Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zdravotníci budou o svátcích bez dovolené, Nemocnice ve Frýdku-Místku otevřela čtvrtou covidovou jednotku

Frýdek-Místek |

Situace v Nemocnici ve Frýdku-Místku je opět velmi vážná. Museli tam otevřít už čtvrtou covidovou jednotku a na pomoc povolat vojáky. Téměř 80 procent covidových pacientů je ve vážném stavu a musí se o ně starat zdravotníci. Ti už teď ví, že budou muset pracovat zřejmě až do konce ledna v maximálním nasazení a bez dovolených.

Nemocnice ve Frýdku-Místku se už od října výrazně potýká s postupným nárůstem nově přijatých pacientů s nemocí covid-19. Opět už před měsícem musela zrušit plánované výkony a řeší pouze akutní případy.

Tomáš Stejskal, ředitel nemocnice ve Frýdku-Místku: "My máme zřízené 4 akutní covidové stanice standardní. Jedno covidové ARO a covidovou následnou péči. Tu čtvrtou stanici jsme museli otvírat v neděli, protože počet pacientů covidových v akutním stavu, kteří potřebují už zdravotnickou pomoc při hospitalizaci, roste. Dneska máme hospitalizovaných 84 pacientů. 7 pacientů je na ARO a JIPce, ti jsou ventilovaní, 5 jich je ventilovaných, jeden je iFlow.

Akutní péči donedávna vyžadovali pouze neočkovaní pacienti. Nyní k nim přibyl pouze jeden pacient, který má dvě dávky očkovaní. Celkově leží s covidem v nemocnici už přes 110 lidí.

Tomáš Stejskal, ředitel nemocnice ve Frýdku-Místku: "Všichni ti pacienti, kteří na ARO byli, tak kromě tady těchto výjimek, neměli ani jednu dávku očkování. Na standardu se ten poměr očkovaných a neočkovaných pohybuje asi jedna ku pěti. To znamená na jednoho očkovaného pacienta, která má maximálně druhou dávku. To znamená s třetí dávkou tam není nikdo, tak je to jedna ku pěti."

Péče o covidové pacienty dává zdravotníkům pořádně zabrat. Během Vánoc bývá běžně v nemocnici klid, ty letošní budou pro všechny v nemocnici velmi náročné.

Tomáš Stejskal, ředitel nemocnice ve Frýdku-Místku: "Zdravotníci se mohli prostřídat na dovolených, mohli si užít Vánoce. Teď to znamená, že sháníme každého zdravotníka, který ještě může pracovat. Tak bude přes svátky a celý prosinec a pravděpodobně i leden pracovat bez jakéhokoliv volna a pojedeme na plný provoz."

Na covidových odděleních pomáhá už také 6 vojáků.

Tomáš Stejskal, ředitel nemocnice ve Frýdku-Místku: "Žádali jsme dvanáct a dostali jsme šest. I za to jsme vděční. Armáda nám velmi pomáhá. Oni pomáhají dvěma způsoby. Jednak jsou to vesměs silní chlapi, takže při těch těžkých manipulačních pracích s pacienty. Krmením, mytím, převážením, tak velmi pomáhají. Pracují na ARO a na covidových stanicích. Taky pomáhají i mentálně, protože v té době, kdy už na zdravotníky lidé jsou velmi agresivní a negativní, tak oni roznášejí dobrou náladu a přinášejí ji do nemocnice. Mám informaci, že bychom měli od čtvrtka dostat další vojáky. Oni se střídají co 14 dnů a teď bychom měli dostat 8, takže nám to pomůže."
Petr Korč, primátor Frýdku-Místku/NMFM/: "Město se snaží být nápomocno. Vyčlenilo vyhrazená parkovací místa pro lidi, kteří se jdou nově očkovat. Poskytujeme součinnost městské policie v očkovacím centru, kde je teda velký zájem a je třeba být trochu nápomocen. Poskytli jsme možnost ubytovat vojáky, kteří jsou v nemocnici nápomocni."
Tomáš Stejskal, ředitel nemocnice ve Frýdku-Místku: "Sháníme dobrovolníky zdravotníky. Nám pomáhá střední zdravotní škola tady ve Frýdku-Místku. Kdy přesunuli povinnou praxi, která probíhá v květnu a v červnu, třetích, čtvrtých ročníků, tak je přesunuli a pomáhají nám už v této krizi, takže pracují na necovidových stanicích a samozřejmě pokud by byli zdravotníci, kteří by chtěli pomoci, tak pomoc určitě přijmeme."

Podle prognóz profesora Duška a matematických modelů odborníků mají počty nakažených stoupat minimálně do Vánoc. Pak by se měla na základě přijatých opatření situace údajně uklidňovat.

Nahlásit chybu


K tématu

Nemocnice ve Frýdku-Místku rekonstruuje JIP neoperačních sálů

Jednotka intenzivní péče Nemocnice ve Frýdku-Místku prochází zásadní rekonstrukcí. Ta přinese rozšíření kapacity lůžek a modernizaci oddělení po více než dvaceti letech. Projekt, na kterém se podíleli i zaměstnanci, by měl být dokončen na přelomu roku.

Nedávno zrekonstruované ARO Městské nemocnice Ostrava pomáhá k plnému uzdravení pacientů

Zázrak moderní medicíny. Tak popsali plnou rekonvalescenci pacienta anesteziologicko-resuscitačního oddělení Městské nemocnice jeho doktoři. Kromě kvalitní první pomoci měla na uzdravení nemalý podíl i špičková technologie, kterým oddělení po nedávné rekonstrukci disponuje.

Moderní, zrekonstruované ARO v Městské nemocnici Ostrava pomáhá k plnému uzdravení pacientů

Úspěch moderní medicíny. Tak popsali plnou rekonvalescenci pacienta anesteziologicko-resuscitačního oddělení Městské nemocnice jeho doktoři. Kromě kvalitní první pomoci měla na uzdravení nemalý podíl i špičková technologie, kterým oddělení po nedávné rekonstrukci disponuje.


V Tylově sadu ve Slezské Ostravě se konalo Sousedské vinobraní

V nedávno rekonstruovaném Tylově parku na Hladnově ve Slezské Ostravě se konalo první Sousedské vinobraní.

Mladí tanečníci soutěžili ve Frýdlantě nad Ostravicí na Antonio cupu

Ve velkém sále Kulturního centra ve Frýdlantě nad Ostravicí se konal další ročník taneční soutěže Antonio cup pro mladé tanečníky z Česka, Polska a Slovenska.

Popravený polský student má v Opavě opravený hrob a novou pamětní desku

25. října 2024 20:56 | Opava | Jiří Cileček

V Opavě byl odhalený pomník na hrobu Frantiszka Kubici. Studenta teologie, občana Polské republiky, který byl v Opavě zatčený, mučený a následně popravený v Oticích fašisty za II. světové války.

Z hořícího auta po nárazu do domu lidé vytáhli posádku a dva mladé pasažéry oživovali

Včera 22:16 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Do velmi náročné záchranné akce se v Chlebovicích na Frýdecko-Místecku okamžitě po nárazu osobního vozidla do rodinného domu zapojili svědci, včetně dvou policistů mimo službu. Auto okamžitě začalo hořet. Dva pasažéry museli oživovat.

Obce v Moravskoslezském kraji dostanou podporu na stavbu nájemního bydlení

25. října 2024 10:35 | Celý MS kraj | Libor Běčák | Regionální zprávy POLAR

Moravskoslezskému kraji se nabízejí možnosti podpory výstavby nových bytů pro nájemní bydlení. O možných investicích v této oblasti se jednalo na odborném fóru na krajském úřadě.

Den stromů v opavských sadech Svobody se nenechaly ujít stovky lidí

Včera 16:01 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Přesně na den, kdy stromy slaví svůj svátek, se okolí Ptačího vrchu proměnilo v pestrou oslavu. Díky slunečnému počasí si ji nenechaly ujít stovky lidí.

V ostravské zoo se narodila mláďata kriticky ohrožených prasat z Filipín

25. října 2024 18:22 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Ve výběhu prasat visajánských v Zoo Ostrava mohou trpěliví návštěvníci zahlédnout kromě čtyř dospělých jedinců i dvě mláďata. Selata tohoto vzácného filipínského druhu přišla na svět 13. října. Jejich pohlaví zatím není známo, ale obě se mají čile k světu a jejich matka o ně příkladně pečuje.

Zimní verze opavského festivalu Slunovrat nabídne pestrý program i novinky

Včera 16:06 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Zimní verze oblíbeného festivalu Slunovrat už klepe na dveře. Uskuteční se od 7. do 9. listopadu v kulisách historických budov Opavy a nabídne pestrý program a také novinky.

Maratonský závod omezí i uzavře páteřní dopravní tepny a ulice v Ostravě

24. října 2024 21:09 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Ostrava zažije v sobotu 26. října první ročník Zlatého maratonu Emila Zátopka. Jeho součástí bude také 12. ročník Českého běhu žen Ostrava. Poběží se na certifikovaném městském okruhu, který povede napříč nejrušnějšími ulicemi a dopravními tepnami. Řidiči proto musí počítat s řadou uzavírek i dopravních omezení.

Vrátní

Frýdek-Místek Nástup: od 1. listopadu 2024 od 116 Kč/hod.

Začala stavba cyklostezky mezi Frýdkem-Místkem a Palkovicemi

Po dlouhých letech příprav začala stavba cyklostezky mezi Frýdkem-Místkem a Palkovicemi. Ta povede od Olešné a hotová má být do léta příštího roku. Náklady ve výši pod 16 milionů korun budou poměrově hradit obě obce. Velkou část pokryje také dotace.

Ve Frýdku-Místku bude popovodňová benefiční akce Beskydy pro Jeseníky

Frýdek-Místek podpoří Jesenicko, které se vzpamatovává ze zářijových povodní. V Národním domě byla naplánována unikátní benefice. Organizátoři připravili atmosféru jesenických trhů s tamními prodejci, zajímavé hudební kapely i folklorní scénu s cimbálovou muzikou a dobrým vínem.

Frýdek-Místek získal ocenění za projekt Stravenka F-M i zapojení do akce Ukliďme Česko

Frýdek-Místek slaví úspěch v celostátní ekologické soutěži díky dvěma osvětovým akcím. Kolektivní systém Nevajgluj, který se snaží omezit odhazování nedopalků a odpadků ve veřejném prostoru, ocenil projekt Stravenka F-M a zapojení veřejnosti do akce Ukliďme Česko.

Projekt Connect with creativity na SPŠ, OA a JŠ ve Frýdku-Místku byl úspěšně dokončen

23. října 2024 8:05 | Frýdek-Místek | Tomáš Tikal | Studuj u nás

Největší frýdecko-místecká střední škola je velmi aktivní v projektech - národních i mezinárodních. Poslední úspěšný projekt na SPŠ, OA a JŠ ve Frýdku-Místku nesl název Connect with creativity.

Vyřazené parkovací automaty poslouží ve Frýdku-Místku jako knihobudky

Technické služby Frýdek-Místek přišly s ekologickým nápadem. Vyřazený parkovací automat neskončil ve starém železe, ale stala se z něj knihobudka. První kus prototypu už slouží pacientům i návštěvníkům v areálu nemocnice. Navíc v prostorách terapeutické zahrádky.

Trh vzdělávání a uplatnění pomáhal žákům ve Frýdku-Místku s výběrem dalšího studia

Frýdek-Místek ve spolupráci s Úřadem práce uspořádal další ročník tradičního Trhu vzdělávání a uplatnění. Ten pomáhá především žákům základních škol s výběrem dalšího studia. Prezentaci zde mělo i několik zaměstnavatelů a nechyběla ani nabídka vzdělávání pro dospělé.

Zdravotníci budou o svátcích bez dovolené, Nemocnice ve Frýdku-Místku otevřela čtvrtou covidovou jednotku
Vydáno 1. prosince 2021 13:09, Frýdek-Místek, Jiří Cileček
Situace v Nemocnici ve Frýdku-Místku je opět velmi vážná. Museli tam otevřít už čtvrtou covidovou jednotku a na pomoc povolat vojáky. Téměř 80 procent covidových pacientů je ve vážném stavu a musí se o ně starat zdravotníci. Ti už teď ví, že budou muset pracovat zřejmě až do konce ledna v maximálním nasazení a bez dovolených.

Nemocnice ve Frýdku-Místku se už od října výrazně potýká s postupným nárůstem nově přijatých pacientů s nemocí covid-19. Opět už před měsícem musela zrušit plánované výkony a řeší pouze akutní případy.

Tomáš Stejskal, ředitel nemocnice ve Frýdku-Místku: "My máme zřízené 4 akutní covidové stanice standardní. Jedno covidové ARO a covidovou následnou péči. Tu čtvrtou stanici jsme museli otvírat v neděli, protože počet pacientů covidových v akutním stavu, kteří potřebují už zdravotnickou pomoc při hospitalizaci, roste. Dneska máme hospitalizovaných 84 pacientů. 7 pacientů je na ARO a JIPce, ti jsou ventilovaní, 5 jich je ventilovaných, jeden je iFlow.

Akutní péči donedávna vyžadovali pouze neočkovaní pacienti. Nyní k nim přibyl pouze jeden pacient, který má dvě dávky očkovaní. Celkově leží s covidem v nemocnici už přes 110 lidí.

Tomáš Stejskal, ředitel nemocnice ve Frýdku-Místku: "Všichni ti pacienti, kteří na ARO byli, tak kromě tady těchto výjimek, neměli ani jednu dávku očkování. Na standardu se ten poměr očkovaných a neočkovaných pohybuje asi jedna ku pěti. To znamená na jednoho očkovaného pacienta, která má maximálně druhou dávku. To znamená s třetí dávkou tam není nikdo, tak je to jedna ku pěti."

Péče o covidové pacienty dává zdravotníkům pořádně zabrat. Během Vánoc bývá běžně v nemocnici klid, ty letošní budou pro všechny v nemocnici velmi náročné.

Tomáš Stejskal, ředitel nemocnice ve Frýdku-Místku: "Zdravotníci se mohli prostřídat na dovolených, mohli si užít Vánoce. Teď to znamená, že sháníme každého zdravotníka, který ještě může pracovat. Tak bude přes svátky a celý prosinec a pravděpodobně i leden pracovat bez jakéhokoliv volna a pojedeme na plný provoz."

Na covidových odděleních pomáhá už také 6 vojáků.

Tomáš Stejskal, ředitel nemocnice ve Frýdku-Místku: "Žádali jsme dvanáct a dostali jsme šest. I za to jsme vděční. Armáda nám velmi pomáhá. Oni pomáhají dvěma způsoby. Jednak jsou to vesměs silní chlapi, takže při těch těžkých manipulačních pracích s pacienty. Krmením, mytím, převážením, tak velmi pomáhají. Pracují na ARO a na covidových stanicích. Taky pomáhají i mentálně, protože v té době, kdy už na zdravotníky lidé jsou velmi agresivní a negativní, tak oni roznášejí dobrou náladu a přinášejí ji do nemocnice. Mám informaci, že bychom měli od čtvrtka dostat další vojáky. Oni se střídají co 14 dnů a teď bychom měli dostat 8, takže nám to pomůže."
Petr Korč, primátor Frýdku-Místku/NMFM/: "Město se snaží být nápomocno. Vyčlenilo vyhrazená parkovací místa pro lidi, kteří se jdou nově očkovat. Poskytujeme součinnost městské policie v očkovacím centru, kde je teda velký zájem a je třeba být trochu nápomocen. Poskytli jsme možnost ubytovat vojáky, kteří jsou v nemocnici nápomocni."
Tomáš Stejskal, ředitel nemocnice ve Frýdku-Místku: "Sháníme dobrovolníky zdravotníky. Nám pomáhá střední zdravotní škola tady ve Frýdku-Místku. Kdy přesunuli povinnou praxi, která probíhá v květnu a v červnu, třetích, čtvrtých ročníků, tak je přesunuli a pomáhají nám už v této krizi, takže pracují na necovidových stanicích a samozřejmě pokud by byli zdravotníci, kteří by chtěli pomoci, tak pomoc určitě přijmeme."

Podle prognóz profesora Duška a matematických modelů odborníků mají počty nakažených stoupat minimálně do Vánoc. Pak by se měla na základě přijatých opatření situace údajně uklidňovat.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/frydeckomistecko/frydek-mistek/11000028737/zdravotnici-budou-o-svatcich-bez-dovolene-nemocnice-ve-frydkumistku-otevrela-ctvrtou-covidovou-jednotku