Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Studenti ve Frýdku-Místku uklidili břehy řeky Ostravice

Frýdek-Místek |

S pytli na odpadky prošli břehy řeky Ostravice ve Frýdku-Místku od mostu k mostu. Netradiční úklidová četa byla tentokrát složená ze studentů různých škol ve městě a pomohli jim také senioři. Úklid proběhl na základě ankety, ve které občané žádali o větší čistotu města.

S heslem „Mosty spojují nejen břehy“ se podél řeky Ostravice ve Frýdku-Místku sešli studenti čtyř zdejších středních škol a také zástupci Centra aktivních seniorů. Společně se pak pustili do úklidu různých odpadků.

Pavel Carbal, pedagog Střední zdravotnické školy Frýdek-Místek: "Komunitní akce velmi vítáme a že si myslím, že to vytvoří pouto té mládeže ke svému městu a taky, že jim nebude lhostejná ta starost o životní prostředí."
Petr Solich, ředitel Střední školy řemesel Frýdek-Místek: "Akce je úplně super, protože já jsem rád, že s těmi školami můžeme spolupracovat. Hlavně s paní ředitelkou Malouškovou, kde jsme na jednom areálu, na jednom působišti. Tuto akci oceňuji, protože to spojuje školství jako takové. No a zároveň děláme něco pro město. Tím, že budeme čistit tu řeku Ostravici."
Ilja Maloušková, ředitelka SŠ, ZŠ a MŠ Frýdek-Místek: "Ten vztah se musí učit pomaličku, protože ne všichni jsou vedeni takhle, aby se k té společnosti a k té ekologii chovali. Ve škole je nutno o tom hovořit a takové praktické části, jako třeba dneska, to je taky velmi důležité, aby byly přímo v terénu a aby si to ohmataly. Že ten odpad patří opravdu někde jinde, a ne do přírody anebo na nějaké veřejné prostranství."

Akce vzešla ze vzdělávacího programu Varianty organizace Člověk v tísni, do kterého se zapojila Střední, základní a mateřská škola Frýdek-Místek. Součástí něj je projekt Active Citizens, ten má za cíl rozvíjet aktivní občanství pomocí různých komunitních projektů.

Jan Vavřička, pedagog SŠ, ZŠ a MŠ Frýdek-Místek: "Od toho března do současnosti jsme realizovali několik etap v tomto programu. A to od poznávání sebe samých, přes poznávání potřeb spolužáků, poznávání potřeb všech žáků školy, až po poznání potřeb komunity. Vymysleli jsme anketu, která měla pět oblastí."

Péče o čistotu a kvalitu životního prostředí, péče o zlepšování kulturních aktivit, dále sportovních aktivit, setkávání a získávání povědomí o osobách se speciálními potřebami.

Jan Vavřička, pedagog SŠ, ZŠ a MŠ Frýdek-Místek: "Tuto anketu jsme realizovali mezi občany města Frýdku-Místku, vrátilo se nám 235 anketních lístků a jednoznačně největší zastoupení měla oblast číslo jedna. A to je oblast potřeb pro životní prostředí a čistotu ve městě."
Petr Korč, primátor Frýdku-Místku: "Já jsem převzal záštitu nad akcí, která měla říct, co občanům chybí a když jsem ji převzal a vyšlo z toho opravdu, že bychom se měli projít kolem řeky a uklidit, tak jsem tady dneska opravdu i s rukavicemi a chtěl bych alespoň chvíli se té akce zúčastnit předtím dalším programem, který budu mít. A jsem rád, že se takové akce konají a věřím, že nejsou poslední."
Jan Vavřička, pedagog SŠ, ZŠ a MŠ Frýdek-Místek: "Náš projekt se jmenuje Mosty spojují nejen břehy, to znamená, že nejen ty břehy jsou důležité, ale důležité je právě to spojování těch lidí. Tak, aby aktivní občanství, které je jedním z pilířů demokracie se doopravdy v České republice začalo více a více rozvíjet."

Do projektu se aktivně zapojily také technické služby, které poskytly pytle, ochranné rukavice a zajistily svoz nasbíraného odpadu. Přispěla i nedaleká automobilka, která věnovala drobné dárky pro účastníky.

Nahlásit chybu


K tématu

Frýdecká skládka přebírá plasty ručně. Město apeluje na správné třídění odpadů

7,5 tuny plastu denně. Tolik projde pod rukama odpadu ženám na třídící lince Frýdecké skládky. Plasty se totiž dotřiďují ručně. Proto je velmi důležité, aby lidé správně třídili odpad. V plastech se totiž často nachází věci, které by tam vůbec neměly být.

Dobrovolníci uklidili odpadky v okolí Karvinského moře, zapojili se i Poláci

4. září 2024 16:07 | Karviná | Monika Danková | Regionální zprávy POLAR

Uplynulou sobotu se konal velký úklid v okolí Karvinského moře. Kampaň “Za čisté moře” zorganizovali zaměstnanci karvinského magistrátu, kteří se kromě dobrovolníků aktivně do úklidu také zapojili.

Dobrovolníci uklidili okolí Karvinského moře, zapojili se i náhodní návštěvníci areálu

7. září 2024 11:07 | Karviná | Monika Danková | Karvinský expres

Uplynulou sobotu se konal velký úklid v okolí Karvinského moře. Kampaň “Za čisté moře” zorganizovali zaměstnanci karvinského magistrátu, kteří se kromě dobrovolníků aktivně do úklidu také zapojili.


V Tylově sadu ve Slezské Ostravě se konalo Sousedské vinobraní

V nedávno rekonstruovaném Tylově parku na Hladnově ve Slezské Ostravě se konalo první Sousedské vinobraní.

Mladí tanečníci soutěžili ve Frýdlantě nad Ostravicí na Antonio cupu

Ve velkém sále Kulturního centra ve Frýdlantě nad Ostravicí se konal další ročník taneční soutěže Antonio cup pro mladé tanečníky z Česka, Polska a Slovenska.

Popravený polský student má v Opavě opravený hrob a novou pamětní desku

25. října 2024 20:56 | Opava | Jiří Cileček

V Opavě byl odhalený pomník na hrobu Frantiszka Kubici. Studenta teologie, občana Polské republiky, který byl v Opavě zatčený, mučený a následně popravený v Oticích fašisty za II. světové války.

Z hořícího auta po nárazu do domu lidé vytáhli posádku a dva mladé pasažéry oživovali

26. října 2024 22:16 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Do velmi náročné záchranné akce se v Chlebovicích na Frýdecko-Místecku okamžitě po nárazu osobního vozidla do rodinného domu zapojili svědci, včetně dvou policistů mimo službu. Auto okamžitě začalo hořet. Dva pasažéry museli oživovat.

Obce v Moravskoslezském kraji dostanou podporu na stavbu nájemního bydlení

25. října 2024 10:35 | Celý MS kraj | Libor Běčák | Regionální zprávy POLAR

Moravskoslezskému kraji se nabízejí možnosti podpory výstavby nových bytů pro nájemní bydlení. O možných investicích v této oblasti se jednalo na odborném fóru na krajském úřadě.

Den stromů v opavských sadech Svobody se nenechaly ujít stovky lidí

26. října 2024 16:01 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Přesně na den, kdy stromy slaví svůj svátek, se okolí Ptačího vrchu proměnilo v pestrou oslavu. Díky slunečnému počasí si ji nenechaly ujít stovky lidí.

V ostravské zoo se narodila mláďata kriticky ohrožených prasat z Filipín

25. října 2024 18:22 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Ve výběhu prasat visajánských v Zoo Ostrava mohou trpěliví návštěvníci zahlédnout kromě čtyř dospělých jedinců i dvě mláďata. Selata tohoto vzácného filipínského druhu přišla na svět 13. října. Jejich pohlaví zatím není známo, ale obě se mají čile k světu a jejich matka o ně příkladně pečuje.

Zimní verze opavského festivalu Slunovrat nabídne pestrý program i novinky

26. října 2024 16:06 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Zimní verze oblíbeného festivalu Slunovrat už klepe na dveře. Uskuteční se od 7. do 9. listopadu v kulisách historických budov Opavy a nabídne pestrý program a také novinky.

Maratonský závod omezí i uzavře páteřní dopravní tepny a ulice v Ostravě

24. října 2024 21:09 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Ostrava zažije v sobotu 26. října první ročník Zlatého maratonu Emila Zátopka. Jeho součástí bude také 12. ročník Českého běhu žen Ostrava. Poběží se na certifikovaném městském okruhu, který povede napříč nejrušnějšími ulicemi a dopravními tepnami. Řidiči proto musí počítat s řadou uzavírek i dopravních omezení.

Vrátní

Frýdek-Místek Nástup: od 1. listopadu 2024 od 116 Kč/hod.

Začala stavba cyklostezky mezi Frýdkem-Místkem a Palkovicemi

Po dlouhých letech příprav začala stavba cyklostezky mezi Frýdkem-Místkem a Palkovicemi. Ta povede od Olešné a hotová má být do léta příštího roku. Náklady ve výši pod 16 milionů korun budou poměrově hradit obě obce. Velkou část pokryje také dotace.

Ve Frýdku-Místku bude popovodňová benefiční akce Beskydy pro Jeseníky

Frýdek-Místek podpoří Jesenicko, které se vzpamatovává ze zářijových povodní. V Národním domě byla naplánována unikátní benefice. Organizátoři připravili atmosféru jesenických trhů s tamními prodejci, zajímavé hudební kapely i folklorní scénu s cimbálovou muzikou a dobrým vínem.

Frýdek-Místek získal ocenění za projekt Stravenka F-M i zapojení do akce Ukliďme Česko

Frýdek-Místek slaví úspěch v celostátní ekologické soutěži díky dvěma osvětovým akcím. Kolektivní systém Nevajgluj, který se snaží omezit odhazování nedopalků a odpadků ve veřejném prostoru, ocenil projekt Stravenka F-M a zapojení veřejnosti do akce Ukliďme Česko.

Projekt Connect with creativity na SPŠ, OA a JŠ ve Frýdku-Místku byl úspěšně dokončen

23. října 2024 8:05 | Frýdek-Místek | Tomáš Tikal | Studuj u nás

Největší frýdecko-místecká střední škola je velmi aktivní v projektech - národních i mezinárodních. Poslední úspěšný projekt na SPŠ, OA a JŠ ve Frýdku-Místku nesl název Connect with creativity.

Vyřazené parkovací automaty poslouží ve Frýdku-Místku jako knihobudky

Technické služby Frýdek-Místek přišly s ekologickým nápadem. Vyřazený parkovací automat neskončil ve starém železe, ale stala se z něj knihobudka. První kus prototypu už slouží pacientům i návštěvníkům v areálu nemocnice. Navíc v prostorách terapeutické zahrádky.

Trh vzdělávání a uplatnění pomáhal žákům ve Frýdku-Místku s výběrem dalšího studia

Frýdek-Místek ve spolupráci s Úřadem práce uspořádal další ročník tradičního Trhu vzdělávání a uplatnění. Ten pomáhá především žákům základních škol s výběrem dalšího studia. Prezentaci zde mělo i několik zaměstnavatelů a nechyběla ani nabídka vzdělávání pro dospělé.

Studenti ve Frýdku-Místku uklidili břehy řeky Ostravice
Vydáno 18. listopadu 2021 13:06, Frýdek-Místek, Jiří Cileček
S pytli na odpadky prošli břehy řeky Ostravice ve Frýdku-Místku od mostu k mostu. Netradiční úklidová četa byla tentokrát složená ze studentů různých škol ve městě a pomohli jim také senioři. Úklid proběhl na základě ankety, ve které občané žádali o větší čistotu města.

S heslem „Mosty spojují nejen břehy“ se podél řeky Ostravice ve Frýdku-Místku sešli studenti čtyř zdejších středních škol a také zástupci Centra aktivních seniorů. Společně se pak pustili do úklidu různých odpadků.

Pavel Carbal, pedagog Střední zdravotnické školy Frýdek-Místek: "Komunitní akce velmi vítáme a že si myslím, že to vytvoří pouto té mládeže ke svému městu a taky, že jim nebude lhostejná ta starost o životní prostředí."
Petr Solich, ředitel Střední školy řemesel Frýdek-Místek: "Akce je úplně super, protože já jsem rád, že s těmi školami můžeme spolupracovat. Hlavně s paní ředitelkou Malouškovou, kde jsme na jednom areálu, na jednom působišti. Tuto akci oceňuji, protože to spojuje školství jako takové. No a zároveň děláme něco pro město. Tím, že budeme čistit tu řeku Ostravici."
Ilja Maloušková, ředitelka SŠ, ZŠ a MŠ Frýdek-Místek: "Ten vztah se musí učit pomaličku, protože ne všichni jsou vedeni takhle, aby se k té společnosti a k té ekologii chovali. Ve škole je nutno o tom hovořit a takové praktické části, jako třeba dneska, to je taky velmi důležité, aby byly přímo v terénu a aby si to ohmataly. Že ten odpad patří opravdu někde jinde, a ne do přírody anebo na nějaké veřejné prostranství."

Akce vzešla ze vzdělávacího programu Varianty organizace Člověk v tísni, do kterého se zapojila Střední, základní a mateřská škola Frýdek-Místek. Součástí něj je projekt Active Citizens, ten má za cíl rozvíjet aktivní občanství pomocí různých komunitních projektů.

Jan Vavřička, pedagog SŠ, ZŠ a MŠ Frýdek-Místek: "Od toho března do současnosti jsme realizovali několik etap v tomto programu. A to od poznávání sebe samých, přes poznávání potřeb spolužáků, poznávání potřeb všech žáků školy, až po poznání potřeb komunity. Vymysleli jsme anketu, která měla pět oblastí."

Péče o čistotu a kvalitu životního prostředí, péče o zlepšování kulturních aktivit, dále sportovních aktivit, setkávání a získávání povědomí o osobách se speciálními potřebami.

Jan Vavřička, pedagog SŠ, ZŠ a MŠ Frýdek-Místek: "Tuto anketu jsme realizovali mezi občany města Frýdku-Místku, vrátilo se nám 235 anketních lístků a jednoznačně největší zastoupení měla oblast číslo jedna. A to je oblast potřeb pro životní prostředí a čistotu ve městě."
Petr Korč, primátor Frýdku-Místku: "Já jsem převzal záštitu nad akcí, která měla říct, co občanům chybí a když jsem ji převzal a vyšlo z toho opravdu, že bychom se měli projít kolem řeky a uklidit, tak jsem tady dneska opravdu i s rukavicemi a chtěl bych alespoň chvíli se té akce zúčastnit předtím dalším programem, který budu mít. A jsem rád, že se takové akce konají a věřím, že nejsou poslední."
Jan Vavřička, pedagog SŠ, ZŠ a MŠ Frýdek-Místek: "Náš projekt se jmenuje Mosty spojují nejen břehy, to znamená, že nejen ty břehy jsou důležité, ale důležité je právě to spojování těch lidí. Tak, aby aktivní občanství, které je jedním z pilířů demokracie se doopravdy v České republice začalo více a více rozvíjet."

Do projektu se aktivně zapojily také technické služby, které poskytly pytle, ochranné rukavice a zajistily svoz nasbíraného odpadu. Přispěla i nedaleká automobilka, která věnovala drobné dárky pro účastníky.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/frydeckomistecko/frydek-mistek/11000028512/studenti-ve-frydkumistku-uklidili-brehy-reky-ostravice