernizace vyšla celkem na 236 milionů korun a jedná se o největší letošní investicí DPO do infrastruktury.”
První tramvaje na zmodernizovanou trať zkušebně vyjely poslední prázdninový den. Jejich provoz je teď mnohem tišší a také rychlejší.
Lucie Baránková Vilamová (ANO), starostka MOb Ostrava-Jih: “Je to stavba, na kterou jsem měla úplně nejvíc pozitivních ohlasů za opravdu dlouhé období, protože lidé oceňovali obrovské nasazení techniky, ale i lidí, dělníků, pracovníků, kteří tady v podstatě nepřetržitě pracovali ať byl večer, ráno, víkendy a podobně, což tím pádem a jsem opravdu ráda, že se to povedlo za ty dva měsíce udělat to nejnutnější tak, aby se od 1. září mohla zprovoznit tramvajová trať. Mohly se nasadit tramvaje, aby už to jezdilo a hlavně, což je taky podstatné pro Porubu, se otevře křižovatka na vozovně pro průjezd automobilové dopravy.”
Tomáš Macura (ANO), primátor Ostravy: “My tu stavbu považujeme za důležitý střípek v rámci mozaiky, kterou se snažíme zvyšovat úroveň veřejné dopravy v Ostravě ve všech aspektech. To znamená komfort, bezpečnost, rychlost, kvalita obecně a věřím, že to ocení jak cestující, tak i rezidenti.”
Stavba by měla být kompletně dokončena do konce září, včetně vybavení zastávek.
---
Ostravská fakultní nemocnice slavnostně otevřela nový pavilon pro psychiatrickou péči. Jeho součástí je i denní stacionář pro děti ve věku od 6 do 12 let, který je zatím jediný v ČR.
Péče o psychiatrické pacienty z MS kraje se výrazně rozšíří a bude na mnohem vyšší úrovni. A to díky novému psychiatrickému pavilonu, který vyrostl v ostravské fakultní nemocnici. Stavba trvala 2 a půl roku a i s vybavením si vyžádala přes půl miliardy korun.
Petr Šilhán, primář Oddělení psychiatrického FN Ostrava: “Tento pavilon má 3 patra určené pro pacienty dospělé, což jsou lůžkové stanice. My jsme zatím měli jenom jednu a teď máme tři. Takže je to ztrojnásobení naší lůžkové kapacity pro dospělé a potom tady vzniká úplně nový velký komplexní trakt pro děti ambulantní, který je určený pro děti od 0 do 18 let, ale jeho podmnožinou je denní stacionář pro děti z prvního stupně, to znamená 6 až 12 let.”
Pečovat o ně bude multidisciplinární tým nejen psychiatrů a psychologů, ale také speciálních pedagogů a sociálních pracovníků. Děti v denním stacionáři dostanou intenzivní skupinovou i individuální terapii aniž by musely být hospitalizovány.
Vlastimil Válek, ministr zdravotnictví: “Je to opravdu dokonale udělaná budova. Nejenom detaily. Celek, promyšlená a je perfektně vymyšlená ta kombinace akutního příjmu, denního stacionáře, hospitalizovaných pacientů. To znamená, já bych tady chtěl pracovat.”
Jiří Havrlant, ředitel FN Ostrava: “To dílo, které stojí za námi, je výsledkem celé reformy psychiatrické péče v celé republice, protože cílem toho je, aby jsme zjednodušili cestu duševně nemocným a využili možnosti současné medicíny k tomu, aby se tito pacienti léčili komfortně.”
Lucie Baránková Vilamová (ANO), starostka MOb Ostrava-Poruba: “FNO je jedna z nejvýznamnějších institucí, které v Porubě máme a samozřejmě vítáme každou její modernizaci, každou její stavbu, která je navíc a neustále ji rozvíjí, protože je to vlajková loď celého kraje. Má špičkové pracoviště, špičkové vybavení. My s FNO spolupracujeme už dlouho v rámci matriky, kterou jsme otevřeli před několika lety přímo na porodnickém oddělení, kdy vlastně šetříme rodičům cestu na úřad.”
Moderní pavilon je vybavený i ergoterapeutickými místnostmi, tělocvičnou, terasou, psychoterapií a součástí budovy budou i dílny pro práci se dřevem, kovem, zahradnickým materiálem a také keramická dílna.
---
Krásné počasí, stovky lidí, spousta kulinářských dobrot. To vše nabídla už tradiční gastro akce Velká žranice. U kulturního domu Poklad si tak přišli na své nejen milovníci dobrého jídla.
Poruba opět patřila Velké žranici. Třetí ročník plný gastro specialit se uskutečnil u kulturního domu Poklad a vůbec poprvé i v jeho zrekonstruovaných prostorách.
Michal Kubíček, programový ředitel, DK Poklad: “Co se týče návštěvních stánků, tak každý rok rozšiřujeme tu nabídku. Dneska tady je přes 15 gastro stánků plus jsme rozšířili program o přednášky, které se specializují. Buď to byla přednáška o pivu, nebo probíhala přednáška o kávě. Po přednášce následoval pro ty, co si jej objednali, kávový camping. Co jsem rád hodně, tak každý rok se dokážeme domluvit s Lukášem, aby tady přijel a jako kmotr Velké žranice tady působil.”
Lukáš Hejlík, herec: “Mám to rád, je to už 3. ročník Velké žranice. Mám dojem, že je stále větší. mám radost, že přibývá nejenom návštěvníků , ale i těch stánků a těch, co se tady prezentují a že přibývá různých směrů, že to není jenom o burgerech, ale že je tady například poké, je tady ukrajinský boršč, je tady výběrová káva, naturální vína, zmrzlina. To je super, to je super. Každá příležitost, kdy lidi můžou ven e potkat a mile něco strávit v dnešní době, která je trošku vyhrocená, jako je fajn.”
Novinkou letošního ročníku byl zmrzlinový krámek, kde lidé mohli ochutnat italskou zmrzlinu. A to vanilkovou z lusku a z dračího ovoce.
Anketa: gastro prodejci: “Zdobíme ji různými posypy a máme extra kornoutky, takže tím se trošku odlišujeme. Zmrzliny si vyrábíme sami, nebo máme své dodavatele. Dále nabízíme i domácí limonády.”
“My jsme si tady připravili pivka, aby to mělo trošku širokou škálu. To znamená, máme tady ležák klasický, máme tady svrchně kvašenou apu z Rejvnu. Máme tady dokonce 24 stupňový Staud z Betflashe z Prahy, máme tady castle rouge višňový, crooked belgický pro dámy a myslím si, že tu nabídku máme tak širokou, abychom uspokojili všechny. A jak se vám líbí tato akce, ten nápad? My jsme tady už potřetí a každým rokem máme pocit, že je to lepší a lepší.”
“Připravuji Hoisin hotdog, kde máme hoisin bůček, asijský salátek, nahoru dáme zeleninku, majonézu hoisin, samé dobroty. A co ještě máte dobrého? Máme bobrův talíř a nachos máme.”
Anketa: návštěvníci akce: “Já jsem si teď dala v Kurnik šopa cas rouge pivečko. A dobrý. No počkejte, výborný. A jak se vám tady líbí? Krásné, mělo by to být častěji taková akce.”
“Atmosféra je skvělá, počasí je výborné. Dneska to vyšlo, po týdnu máme úplně super, takže my se tady chodíme s dcerou koukat po stáncích a uvažujeme, co si dáme skvělého.”
“Co jste si dali? Taiwanskou polévku od Mutanta. Dobrý.”
Na akci nechyběla ani přednáška o vínu a o medu a Velkou žranici ukončilo promítání filmu na téma gastro, a to Bod varu.
---
Dopravní podnik Ostrava zahájil provoz tramvají na nejdelším úseku nejmodernější tratě v Ostravě. Jde o 1626 metrů dlouhý úsek na ulici Opavská v Porubě, na jehož rekonstrukci z velké části přispěla i EU.
Ostrava-Poruba má nejdelší nejmodernější tramvajovou trať v Ostravě. Úsek na ulici Opavská mezi křižovatkami s ulicemi 17. Listopadu a Martinovská se podařilo zrekonstruovat za pouhé dva měsíce.
Miroslav Svozil (ODS), náměstek primátora Ostravy: “Stihlo se to přesně za ty dva měsíce, což si myslím, nejen v Ostravě, ale v celé republice je akce nevídaná. Je to nejdelší modernizace 1620 metrů. Klíčový technický prvek je, že je tu pevná jízdní dráha, což má fantastický význam pro to, že ta životnost trati bude dvojnásobná.”
Tereza Šnoblová, mluvčí DPO: “DPO úsek zatravnil a také zrekonstruoval nástupiště hned tří tramvajových zastávek Telekomunikační škola, Poruba-Vozovna a také VŠB-TUO směr centrum. Modernizace vyšla celkem na 236 milionů korun a jedná se o největší letošní investicí DPO do infrastruktury.”
První tramvaje na zmodernizovanou trať zkušebně vyjely poslední prázdninový den. Jejich provoz je teď mnohem tišší a také rychlejší.
Lucie Baránková Vilamová (ANO), starostka MOb Ostrava-Jih: “Je to stavba, na kterou jsem měla úplně nejvíc pozitivních ohlasů za opravdu dlouhé období, protože lidé oceňovali obrovské nasazení techniky, ale i lidí, dělníků, pracovníků, kteří tady v podstatě nepřetržitě pracovali ať byl večer, ráno, víkendy a podobně, což tím pádem a jsem opravdu ráda, že se to povedlo za ty dva měsíce udělat to nejnutnější tak, aby se od 1. září mohla zprovoznit tramvajová trať. Mohly se nasadit tramvaje, aby už to jezdilo a hlavně, což je taky podstatné pro Porubu, se otevře křižovatka na vozovně pro průjezd automobilové dopravy.”
Tomáš Macura (ANO), primátor Ostravy: “My tu stavbu považujeme za důležitý střípek v rámci mozaiky, kterou se snažíme zvyšovat úroveň veřejné dopravy v Ostravě ve všech aspektech. To znamená komfort, bezpečnost, rychlost, kvalita obecně a věřím, že to ocení jak cestující, tak i rezidenti.”
Stavba by měla být kompletně dokončena do konce září, včetně vybavení zastávek.
---
Ostravská fakultní nemocnice slavnostně otevřela nový pavilon pro psychiatrickou péči. Jeho součástí je i denní stacionář pro děti ve věku od 6 do 12 let, který je zatím jediný v ČR.
Péče o psychiatrické pacienty z MS kraje se výrazně rozšíří a bude na mnohem vyšší úrovni. A to díky novému psychiatrickému pavilonu, který vyrostl v ostravské fakultní nemocnici. Stavba trvala 2 a půl roku a i s vybavením si vyžádala přes půl miliardy korun.
Petr Šilhán, primář Oddělení psychiatrického FN Ostrava: “Tento pavilon má 3 patra určené pro pacienty dospělé, což jsou lůžkové stanice. My jsme zatím měli jenom jednu a teď máme tři. Takže je to ztrojnásobení naší lůžkové kapacity pro dospělé a potom tady vzniká úplně nový velký komplexní trakt pro děti ambulantní, který je určený pro děti od 0 do 18 let, ale jeho podmnožinou je denní stacionář pro děti z prvního stupně, to znamená 6 až 12 let.”
Pečovat o ně bude multidisciplinární tým nejen psychiatrů a psychologů, ale také speciálních pedagogů a sociálních pracovníků. Děti v denním stacionáři dostanou intenzivní skupinovou i individuální terapii aniž by musely být hospitalizovány.
Vlastimil Válek, ministr zdravotnictví: “Je to opravdu dokonale udělaná budova. Nejenom detaily. Celek, promyšlená a je perfektně vymyšlená ta kombinace akutního příjmu, denního stacionáře, hospitalizovaných pacientů. To znamená, já bych tady chtěl pracovat.”
Jiří Havrlant, ředitel FN Ostrava: “To dílo, které stojí za námi, je výsledkem celé reformy psychiatrické péče v celé republice, protože cílem toho je, aby jsme zjednodušili cestu duševně nemocným a využili možnosti současné medicíny k tomu, aby se tito pacienti léčili komfortně.”
Lucie Baránková Vilamová (ANO), starostka MOb Ostrava-Poruba: “FNO je jedna z nejvýznamnějších institucí, které v Porubě máme a samozřejmě vítáme každou její modernizaci, každou její stavbu, která je navíc a neustále ji rozvíjí, protože je to vlajková loď celého kraje. Má špičkové pracoviště, špičkové vybavení. My s FNO spolupracujeme už dlouho v rámci matriky, kterou jsme otevřeli před několika lety přímo na porodnickém oddělení, kdy vlastně šetříme rodičům cestu na úřad.”
Moderní pavilon je vybavený i ergoterapeutickými místnostmi, tělocvičnou, terasou, psychoterapií a součástí budovy budou i dílny pro práci se dřevem, kovem, zahradnickým materiálem a také keramická dílna.
---
Krásné počasí, stovky lidí, spousta kulinářských dobrot. To vše nabídla už tradiční gastro akce Velká žranice. U kulturního domu Poklad si tak přišli na své nejen milovníci dobrého jídla.
Poruba opět patřila Velké žranici. Třetí ročník plný gastro specialit se uskutečnil u kulturního domu Poklad a vůbec poprvé i v jeho zrekonstruovaných prostorách.
Michal Kubíček, programový ředitel, DK Poklad: “Co se týče návštěvních stánků, tak každý rok rozšiřujeme tu nabídku. Dneska tady je přes 15 gastro stánků plus jsme rozšířili program o přednášky, které se specializují. Buď to byla přednáška o pivu, nebo probíhala přednáška o kávě. Po přednášce následoval pro ty, co si jej objednali, kávový camping. Co jsem rád hodně, tak každý rok se dokážeme domluvit s Lukášem, aby tady přijel a jako kmotr Velké žranice tady působil.”
Lukáš Hejlík, herec: “Mám to rád, je to už 3. ročník Velké žranice. Mám dojem, že je stále větší. mám radost, že přibývá nejenom návštěvníků , ale i těch stánků a těch, co se tady prezentují a že přibývá různých směrů, že to není jenom o burgerech, ale že je tady například poké, je tady ukrajinský boršč, je tady výběrová káva, naturální vína, zmrzlina. To je super, to je super. Každá příležitost, kdy lidi můžou ven e potkat a mile něco strávit v dnešní době, která je trošku vyhrocená, jako je fajn.”
Novinkou letošního ročníku byl zmrzlinový krámek, kde lidé mohli ochutnat italskou zmrzlinu. A to vanilkovou z lusku a z dračího ovoce.
Anketa: gastro prodejci: “Zdobíme ji různými posypy a máme extra kornoutky, takže tím se trošku odlišujeme. Zmrzliny si vyrábíme sami, nebo máme své dodavatele. Dále nabízíme i domácí limonády.”
“My jsme si tady připravili pivka, aby to mělo trošku širokou škálu. To znamená, máme tady ležák klasický, máme tady svrchně kvašenou apu z Rejvnu. Máme tady dokonce 24 stupňový Staud z Betflashe z Prahy, máme tady castle rouge višňový, crooked belgický pro dámy a myslím si, že tu nabídku máme tak širokou, abychom uspokojili všechny. A jak se vám líbí tato akce, ten nápad? My jsme tady už potřetí a každým rokem máme pocit, že je to lepší a lepší.”
“Připravuji Hoisin hotdog, kde máme hoisin bůček, asijský salátek, nahoru dáme zeleninku, majonézu hoisin, samé dobroty. A co ještě máte dobrého? Máme bobrův talíř a nachos máme.”
Anketa: návštěvníci akce: “Já jsem si teď dala v Kurnik šopa cas rouge pivečko. A dobrý. No počkejte, výborný. A jak se vám tady líbí? Krásné, mělo by to být častěji taková akce.”
“Atmosféra je skvělá, počasí je výborné. Dneska to vyšlo, po týdnu máme úplně super, takže my se tady chodíme s dcerou koukat po stáncích a uvažujeme, co si dáme skvělého.”
“Co jste si dali? Taiwanskou polévku od Mutanta. Dobrý.”
Na akci nechyběla ani přednáška o vínu a o medu a Velkou žranici ukončilo promítání filmu na téma gastro, a to Bod varu.
---