Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Frýdek-Místek stanovil priority pro školství na další roky

Frýdek-Místek |

Frýdek-Místek schválil aktualizaci Místního akčního plánu, který obsahoval seznam priorit pro další léta. Zaměřil se hlavně na oblast školství, kde je cílem sjednotit základní školy na stejnou úroveň. Pomoci jim s žádostmi o evropské dotace a získáním IT vybavení pro výuku za desítky milionů korun.

Frýdek-Místek chce zajistit základním školám rovné podmínky v rámci vybavení a zázemí. Už kvůli tomu aktualizoval i Místní akční plán, který obsahuje seznam priorit na další období.

Zbyněk Šostý (NMFM), radní Frýdku-Místku: "Tam to musím rozšířit na několik oblastí. Ta první je účast škol v projektech IROP. Ty školy se krystalizují čtyři. Dále je tam ten celoměstský projekt, kdy budeme chtít realizovat 3D realitu na všech základních školách ve Frýdku-Místku, kde předpokládáme žádost v rámci ITI do 40 milionů korun. Město samozřejmě bude spolufinancovat těmi deseti procenty, což bereme při získání tak velké částky jako samozřejmost."
Tomáš Pyško (NMFM), radní Frýdku-Místku: "Pro mě je možná průlomový okamžik, že se nám podaří dostat se do projektu ITI ostravské aglomerace. A tím pádem se dostat do základních škol s prvky současné výuky informatiky, robotiky, polytechniky, 3D brýlí, vizualizace, 3D tisku a tak dále. A pokud se nám podaří takto dostat do každé naší základní školy, tak jsme schopni se opravdu dostat na úroveň škol 21. století."

Od září už budou probíhat školení pro kantory, která zajistí průmyslová škola.

Tomáš Pyško (NMFM), radní Frýdku-Místku: "Kde nám vytvoří jakýsi background proto, abychom byli schopni našim kantorům nabídnout, co udělat například s 3D tiskem, co udělat s 3D brýlemi, jak to předvést žákům, jak to předvést kolegům a co od toho čekat? Jednak nabídnout všem školám stejné podmínky, aby všechny školy dostaly jakousi stejnou startovní čáru a pak už se s tím dále popasovaly po svém. Dostanou možnost absolvovat školení, semináře. Bude jakási v uvozovkách horká linka, kde se budou schopni obrátit s problémem typu netiskneme, nevidíme, nefungujeme, a tak dále. Ale budou to mít všichni. Ne pouze někteří, všichni, bez rozdílu."
Zbyněk Šostý (NMFM), radní Frýdku-Místku: "Další takovou velkou skupinou jsou tělocvičny, které jsme s panem primátorem a s panem Pyškem pozorovali v minulých měsících. A zjistili jsme velkou rozdílnost u škol. A proto chceme na následující období stanovit priority. A musíme vyřešit, a to je především tělocvična na 2. Základní škole. Pak musíme říct ANO nebo NE Krystalu. A taky je tam tělocvična, která ještě zbývá na 4. Základní škole."
Tomáš Pyško (NMFM), radní Frýdku-Místku: "Vnímám třeba jako velmi podstatnou pomoc 2. Základní škole, kde doposud probíhá tělesná výchova v jedné tělocvičně rozdělené plentou. Myslím si, že i zázemí, které tam je, šanty, sociální zařízení, neodpovídá škole 21. století."
Zbyněk Šostý (NMFM), radní Frýdku-Místku: "Ten plán je nastaven na 3 až 4 roky a teďka záleží na nové radě, která vznikne po volbách. Která priorita bude číslo jedna. Ale je to na stole a záleží tedy na těch radních, jakým směrem to půjde."

Zároveň by se měl v brzké době posunout také plán výstavby tělocvičny v Chlebovicích, kde se stavební firmy původně odhlásily z výběrového řízení, kvůli zdražování stavebního materiálu a nemožnosti dodržet dohodnutý rozpočet.

Nahlásit chybu


K tématu

O proplácení obědů na školách už ve Frýdku-Místku požádali rodiče stovek dětí

6. listopadu 2023 16:16 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Frýdek-Místek nově proplácí některým dětem obědy na základních školách. Podmínkou je, aby měli rodiče nárok na přídavek na dítě. Peníze za obědy pak dostanou přímo školní jídelny a děti tak mohou bezplatně na obědy. Do projektu už rodiče přihlásili stovky dětí.

Ostrava podporuje odborné pozice na školách. Fungují díky tomu například školní psychologové

23. ledna 2024 12:55 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka

Střelba na Karlově univerzitě je jednou z událostí, které ještě zvyšují význam odborných pracovních pozic, jako je například školní psycholog nebo speciální pedagog. Význam kvalitních poradenských pracovišť na základních školách si dobře uvědomuje Ostrava proto na ně přispívá ze svého rozpočtu.

Dětem v tíživé situaci proplácí obědy ve školách Moravskoslezský kraj

21. června 2024 15:32 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Už 90 školských zařízení z Moravskoslezského kraje se pro příští školní rok přihlásilo do programu bezplatného stravování pro děti. V první vlně schválilo krajské vedení příspěvky v souhrnné výši 26,3 milionu korun. Další školy se do programu ještě mohou zapojit, hejtmanství přijímá žádosti až do konce letošního září.


V Tylově sadu ve Slezské Ostravě se konalo Sousedské vinobraní

V nedávno rekonstruovaném Tylově parku na Hladnově ve Slezské Ostravě se konalo první Sousedské vinobraní.

Mladí tanečníci soutěžili ve Frýdlantě nad Ostravicí na Antonio cupu

Ve velkém sále Kulturního centra ve Frýdlantě nad Ostravicí se konal další ročník taneční soutěže Antonio cup pro mladé tanečníky z Česka, Polska a Slovenska.

Popravený polský student má v Opavě opravený hrob a novou pamětní desku

25. října 2024 20:56 | Opava | Jiří Cileček

V Opavě byl odhalený pomník na hrobu Frantiszka Kubici. Studenta teologie, občana Polské republiky, který byl v Opavě zatčený, mučený a následně popravený v Oticích fašisty za II. světové války.

Z hořícího auta po nárazu do domu lidé vytáhli posádku a dva mladé pasažéry oživovali

Včera 22:16 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Do velmi náročné záchranné akce se v Chlebovicích na Frýdecko-Místecku okamžitě po nárazu osobního vozidla do rodinného domu zapojili svědci, včetně dvou policistů mimo službu. Auto okamžitě začalo hořet. Dva pasažéry museli oživovat.

Obce v Moravskoslezském kraji dostanou podporu na stavbu nájemního bydlení

25. října 2024 10:35 | Celý MS kraj | Libor Běčák | Regionální zprávy POLAR

Moravskoslezskému kraji se nabízejí možnosti podpory výstavby nových bytů pro nájemní bydlení. O možných investicích v této oblasti se jednalo na odborném fóru na krajském úřadě.

Den stromů v opavských sadech Svobody se nenechaly ujít stovky lidí

Včera 16:01 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Přesně na den, kdy stromy slaví svůj svátek, se okolí Ptačího vrchu proměnilo v pestrou oslavu. Díky slunečnému počasí si ji nenechaly ujít stovky lidí.

V ostravské zoo se narodila mláďata kriticky ohrožených prasat z Filipín

25. října 2024 18:22 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Ve výběhu prasat visajánských v Zoo Ostrava mohou trpěliví návštěvníci zahlédnout kromě čtyř dospělých jedinců i dvě mláďata. Selata tohoto vzácného filipínského druhu přišla na svět 13. října. Jejich pohlaví zatím není známo, ale obě se mají čile k světu a jejich matka o ně příkladně pečuje.

Zimní verze opavského festivalu Slunovrat nabídne pestrý program i novinky

Včera 16:06 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Zimní verze oblíbeného festivalu Slunovrat už klepe na dveře. Uskuteční se od 7. do 9. listopadu v kulisách historických budov Opavy a nabídne pestrý program a také novinky.

Maratonský závod omezí i uzavře páteřní dopravní tepny a ulice v Ostravě

24. října 2024 21:09 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Ostrava zažije v sobotu 26. října první ročník Zlatého maratonu Emila Zátopka. Jeho součástí bude také 12. ročník Českého běhu žen Ostrava. Poběží se na certifikovaném městském okruhu, který povede napříč nejrušnějšími ulicemi a dopravními tepnami. Řidiči proto musí počítat s řadou uzavírek i dopravních omezení.

Vrátní

Frýdek-Místek Nástup: od 1. listopadu 2024 od 116 Kč/hod.

Začala stavba cyklostezky mezi Frýdkem-Místkem a Palkovicemi

Po dlouhých letech příprav začala stavba cyklostezky mezi Frýdkem-Místkem a Palkovicemi. Ta povede od Olešné a hotová má být do léta příštího roku. Náklady ve výši pod 16 milionů korun budou poměrově hradit obě obce. Velkou část pokryje také dotace.

Ve Frýdku-Místku bude popovodňová benefiční akce Beskydy pro Jeseníky

Frýdek-Místek podpoří Jesenicko, které se vzpamatovává ze zářijových povodní. V Národním domě byla naplánována unikátní benefice. Organizátoři připravili atmosféru jesenických trhů s tamními prodejci, zajímavé hudební kapely i folklorní scénu s cimbálovou muzikou a dobrým vínem.

Frýdek-Místek získal ocenění za projekt Stravenka F-M i zapojení do akce Ukliďme Česko

Frýdek-Místek slaví úspěch v celostátní ekologické soutěži díky dvěma osvětovým akcím. Kolektivní systém Nevajgluj, který se snaží omezit odhazování nedopalků a odpadků ve veřejném prostoru, ocenil projekt Stravenka F-M a zapojení veřejnosti do akce Ukliďme Česko.

Projekt Connect with creativity na SPŠ, OA a JŠ ve Frýdku-Místku byl úspěšně dokončen

23. října 2024 8:05 | Frýdek-Místek | Tomáš Tikal | Studuj u nás

Největší frýdecko-místecká střední škola je velmi aktivní v projektech - národních i mezinárodních. Poslední úspěšný projekt na SPŠ, OA a JŠ ve Frýdku-Místku nesl název Connect with creativity.

Vyřazené parkovací automaty poslouží ve Frýdku-Místku jako knihobudky

Technické služby Frýdek-Místek přišly s ekologickým nápadem. Vyřazený parkovací automat neskončil ve starém železe, ale stala se z něj knihobudka. První kus prototypu už slouží pacientům i návštěvníkům v areálu nemocnice. Navíc v prostorách terapeutické zahrádky.

Trh vzdělávání a uplatnění pomáhal žákům ve Frýdku-Místku s výběrem dalšího studia

Frýdek-Místek ve spolupráci s Úřadem práce uspořádal další ročník tradičního Trhu vzdělávání a uplatnění. Ten pomáhá především žákům základních škol s výběrem dalšího studia. Prezentaci zde mělo i několik zaměstnavatelů a nechyběla ani nabídka vzdělávání pro dospělé.

Frýdek-Místek stanovil priority pro školství na další roky
Vydáno 18. července 2022 14:38, Frýdek-Místek, Jiří Cileček
Frýdek-Místek schválil aktualizaci Místního akčního plánu, který obsahoval seznam priorit pro další léta. Zaměřil se hlavně na oblast školství, kde je cílem sjednotit základní školy na stejnou úroveň. Pomoci jim s žádostmi o evropské dotace a získáním IT vybavení pro výuku za desítky milionů korun.

Frýdek-Místek chce zajistit základním školám rovné podmínky v rámci vybavení a zázemí. Už kvůli tomu aktualizoval i Místní akční plán, který obsahuje seznam priorit na další období.

Zbyněk Šostý (NMFM), radní Frýdku-Místku: "Tam to musím rozšířit na několik oblastí. Ta první je účast škol v projektech IROP. Ty školy se krystalizují čtyři. Dále je tam ten celoměstský projekt, kdy budeme chtít realizovat 3D realitu na všech základních školách ve Frýdku-Místku, kde předpokládáme žádost v rámci ITI do 40 milionů korun. Město samozřejmě bude spolufinancovat těmi deseti procenty, což bereme při získání tak velké částky jako samozřejmost."
Tomáš Pyško (NMFM), radní Frýdku-Místku: "Pro mě je možná průlomový okamžik, že se nám podaří dostat se do projektu ITI ostravské aglomerace. A tím pádem se dostat do základních škol s prvky současné výuky informatiky, robotiky, polytechniky, 3D brýlí, vizualizace, 3D tisku a tak dále. A pokud se nám podaří takto dostat do každé naší základní školy, tak jsme schopni se opravdu dostat na úroveň škol 21. století."

Od září už budou probíhat školení pro kantory, která zajistí průmyslová škola.

Tomáš Pyško (NMFM), radní Frýdku-Místku: "Kde nám vytvoří jakýsi background proto, abychom byli schopni našim kantorům nabídnout, co udělat například s 3D tiskem, co udělat s 3D brýlemi, jak to předvést žákům, jak to předvést kolegům a co od toho čekat? Jednak nabídnout všem školám stejné podmínky, aby všechny školy dostaly jakousi stejnou startovní čáru a pak už se s tím dále popasovaly po svém. Dostanou možnost absolvovat školení, semináře. Bude jakási v uvozovkách horká linka, kde se budou schopni obrátit s problémem typu netiskneme, nevidíme, nefungujeme, a tak dále. Ale budou to mít všichni. Ne pouze někteří, všichni, bez rozdílu."
Zbyněk Šostý (NMFM), radní Frýdku-Místku: "Další takovou velkou skupinou jsou tělocvičny, které jsme s panem primátorem a s panem Pyškem pozorovali v minulých měsících. A zjistili jsme velkou rozdílnost u škol. A proto chceme na následující období stanovit priority. A musíme vyřešit, a to je především tělocvična na 2. Základní škole. Pak musíme říct ANO nebo NE Krystalu. A taky je tam tělocvična, která ještě zbývá na 4. Základní škole."
Tomáš Pyško (NMFM), radní Frýdku-Místku: "Vnímám třeba jako velmi podstatnou pomoc 2. Základní škole, kde doposud probíhá tělesná výchova v jedné tělocvičně rozdělené plentou. Myslím si, že i zázemí, které tam je, šanty, sociální zařízení, neodpovídá škole 21. století."
Zbyněk Šostý (NMFM), radní Frýdku-Místku: "Ten plán je nastaven na 3 až 4 roky a teďka záleží na nové radě, která vznikne po volbách. Která priorita bude číslo jedna. Ale je to na stole a záleží tedy na těch radních, jakým směrem to půjde."

Zároveň by se měl v brzké době posunout také plán výstavby tělocvičny v Chlebovicích, kde se stavební firmy původně odhlásily z výběrového řízení, kvůli zdražování stavebního materiálu a nemožnosti dodržet dohodnutý rozpočet.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/frydeckomistecko/frydek-mistek/11000032455/frydekmistek-stanovil-priority-pro-skolstvi-na-dalsi-roky