Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Architekt představil propojení budoucího bulváru ve Frýdku-Místku s nádražním terminálem

Frýdek-Místek |

Realizace nového bulváru ve Frýdku-Místku dostává další rozměry. Architekti nyní řeší napojení nové čtvrti na dopravní terminál. Zajistit ho má schodiště, které bude překonávat zhruba osmimetrový výškový profil. Úpravou projde také celý břeh, který je dnes poměrně nevzhledný.

Areál bývalého textilního závodu Slezan ve Frýdku-Místku se promění k nepoznání. Postupnými krůčky už probíhají přípravy na vznik nového bulváru, který povede od ulice Těšínská k vlakovému i autobusovému terminálu. Architekt aktuálně představil návrh schodiště, které propojí obě části.

Jan Beneš, petit atelier: "To, co je dneska předmětem, tak je profil, který překonáváme, výškový, asi 8 metrů. Mezi horní hranou, kde vzniká právě bulvár, nový pěší, a tím prostorem přednádraží."

Proměna areálu v novou městskou čtvrť navazuje na memorandum o spolupráci, které uzavřelo město se společností Slezan už v roce 2016.

Jiří Karásek, předseda představenstva společnosti Slezan Holding: "My budeme zajišťovat to, že pro tu realizaci poskytujeme pozemky, které jsou nutné. A zajišťujeme i to, že dodáváme nějakou projektovou dokumentaci a do budoucna bychom měli pozemky, kterých se to týká, v tom rozsahu potřebném převádět městu darem."
Jan Beneš, petit atelier: "Na tom stanovišti jsou chodníky menší šíře. Naopak nahoře ten bulvár má třeba šířku přes 20 metrů, pro představu."
Jiří Kajzar, náměstek primátora Frýdku-Místku/NMFM/: "Celý ten břeh, který je dneska nevzhledný, neláká k ničemu, je takový ošklivý, zarostlý, tak bude po obou stranách upraven a bude to skoro mít prvky arboreta. Takže tím se ten vstup na ten bulvár od toho nádraží otevře, zjemní se. Bude lákat k tomu, aby ten člověk tam šel a bude mít takový až povznášející pocit, bych řekl, protože bude kultivované prostředí veřejného prostoru."

Loni na podzim už začala demolice nepotřebných budov v areálu. Některé historické objekty ale zůstanou zachovány.

Jiří Kajzar, náměstek primátora Frýdku-Místku/NMFM/: "Řeší se tam otázka parkování a po všech úpravách, které budou, tak v koncovém stavu by mělo přibýt asi 150 nových parkovacích míst. Což je dobrá zpráva pro bydlící na Slezské a v okolí."

V rámci proměny čtvrti už město začalo s opravou krajní budovy bývalé školy, kde bude nové sídlo městské policie za zhruba 60 milionů korun. Nový bulvár by měl vyjít na přibližně 15 milionů.

Jiří Kajzar, náměstek primátora Frýdku-Místku/NMFM/: "Předpokládáme, že v příštím roce už bychom mohli mít projektovou dokumentaci a v dalším roce, to znamená 2023 až 2024 bychom mohli se samotnými pracemi."

Soukromý investor chce kolem vystavět také nové bytové domy i administrativní centrum.

Nahlásit chybu


K tématu

Ostrava plánuje stavbu nové správní budovy za zhruba 750 milionů

6. března 2024 15:36 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Ostrava chce na Černé louce vystavět Dům městských služeb. Nová budova má výrazně zlepšit služby poskytované občanům. Pod jednu střechu má v budoucnu sdružit agendu cestovních dokladů, občanských a řidičských průkazů i několik městských organizací. Výstavba má přijít na zhruba 750 milionů korun a podoba objektu vzejde z architektonické soutěže, kterou připravuje Městský ateliér prostorového plánování a architektury (MAPPA).

Moravskoslezský kraj nabízí obcím výhodné úvěry na velké investiční projekty

8. března 2024 18:27 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Obce a města mohou požádat Moravskoslezský kraj o zvýhodněné úvěry z programu JESSICA III. Na velké rozvojové projekty mohou od kraje získat až 35milionovou půjčku.

Moravskoslezský kraj pomůže obcím nastartovat rozvojové projekty

22. února 2024 15:15 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Moravskoslezský kraj dá obcím peníze na přípravu projektových dokumentací. Výrazně tak zvýší jejich šanci získat prostředky z národních nebo evropských dotačních programů. Na přípravu obecních projektů půjde z krajské pokladny 18,75 milionu korun.


V Tylově sadu ve Slezské Ostravě se konalo Sousedské vinobraní

V nedávno rekonstruovaném Tylově parku na Hladnově ve Slezské Ostravě se konalo první Sousedské vinobraní.

Mladí tanečníci soutěžili ve Frýdlantě nad Ostravicí na Antonio cupu

Ve velkém sále Kulturního centra ve Frýdlantě nad Ostravicí se konal další ročník taneční soutěže Antonio cup pro mladé tanečníky z Česka, Polska a Slovenska.

Popravený polský student má v Opavě opravený hrob a novou pamětní desku

25. října 2024 20:56 | Opava | Jiří Cileček

V Opavě byl odhalený pomník na hrobu Frantiszka Kubici. Studenta teologie, občana Polské republiky, který byl v Opavě zatčený, mučený a následně popravený v Oticích fašisty za II. světové války.

Z hořícího auta po nárazu do domu lidé vytáhli posádku a dva mladé pasažéry oživovali

Včera 22:16 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Do velmi náročné záchranné akce se v Chlebovicích na Frýdecko-Místecku okamžitě po nárazu osobního vozidla do rodinného domu zapojili svědci, včetně dvou policistů mimo službu. Auto okamžitě začalo hořet. Dva pasažéry museli oživovat.

Obce v Moravskoslezském kraji dostanou podporu na stavbu nájemního bydlení

25. října 2024 10:35 | Celý MS kraj | Libor Běčák | Regionální zprávy POLAR

Moravskoslezskému kraji se nabízejí možnosti podpory výstavby nových bytů pro nájemní bydlení. O možných investicích v této oblasti se jednalo na odborném fóru na krajském úřadě.

Den stromů v opavských sadech Svobody se nenechaly ujít stovky lidí

Včera 16:01 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Přesně na den, kdy stromy slaví svůj svátek, se okolí Ptačího vrchu proměnilo v pestrou oslavu. Díky slunečnému počasí si ji nenechaly ujít stovky lidí.

V ostravské zoo se narodila mláďata kriticky ohrožených prasat z Filipín

25. října 2024 18:22 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Ve výběhu prasat visajánských v Zoo Ostrava mohou trpěliví návštěvníci zahlédnout kromě čtyř dospělých jedinců i dvě mláďata. Selata tohoto vzácného filipínského druhu přišla na svět 13. října. Jejich pohlaví zatím není známo, ale obě se mají čile k světu a jejich matka o ně příkladně pečuje.

Zimní verze opavského festivalu Slunovrat nabídne pestrý program i novinky

Včera 16:06 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Zimní verze oblíbeného festivalu Slunovrat už klepe na dveře. Uskuteční se od 7. do 9. listopadu v kulisách historických budov Opavy a nabídne pestrý program a také novinky.

Maratonský závod omezí i uzavře páteřní dopravní tepny a ulice v Ostravě

24. října 2024 21:09 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Ostrava zažije v sobotu 26. října první ročník Zlatého maratonu Emila Zátopka. Jeho součástí bude také 12. ročník Českého běhu žen Ostrava. Poběží se na certifikovaném městském okruhu, který povede napříč nejrušnějšími ulicemi a dopravními tepnami. Řidiči proto musí počítat s řadou uzavírek i dopravních omezení.

Vrátní

Frýdek-Místek Nástup: od 1. listopadu 2024 od 116 Kč/hod.

Začala stavba cyklostezky mezi Frýdkem-Místkem a Palkovicemi

Po dlouhých letech příprav začala stavba cyklostezky mezi Frýdkem-Místkem a Palkovicemi. Ta povede od Olešné a hotová má být do léta příštího roku. Náklady ve výši pod 16 milionů korun budou poměrově hradit obě obce. Velkou část pokryje také dotace.

Ve Frýdku-Místku bude popovodňová benefiční akce Beskydy pro Jeseníky

Frýdek-Místek podpoří Jesenicko, které se vzpamatovává ze zářijových povodní. V Národním domě byla naplánována unikátní benefice. Organizátoři připravili atmosféru jesenických trhů s tamními prodejci, zajímavé hudební kapely i folklorní scénu s cimbálovou muzikou a dobrým vínem.

Frýdek-Místek získal ocenění za projekt Stravenka F-M i zapojení do akce Ukliďme Česko

Frýdek-Místek slaví úspěch v celostátní ekologické soutěži díky dvěma osvětovým akcím. Kolektivní systém Nevajgluj, který se snaží omezit odhazování nedopalků a odpadků ve veřejném prostoru, ocenil projekt Stravenka F-M a zapojení veřejnosti do akce Ukliďme Česko.

Projekt Connect with creativity na SPŠ, OA a JŠ ve Frýdku-Místku byl úspěšně dokončen

23. října 2024 8:05 | Frýdek-Místek | Tomáš Tikal | Studuj u nás

Největší frýdecko-místecká střední škola je velmi aktivní v projektech - národních i mezinárodních. Poslední úspěšný projekt na SPŠ, OA a JŠ ve Frýdku-Místku nesl název Connect with creativity.

Vyřazené parkovací automaty poslouží ve Frýdku-Místku jako knihobudky

Technické služby Frýdek-Místek přišly s ekologickým nápadem. Vyřazený parkovací automat neskončil ve starém železe, ale stala se z něj knihobudka. První kus prototypu už slouží pacientům i návštěvníkům v areálu nemocnice. Navíc v prostorách terapeutické zahrádky.

Trh vzdělávání a uplatnění pomáhal žákům ve Frýdku-Místku s výběrem dalšího studia

Frýdek-Místek ve spolupráci s Úřadem práce uspořádal další ročník tradičního Trhu vzdělávání a uplatnění. Ten pomáhá především žákům základních škol s výběrem dalšího studia. Prezentaci zde mělo i několik zaměstnavatelů a nechyběla ani nabídka vzdělávání pro dospělé.

Architekt představil propojení budoucího bulváru ve Frýdku-Místku s nádražním terminálem
Vydáno 25. dubna 2022 14:51, Frýdek-Místek, Jiří Cileček
Realizace nového bulváru ve Frýdku-Místku dostává další rozměry. Architekti nyní řeší napojení nové čtvrti na dopravní terminál. Zajistit ho má schodiště, které bude překonávat zhruba osmimetrový výškový profil. Úpravou projde také celý břeh, který je dnes poměrně nevzhledný.

Areál bývalého textilního závodu Slezan ve Frýdku-Místku se promění k nepoznání. Postupnými krůčky už probíhají přípravy na vznik nového bulváru, který povede od ulice Těšínská k vlakovému i autobusovému terminálu. Architekt aktuálně představil návrh schodiště, které propojí obě části.

Jan Beneš, petit atelier: "To, co je dneska předmětem, tak je profil, který překonáváme, výškový, asi 8 metrů. Mezi horní hranou, kde vzniká právě bulvár, nový pěší, a tím prostorem přednádraží."

Proměna areálu v novou městskou čtvrť navazuje na memorandum o spolupráci, které uzavřelo město se společností Slezan už v roce 2016.

Jiří Karásek, předseda představenstva společnosti Slezan Holding: "My budeme zajišťovat to, že pro tu realizaci poskytujeme pozemky, které jsou nutné. A zajišťujeme i to, že dodáváme nějakou projektovou dokumentaci a do budoucna bychom měli pozemky, kterých se to týká, v tom rozsahu potřebném převádět městu darem."
Jan Beneš, petit atelier: "Na tom stanovišti jsou chodníky menší šíře. Naopak nahoře ten bulvár má třeba šířku přes 20 metrů, pro představu."
Jiří Kajzar, náměstek primátora Frýdku-Místku/NMFM/: "Celý ten břeh, který je dneska nevzhledný, neláká k ničemu, je takový ošklivý, zarostlý, tak bude po obou stranách upraven a bude to skoro mít prvky arboreta. Takže tím se ten vstup na ten bulvár od toho nádraží otevře, zjemní se. Bude lákat k tomu, aby ten člověk tam šel a bude mít takový až povznášející pocit, bych řekl, protože bude kultivované prostředí veřejného prostoru."

Loni na podzim už začala demolice nepotřebných budov v areálu. Některé historické objekty ale zůstanou zachovány.

Jiří Kajzar, náměstek primátora Frýdku-Místku/NMFM/: "Řeší se tam otázka parkování a po všech úpravách, které budou, tak v koncovém stavu by mělo přibýt asi 150 nových parkovacích míst. Což je dobrá zpráva pro bydlící na Slezské a v okolí."

V rámci proměny čtvrti už město začalo s opravou krajní budovy bývalé školy, kde bude nové sídlo městské policie za zhruba 60 milionů korun. Nový bulvár by měl vyjít na přibližně 15 milionů.

Jiří Kajzar, náměstek primátora Frýdku-Místku/NMFM/: "Předpokládáme, že v příštím roce už bychom mohli mít projektovou dokumentaci a v dalším roce, to znamená 2023 až 2024 bychom mohli se samotnými pracemi."

Soukromý investor chce kolem vystavět také nové bytové domy i administrativní centrum.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/frydeckomistecko/frydek-mistek/11000031036/architekt-predstavil-propojeni-budouciho-bulvaru-ve-frydkumistku-s-nadraznim-terminalem