Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Na dnešní podobě bruntálského zámku se podepsala gotika, renesance i baroko

Bruntál |  | Kam vyrazit

Jeho dnešní podoba je výsledkem pět století probíhajícího historického a stavebního vývoje. Původní pozdně-gotický hrad u městských hradeb byl koncem 16. století přestavěn v renesanční zámek originálního půdorysu tvaru kruhové výseče. Za Řádu německých rytířů byl v letech 1766–1771 Zámek Bruntál upraven do dnešní barokní podoby.

Igor Hornišer, historik Zámku Bruntál: „Máme tady gotický hrad, čili hradní palác, ještě bez té věže. A potom hradby, které by běžely tady za námi a my stojíme v místě hospodářské části. Renesanční přestavba, ta potom spojila tyhle ty dvě budovy a přestavěla ty hradby do podoby renesančního paláce a přidala k tomu zámku tady tuto věž a barokní přestavba, potom ten zámek přestavěla, do takové té geometrické souměrnosti. Přidala tento vstupní schodišťový trakt a celé to pěkně uzavřela.“

Historie pobytu na bruntálském zámku je velmi specifická, a dá se rozdělit do 2 etap.

Igor Hornišer, historik Zámku Bruntál: „Máme tady panský rod, čili jsou tady Bruntálští z Vrbna na Bruntále a život na zámku běží, tak jak si asi představujeme. Po roku 1621, tedy po bitvě na Bílé hoře zámek získal řád německých rytířů a tady bysme mohli říct, že je to spíše administrativní budova, je tady sídlo velmistra, je tady sídlo místodržících, takže tito úředníci tady taky bydlí a jinak je tady správa velkostatku, správa lesů a ten zámek běží takovým trochu jiným způsobem.“

Výkladní skříní celého zámku je tento velký sál, kterému se občas říká nepřesně Taneční sál. Je to protože se tady konaly všechny slavnostní akce - v minulosti i dnes.

Igor Hornišer, historik Zámku Bruntál: „Hlavní sál je jediná prostora zámku, která zasahuje přes 2 patra, takže, když se podíváme na tu jeho výšku, tak od tím svým zvýšením přerušuje celý ten prostor, který je nad námi, takže kdybychom chtěli obejít zámek, tak jako tady v tom prvním patře o patro výš, tak právě prostor toho hlavního sálu nám v tom zabraňuje."

Pro lepší představu života na zámku je zde ukázaná také typická ložnice velmistra.

Igor Hornišer, historik Zámku Bruntál: „Je tady ta postel s řádovým znakem, domácí oltář, v pozadí u těch dveří tam je zouvák na boty, zástěna, paraván, za kterým by se mohl velmistr převlékat anebo taková prozaická věc, kterou potřebujeme úplně všichni, je tady v tom dřevěném provedení.“

Významnou historickou hodnotu má také rozsáhlá zámecká knihovna.

anketa, návštěvníci zámku: „Vidíme, že je to je velmi bohatý zámek, oproti těm, které jsme obešly. Krásně zdobené i venku ta zahrada a prostředí nádhera. Jsme tu poprvé, vždycky jsme jen Bruntálem projížděli a dneska jsme to spojili i s prohlídkou a jsme spokojeni.“
anketa, návštěvníci zámku: „Podle mě je to tady hezky zdobené i ty stropy hlavně jsou moc hezké.“

Součástí zámku je i muzeum, kde jsou instalovány krátkodobé výstavy ale i stálé expozice. V rámci trvalé expozice Bruntálského muzea lze nalézt cechovní a řemeslné předměty a výrobky. Expozice se nazývá Řemeslo má zlaté dno. Moderní aspekt zámku propůjčuje zase Expozice Příroda Bruntálska.

anketa, návštěvníci zámku: „No tak je to zajímavé, zase to využití toho tabletu s těma kresbama, že to vlastně vystoupí takhle do 3Dčka. Myslím si, že hlavně pro malé děti to musí být úplně úžasný. Jde vidět, že moji synové tady jsou z toho úplně vedle.“

V přechozí turistické sezóně zámek a přilehlou zahradu navštívilo přes 80. tisíc návštěvníků.

Ema Havelková, ředitelka Muzea v Bruntále: „Tato sezóna bude ovlivněna tím, že začínáme velkou a rozsáhlou rekonstrukci zámku. Budou probíhat výměny oken, budou probíhat rekonstrukce střechy a následně potom také fasády. Ty rekonstrukční práce se odhadují předběžně na 3 roky.

Kulturní akce, pořádané na zámku, se ale zatím neruší. Už 23. března se zde bude konat tradiční Velikonoční jarmark a 13. dubna se uskuteční Slavnostní vernisáž výstavy ve znamení Černého kříže, tedy řádu německých rytířů, jehož stopa je na bruntálském Zámku patrná dodnes.

Nahlásit chybu


K tématu

Na Kosárně v Karlovicích proběhla tradiční letní akce Fajné léto, plná zajímavostí, expozic a soutěží

30. července 2023 20:20 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Každoročně koncem července se v Karlovicích koná akce s názvem Fajné léto na Kosárně. Je plná zábavy, soutěží a poučení a určená pro děti i jejich rodiče.

Zlatý poklad nalezený loni na Opavsku bude do neděle k vidění na zámku Bruntál

1. listopadu 2023 21:44 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Zlatý šperk, který při práci na poli objevil na Opavsku náhodný nálezce, měl dvojče v Polsku. Téměř totožná zlatá ozdoba byla v 80. letech minulého století nalezena také v polských Krzanowicích, dochovala se ale jen jeho fotografie. Souvislost mezi oběma šperky budou vědci teprve zkoumat. Šperk nalezený loni v září v opavských Kateřinkách, bude od čtvrtka 2. 11. do neděle 5. 11. k vidění na zámku Bruntál.

V zahradách bruntálského zámku proběhly letní Slavnosti vína z Jižní Moravy s cimbálovkou

29. srpna 2023 8:39 | Celý MS kraj | Karel Soukop

V loňském roce vinaři z jižní Moravy poprvé předvedli veřejnosti svou produkci na zámku v Bruntále. Akce měla velký úspěch a Muzeum v Bruntále se rozhodlo ji uspořádat i letos se stylovým doprovodem cimbálové muziky z Opavy.


Nová radnice v Ostravě byla zapsána mezi národní kulturní památky

Dominanta Ostravy Nová radnice byla zapsána mezi národní kulturní památky. Město díky tomu oficiálně získává další velmi významný turistický cíl, kterému zápis dodává na prestiži. Dodnes jde o největší a nejvyšší radnici v celé zemi.

Bývalý důl Barbora už podruhé ožívá společenskými akcemi pro veřejnost

Letní sezóna je v plném proudu a na různých místech v našem kraji se odehrává spoustu volnočasových akcí. Pestrým programem přes léto ožívá i bývalý Důl Barbora na Karvinsku.

MŠ v Malých Hošticích už uspokojí všechny děti. Díky přístavbě se její kapacita zvýšila o 28 míst

Včera 16:23 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Mateřská škola v Malých Hošticích má nově o jednu třídu více. Vznikla přístavbou za 17 milion korun, která se stavěla necelý rok. Do nového oddělení v září nastoupí 28 dětí, což je plná kapacita.

Hejtman se v Novém Jičíně setkal se starosty z okolí a diskutoval i s občany

Hejtman Moravskoslezského kraje, Josef Bělica, navštívil Nový Jičín. Dopoledne se na radnici setkal také s občany, kterým více než hodinu odpovídal na jejich dotazy.

Stonavští premianti oceněni vedením obce

Včera 13:48 | Stonava | Jiří Brzóska | Stonavský expres

Ke konci školního roku se stalo tradicí, že vedení obce Stonava organizuje setkání s nejlepšími žáky. Na této slavnostní akci jsou pravidelně oceňováni premianti jak z tříd s českým, tak i polským jazykem vyučovacím.

Bubenický workshop ve Studénce vedla studentka z Berklee

Základní umělecká škola Jana Amose Komenského pořádala bubenický workshop. Jeho lektorkou byla mladá talentovaná muzikantka z Ostravska, které se na bicí učí na nejslavnější hudební škole na světě - americké Berklee college.

Baník je zase o krok blíž k návratu domů na Bazaly, stavba nového stadionu je tady možná

Diskuze o stavbě nového ostravského fotbalového stadionu a možný návrat Baníku na Slezskou hýbal celým městem. Studie nyní potvrdila, že se na Bazalech skutečně stavět dá a slavný fotbalový klub je tak o krok blíže k tomu, aby se vrátil domů.

Jediná ferrata na Ostravsku vznikla ve Slezské Ostravě, druhá nejbližší je odtud 100 kilometrů

Ve Slezské Ostravě byla otevřena nová ferrata a jedná se o první takový projekt v rámci celé Ostravy a širokého okolí. Kramle, stupy, úchyty a žebříky si může na cvičné lezecké stěně nově vyzkoušet opravdu každý od dětí až po seniory, a to zcela zdarma.

Dobrovolní hasiči v Oticích mají novou hasičskou zbrojnici. Z původní budovy zůstaly jen obvodové zdi

Včera 13:54 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Dobrovolní hasiči v Oticích se dočkali nové hasičské zbrojnice. Po dlouhých letech tak mají moderní budovu s veškerým zázemím včetně sociálního, které v původní budově chybělo.

Ve Stonavě se zřítil větroň, kluzák při pádu narazil do drátů vysokého napětí

2. července 2024 18:10 | Stonava | Lukáš Zavadil

Ve Stonavě se v úterý v podvečerních hodinách zřítil větroň. Podle informací policie měl na své trase narazit do drátů vysokého napětí a poté spadnout do pole.


Bruntálský Odbor sociálních věcí uspořádal již druhý Den zdraví v městském parku

30. června 2024 17:00 | Bruntál | Karel Soukop | Bruntálský miniexpres

Již podruhé se Město Bruntál rozhodlo uspořádat oblíbený Den zdraví v exteriéru. Bruntálský městský park se při prvním ročníku velmi osvědčil, proto byly jeho prostory vybrány i letos. Hlavní pořadatel – bruntálský Odbor sociálních věcí vsadil nejen na osvědčené expozice, ale připravil i novinky.

Dny města Bruntálu letos vynikly svou pestrostí i hvězdnou účastí Marušky Rottrové a dalších 180 účinkujících

23. června 2024 9:49 | Bruntál | Karel Soukop | Bruntálský miniexpres

V Bruntále, jako jednom z mála měst, jsou oslavy Dnů města koncipovány jako dvoudenní akce s tematickými bloky účinkujících. Na své si mohl přijít každý návštěvník, ať už je milovníkem tance, rapu, rocku, metalu, folku, dechovky či hudebních legend.

Josef Zimovčák na vysokém kole projel s pelotonem republiku

9. června 2024 19:34 | Bruntál | Karel Soukop | Bruntálský miniexpres

Již popatnácté projel Josef Zimovčák a vysokém kole se svým pelotonem celou Českou republiku. Deset etap jeho cyklotour projelo ze středočeské obce Družec až do jihomoravského Hodonína. Hlavním cílem veřejné charitativní akce je podpora onkologicky nemocných dětí a jejich rodin.

Z Bruntálu odstartovala nejtěžší etapa letošního Závodu míru s cílem u vodní nádrže Dlouhé Stráně

3. června 2024 10:32 | Bruntál | Karel Soukop | Bruntálský miniexpres

23 týmů z 22 zemí celého světa se účastnilo letošního 11. ročníku Závodu míru v novodobé historii. Z Bruntálu startovala nejtěžší, tzv. Královská etapa. Měla sice jen 99 kilometrů, její cíl byl však ve výšce 1354 metrů nad mořem u vodní nádrže Dlouhé Stráně.

Výluka provozu Bruntálského wellness centra potrvá do 27. června

26. května 2024 11:14 | Bruntál | Karel Soukop | Bruntálský miniexpres

Bruntálské wellness centrum oslaví v příštím roce již 15 let svého provozu. Za tuto dobu zde již došlo k opotřebení a poškození některých částí, které by mohlo ohrožovat zdraví návštěvníků. Provozující Technické služby města proto přistoupily k měsíční výluce provozu centra.

Bruntálské wellness centrum čeká měsíční výluka od 1. do 27. června, nutná k opravě poškozených míst

23. května 2024 18:10 | Bruntál | Karel Soukop

Bruntálské wellness centrum oslaví v příštím roce již 15 let svého provozu. Za tuto dobu zde již došlo k opotřebení a poškození některých částí, které by mohlo ohrožovat zdraví návštěvníků. Provozující Technické služby města proto přistoupily k měsíční výluce provozu centra.

Na dnešní podobě bruntálského zámku se podepsala gotika, renesance i baroko
Vydáno 11. března 2024 21:25, Bruntál, Andrea Holeszová
Jeho dnešní podoba je výsledkem pět století probíhajícího historického a stavebního vývoje. Původní pozdně-gotický hrad u městských hradeb byl koncem 16. století přestavěn v renesanční zámek originálního půdorysu tvaru kruhové výseče. Za Řádu německých rytířů byl v letech 1766–1771 Zámek Bruntál upraven do dnešní barokní podoby.

Igor Hornišer, historik Zámku Bruntál: „Máme tady gotický hrad, čili hradní palác, ještě bez té věže. A potom hradby, které by běžely tady za námi a my stojíme v místě hospodářské části. Renesanční přestavba, ta potom spojila tyhle ty dvě budovy a přestavěla ty hradby do podoby renesančního paláce a přidala k tomu zámku tady tuto věž a barokní přestavba, potom ten zámek přestavěla, do takové té geometrické souměrnosti. Přidala tento vstupní schodišťový trakt a celé to pěkně uzavřela.“

Historie pobytu na bruntálském zámku je velmi specifická, a dá se rozdělit do 2 etap.

Igor Hornišer, historik Zámku Bruntál: „Máme tady panský rod, čili jsou tady Bruntálští z Vrbna na Bruntále a život na zámku běží, tak jak si asi představujeme. Po roku 1621, tedy po bitvě na Bílé hoře zámek získal řád německých rytířů a tady bysme mohli říct, že je to spíše administrativní budova, je tady sídlo velmistra, je tady sídlo místodržících, takže tito úředníci tady taky bydlí a jinak je tady správa velkostatku, správa lesů a ten zámek běží takovým trochu jiným způsobem.“

Výkladní skříní celého zámku je tento velký sál, kterému se občas říká nepřesně Taneční sál. Je to protože se tady konaly všechny slavnostní akce - v minulosti i dnes.

Igor Hornišer, historik Zámku Bruntál: „Hlavní sál je jediná prostora zámku, která zasahuje přes 2 patra, takže, když se podíváme na tu jeho výšku, tak od tím svým zvýšením přerušuje celý ten prostor, který je nad námi, takže kdybychom chtěli obejít zámek, tak jako tady v tom prvním patře o patro výš, tak právě prostor toho hlavního sálu nám v tom zabraňuje."

Pro lepší představu života na zámku je zde ukázaná také typická ložnice velmistra.

Igor Hornišer, historik Zámku Bruntál: „Je tady ta postel s řádovým znakem, domácí oltář, v pozadí u těch dveří tam je zouvák na boty, zástěna, paraván, za kterým by se mohl velmistr převlékat anebo taková prozaická věc, kterou potřebujeme úplně všichni, je tady v tom dřevěném provedení.“

Významnou historickou hodnotu má také rozsáhlá zámecká knihovna.

anketa, návštěvníci zámku: „Vidíme, že je to je velmi bohatý zámek, oproti těm, které jsme obešly. Krásně zdobené i venku ta zahrada a prostředí nádhera. Jsme tu poprvé, vždycky jsme jen Bruntálem projížděli a dneska jsme to spojili i s prohlídkou a jsme spokojeni.“
anketa, návštěvníci zámku: „Podle mě je to tady hezky zdobené i ty stropy hlavně jsou moc hezké.“

Součástí zámku je i muzeum, kde jsou instalovány krátkodobé výstavy ale i stálé expozice. V rámci trvalé expozice Bruntálského muzea lze nalézt cechovní a řemeslné předměty a výrobky. Expozice se nazývá Řemeslo má zlaté dno. Moderní aspekt zámku propůjčuje zase Expozice Příroda Bruntálska.

anketa, návštěvníci zámku: „No tak je to zajímavé, zase to využití toho tabletu s těma kresbama, že to vlastně vystoupí takhle do 3Dčka. Myslím si, že hlavně pro malé děti to musí být úplně úžasný. Jde vidět, že moji synové tady jsou z toho úplně vedle.“

V přechozí turistické sezóně zámek a přilehlou zahradu navštívilo přes 80. tisíc návštěvníků.

Ema Havelková, ředitelka Muzea v Bruntále: „Tato sezóna bude ovlivněna tím, že začínáme velkou a rozsáhlou rekonstrukci zámku. Budou probíhat výměny oken, budou probíhat rekonstrukce střechy a následně potom také fasády. Ty rekonstrukční práce se odhadují předběžně na 3 roky.

Kulturní akce, pořádané na zámku, se ale zatím neruší. Už 23. března se zde bude konat tradiční Velikonoční jarmark a 13. dubna se uskuteční Slavnostní vernisáž výstavy ve znamení Černého kříže, tedy řádu německých rytířů, jehož stopa je na bruntálském Zámku patrná dodnes.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/bruntalsko/bruntal/11000041990/na-dnesni-podobe-bruntalskeho-zamku-se-podepsala-gotika-renesance-i-baroko