Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Hasiči už podesáté za tmy a s dýchacími přístroji zdolali expedici k horské chatě Kamenitý

Jablunkov |

V rekordním čase 36 minut letos zdolali dobrovolní hasiči večerní výstup k Horské chatě Kamenitý. Na dva kilometry dlouhé trase překonali 275 výškových metrů, přičemž šli za sebou navázaní na dlouhém laně a část úseku také v dýchacích přístrojích.

Večerní výšlap k chatě Kamenitý je součástí výcviku hasičů pro používání dýchací techniky. Nejdříve absolvují teorii a pak praktické použití při fyzicky náročném výkonu.

David Sadowski, velitel SDH Jablunkov: “Letos organizujeme již desátý ročník této expedice. Je to výcvik nositelů dýchací techniky, kdy od roku 2012 Moravskoslezský kraj daroval a stále daruje jednotkám v regionu, ale i napříč celým krajem nový typ přetlakových dýchacích přístrojů značky Dräger. Součástí toho používání je nutnost praktického výcviku a školení a naše jednotka organizuje tady pro ten region každoročně kolem Tří králů tuto akci. Předcházelo tomu školení teoretické na Integrovaném výjezdovém centru v Jablunkově a teď jsme v Horní Lomné, kdy se chystá ta praktická část toho výcviku. Je nás letos kolem stovky hasičů, kteří vlastně v plné polní, v zásahovém oděvu, přilbě a s dýchacím přístrojem provedou výstup v kopcovitém terénu. Délka trasy je 2 kilometry. Bude to trvat přibližně 40 minut a nahoře na chatě Kamenitý máme vyhodnocení cvičení s posezením. A jelikož to je 10. ročník, tak jsme pozvali i vysloužilé hasiče veterány, kteří už nás na chatě očekávají. Ten praktický výcvik spočívá v tom výstupu, kdy hasiči jdou za sebou a jsou navázaní na laně, které vlastně symbolizuje, že hasiči táhnout za jeden provaz.”
Daniel Nieslanik, SDH Milíkov: “My jsme tady z Milíkova. Šli jsme to čtyři. Myslím si, že se šlo dobře. V minulosti byl sníh, to se šlo o hodně hůř. Zpočátku pršelo, pak to přestalo, takže počasí luxusní.”
Tobiáš Branc, SDH Hrádek: “Já jsem od dobráků z Hrádku. Šlo se úplně perfektně dneska. Z našeho sboru jsme se vydali dva. Gratuluji všem klukům, kteří došli, protože to nebylo vůbec jednoduché, ale jsem rád, že se taková akce organizuje jednou do roka, že si dobrovolní hasiči můžou zkusit, co v nich je a naučí se zacházet s technikou, se kterou zacházet mají. Takže díky organizátorům a díky všem klukům, kteří se tady dneska sešli.
Tomáš Sadowski: “Jsem tady potřetí a vyšli jsme to za 36 minut, což je nový rekord trasy.”
Nahlásit chybu


K tématu

Rodina z Opavska přišla kvůli požáru domu o všechno, škoda je 10 milionů

13. října 2023 17:07 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Obrovský požár zachvátil ve čtvrtek rekonstruovaný rodinný dům, přilehlé garáže i hospodářská stavení ve Lhotce u Litultovic na Opavsku. Na místě zasahovalo 12 hasičských jednotek a velitel vyhlásil 2. stupeň požárního poplachu. Před příjezdem hasičů budovu opustilo celkem devět osob, z toho tři děti. Soused a dva hasiči se lehce zranili. Škoda je 10 milionů korun. Oheň rodině všechno zničil. Obec pro ni chce vyhlásit veřejnou sbírku.

Muž zemřel po pádu ze čtyřkolky na sjezdovce nedaleko Nového Jičína

14. října 2023 8:37 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Pátek třináctého měl tragický konec pro 44letého muže v novojičínské části Kojetín. Po pádu ze čtyřkolky na sjezdovce Svinec bohužel zemřel. Nehoda povolala do akce všechny složky integrovaného záchranného systému.

Do zimní údržby zapojí Studénka zaměstnance města i dobrovolné hasiče

6. října 2023 16:03 | Studénka | Petra Dorazilová

Společnost OZO Ostrava vypověděla Studénce smlouvu o provádění zimní údržby komunikací. Město teď hledá řešení, jak tyto práce zabezpečit vlastními silami, a to už od 1. listopadu.


ŘSD plně obnovuje provoz na dálnici mezi Ostravou a Polskem

Včera 14:14 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Dálnice D1 mezi Ostravou a Polskem bude dnes odpoledne opět průjezdná standardně dvěma pruhy pro každý směr. Ředitelství silnic a dálnic dokončilo v úterý 1. října úklid a opravy po povodních.

Studenti vysazovali nový park v Ostravě-Třebovicích v rámci soutěže Lipová ratolest

Studenti desítky zahradnických škol z celého Česka vysadili v Třebovicích nový park v rámci soutěže Lipová ratolest. Své zastoupení měla i Ostrava v podobě družstva ze zdejší Střední zahradnické školy.

Krnov bojuje s následky povodně, odpady i normalizací života ve školách a firmách

V Krnově už funguje pitná voda a elektřina. Město se aktuálně potýká s množstvím odpadu a snaží se normalizovat život ve školách a školkách. Všude probíhají úklidy a některé boční ulice by mohly dělat kulisu v poválečných filmech. Situace se ale mění k lepšímu přímo před očima.

Ostrava se snaží vyřešit čištění odpadních vod. Ústřední čističku voda značně poničila

Jedním z největších problémů Ostravy po povodních je vodohospodářská infrastruktura a hlavně zničená čistírna odpadních vod, která byla zcela pod vodou. Byla proto svolána mimořádná rada města, kde byly schváleny první finance na opravy.

Děti v MŠ Resslova v Havířově mají vlastního sportovního trenéra

Nedostatek pohybu u dětí nemusí vést jen k obezitě, ale i k dalším problémům. Mateřská škola Resslova v Havířově se proto zaměřuje na sport. Děti mají dokonce i vlastního trenéra, což rodiče vítají.

Ostrava hledá seniora roku 2024. Oceněni budou jednotlivci i klub seniorů

Při příležitosti Mezinárodního dne seniorů, který připadá na 1. října, vyhlašuje Ostrava již tradičně anketu Senior roku. Město ocení aktivní obyvatele starší 65 let. Kromě ocenění jednotlivců město hledá také Klub seniorů roku.

Voda z ulic v Nové Vsi už byla odčerpána. Zatopeny jsou stále některé sklepy a garáže

30. září 2024 11:30 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Voda v Ostravě Nové Vsi už díky vysokokapacitním čerpadlům klesla natolik, že ulice jsou průjezdné a majitelé se mohou dostat ke svým domům. Policie ale stále reguluje vjezd do této oblast, aby mohly plynule projíždět nákladní auta s odpadem. Voda je ale stále odčerpávána ze sklepů, garáží a také lagun u Mariánskohorské ulice.

Muže o berlích srazilo v Ostravě auto. Policie hledá svědky

Včera 10:22 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Policie zveřejnila výzvu k víkendové nehodě v Ostravě-Výškovicích. Hledají svědky události, kdy před jedoucí auto vstoupil 47letý muž o berlích. Řidič už nedokázal reagovat a muže srazil. Ten skončil v kritickém stavu v nemocnici.

Studénka zahájila cestu k založení technických služeb, nakupuje další stroje

Studénka připravuje založení vlastních technických služeb. Od září fungují jako oddělení v rámci odboru údržby majetku. Rozhodli o tom zastupitelé na poslední schůzi. Město také pokračuje v nákupu techniky.

Pěvecké sbory z Karviné a Nového Jičína vyhrály prestižní soutěž v Norsku

30. září 2024 16:34 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Pěvecké sbory z Moravskoslezského kraje uspěly v prestižní norské soutěži Grieg International Choir Festival. Karvinský pěvecký sbor Permoník vyslal do soutěže tři soubory. Jeden vyhrál zlato a další dva stříbro. Mužský pěvecký sbor Sextet plus z Nového Jičína bral také v jedné kategorii zlato.


Nová družina v Čeladné je plná školáků, přidají se i senioři

Školáci v Čeladné už naplno užívají nové oddělení družiny, které bylo vybudováno během prázdnin a v září bylo otevřeno pod názvem Tygříci. Za nový prostor pro aktivity dětí zaplatila obec přes dva miliony korun, z toho 1,6 milionu pokryla dotace.

Frýdlantský tenisový klub oslavil 100 let od založení

Tenisový klub ve Frýdlantě nad Ostravicí si připomněl 100 let své existence. Oslava se konala v areálu klubu, kdy nechyběla exhibiční utkání ani ocenění a poděkování.

Frýdek-Místek prodal budovy po městské policii v licitaci za 22,5 milionu

Frýdek-Místek prodal soubor budov, kde v minulosti sídlila městská policie. Prodej proběhl formou licitace, která má být nejtransparentnější formou prodeje městského majetku. Nový majitel za nemovitosti zaplatil 22,5 milionu korun.

Frýdek-Místek obnovil Pochod pro seniory. Šlo se z Lískovce do Sedlišť

Frýdek-Místek obnovil oblíbenou akci Pochod pro seniory. Začalo se podzimním výšlapem z Lískovce do Sedlišť, kterého se účastnilo několik desítek aktivních seniorů. Cílem akce je motivovat seniory k pohybu a také jim nabídnout možnosti setkávání.

Rodinné centrum Lumpíkov Frýdek-Místek zve na konferenci Úspěšná žena v každém věku

Rodinné a vzdělávací centrum Lumpíkov ve Frýdku-Místku připravilo první velkou konferenci s názvem Úspěšná žena v každém věku. Pět inspirativních žen bude sdílet své příběhy o tom, jak se dostaly k podnikání nebo jak si vybudovaly různé posty ve firmě.

Nošovice se proměnily v Pohádkový les, děti čekala stezka plná soutěží i zasloužená odměna

27. září 2024 16:00 | Nošovice | Michal Slonina | Nošovický miniexpres

Nošovice se poslední prázdninový den znovu proměnily v Pohádkový les plný zábavných úkolů. Jejich cílem bylo jako každý rok zabavit místní děti, a zároveň propagovat klasické pohádky.

Hasiči už podesáté za tmy a s dýchacími přístroji zdolali expedici k horské chatě Kamenitý
Vydáno 7. ledna 2023 9:23, Jablunkov, Libor Běčák
V rekordním čase 36 minut letos zdolali dobrovolní hasiči večerní výstup k Horské chatě Kamenitý. Na dva kilometry dlouhé trase překonali 275 výškových metrů, přičemž šli za sebou navázaní na dlouhém laně a část úseku také v dýchacích přístrojích.

Večerní výšlap k chatě Kamenitý je součástí výcviku hasičů pro používání dýchací techniky. Nejdříve absolvují teorii a pak praktické použití při fyzicky náročném výkonu.

David Sadowski, velitel SDH Jablunkov: “Letos organizujeme již desátý ročník této expedice. Je to výcvik nositelů dýchací techniky, kdy od roku 2012 Moravskoslezský kraj daroval a stále daruje jednotkám v regionu, ale i napříč celým krajem nový typ přetlakových dýchacích přístrojů značky Dräger. Součástí toho používání je nutnost praktického výcviku a školení a naše jednotka organizuje tady pro ten region každoročně kolem Tří králů tuto akci. Předcházelo tomu školení teoretické na Integrovaném výjezdovém centru v Jablunkově a teď jsme v Horní Lomné, kdy se chystá ta praktická část toho výcviku. Je nás letos kolem stovky hasičů, kteří vlastně v plné polní, v zásahovém oděvu, přilbě a s dýchacím přístrojem provedou výstup v kopcovitém terénu. Délka trasy je 2 kilometry. Bude to trvat přibližně 40 minut a nahoře na chatě Kamenitý máme vyhodnocení cvičení s posezením. A jelikož to je 10. ročník, tak jsme pozvali i vysloužilé hasiče veterány, kteří už nás na chatě očekávají. Ten praktický výcvik spočívá v tom výstupu, kdy hasiči jdou za sebou a jsou navázaní na laně, které vlastně symbolizuje, že hasiči táhnout za jeden provaz.”
Daniel Nieslanik, SDH Milíkov: “My jsme tady z Milíkova. Šli jsme to čtyři. Myslím si, že se šlo dobře. V minulosti byl sníh, to se šlo o hodně hůř. Zpočátku pršelo, pak to přestalo, takže počasí luxusní.”
Tobiáš Branc, SDH Hrádek: “Já jsem od dobráků z Hrádku. Šlo se úplně perfektně dneska. Z našeho sboru jsme se vydali dva. Gratuluji všem klukům, kteří došli, protože to nebylo vůbec jednoduché, ale jsem rád, že se taková akce organizuje jednou do roka, že si dobrovolní hasiči můžou zkusit, co v nich je a naučí se zacházet s technikou, se kterou zacházet mají. Takže díky organizátorům a díky všem klukům, kteří se tady dneska sešli.
Tomáš Sadowski: “Jsem tady potřetí a vyšli jsme to za 36 minut, což je nový rekord trasy.”
Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/frydeckomistecko/jablunkov/11000035133/hasici-uz-podesate-za-tmy-a-s-dychacimi-pristroji-zdolali-expedici-k-horske-chate-kamenity