Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Soutěž o Nejchutnější svatomartinskou husu ve Frýdku-Místku má vítěze

Frýdek-Místek |

Frýdek-Místek už ví, která restaurace připravila nejchutnější svatomartinskou husu. Alespoň z těch, které se přihlásily do soutěže Turistického informačního centra. Odborná porota hodnotila chuť, vzhled a vhodnost přílohy. Bodové hodnocení pak v součtu určilo jediného vítěze.

Sedm restaurací z Frýdku-Místku usilovalo o zisk titulu Nejchutnější svatomartinská husa. Tříčlenná porota zasedla v Kavárně Radhošť a postupně hodnotila jednotlivé porce, které restauratéři připravili.

Lukáš Smutný ředitel Střední školy gastronomie, oděvnictví a služeb Frýdek-Místek: "Hodnotíme vzhled, hodnotíme chuť a vhodnost přílohy. S tím, že jedeme hodnotící škálu 1 až 10. 1 nejhorší, 10 nejlepší." – Jak se vám to zatím jeví? – "Jeví se mi to velmi dobře."
Ivana Fabová, vedoucí odborného výcviku Střední školy gastronomie, oděvnictví a služeb Frýdek-Místek: "Jde vidět, že i v Moravskoslezském kraji máme super restaurace, kde se můžeme dobře najíst. My jsme spokojení."
Jakub Míček, náměstek primátora Frýdku-Místku/ANO/: "Zatím jsme se setkali s velmi dobrým i průměrným jídlem, takže očekáváme, co nám ještě přijde. Zatím se velice daří knedlíky, dalo by se říct." - Čím to je, že tomu tak rozumíte? - "Pár let jsem podnikal v gastronomii a jakožto svůj koníček mám právě přípravu takovýchto pokrmů, i náročnějších na přípravu, baví mě to, takže proto."

Bodové hodnocení nakonec těsně určilo jediného vítěze. Krčmu Středověk.

Jiří Choleva, majitel a kuchař Krčmy Středověk: "Jsem obrovsky překvapen. Letos jsme se na ty svatomartinské husy obzvláště těšili, protože po loňské covidové odmlce, kdy jsme husy, mohli podávat pouze přes okýnko, takže o to víc energie, síly a toho srdíčka jsme do toho právě dali a těšíme se na všechny hosty, kteří ještě přijdou."
Jiří Svoboda, kuchař Krčmy Středověk: "Příprava husy je náročná a jsem rád. Byl jsem velice překvapen, že jsme vyhráli, z těch šesti nebo kolik tam bylo restaurací. A jsme rádi. – V čem je to kouzlo té výjimečnosti? – Řeknu to – Léta praxe toho vaření. A i to srdíčko do toho dané musí být."
Jiří Choleva, majitel a kuchař Krčmy Středověk: "Ingrediencemi, které tam dáváme do toho zelí a tím, že třeba ty husy opravdu konfitujeme dlouhou dobu, jak se mají, při nízké teplotě v sádle."

Letošní soutěž o Nejchutnější svatomartinskou husu připravilo Turistické informační centrum v návaznosti na loňský Týden plný chutí.

Lucie Talavašková, mluvčí TIC Frýdek-Místek: "V našem turistickém informačním centru se snažíme realizovat aktivity, které svým charakterem ovlivňují povědomí o městě Frýdek-Místek. V této nelehké době pro cestovní ruch se obecně učíme se subjekty vzájemně spolupracovat, hledat společné propojení aktivit, které přinesou jak provozovatelům služeb, tak městu Frýdek-Místek povědomí a v konečném důsledku návštěvnost. O našich aktivitách přemýšlíme společně. Než se pro danou aktivitu rozhodneme, uděláme si průzkum. Následně jsou informováni všichni poskytovatelé služeb, v tomto případě gastronomických, a pak už záleží na nich, zda se do společného projektu zapojí."

V každé restauraci byly také soutěžní schránky, do kterých mohli hosté hodit své účtenky. Sedm z nich pak po vylosování získalo poukázky na další gastronomické zážitky.

Nahlásit chybu


K tématu

Masopustní jarmark ve Frýdku-Místku letos zve na bohatý program

Náměstí Svobody ve Frýdku-Místku ožije v sobotu 3. února Masopustním jarmarkem. Program pro malé i velké bude opět ve znamení několika masopustních průvodů s maskami. Řezník Krkovička ukáže a povypráví, jak se bourá prasátko. A nebudou chybět ani stánky s tradičními farmářskými a zabijačkovými produkty.

Pobočky Turistického informačního centra Frýdek-Místek projdou kompletní rekonstrukcí

Frýdek-Místek začal s velkou rekonstrukcí poboček turistického informačního centra. Aktuálně se pracuje na Zámeckém náměstí. Pobočka na náměstí Svobody je v provozu. Modernizace obou poboček vyjde na 7,5 milionu korun. Zhruba 70 procent nákladů ale pokryje dotace.

Turistické akce, veřejné sbírky, trhy nebo projekt Podnikej F-M ve Frýdku-Místku v roce 2023

25. prosince 2023 13:16 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Úspěšné farmářské trhy i turistické prohlídky po areálech bývalé textilky Slezan. Nebo také akademie podnikej F-M nebo oblíbená sbírka Daruj F-M. Rok 2023 zhodnotil ze své pozice ve městě náměstek Jakub Míček.


V Tylově sadu ve Slezské Ostravě se konalo Sousedské vinobraní

V nedávno rekonstruovaném Tylově parku na Hladnově ve Slezské Ostravě se konalo první Sousedské vinobraní.

Mladí tanečníci soutěžili ve Frýdlantě nad Ostravicí na Antonio cupu

Ve velkém sále Kulturního centra ve Frýdlantě nad Ostravicí se konal další ročník taneční soutěže Antonio cup pro mladé tanečníky z Česka, Polska a Slovenska.

Popravený polský student má v Opavě opravený hrob a novou pamětní desku

25. října 2024 20:56 | Opava | Jiří Cileček

V Opavě byl odhalený pomník na hrobu Frantiszka Kubici. Studenta teologie, občana Polské republiky, který byl v Opavě zatčený, mučený a následně popravený v Oticích fašisty za II. světové války.

Z hořícího auta po nárazu do domu lidé vytáhli posádku a dva mladé pasažéry oživovali

26. října 2024 22:16 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Do velmi náročné záchranné akce se v Chlebovicích na Frýdecko-Místecku okamžitě po nárazu osobního vozidla do rodinného domu zapojili svědci, včetně dvou policistů mimo službu. Auto okamžitě začalo hořet. Dva pasažéry museli oživovat.

Obce v Moravskoslezském kraji dostanou podporu na stavbu nájemního bydlení

25. října 2024 10:35 | Celý MS kraj | Libor Běčák | Regionální zprávy POLAR

Moravskoslezskému kraji se nabízejí možnosti podpory výstavby nových bytů pro nájemní bydlení. O možných investicích v této oblasti se jednalo na odborném fóru na krajském úřadě.

Den stromů v opavských sadech Svobody se nenechaly ujít stovky lidí

26. října 2024 16:01 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Přesně na den, kdy stromy slaví svůj svátek, se okolí Ptačího vrchu proměnilo v pestrou oslavu. Díky slunečnému počasí si ji nenechaly ujít stovky lidí.

V ostravské zoo se narodila mláďata kriticky ohrožených prasat z Filipín

25. října 2024 18:22 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Ve výběhu prasat visajánských v Zoo Ostrava mohou trpěliví návštěvníci zahlédnout kromě čtyř dospělých jedinců i dvě mláďata. Selata tohoto vzácného filipínského druhu přišla na svět 13. října. Jejich pohlaví zatím není známo, ale obě se mají čile k světu a jejich matka o ně příkladně pečuje.

Zimní verze opavského festivalu Slunovrat nabídne pestrý program i novinky

26. října 2024 16:06 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Zimní verze oblíbeného festivalu Slunovrat už klepe na dveře. Uskuteční se od 7. do 9. listopadu v kulisách historických budov Opavy a nabídne pestrý program a také novinky.

Maratonský závod omezí i uzavře páteřní dopravní tepny a ulice v Ostravě

24. října 2024 21:09 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Ostrava zažije v sobotu 26. října první ročník Zlatého maratonu Emila Zátopka. Jeho součástí bude také 12. ročník Českého běhu žen Ostrava. Poběží se na certifikovaném městském okruhu, který povede napříč nejrušnějšími ulicemi a dopravními tepnami. Řidiči proto musí počítat s řadou uzavírek i dopravních omezení.

Vrátní

Frýdek-Místek Nástup: od 1. listopadu 2024 od 116 Kč/hod.

Začala stavba cyklostezky mezi Frýdkem-Místkem a Palkovicemi

Po dlouhých letech příprav začala stavba cyklostezky mezi Frýdkem-Místkem a Palkovicemi. Ta povede od Olešné a hotová má být do léta příštího roku. Náklady ve výši pod 16 milionů korun budou poměrově hradit obě obce. Velkou část pokryje také dotace.

Ve Frýdku-Místku bude popovodňová benefiční akce Beskydy pro Jeseníky

Frýdek-Místek podpoří Jesenicko, které se vzpamatovává ze zářijových povodní. V Národním domě byla naplánována unikátní benefice. Organizátoři připravili atmosféru jesenických trhů s tamními prodejci, zajímavé hudební kapely i folklorní scénu s cimbálovou muzikou a dobrým vínem.

Frýdek-Místek získal ocenění za projekt Stravenka F-M i zapojení do akce Ukliďme Česko

Frýdek-Místek slaví úspěch v celostátní ekologické soutěži díky dvěma osvětovým akcím. Kolektivní systém Nevajgluj, který se snaží omezit odhazování nedopalků a odpadků ve veřejném prostoru, ocenil projekt Stravenka F-M a zapojení veřejnosti do akce Ukliďme Česko.

Projekt Connect with creativity na SPŠ, OA a JŠ ve Frýdku-Místku byl úspěšně dokončen

23. října 2024 8:05 | Frýdek-Místek | Tomáš Tikal | Studuj u nás

Největší frýdecko-místecká střední škola je velmi aktivní v projektech - národních i mezinárodních. Poslední úspěšný projekt na SPŠ, OA a JŠ ve Frýdku-Místku nesl název Connect with creativity.

Vyřazené parkovací automaty poslouží ve Frýdku-Místku jako knihobudky

Technické služby Frýdek-Místek přišly s ekologickým nápadem. Vyřazený parkovací automat neskončil ve starém železe, ale stala se z něj knihobudka. První kus prototypu už slouží pacientům i návštěvníkům v areálu nemocnice. Navíc v prostorách terapeutické zahrádky.

Trh vzdělávání a uplatnění pomáhal žákům ve Frýdku-Místku s výběrem dalšího studia

Frýdek-Místek ve spolupráci s Úřadem práce uspořádal další ročník tradičního Trhu vzdělávání a uplatnění. Ten pomáhá především žákům základních škol s výběrem dalšího studia. Prezentaci zde mělo i několik zaměstnavatelů a nechyběla ani nabídka vzdělávání pro dospělé.

Soutěž o Nejchutnější svatomartinskou husu ve Frýdku-Místku má vítěze
Vydáno 15. listopadu 2021 12:00, Frýdek-Místek, Jiří Cileček
Frýdek-Místek už ví, která restaurace připravila nejchutnější svatomartinskou husu. Alespoň z těch, které se přihlásily do soutěže Turistického informačního centra. Odborná porota hodnotila chuť, vzhled a vhodnost přílohy. Bodové hodnocení pak v součtu určilo jediného vítěze.

Sedm restaurací z Frýdku-Místku usilovalo o zisk titulu Nejchutnější svatomartinská husa. Tříčlenná porota zasedla v Kavárně Radhošť a postupně hodnotila jednotlivé porce, které restauratéři připravili.

Lukáš Smutný ředitel Střední školy gastronomie, oděvnictví a služeb Frýdek-Místek: "Hodnotíme vzhled, hodnotíme chuť a vhodnost přílohy. S tím, že jedeme hodnotící škálu 1 až 10. 1 nejhorší, 10 nejlepší." – Jak se vám to zatím jeví? – "Jeví se mi to velmi dobře."
Ivana Fabová, vedoucí odborného výcviku Střední školy gastronomie, oděvnictví a služeb Frýdek-Místek: "Jde vidět, že i v Moravskoslezském kraji máme super restaurace, kde se můžeme dobře najíst. My jsme spokojení."
Jakub Míček, náměstek primátora Frýdku-Místku/ANO/: "Zatím jsme se setkali s velmi dobrým i průměrným jídlem, takže očekáváme, co nám ještě přijde. Zatím se velice daří knedlíky, dalo by se říct." - Čím to je, že tomu tak rozumíte? - "Pár let jsem podnikal v gastronomii a jakožto svůj koníček mám právě přípravu takovýchto pokrmů, i náročnějších na přípravu, baví mě to, takže proto."

Bodové hodnocení nakonec těsně určilo jediného vítěze. Krčmu Středověk.

Jiří Choleva, majitel a kuchař Krčmy Středověk: "Jsem obrovsky překvapen. Letos jsme se na ty svatomartinské husy obzvláště těšili, protože po loňské covidové odmlce, kdy jsme husy, mohli podávat pouze přes okýnko, takže o to víc energie, síly a toho srdíčka jsme do toho právě dali a těšíme se na všechny hosty, kteří ještě přijdou."
Jiří Svoboda, kuchař Krčmy Středověk: "Příprava husy je náročná a jsem rád. Byl jsem velice překvapen, že jsme vyhráli, z těch šesti nebo kolik tam bylo restaurací. A jsme rádi. – V čem je to kouzlo té výjimečnosti? – Řeknu to – Léta praxe toho vaření. A i to srdíčko do toho dané musí být."
Jiří Choleva, majitel a kuchař Krčmy Středověk: "Ingrediencemi, které tam dáváme do toho zelí a tím, že třeba ty husy opravdu konfitujeme dlouhou dobu, jak se mají, při nízké teplotě v sádle."

Letošní soutěž o Nejchutnější svatomartinskou husu připravilo Turistické informační centrum v návaznosti na loňský Týden plný chutí.

Lucie Talavašková, mluvčí TIC Frýdek-Místek: "V našem turistickém informačním centru se snažíme realizovat aktivity, které svým charakterem ovlivňují povědomí o městě Frýdek-Místek. V této nelehké době pro cestovní ruch se obecně učíme se subjekty vzájemně spolupracovat, hledat společné propojení aktivit, které přinesou jak provozovatelům služeb, tak městu Frýdek-Místek povědomí a v konečném důsledku návštěvnost. O našich aktivitách přemýšlíme společně. Než se pro danou aktivitu rozhodneme, uděláme si průzkum. Následně jsou informováni všichni poskytovatelé služeb, v tomto případě gastronomických, a pak už záleží na nich, zda se do společného projektu zapojí."

V každé restauraci byly také soutěžní schránky, do kterých mohli hosté hodit své účtenky. Sedm z nich pak po vylosování získalo poukázky na další gastronomické zážitky.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/frydeckomistecko/frydek-mistek/11000028452/soutez-o-nejchutnejsi-svatomartinskou-husu-ve-frydkumistku-ma-viteze