Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Regionální potravinou Jeseníků je sýr Jesenický bochník

Bruntál |

Označení Regionální potraviny získal pro svůj sýr Jesenický bochník sýrař Stanislav Zámečník ze Staré Vody na Bruntálsku. Toto významné ocenění získávají pouze ty nejkvalitnější potravinářské výrobky.

Jesenický bochník je středně dohřívaný sýr z kravského mléka. Ocenění regionální potravina nezískal ze dne na den, několik cen získal už v minulosti.

Stanislav Zámečník, oceněný výrobce sýra: „Jednou to bylo 2. místo v Národní soutěži malých výrobců sýra v Mikulově při Mezinárodním festivalu sýrů. Potom rok nato dostal certifikát hejtmana.“

Patrik, návštěvník farmy: „Jím sýry a je to bochník. Za todle dostal tady farmář cenu. Podle mě je tpo nejlepší bochník.“

Vincent a Ema, návštěvníci farmy: „Já mám rád dědův sýr.“

„Já mám ráda teda strejdovy sýry a nejradši mám ráda ten kozí sýr.“

Mléko na sýry získává Stanislav Zámečník výhradně od svého vlastního stádečka krav a koz, které chová volně.

Stanislav Zámečník, oceněný výrobce sýra: „Máme jednak kravičky „jerseyky“, což je takové zvláštní plemeno, které vlastně dává míň mlíka, ale to mlíko má tučnost 7,4 procenta, máme zhruba 4 až 6 procent bílkovin, takže je to taková polosmetana. Potom máme kozy hnědé krátkosrsté, také plemenné stádo, z toho v podstatě děláme kozí výrobky.“

Výroba sýra není vůbec tak jednoduchá, jak by se mohlo na první pohled zdát. Vyžaduje důkladné znalosti a značné dovednosti.

Stanislav Zámečník, oceněný výrobce sýra: „Pochopit, jaké biochemické procesy se dějí v mlíku a naučit se to. Potom můžete tvořit a nebudete opisovat receptury z internetu.“

Ocenění Regionální potravina znamená také značný závazek. Kvalita výrobku je pod stálou a důkladnou kontrolou.

Stanislav Zámečník, oceněný výrobce sýra: „Budeme stavět novou mlékárnu teďka na zelené louce díky dotaci ze SZIF, kde budou podstatně větší prostory a kde budeme zkoušet podstatně náročnější sýry typu parmazánu, typu čedaru a podobně.“

Třetí víkend v září se Stanislav Zámečník se svým Jesenickým bochníkem zúčastní Mezinárodní výstavy a soutěže malých výrobců výra v Mikulově.

Nahlásit chybu


Na D1 u Studénky řidič dodávky nezvládl řízení, srazila se čtyři auta, pět lidí zraněno

Včera 20:53 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Na dálnici D1 ve směru na Polsko se na 336. kilometru za sjezdem na Studénku srazila čtyři vozidla, zranilo se pět lidí. Úsek je uzavřen, objízdná trasa vede přes Bílovec. K nehodě došlo v místě před zúžením vozovky.

Muzeum trojmezí v Jablunkově zve na výstavu o zvířatech ve vojenské službě

Muzeum trojmezí v centru Jablunkova připravilo pro své návštěvníky zajímavou výstavu se zvířecí tématikou. Vedle stálé interaktivní expozice nyní muzeum zve na výstavu o zvířatech, která se uplatnila ve vojenské službě.

Novojičínská kultura chce lépe komunikovat, ukázala novou identitu

Novojičínské městské kulturní středisko vstoupilo do nové éry své vizuální identity. Představilo jednotný grafický styl moderní komunikace. Změna zahrnuje knihovnu, kino, výstavní síň i Klub Galerka.

Centrum pro rodinu a sociální péči připravilo benefici na podporu handicapovaných

Centrum pro rodinu a sociální péči v Ostravě připravilo další ročník benefiční akce Světlo mladým s handicapem. Lidé mohou zakoupením minisvítilen podpořit sociálně aktivizační službu Brána, která pomáhá právě handicapovaným.

Dvě školy z ČR zažily projektový den s Armádou ČR, jednou z nich byla SŠTaS Karviná

Žáci Střední školy techniky a služeb zažili velký projektový den s vojáky Armády České republiky. Ti je seznámili nejen se svou technikou, ale i s koncepcí POKOS, čili s přípravou občanů k obraně státu.

Povodněmi poškozená pyrotechnika byla spálena. O její odvoz se postaral záchranný útvar hasičů

28. listopadu 2024 10:38 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka | Magazín 112

Další nebezpečný následek povodní byl odstraněn. Z areálu ostravské firmy na výrobu pyrotechniky byly odvezeny veškeré poškozené produkty. O bezpečnou přepravu se postaral záchranný útvar hasičů z Hlučína a samotná likvidace pyrotechniky byla provedena v Ralsku.

Na zimu je Studénka vlastní technikou i lidmi připravená

28. listopadu 2024 9:30 | Studénka | Petra Dorazilová | Expres Studénky

Nastává druhá zimní sezona, kterou bude město, co se týče údržby komunikací, řešit vlastními silami. Na rozdíl od loňského roku je na ni se vším všudy připraveno. Vzniklo oddělení technických služeb, k dispozici jsou nové stroje i dostatek pracovníků.

Čtveřice mladíků na útěku z ústavu oloupila muže a pak nabourala ukradené auto

28. listopadu 2024 11:44 | Nový Jičín | Lukáš Zavadil

Loupežné přepadení, krádež vozidla, nehoda a útěk z místa. Čtveřice mladistvých ve věku 16 až 17 let se na Novojičínsku během jediného dne dopustila několika trestných činů. Policisté je zadrželi během několika hodin díky rychlé operativní práci.

Slezskoostravská galerie láká na propracované kompozice Ivana Titora, výstava přiblíží i jeho život

Autoportréty i abstraktní kompozice lákají milovníky umění na novou výstavu Ivana Titora. V Ostravě vystavuje autor ve velkém po více než patnácti letech a jeho obrazy zaujmou nevšedními náměty i precizním zpracováním. K vidění budou do poloviny ledna.

ZŠ Na Nábřeží uspořádala slavnostní vánoční jarmark

V rámci oslav k 70. výročí Základní škola Na Nábřeží uspořádala vánoční jarmark, na jehož přípravě se podíleli žáci, učitelé i rodiče.

Bruntálské náměstí již zdobí letošní vánoční strom

24. listopadu 2024 19:38 | Bruntál | Karel Soukop

Každoroční událostí v Bruntále, které každý rozumí a každý ji hodnotí, je pořízení a instalace bruntálského vánočního stromu. Letos padl výběr na Jedli bělokorou.

Na bruntálském gymnáziu proběhl tradiční Den vědy

24. listopadu 2024 12:05 | Bruntál | Karel Soukop | Bruntálský miniexpres

Ve velkou pokusnou vědeckou laboratoř se na jeden den proměnilo bruntálské gymnázium. Probíhal zde už po jedenácté tradiční Den vědy.

Diamantová svatba znamená 60 let společného života

21. listopadu 2024 11:07 | Bruntál | Karel Soukop | Jesenický expres

Psal se říjen roku 1964. Do společného svazku manželského tehdy vstoupili v Táboře dva snoubenci Bohuslav a Helena. V tomto svazku přečkali mnohá dobrá i složitá období a dnes jejich krásné manželství trvá přesné 60 let. Ve stupnici našich svateb se tato svatba nazývá svatbou diamantovou.

Možnosti studia i zaměstnání pro vycházející žáky na veletrhu Artifex

21. listopadu 2024 10:52 | Bruntál | Karel Soukop | Jesenický expres

Veletrh Artifex je pravidelnou příležitostí pro vycházející žáky základních škol, jak získat cenné informace. Na prezentacích středních škol i firem ze širokého regionu si mohou své budoucí povolání nebo studium na místě přímo osahat.

Sametový festival na bruntálském gymnáziu byl studentskou akcí motivovanou 35. výročím sametové revoluce

17. listopadu 2024 13:08 | Bruntál | Karel Soukop | Bruntálský miniexpres

První ročník tak zvaného Sametového festivalu proběhl na bruntálském gymnáziu. Organizovali jej pro své spolužáky samotní studenti.

Přehlídka řemesel a oborů na bruntálské SOŠ byla cennou informací pro žáky i jejich rodiče

11. listopadu 2024 8:10 | Bruntál | Karel Soukop | Bruntálský miniexpres

Nedostatek řemesel na našem pracovním trhu pocítil snad každý, kdo sháněl instalatéra, topenáře, zedníka nebo jiné odborníky. Střední odborná škola v Bruntále se rozhodla pomoci s řešením této situace a pořádá pravidelně ve všech svých prostorách Dny řemesel.

Regionální potravinou Jeseníků je sýr Jesenický bochník
Vydáno 27. srpna 2018 13:49, Bruntál, Karel Soukop
Označení Regionální potraviny získal pro svůj sýr Jesenický bochník sýrař Stanislav Zámečník ze Staré Vody na Bruntálsku. Toto významné ocenění získávají pouze ty nejkvalitnější potravinářské výrobky.

Jesenický bochník je středně dohřívaný sýr z kravského mléka. Ocenění regionální potravina nezískal ze dne na den, několik cen získal už v minulosti.

Stanislav Zámečník, oceněný výrobce sýra: „Jednou to bylo 2. místo v Národní soutěži malých výrobců sýra v Mikulově při Mezinárodním festivalu sýrů. Potom rok nato dostal certifikát hejtmana.“

Patrik, návštěvník farmy: „Jím sýry a je to bochník. Za todle dostal tady farmář cenu. Podle mě je tpo nejlepší bochník.“

Vincent a Ema, návštěvníci farmy: „Já mám rád dědův sýr.“

„Já mám ráda teda strejdovy sýry a nejradši mám ráda ten kozí sýr.“

Mléko na sýry získává Stanislav Zámečník výhradně od svého vlastního stádečka krav a koz, které chová volně.

Stanislav Zámečník, oceněný výrobce sýra: „Máme jednak kravičky „jerseyky“, což je takové zvláštní plemeno, které vlastně dává míň mlíka, ale to mlíko má tučnost 7,4 procenta, máme zhruba 4 až 6 procent bílkovin, takže je to taková polosmetana. Potom máme kozy hnědé krátkosrsté, také plemenné stádo, z toho v podstatě děláme kozí výrobky.“

Výroba sýra není vůbec tak jednoduchá, jak by se mohlo na první pohled zdát. Vyžaduje důkladné znalosti a značné dovednosti.

Stanislav Zámečník, oceněný výrobce sýra: „Pochopit, jaké biochemické procesy se dějí v mlíku a naučit se to. Potom můžete tvořit a nebudete opisovat receptury z internetu.“

Ocenění Regionální potravina znamená také značný závazek. Kvalita výrobku je pod stálou a důkladnou kontrolou.

Stanislav Zámečník, oceněný výrobce sýra: „Budeme stavět novou mlékárnu teďka na zelené louce díky dotaci ze SZIF, kde budou podstatně větší prostory a kde budeme zkoušet podstatně náročnější sýry typu parmazánu, typu čedaru a podobně.“

Třetí víkend v září se Stanislav Zámečník se svým Jesenickým bochníkem zúčastní Mezinárodní výstavy a soutěže malých výrobců výra v Mikulově.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/bruntalsko/bruntal/11000013958/regionalni-potravinou-jeseniku-je-syr-jesenicky-bochnik