Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Lidem z Ukrajiny velmi pomáhá nové kontaktní centrum ve Frýdku-Místku

Frýdek-Místek |

Frýdek-Místek otevřel kontaktní centrum pro obyvatele z Ukrajiny. To pomáhá zájemcům vyřídit všechny důležité formality a nezbytnosti nutné k pobytu. Lidé, kteří ještě nemají ubytování ho také mohou získat v nově zřízených prostorách městské ubytovny v bývalých kasárnách.

Nové kontaktní centrum ve Frýdku-Místku vzniklo v prostorách Národního domu.

Yana Stupak, koordinátorka kontaktního centra: "Pomáháme tady se všemi informacemi. Co se týká registrace, vyřízení dávek, pomoc s prací. Hlídání dětí, kroužky, školy, školky. Zkrátka všechno, co potřebují. Doktory."
Petr Korč, primátor Frýdku-Místku/NMFM/: "Má být místem, kde se budou soustřeďovat všechny informace, všechny nabídky pro ženy, pro děti. Aby měly informace o tom, kde mohou získat zaměstnání, aby měly kontakty mezi sebou. Bude tam nějaká potravinová banka, jazykové kurzy, případně hlídání dětí. Předtím, než budou děti přijaty do mateřských školek."
Julia, obyvatelka ukrajinského Záporoží: "Moc děkujeme. Vůbec nevíme, jak bychom to tady zvládli, kdyby nám někdo nepomáhal. Město je moc hezké, i lidé jsou na nás hodní."

Kontaktní centrum je otevřeno pět dní v týdnu, dvě hodiny dopoledne a dvě hodiny odpoledne. Ale vzhledem k zájmu by chtěli otevírací dobu ještě prodloužit.

Yana Stupak, koordinátorka kontaktního centra: "Jsou moc rádi, že je takové centrum, protože si tady mohou popovídat, mohou si tady děti pohrát. Odpoledne tady máme takový kroužek pro děti a pro maminky a jsou rády, že je takové místo, kam mohou přijít."

Je zde i koutek humanitární pomoci, který nabízí především základní potraviny a hygienické potřeby. Většina z příchozích už ve městě našla i ubytování. Přesto pro jistotu město vyčlenilo ještě další prostory.

Radovan Hořínek, náměstek primátora Frýdku-Místku/ANO/: "V rámci jedné z těch variant, které přichází do úvahy, tak jsme přistoupili k základnímu zmapování a k zahájení nějakých prací na místeckých kasárnách, které umožní dostat ty prostory, které by byly vhodné, alespoň do takového stavu, aby byly provizorně obyvatelné."

K dispozici je čtyřicítka pokojů s kapacitou zhruba 70 lůžek. Pro město je důležité, aby se nově příchozí postupně zapojili do běžného života ve městě.

Petr Korč, primátor Frýdku-Místku/NMFM/: "Většina těch lidí nebo těch matek s dětmi tady nepřišla s tím, že jenom něco chtějí, ale jsou to často velmi vzdělané ženy, které jsou učitelky, doktorky, sestry. Mají velké znalosti a chtějí se zapojit do toho života."

Na začátku konfliktu poslalo město 1 milion korun přímo na ukrajinskou ambasádu. Na řešení situace s přívalem ukrajinských občanů pak vyčlenilo 10 milionů korun. Tyto peníze zůstávají ve městě.

Petr Korč, primátor Frýdku-Místku/NMFM/: "Někdo musí uvařit obědy, někdo musí hlídat děti, někdo musí zprovoznit tu ubytovnu. Čili nová pracovní místa, nové pobídky. A všechny ty investice, které z té části jsou, tak zůstávají zároveň v tom městě. Čili pokud se konflikt vyřeší na Ukrajině, ženy s dětmi se budou moci vrátit, tak my budeme mít třeba funkční ubytovnu."

Město zároveň schválilo finanční příspěvek pro obyvatele, kteří ubytovali uprchlíky od 24. února do 25. března.

Nahlásit chybu


K tématu

Ostrava daruje na Ukrajinu 25 vyřazených tramvají. Prvních 6 odjíždí v těchto dnech

15. prosince 2023 14:33 | Ostrava-město | Jiří Cileček

První várka tramvají odjíždí v těchto dnech naložená na nákladních vozech do ukrajinského města Konotop. Jde o již dříve vyřazené vozy typu T6A5 Dopravního podniku Ostrava (DPO). Ve válkou zasaženém Konotopu budou sloužit k obnově a posílení tramvajové dopravy. O daru rozhodla v červnu rada města Ostravy. Celkově má jít na Ukrajinu 25 tramvají.

Ukrajinské Dnipro se stane partnerským městem Ostravy

29. března 2024 12:59 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Seznam měst, které navázaly s Ostravou partnerství, se rozšíří na třináct. Nově na něm přibude Dnipro, středoukrajinské město, ležící zhruba 400 kilometrů od Kyjeva.

ZUŠ Frýdek-Místek pořádala Galakoncert populárních melodií

Základní umělecká škola Frýdek-Místek připravila unikátní akci. Pěvecké sbory a smyčcové orchestry spojily síly a společně připravili Galakoncert populárních melodií. Na akci, která sklidila velký úspěch vystoupilo na 130 účinkujících.


V Tylově sadu ve Slezské Ostravě se konalo Sousedské vinobraní

V nedávno rekonstruovaném Tylově parku na Hladnově ve Slezské Ostravě se konalo první Sousedské vinobraní.

Mladí tanečníci soutěžili ve Frýdlantě nad Ostravicí na Antonio cupu

Ve velkém sále Kulturního centra ve Frýdlantě nad Ostravicí se konal další ročník taneční soutěže Antonio cup pro mladé tanečníky z Česka, Polska a Slovenska.

Popravený polský student má v Opavě opravený hrob a novou pamětní desku

25. října 2024 20:56 | Opava | Jiří Cileček

V Opavě byl odhalený pomník na hrobu Frantiszka Kubici. Studenta teologie, občana Polské republiky, který byl v Opavě zatčený, mučený a následně popravený v Oticích fašisty za II. světové války.

Z hořícího auta po nárazu do domu lidé vytáhli posádku a dva mladé pasažéry oživovali

Včera 22:16 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Do velmi náročné záchranné akce se v Chlebovicích na Frýdecko-Místecku okamžitě po nárazu osobního vozidla do rodinného domu zapojili svědci, včetně dvou policistů mimo službu. Auto okamžitě začalo hořet. Dva pasažéry museli oživovat.

Obce v Moravskoslezském kraji dostanou podporu na stavbu nájemního bydlení

25. října 2024 10:35 | Celý MS kraj | Libor Běčák | Regionální zprávy POLAR

Moravskoslezskému kraji se nabízejí možnosti podpory výstavby nových bytů pro nájemní bydlení. O možných investicích v této oblasti se jednalo na odborném fóru na krajském úřadě.

Den stromů v opavských sadech Svobody se nenechaly ujít stovky lidí

Včera 16:01 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Přesně na den, kdy stromy slaví svůj svátek, se okolí Ptačího vrchu proměnilo v pestrou oslavu. Díky slunečnému počasí si ji nenechaly ujít stovky lidí.

V ostravské zoo se narodila mláďata kriticky ohrožených prasat z Filipín

25. října 2024 18:22 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Ve výběhu prasat visajánských v Zoo Ostrava mohou trpěliví návštěvníci zahlédnout kromě čtyř dospělých jedinců i dvě mláďata. Selata tohoto vzácného filipínského druhu přišla na svět 13. října. Jejich pohlaví zatím není známo, ale obě se mají čile k světu a jejich matka o ně příkladně pečuje.

Zimní verze opavského festivalu Slunovrat nabídne pestrý program i novinky

Včera 16:06 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Zimní verze oblíbeného festivalu Slunovrat už klepe na dveře. Uskuteční se od 7. do 9. listopadu v kulisách historických budov Opavy a nabídne pestrý program a také novinky.

Maratonský závod omezí i uzavře páteřní dopravní tepny a ulice v Ostravě

24. října 2024 21:09 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Ostrava zažije v sobotu 26. října první ročník Zlatého maratonu Emila Zátopka. Jeho součástí bude také 12. ročník Českého běhu žen Ostrava. Poběží se na certifikovaném městském okruhu, který povede napříč nejrušnějšími ulicemi a dopravními tepnami. Řidiči proto musí počítat s řadou uzavírek i dopravních omezení.

Vrátní

Frýdek-Místek Nástup: od 1. listopadu 2024 od 116 Kč/hod.

Začala stavba cyklostezky mezi Frýdkem-Místkem a Palkovicemi

Po dlouhých letech příprav začala stavba cyklostezky mezi Frýdkem-Místkem a Palkovicemi. Ta povede od Olešné a hotová má být do léta příštího roku. Náklady ve výši pod 16 milionů korun budou poměrově hradit obě obce. Velkou část pokryje také dotace.

Ve Frýdku-Místku bude popovodňová benefiční akce Beskydy pro Jeseníky

Frýdek-Místek podpoří Jesenicko, které se vzpamatovává ze zářijových povodní. V Národním domě byla naplánována unikátní benefice. Organizátoři připravili atmosféru jesenických trhů s tamními prodejci, zajímavé hudební kapely i folklorní scénu s cimbálovou muzikou a dobrým vínem.

Frýdek-Místek získal ocenění za projekt Stravenka F-M i zapojení do akce Ukliďme Česko

Frýdek-Místek slaví úspěch v celostátní ekologické soutěži díky dvěma osvětovým akcím. Kolektivní systém Nevajgluj, který se snaží omezit odhazování nedopalků a odpadků ve veřejném prostoru, ocenil projekt Stravenka F-M a zapojení veřejnosti do akce Ukliďme Česko.

Projekt Connect with creativity na SPŠ, OA a JŠ ve Frýdku-Místku byl úspěšně dokončen

23. října 2024 8:05 | Frýdek-Místek | Tomáš Tikal | Studuj u nás

Největší frýdecko-místecká střední škola je velmi aktivní v projektech - národních i mezinárodních. Poslední úspěšný projekt na SPŠ, OA a JŠ ve Frýdku-Místku nesl název Connect with creativity.

Vyřazené parkovací automaty poslouží ve Frýdku-Místku jako knihobudky

Technické služby Frýdek-Místek přišly s ekologickým nápadem. Vyřazený parkovací automat neskončil ve starém železe, ale stala se z něj knihobudka. První kus prototypu už slouží pacientům i návštěvníkům v areálu nemocnice. Navíc v prostorách terapeutické zahrádky.

Trh vzdělávání a uplatnění pomáhal žákům ve Frýdku-Místku s výběrem dalšího studia

Frýdek-Místek ve spolupráci s Úřadem práce uspořádal další ročník tradičního Trhu vzdělávání a uplatnění. Ten pomáhá především žákům základních škol s výběrem dalšího studia. Prezentaci zde mělo i několik zaměstnavatelů a nechyběla ani nabídka vzdělávání pro dospělé.

Lidem z Ukrajiny velmi pomáhá nové kontaktní centrum ve Frýdku-Místku
Vydáno 31. března 2022 13:48, Frýdek-Místek, Jiří Cileček
Frýdek-Místek otevřel kontaktní centrum pro obyvatele z Ukrajiny. To pomáhá zájemcům vyřídit všechny důležité formality a nezbytnosti nutné k pobytu. Lidé, kteří ještě nemají ubytování ho také mohou získat v nově zřízených prostorách městské ubytovny v bývalých kasárnách.

Nové kontaktní centrum ve Frýdku-Místku vzniklo v prostorách Národního domu.

Yana Stupak, koordinátorka kontaktního centra: "Pomáháme tady se všemi informacemi. Co se týká registrace, vyřízení dávek, pomoc s prací. Hlídání dětí, kroužky, školy, školky. Zkrátka všechno, co potřebují. Doktory."
Petr Korč, primátor Frýdku-Místku/NMFM/: "Má být místem, kde se budou soustřeďovat všechny informace, všechny nabídky pro ženy, pro děti. Aby měly informace o tom, kde mohou získat zaměstnání, aby měly kontakty mezi sebou. Bude tam nějaká potravinová banka, jazykové kurzy, případně hlídání dětí. Předtím, než budou děti přijaty do mateřských školek."
Julia, obyvatelka ukrajinského Záporoží: "Moc děkujeme. Vůbec nevíme, jak bychom to tady zvládli, kdyby nám někdo nepomáhal. Město je moc hezké, i lidé jsou na nás hodní."

Kontaktní centrum je otevřeno pět dní v týdnu, dvě hodiny dopoledne a dvě hodiny odpoledne. Ale vzhledem k zájmu by chtěli otevírací dobu ještě prodloužit.

Yana Stupak, koordinátorka kontaktního centra: "Jsou moc rádi, že je takové centrum, protože si tady mohou popovídat, mohou si tady děti pohrát. Odpoledne tady máme takový kroužek pro děti a pro maminky a jsou rády, že je takové místo, kam mohou přijít."

Je zde i koutek humanitární pomoci, který nabízí především základní potraviny a hygienické potřeby. Většina z příchozích už ve městě našla i ubytování. Přesto pro jistotu město vyčlenilo ještě další prostory.

Radovan Hořínek, náměstek primátora Frýdku-Místku/ANO/: "V rámci jedné z těch variant, které přichází do úvahy, tak jsme přistoupili k základnímu zmapování a k zahájení nějakých prací na místeckých kasárnách, které umožní dostat ty prostory, které by byly vhodné, alespoň do takového stavu, aby byly provizorně obyvatelné."

K dispozici je čtyřicítka pokojů s kapacitou zhruba 70 lůžek. Pro město je důležité, aby se nově příchozí postupně zapojili do běžného života ve městě.

Petr Korč, primátor Frýdku-Místku/NMFM/: "Většina těch lidí nebo těch matek s dětmi tady nepřišla s tím, že jenom něco chtějí, ale jsou to často velmi vzdělané ženy, které jsou učitelky, doktorky, sestry. Mají velké znalosti a chtějí se zapojit do toho života."

Na začátku konfliktu poslalo město 1 milion korun přímo na ukrajinskou ambasádu. Na řešení situace s přívalem ukrajinských občanů pak vyčlenilo 10 milionů korun. Tyto peníze zůstávají ve městě.

Petr Korč, primátor Frýdku-Místku/NMFM/: "Někdo musí uvařit obědy, někdo musí hlídat děti, někdo musí zprovoznit tu ubytovnu. Čili nová pracovní místa, nové pobídky. A všechny ty investice, které z té části jsou, tak zůstávají zároveň v tom městě. Čili pokud se konflikt vyřeší na Ukrajině, ženy s dětmi se budou moci vrátit, tak my budeme mít třeba funkční ubytovnu."

Město zároveň schválilo finanční příspěvek pro obyvatele, kteří ubytovali uprchlíky od 24. února do 25. března.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/frydeckomistecko/frydek-mistek/11000030642/lidem-z-ukrajiny-velmi-pomaha-nove-kontaktni-centrum-ve-frydkumistku